Zwitserland

kaart Zwitserland

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19
 

  • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen 
  • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen. 

 

COVID

INFO: covidtest vóór vertrek wordt vereist. Zie hieronder voor meer informatie.

België staat sinds 22 maart opnieuw op de Zwitserse lijst van risicolanden. Reizigers vanuit België moeten sindsdien bij aankomst in Zwitserland een negatieve PCR-test voorleggen die minder dan 72 uur voordien afgenomen werd, en moeten na aankomst in quarantaine gaan. Reizigers moeten eveneens op voorhand een aankomstformulier invullen. Het elektronische aankomstformulier is beschikbaar op deze website. Meer informatie vindt u op de website van het Departement Volksgezondheid.

Alle reizigers die in Zwitserland aankomen per bus, vliegtuig, trein of boot (ook reizigers uit een land dat niet op de Zwitserse lijst staat), zijn verplicht hun coördinaten aan de Zwitserse autoriteiten over te maken. Een covidtest is vereist voor alle reizigers die per vliegtuig aankomen.

Via deze link vindt u een overzicht van de maatregelen die vandaag in Zwitserland geldig zijn. 

De belangrijkste maatregelen, geldig vanaf 19 april 2021:

  • mondmaskers zijn verplicht op verschillende (publieke) plaatsen voor iedereen ouder dan 12 jaar;
  • privébijeenkomsten zijn gelimiteerd tot 10 personen (kinderen inbegrepen) binnenshuis en tot 15 personen buitenshuis;
  • sluiting restaurants en bars (met uitzondering van de terrassen) en discotheken;
  • evenementen zijn binnen gelimiteerd tot 50 personen en buiten tot 100 personen;
  • een afstand van 1,5 meter tussen personen dient bewaard te worden.

Belangrijke opmerking: bovenstaande maatregelen gelden voor heel Zwitserland. De 26 kantons kunnen bijkomende maatregelen opleggen. Gelieve u te informeren bij de kantonnale autoriteiten van uw bestemming in Zwitserland.  

Voor elke reis naar Zwitserland kunt u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar Zwitserland. Regelmatig gebeuren er echter ongevallen in de bergen.

Elke zomer verdrinken mensen in de rivieren en meren. De rivieren kennen een hogere snelheid naarmate de hoeveelheid water toeneemt, dit vooral in het begin van de zomer door het smeltwater van de sneeuw en de gletsjers. In de meren kunnen koude onderstromen de spieren verkrampen, waardoor er kans op verdrinking bestaat. Informeer u goed bij de plaatselijke autoriteiten voor u de bergen intrekt of te water gaat en volg de gegeven instructies goed op.

Criminaliteit

Bezoekers moeten oppassen voor kleine criminaliteit, zoals diefstal in de treinstations en omgeving, in de luchthavens en in het openbaar vervoer in de grote agglomeraties. In het algemeen moet de aandacht van bezoekers ook gevestigd worden op de noodzaak om de plaatselijke wetgeving en gebruiken te respecteren (meer in het bijzonder de verkeerscode).

Terrorisme

Volgens de Zwitserse inlichtingendiensten is de terreurdreiging toch hoog. Zoals in de rest van Europa valt de mogelijkheid van een aanslag niet uit te sluiten. De richtlijnen van de autoriteiten in de openbare ruimten dienen strikt opgevolgd te worden.