Reizen naar Italië: Reisadvies

Reist u naar Italië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Italië

Praktische info over reizen in Italië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten, valuta, communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten voor Italië worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

 

Benodigde reisdocumenten

Vanaf de leeftijd van 12 jaar

De elektronische identiteitskaart (eID) geldt als reisdocument in de landen van de Europese Unie, waaronder Italië. Het paspoort wordt ook geaccepteerd.

Kinderen van 0 tot 11 jaar

Om buiten België te reizen moeten kinderen die jonger zijn dan 12 jaar over officiële documenten beschikken: een Kids-ID ofwel een paspoort. Die documenten vraagt u aan bij het gemeentebestuur. 

OPGELET: een ziekteverzekeringskaart is geen geldig identiteitsdocument voor een reis naar Italië. Gelieve dus ook voor uw kinderen een identiteitskaart (KidsID) of paspoort mee te nemen. Onder andere bij de ferryterminals worden controles uitgevoerd.

Als het kind alleen reist of slechts met één van beide ouders, kan een schriftelijke ouderlijke toestemming bovendien nodig zijn.

 

Rijbewijs

Het Belgisch nationaal rijbewijs volstaat voor een tijdelijk verblijf in Italië.

 

Betaalmiddelen

Het is mogelijk geld af te halen aan geldautomaten met een Belgische bankkaart of met een kredietkaart. In geval van verlies, diefstal of fraude van/met een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170). Kredietkaarten worden courant aanvaard in restaurants, hotels en winkels in de grote steden.

 

Reisverzekering

Het is belangrijk na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen (o.a. voor wat betreft het beoefenen  van zogenaamde risicosporten: duiksport, ski etc.). Houd er rekening mee dat deze verzekering via het ziekenfonds vervalt na een verblijf van 3 maanden. Wij raden aan een bijkomende reisverzekering af te sluiten die alle risico’s dekt (rechtsbijstand, medische zorg en repatriëring).

 

Gsm en communicatiefaciliteiten

Italië heeft een goed uitgebouwd telefoonnetwerk. Roamingtarieven, die vroeger aan mobiele telefoongebruikers werden aangerekend als ze in Europa reisden, bestaan niet meer sinds 2017 (dit geldt als u een Belgische simkaart gebruikt).

 

Huisdieren

Huisdieren hebben een paspoort nodig om Italië binnen te komen en moeten een leesbare tatoeage of een ingeplante microchip hebben. Het paspoort dat wordt afgeleverd door een in België erkende dierenarts, moet aangeven dat het dier werd ingeënt tegen hondsdolheid.

 

Consulaire bijstand

Bij ernstige en onvoorziene problemen in het buitenland kunnen Belgen een beroep doen op de Belgische ambassade en consulaten. Consulaire bijstand aan landgenoten wordt als laatste optie verleend. Deze bijstand eindigt zodra de reiziger zijn reis op eigen kracht kan voortzetten.

In de mate van het mogelijke zal humanitaire hulp verleend worden, conform de relevante internationale conventies, bij humanitaire noodgevallen.

 

Links

Andere nuttige tips of informatie kunt u vinden in Reis Wijs (consulaire bijstand, reizen met de auto, reizen met huisdieren, verzekeringen, lokale gezondheidsvoorzieningen, douaneformaliteiten, reisbureaus).

 

Gratis noodnummer

In geval van een ongeluk of een noodsituatie, kunt u het nummer 112 contacteren, het gratis Europese noodnummer dat toegankelijk is in de 27 lidstaten van de EU. In principe dient u de taal te hanteren van het land waar u zich bevindt. In het algemeen zullen de telefonisten die uw oproep beantwoorden u ook in het Engels te woord kunnen staan.