Reizen naar Italië: Reisadvies

Reist u naar Italië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Italië

Informatie over klimaat en rampen in Italië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Belgen die naar Italië reizen, wordt aangeraden hun reis te registreren op Travellers Online zodat de nodige bijstand kan worden verleend in geval van een crisis.

Periodes van aanhoudende droogte met bosbranden zijn mogelijk. Gelieve u voor uw reis te informeren over de situatie door de website van de civiele bescherming  te raadplegen.

Ter plaatse:

  • Vermijd gebieden waar branden woeden.
  • Volg de aanbevelingen van de lokale autoriteiten op.
  • Als u getuige bent van een beginnende brand, bel dan 112 (Europees alarmnummer) of de brandweer (115).
  • Vermijd verplaatsingen naar getroffen gebieden.
  • Stel uw dierbaren gerust door ze regelmatig berichten te sturen.


Klimaat en meteorologische fenomenen

De zomer kan zeer warm en vochtig zijn, vooral in juli en augustus. Als u met kleine kinderen reist, moet u opletten voor het risico van uitdroging.


Overstromingen en hoog water :

Het land is onderhevig aan overstromingen, in het bijzonder in de regio Venetië. Het is aangeraden de website van de gemeente te raadplegen indien men zich in Venetië bevindt of naar Venetië moet reizen.

 

Natuurrampen

In verschillende streken van Italië komen aardbevingen voor, onder andere in Friuli, Umbrië, het zuiden van Toscane, in de Marken, de Abruzzen, in Zuid-Italië en in Sicilië. De Italiaanse vulkanen (Vesuvius nabij Napels, Etna in Sicilië en Stromboli op de Eolische eilanden) worden nauwlettend gecontroleerd door de Italiaanse civiele bescherming.

Na hevige regen zijn er ook vaak grondverschuivingen of overstromingen.

In bergachtige gebieden is waakzaamheid geboden vanwege het gevaar voor smeltende gletsjers.

Als er zich tijdens uw verblijf een natuurramp of een onverwachte gebeurtenis voordoet, raden wij u aan zo snel mogelijk contact op te nemen met uw familie of vrienden in België om hen op de hoogte te brengen van uw toestand. Als communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunt u zich richten tot de diensten van de dichtstbijzijnde Belgische Ambassade of Consulaat.


Hieronder vindt u enkele nuttige websites: 


1. Aardbevingen:

2. Lawines:

Websites van de regionale civiele bescherming of van de regionale besturen, zoals