Frankrijk

kaart Frankrijk

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

COVID-19

Heropening van de grenzen sinds 9 juni 2021

Sinds 9 juni 2021 is de stroom van reizigers tussen Frankrijk en het buitenland heropend volgens modaliteiten die verschillen naar gelang de sanitaire situatie van het derde land.

Een classificatie van de landen werd opgesteld op basis van de sanitaire indicatoren. De landenlijst kan aangepast worden naar gelang de evolutie van hun lokale epidemiologische situatie.

Huidige classificatie van de landen, op basis van de sanitaire indicatoren:

 • “Groene” landen: geen actieve circulatie van het virus, geen gekende zorgwekkende varianten. Het betreft de volgende landen: Europese Ruimte,  Albanië, Australië, Saoedi-Arabië, Bosnië, Canada, Zuid-Korea, Verenigde Staten, Hong Kong, Israël, Japan, Kosovo, Libanon, Noord-Macedonië, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Servië, Singapore, Taiwan en Vanuatu.
 • “Oranje” landen: actieve circulatie van het virus op beheerste wijze, zonder verspreiding van zorgwekkende varianten. Het betreft alle landen van de wereld, met uitzondering van de landen gedefinieerd als “groen” en “rood”.
 • “Rode” landen: actieve circulatie van het virus en aanwezigheid van zorgwekkende varianten. Het betreft de volgende landen: Afghanistan, Zuid-Afrika, Argentinië, Bahrein, Bangladesh, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, India, Malediven, Namibië, Nepal, Oman, Pakistan, Paraguay, Democratische Republiek Congo, Rusland, Seychellen, Sri Lanka, Suriname, Uruguay en Zambia ,
 • Voor meer informatie: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/deplacements 

Concreet, voor een reiziger komende van een “groen” land (Europese Ruimte, waar België deel van uitmaakt):

 • Indien de reiziger gevaccineerd is: geen PCR- noch antigeentest, geen isolatie.
 • Indien de reiziger (12 jaar of ouder) niet gevaccineerd is: negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 72 uur voor vertrek, geen isolatie.
 • Nieuw: voor Spanje, Portugal, Cyprus, Nederland en Griekenland is een test van minder dan 24 uur vereist voor niet-gevaccineerde mensen (in tegenstelling tot 72 uur voor de andere landen op deze lijst).

Sanitaire pas “reizen”

Sinds 1 juli is de sanitaire pas “reizen”, ook bekend als het “EU digitaal COVID-certificaat”, erkend voor interne verplaatsingen binnen de Europese ruimte. Voor Frankrijk moet het het volgende bevatten:

 • bewijs van een volledige vaccinatiecyclus, inclusief de noodzakelijke wachttijd na de injectie:
  • De door Frankrijk aanvaarde vaccins zijn diegene erkend door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA): Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson/Janssen.
  • Het bewijs van vaccinatie is slechts geldig op voorwaarde dat het een volledig vaccinatieschema aantoont, namelijk:
   • 7 dagen na de 2de injectie voor de vaccins met dubbele injectie (Pfizer, Moderna, AstraZeneca);
   • 28 dagen na de injectie voor de vaccins met één enkele injectie (Johnson & Johnson);
   • 7 dagen na de injectie voor de vaccins bij personen met een aantoonbare geschiedenis van COVID-19 (slechts 1 injectie nodig).
 • of bewijs van een negatieve RT-PCR- of antigeentest van minder dan 72 uur oud. De huidige termijnen voor de geldigheid van de test zijn strikt op het moment van instappen (geen flexibiliteit tot 2 of 3 dagen);
 • of bewijs van een positieve RT-PCR-test die het herstel van COVID-19 aantoont, ten minste 15 dagen oud en niet meer dan 6 maanden oud.

Europese reizigers zullen de "QR-code" van het certificaat kunnen tonen aan de grenspolitie of aan luchtvaartmaatschappijen, ongeacht de taal waarin het certificaat is opgesteld. Een groen of rood licht geeft aan of de Europese reiziger het grondgebied mag betreden of niet.

Algemene nationale maatregelen

Nieuw: uitbreiding van het gebruik van de sanitaire pas naar verschillende plaatsen die publiek ontvangen

Met behulp van de sanitaire pas bewijst u:

 • een vaccinatie (volledig schema);
 • of een negatieve test van minder dan 48 uur voor toegang tot de betrokken evenementen of plaatsen;
 • of een positieve RT-PCR- of antigeentest die een herstel van COVID-19 aantoont.

Vanaf 7 juli 2021, tenzij ze van medische aard zijn, worden RT-PCR- en antigeenscreeningtests voor COVID-19 betalend voor buitenlandse toeristen die naar Frankrijk komen en niet woonachtig zijn in Frankrijk.

Sinds 9 juni 2021 is de sanitaire pas vereist voor deelname aan evenementen van 1.000 personen en meer.

Vanaf 21 juli 2021 wordt het gebruik van de sanitaire pas uitgebreid naar alle plaatsen van vrijetijdsbeleving en cultuur die meer dan 50 personen samenbrengen.

Begin augustus 2021 wordt het gebruik van de sanitaire pas uitgebreid naar cafés, restaurants, winkelcentra, ziekenhuizen, bejaardentehuizen, medisch-sociale instellingen, evenals naar de langeafstandsreizen per vliegtuig, trein en autobus.

Verduidelijking: om rekening te houden met de specifieke situatie van bepaalde categorieën personen, wordt de verplichting van de “sanitaire pas” verdaagd naar 30 augustus voor jongeren van 12 tot 17 jaar.

Voor meer informatie: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/pass-sanitaire

 

Het dragen van een masker buitenshuis is niet langer verplicht behalve uitzonderingen (groepen, wachtrijen, markten, stadions...). Anderzijds blijft het dragen van maskers in gesloten omgevingen verplicht (bedrijven, winkels, vervoer, ...). 

Voor meer informatie:  https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/questions-reponses

 

Specifieke maatregelen afhankelijk van de bestemming/afkomst

De regels te respecteren voor internationale reizen van en naar Frankrijk zijn beschikbaar op: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/ressources-a-partager#section-b3152.

 

Grensbewoners:

De niet-gevaccineerd bewoners van de grensstreek zijn vrijgesteld van het voorleggen van een negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 72 uur voor vertrek, voor hun verplaatsingen in Frankrijk die niet langer dan 24 uur duren en binnen de limiet van een straal van 30 km rondom hun woonplaats.

 

Corsica:

Elke passagier van 11 jaar of ouder die naar Corsica reist, moet:

 • het resultaat van een PCR-test van minder dan 72 uur oud of een antigeentest van minder dan 48 uur oud kunnen voorleggen. Enkel antigeentesten die het N-proteïne van SARS-CoV-2 detecteren, worden aanvaard. Zelftesten worden niet aanvaard. 
 • Of een bewijs van volledige vaccinatie kunnen voorleggen.
 • Daarnaast zal de transportmaatschappij bij het inschepen een verklaring op eer vragen. U moet het document afdrukken en ondertekenen. In dit document verklaart u dat u geen symptomen van infectie met COVID-19 vertoont, dat u geen bevestigd COVID-19-geval bent, en dat u voor zover u weet de laatste veertien dagen voor de reis geen contact heeft gehad met een bevestigd geval.

Een PCR-test is niet verplicht om van Corsica naar het vasteland te reizen.

Voor meer informatie, gelieve de websites van de Prefectuur van Zuid-Corsica en de Prefectuur van Hoog-Corsica te raadplegen.

 

Reizigers op doorreis:

Voor een tussenstop zonder de luchthaven te verlaten is een gezondheidscheck niet vereist om de ​​overstap te maken.

 

Overzeese Gemeenschappen:

De regels van het EU digitaal COVID-certificaat zijn van toepassing op de Overzeese Gemeenschappen.

Specifieke regels, aangepast aan de situatie van elk gebied en met name aan de verspreiding van varianten, zijn van kracht.

Deze maatregelen zijn momenteel versterkt in Guadeloupe, Martinique en Frans-Guyana.

Voor verplaatsingen van en naar alle overzeese gebieden moet u een dwingende reden hebben, en er zijn strenge sanitaire controles.

U kunt de details van de geldende maatregelen terugvinden op de website van de overheid en op de websites van de prefecturen van de betrokken gebieden:

TERRORISME


Meerdere terroristische aanvallen hebben de laatste maand plaatsgevonden in Frankrijk, waaronder op 29 oktober 2020 een mesaanval in de Notre-Dame Basiliek in Nice.  Ingevolge deze gebeurtenissen, heeft de Franse Eerste Minister op 29/10/2020 aangekondigd dat het gehele Franse grondgebied onder het hoogste niveau “Urgence Attentat” van het VIGIPIRATE-plan wordt geplaatst. Militairen zullen meer ingezet worden over het hele Franse Grondgebied. Gebedshuizen en scholen zullen onder versterkte bescherming van de ordediensten worden geplaatst. Een verhoogde waakzaamheid wordt ten zeerste aanbevolen.

 

Voor elke reis in Frankrijk, zeker naar de Overzeese Gebieden, kunt u zich inschrijven op https://travellersonline.diplomatie.be.
 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

TERRORISME

Meerdere terroristische aanvallen hebben de laatste weken plaatsgevonden in Frankrijk, waaronder op 29 oktober 2020 een mesaanval in de Notre-Dame Basiliek in Nice.  Ingevolge deze gebeurtenissen, heeft de Franse Eerste Minister op 29/10/2020 aangekondigd dat het gehele Franse grondgebied onder het hoogste niveau “Urgence Attentat” van het VIGIPIRATE-plan wordt geplaatst. Militairen zullen meer ingezet worden over het hele Franse Grondgebied. Gebedshuizen en scholen zullen onder versterkte bescherming van de ordediensten worden geplaatst. Een verhoogde waakzaamheid wordt ten zeerste aanbevolen.

Terreurdreiging

Frankrijk deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme.

Naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Frankrijk  hebben de Franse autoriteiten bijzondere maatregelen genomen die kunnen leiden tot een versterking van de bewaking van gevoelige locaties. Belgen ter plaatse dienen waakzaam te zijn, grote bijeenkomsten te vermijden en de richtlijnen van de lokale autoriteiten op te volgen.

 Criminaliteit

Kleine criminaliteit is vooral hoog in de regio Parijs, de regio Marseille en de Azurenkust.

Neem volgende voorzorgsmaatregelen in acht:

 • Houd altijd uw identiteitskaart of paspoort bij u, maar laat uw waardevolle spullen in de hotelkluis achter.
 • De grootste voorzichtigheid is vereist bij het reizen met de nachttrein. Het is gebeurd dat reizigers in hun slaap beroofd werden door dieven die gebruik maakten van slaapverwekkende middelen.
 • Wees voorzichtig op snelwegen en rustplaatsen. Dieven gebruiken verschillende trucjes om auto's te stelen. Ze doen zich voor als slachtoffer van een ongeval of panne of willen je helpen. Stap niet uit uw auto en zet uw reis verder. 
 • De autosnelweg A1 is regelmatig het toneel van overvallen, vooral tijdens files. De daders, te voet of per scooter, verplaatsen zich tussen de voertuigen, slaan een autoruit in aan de passagierskant om een tas te stelen ofwel aan de bestuurderskant om de auto helemaal over te nemen. Laat waardevolle zaken (handtassen, computers, tablets, enz.) niet op de passagiersstoel of de achterbank achter. Leg ze onder je stoel of op de grond.