Reizen naar Brunei: Reisadvies

Reist u naar Brunei? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Brunei

Informatie over de lokale wetgeving in Brunei.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland. De reiziger wordt verzocht om in het islamitische Brunei deze reglementering strikt in acht te nemen.

In 2014 treed een strafwetboek gegrond op Sharia-wetgeving (islamitische wetgeving) geleidelijk in werking in parallel met  het gemene stafrecht. Sinds april 2019 is de sharia-wet volledig van toepassing. Extreem gewelddadige sancties zoals amputatie van de hand of steniging zijn voorzien voor sommige misdaden waarvan sommigen in België niet illegaal zijn. In uitzonderlijke gevallen wordt deze wet ook toegepast op niet-moslims.


Drugs

Drugshandel en druggebruik worden ten strengste bestraft. Het bezit van zelfs een kleine hoeveelheid drugs wordt streng bestraft. Het is aan te raden dat personen met medicatie een medisch voorschrift bij zich hebben. Er wordt eveneens aangeraden uw bagage zelf te maken.


Seksualiteit

Homoseksualiteit is verboden in Brunei evenals pornografie.

De Sharia wetgeving voorziet tot steniging voor seksuele relaties tussen personen van hetzelfde geslacht. Het gemene recht voorziet tot 20 jaar cel voor dezelfde feiten. 


Alcohol

Het verbruik van alcohol is ten strengste verboden. Niet-moslim vreemdelingen kunnen bij aankomst taksvrij twee flessen wijn of alcohol of 12 blikjes bier importeren. Deze import moet gemeld worden aan de douane bij binnenkomst. Het douaneformulier -te verkrijgen bij de douane bij aankomst- moet volledig ingevuld worden. Gelieve de factuur niet weg te werpen.


Tabak

Roken is verboden op openbare plaatsen en wordt streng beteugeld.