Frankrijk

kaart Frankrijk

Laatste update

Manifestaties en protestmarsen

De vakbonden in Frankrijk doen oproep tot staken sinds 5 december 2019, in Parijs, Île de France en over het hele grondgebied tegen de pensioenhervorming van de Franse overheid. De stakingsbeweging is sindsdien elke dag verlengd.

Treinen, metro en RER netwerk in Parijs, Île de France, zijn sinds 05 december 2019 ernstig verstoord. Thalys verbindingen en frequenties kunnen worden beïnvloed. Toegang tot luchthavens kan moeilijker worden gemaakt. Het wordt aanbevolen om het laatste nieuws van uw vlucht te controleren bij uw luchtvaartmaatschappij voordat u naar de luchthaven gaat. Het wordt ook aanbevolen om het nieuws te controleren over mogelijke stakingen op de brandstofopslagplaatsen die kunnen leiden tot leveringsproblemen bij de benzinepompen.  

Voor meer informatie kunt u terecht op:

https://www.sncf.com/fr/itineraire-reservation/itineraire

https://www.ratp.fr/infos-trafic

https://www.thalys.com/nl/nl/verkeersinfo/27959   

https://www.parisaeroport.fr/

https://www.prefecturedepolice.interieur.gouv.fr/

Er worden in Frankrijk op regelmatige basis protestmarsen en manifestaties (Gele Hesjes, klimaat, pensioenen, sociale gerechtigdheid, …) georganiseerd, toegestaan of niet.

Gelieve met volgende richtlijnen rekening te houden alvorens af te reizen naar Parijs of naburige provincies:

•    Volg het nieuws regelmatig (radio, tv, sociale media) ;

•    Vermijd alle samenscholingen en blijf weg van manifestaties ;

•    Raak niet betrokken bij discussies en andere controverses ;

•    Verzet je niet tegen de politie, volg de instructies ;

•    Parkeer uw auto niet in de straat, maar in ondergrondse parkings (zelfs voor een zeer korte periode) ;

•    Forceer de barrages niet ;

•    Stel, in de mate van het mogelijke, uw verblijf in de hoofdstad uit ;

•    Geef de voorkeur aan de arrondissementen op de linkeroever ;

•    Het wordt sterk afgeraden om symbolische plaatsen en andere toeristische gebieden te bezoeken (Arc de Triomphe, Champs-Élysées, Boulevard Haussmann, Rivoli, Concorde, Champs de Mars, Bastille, République, Nation, Trocadéro).

 

Sinds 1 juli 2018 is de maximumsnelheid op gewone wegen zonder middenberm 80 km/u in Frankrijk (ipv 90 km/u).

 

CRIT'AIR VIGNETTE: HET LUCHTKWALITEITSCERTIFICAAT VAN UW VOERTUIG

Verplicht in verschillende steden in Frankrijk, een automobilist die niet draagt ​​het crit'air vignet in gebieden met beperkt verkeer of tijdens pieken vervuiling is aansprakelijk voor een overtreding van de 3e klasse strafbaar met een boete van 68 euro. Bekijk deze link: https://vignette-critair.com/critair-accueil

 

Om consulaire bijstand beter te kunnen organiseren, raden wij u ook aan uw reis via www.travellersonline.diplomatie.be  te registreren.

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Terreurdreiging

Frankrijk deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme.

Naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Frankrijk  hebben de Franse autoriteiten bijzondere maatregelen genomen die kunnen leiden tot een versterking van de bewaking van gevoelige locaties. Belgen ter plaatse dienen waakzaam te zijn, grote bijeenkomsten te vermijden en de richtlijnen van de lokale autoriteiten op te volgen. Frankrijk lanceerde ook een applicatie voor mobiele toestellen die waarschuwingen geeft in noodgevallen. Zoek "SAIP" in uw online applicatiewinkel.

http://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Lancement-de-l-application-mobile-SAIP

 Criminaliteit

Kleine criminaliteit is vooral hoog in de regio Parijs, de regio Marseille en de Azurenkust.

Neem volgende voorzorgsmaatregelen in acht:
• Houd altijd uw identiteitskaart of paspoort bij u, maar laat uw waardevolle spullen in de hotelkluis achter.
• De grootste voorzichtigheid is vereist bij het reizen met de nachttrein. Het is gebeurd dat reizigers in hun slaap beroofd werden door dieven die gebruik maakten van slaapverwekkende middelen.
• Wees voorzichtig op snelwegen en rustplaatsen. Dieven gebruiken verschillende trucjes om auto's te stelen. Ze doen zich voor als slachtoffer van een ongeval of panne of willen je helpen. Stap niet uit uw auto en zet uw reis verder. 
• De autosnelweg A1 is regelmatig het toneel van overvallen, vooral tijdens files. De daders, te voet of per scooter, verplaatsen zich tussen de voertuigen, slaan een autoruit in aan de passagierskant om een tas te stelen ofwel aan de bestuurderskant om de auto helemaal over te nemen. Laat waardevolle zaken (handtassen, computers, tablets, enz.) niet op de passagiersstoel of de achterbank achter. Leg ze onder je stoel of op de grond.