Frankrijk

kaart Frankrijk

Laatste update

Voor de vijfentwintigste zaterdag (akte 25) op rij roepen de gele hesjes op zaterdag  4 mei 2019, in Parijs en elders in Frankrijk te betogen. De zogenaamde ‘gilets jaunes’ roepen op om bijeen te komen in en rond de Place de la Bastille en de Esplanade des Invalides. Andere ontmoetingsplaatsen zullen bovendien slechts op het laatste moment worden onthuld. Het zal verboden zijn voor de gele hesjes om op de Champs-Elysées te manifesteren.
Verschillende acties zijn ook gepland in (Lyon, Bordeaux, Rijsel maar ook Valence en Beziers)

Een toegestane  manifestatie (door de Politie Prefectuur van Parijs in verband met de Dag van de Arbeid en op de roep van de vakbonden en de gele hesjes , zal op 1 mei 2019 plaatsvinden vanaf 14h30.

Traject : 13 de arrondissement ( Place du 18 Juin 1940 – Bd du Montparnasse – Bl du Port Royal – Bd Saint Marcel –Bd de l’Hôpital – Place d’Italie ).

Mogelijke aanwezigheid van risicogroepen en oploop van vluchtige groepen die met  illégale en gewelddadig activiteiten bezig zijn.

Gelieve met volgende richtlijnen rekening te houden alvorens af te reizen naar Parijs:
•     Volg het nieuws regelmatig (radio, tv, sociale media).
•    Vermijd alle samenscholingen en blijf weg van manifestaties.
•    Raak niet betrokken bij discussies en andere controverses.
•    Verzet je niet tegen de politie, volg de instructies
•    Parkeer uw auto niet in de straat, maar in ondergrondse parkings (zelfs voor een zeer korte periode).
•    Forceer de barrages niet
•    Stel, in de mate van het mogelijke, uw verblijf in de hoofdstad uit
•    Geef de voorkeur aan de arrondissementen op de linkeroever
•    Het wordt sterk afgeraden om symbolische plaatsen en andere toeristische gebieden te bezoeken (Arc de Triomphe, Champs-Élysées, Boulevard Haussman, Rivoli, Concorde, Champs de Mars, Bastille, République, Nation, Trocadero)


Sinds 1 juli 2018 is de maximumsnelheid op gewone wegen zonder middenberm 80 km/u in Frankrijk (ipv 90 km/u).

Frankrijk voerde zones met beperkt verkeer in (Zones à Circulation Restreinte). Om er te rijden, moet men op de voorruit een vignetje plakken (Certificat de Qualité de l’Air - CQA). De betrokken zones betreffen Parijs, Lyon, Grenoble, Rijsel, Straatsburg, Toulouse, maar andere steden kunnen volgen. Eigenaars van auto’s geïmmatriculeerd in België, kunnen hun vignet aankopen via de site https://www.certificat-air.gouv.fr/. Gelieve deze site https://be.france.fr/nl/bereid-je-reis-voor-naar-frankrijk/milieuzones-frankrijk-ecovignet-critair te raadplegen voor informatie over milieuzones en hoe men er zich kan verplaatsen.
 
Frankrijk deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme. Recente aanslagen herinneren ons eraan dat waakzaamheid geboden blijf

Op 11/12/2018 om 20.00 uur brak er een schietpartij uit in het centrum van Straatsburg. Het resultaat: 5 doden en 11 gewonden. De dader van de aanslag is neergeschoten. 

Gelieve grote bijeenkomsten te vermijden en de richtlijnen van de lokale autoriteiten strikt op te volgen.

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Terreurdreiging

Frankrijk deelt met de rest van Europa de algemene dreiging van terrorisme.

Naar aanleiding van de terroristische aanslagen in Frankrijk  hebben de Franse autoriteiten bijzondere maatregelen genomen, die kunnen leiden tot verscherpte grenscontroles en een versterking van de bewaking van gevoelige locaties. Maatregelen die het verkeer beperken kunnen worden genomen, ook wat het openbaar vervoer betreft, alsook beperking van parkeerruimte. Belgen ter plaatse dienen waakzaam te zijn, grote bijeenkomsten te vermijden en de richtlijnen van de lokale autoriteiten op te volgen. Frankrijk lanceerde ook een applicatie voor mobiele toestellen die waarschuwingen geeft in noodgevallen. Zoek "SAIP" in uw online applicatiewinkel.

http://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Lancement-de-l-application-mobile-SAIP

 Criminaliteit

Toeristen vormen geen specifiek doelwit van criminaliteit, maar opgelet voor zakkenrollers en diefstal in geparkeerde wagens, alsook voor diefstallen door motorrijders in wagens die in de file staan te wachten. In de grootsteden en voorsteden kunnen er ten tijde van betogingen spanningen optreden tussen de betogers en de ordediensten.