Reizen naar Zwitserland: Reisadvies

Reist u naar Zwitserland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Zwitserland

Informatie over vervoer in Zwitserland
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

Als u met de auto door Europa reist, vergeet niet dat de verkeersregels per land verschillen. Op de website van Touring Zwitserland vindt u meer info.   

 
Jaarvignet

Een jaarvignet van 40 CHF (ongeveer 42 euro) is verplicht om te rijden op alle autosnelwegen in Zwitserland. Het vignet is online verkrijgbaar (e-vignette), bij automobilistenverenigingen en in sommigen benzinestations in België. In Zwitserland worden vignetten verkocht in postkantoren, benzinestations en aan de grensposten. Opgelet: de minder drukke grensposten zijn 's nachts en/of tijdens het weekend gesloten. 

 
Lichten

Sinds 1 januari 2014 is het verplicht voor alle wagens en motorrijtuigen om ook overdag met de lichten aan te rijden.

 
Winterbanden 

Het wordt sterk aangeraden winterbanden te gebruiken op het ogenblik dat het weer dit vereist. Bij sterke sneeuwval in de bergen zijn sneeuwkettingen verplicht waar verkeersborden dit aanduiden.

 
Verzekering

Een autoverzekering is verplicht. Het is aan te raden een zeer goede verzekerings- en of bijstandspolis af te sluiten.

 
Snelheidsbeperkingen en boetes

Voor gewone voertuigen is de snelheid beperkt tot 50 km/u in de bebouwde kom, 80 km/u buiten de bebouwde kom en 120 km/u op de autosnelwegen.

Voor autobussen, kampeerwagens en voor voertuigen met een aanhangwagen is de snelheid op de autowegen beperkt tot 100 km/u. In geval van file dient, plaats gemaakt te worden voor de nooddiensten d.m.v. een strook tussen de meest linkse rijstrook en de rechtse rijstrook of -stroken.

Plaatselijk kunnen er andere snelheidsbeperkingen gelden. Deze moeten strikt worden gerespecteerd. Radarcontroles zijn frequent en streng. Het rijbewijs wordt ingetrokken indien meer dan 25 km/u boven de toegelaten snelheid wordt gereden (30 km/u op de autosnelwegen).

De boetes zijn duur.

 
Caravans en kampeerwagens

Wat caravans en kampeerwagens betreft mag er enkel geparkeerd worden op de door de lokale autoriteiten voorziene plaatsen (voor gedetailleerde inlichtingen zie hier).

Het toegelaten trekgewicht van het voertuig moet op het inschrijvingsbewijs van het voertuig vermeld staan. Het wordt aangeraden bergpassen te vermijden. Opgelet: sommige wegen worden afgeraden of zijn verboden voor caravans en lichte aanhangwagens, onder andere: pas van Klausen, Nufenen, Schelten en Weissenstein, toegang tot Burgenstock, Diemtigtal. Gedetailleerde inlichtingen vindt u hier.

 

Veiligheid / info luchtvaart

De gebruikelijke veiligheidsvoorzieningen en controles zijn van toepassing op de luchthavens. De kwaliteit en veiligheid van de Zwitserse luchtvaartmaatschappijen zijn onbetwistbaar. 

 

Veiligheid / info scheepvaart

De scheepvaart op de grote meren is goed georganiseerd, stipt en veilig.

 

Veiligheid  / info treinverkeer en busverkeer

Het openbaar vervoer is in het hele land uitstekend georganiseerd, zeer veilig en stipt.

 

Varia

Meer gedetailleerde en geactualiseerde inlichtingen kan u vinden op de website van de Zwitserse automobilistenvereniging Touring Club Suisse (Zwitserse automobilistenvereniging) en de Zwitserse spoorwegen SBB/CFF.