Reizen naar Jamaica: Reisadvies

Reist u naar Jamaica? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Jamaica

Informatie over gezondheid en hygiëne in Jamaica.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Kosten/infrastructuur medische verzorging

 

Indien medische verzorging nodig is, wendt men zich best tot een privé-ziekenhuis, wat betekent dat de kosten aanzienlijk zijn. Het is dus belangrijk om een goede reisverzekering te voorzien.

Het is altijd een goed idee om te reizen met een volledig gevulde EHBO-doos.

COVID-19

Reizigers die in Jamaica aankomen, kunnen nog steeds getest worden op COVID-19 als ze beoordeeld worden als hoog-risico als gevolg van het vertonen van symptomen, blootstelling aan mensen die positief getest zijn, behoren tot een hoog-risicogroep of andere risicofactoren. Reizigers kunnen op de luchthaven op symptomen worden gescreend.

Het is echter altijd aan te raden om eenvoudige maatregelen te nemen om elk risico op besmetting te voorkomen. Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig uw handen;
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak;
  • Heeft u geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van uw elleboog;
  • Blijf thuis als u ziek bent;
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken;
  • Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen;
  • Blijf thuis als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Indien medische verzorging nodig is, wendt men zich best tot een privé-ziekenhuis, wat betekent dat de kosten aanzienlijk zijn. Het is dus belangrijk om een goede reisverzekering te voorzien.

Het is altijd een goed idee om te reizen met een volledig gevulde EHBO-doos.

Veiligheid water en voedsel

De sanitaire toestand is over het algemeen redelijk goed, zeker in de toeristische centra. Het leidingwater in de toeristische gebieden en de hoofdstad Kingston is in principe veilig om te drinken.

Het is echter nog steeds aan te raden om gefilterd water uit waterkoelers of flessenwater te drinken.

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

Afhankelijk van je land van herkomst kan het zijn dat je een bewijs van vaccinatie tegen gele koorts moet laten zien als je naar Jamaica reist. Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht voor reizigers ouder dan één jaar uit landen met een risico op overdracht van gele koorts, inclusief luchthaventransits, tussenstops van meer dan 12 uur en verblijf in landen met een risico op overdracht van gele koorts.

Het vaccin moet ten minste tien dagen voor aankomst worden toegediend.

Zie de lijst met landen die vaccinatie tegen gele koorts vereisen of aanbevelen op de website van de WHO (alleen in het Engels).

Bijzondere gezondheidsrisico's

Malaria

Malaria komt momenteel niet voor in Jamaica.

Dengue

Dengue is een virale infectie die verspreid wordt door muggen, die vooral overdag en aan het begin van de avond steken. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.

Het aantal gevallen van dengue in Jamaica blijft heel beperkt en concentreert zich vooral in en rond Kingston.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree, zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan er gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Rabiës (hondsdolheid)

Het risico op hondsdolheid bij honden is zeer klein, zo niet onbestaand. Rabiës kan echter nog steeds voorkomen bij wilde diersoorten, met name vleermuizen.

Aids, hepatitis B en C

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in Jamaica zeer verspreid. Bescherm u voldoende.

Zika

Zika kwam in 2016-2016 voor in Jamaica. Er werden de voorbije jaren echter geen gevallen meer gemeld.

Raadpleeg voor meer informatie de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie, de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde.