Reizen naar Frankrijk: Reisadvies

Reist u naar Frankrijk? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Frankrijk

Informatie over de algemene veiligheid in Frankrijk.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Terreurdreiging

Ten gevolge van een aanslag van terroristische aard die op 13 oktober 2023 in Arras plaatsvond, heeft de Franse overheid het hoogste dreigingsniveau voor heel Frankrijk afgekondigd: urgence attentat. De Franse autoriteiten kunnen in dit kader specifieke maatregelen afkondigen.

Belgen ter plaatse dienen zeer waakzaam te zijn, grote bijeenkomsten te vermijden en de  richtlijnen van de lokale autoriteiten op te volgen.

Criminaliteit

Kleine criminaliteit is vooral hoogin de regio’s van Parijs en Marseille, en aan de Azurenkust.

Neem volgende voorzorgsmaatregelen in acht:

  • Houd altijd uw identiteitskaart of paspoort bij u, maar laat uw waardevolle spullen veilig achter (bijvoorbeeld in de hotelkluis).
  • Wees voorzichtig op snelwegen en rustplaatsen. Dieven gebruiken verschillende trucjes om auto's te stelen. Ze doen zich voor als slachtoffer van een ongeval of panne of willen je helpen. Stap niet uit uw auto en zet uw reis verder.
  • De snelweg A1 is regelmatig het toneel van overvallen, vooral tijdens files. De daders, te voet of per scooter, slingeren tussen stilstaande voertuigen door om hun doel te bereiken. Laat geen waardevolle spullen (portemonnees, computers, tablets, enz.) achter op de passagiersstoel of op de achterbank. Zet uw tassen onder uw stoel of op de grond.
  • Wees voorzichtig als u met de nachttrein reist. Er zijn gevallen bekend waarin reizigers in hun slaap zijn beroofd  door dieven die slaapverwekkende middelen toedienen.

Demonstraties

In heel Frankrijk worden regelmatig demonstraties georganiseerd, vooral in de grote steden. Belgen worden aangeraden om grote bijeenkomsten en concentraties van mensen te vermijden, en de richtlijnen van de Franse overheid nauwgezet op tevolgen.

 

Nuttige nummers

  • Noodgevallen : 112
  • Politie : 17
  • Ziekenwagen (SAMU) : 15
  • Brandweer : 18