Reizen naar Frankrijk: Reisadvies

Reist u naar Frankrijk? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Frankrijk

Informatie over de algemene veiligheid in Frankrijk.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Terreurdreiging

Het hoogste dreigingsniveau, “urgence attentat”, is van toepassing voor heel Frankrijk. De Franse autoriteiten kunnen in dit kader specifieke maatregelen afkondigen.

Belgen ter plaatse dienen zeer waakzaam te zijn, grote bijeenkomsten en plaatsen met een grote hoeveelheid personen te vermijden, en de  richtlijnen en instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

 

Criminaliteit

Kleine criminaliteit is vooral hoog in de regio’s van Parijs en Marseille, en aan de Azurenkust.

Neem volgende voorzorgsmaatregelen in acht:

  • Houd altijd uw identiteitskaart of paspoort bij u, maar laat uw waardevolle spullen veilig achter (bijvoorbeeld in de hotelkluis). Bewaar een kopie van uw reis- of identiteitsdocumenten op een veilige plek.
  • Wees voorzichtig op snelwegen en rustplaatsen. Dieven gebruiken verschillende trucjes om auto's te stelen. Ze doen zich voor als slachtoffer van een ongeval of panne of veinzen te willen helpen. Stap niet uit uw auto en zet uw reis verder.
  • Er gebeuren vaak overvallen op de snelweg A1, vooral tijdens files. De daders, te voet of per scooter, slingeren tussen stilstaande voertuigen door om hun doel te bereiken. Laat geen waardevolle spullen (portemonnees, computers, tablets, enz.) achter op de passagiersstoel of op de achterbank. Zet uw tassen onder uw stoel of op de grond.
  • Wees voorzichtig als u met de nachttrein reist. Er zijn gevallen bekend waarin reizigers in hun slaap zijn beroofd door dieven die slaapverwekkende middelen toedienen. Dezelfde voorzichtigheid is ook geboden voor elk treintraject indien u uw bagage in het voorziene compartiment plaatst.

 

Demonstraties

In heel Frankrijk worden regelmatig demonstraties georganiseerd, vooral in de grote steden. Belgen worden aangeraden om grote bijeenkomsten en concentraties van mensen te vermijden, en de richtlijnen en instructies van de Franse overheid nauwgezet op te volgen.

 

Nuttige nummers

  • Noodgevallen: 112
  • Politie: 17
  • Ziekenwagen (SAMU): 15
  • Brandweer: 18