Italië

kaart Italië

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

 • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/  
 • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen.

 

COVID

Om Italië binnen te komen, moet u een verklaring op eer bij zich hebben.

U moet uw aankomst melden bij de preventieafdeling van de ASL (lokale openbare gezondheidsdienst) van de plaats waar u verblijft. De gegevens van de verschillende ASL’s kan u vinden via deze link.

Er is in heel het land een avondklok in voege van 22.00 uur tot 05.00 uur behalve in de witte zones waar de avondklok begint om 23.30 uur.

Als u Italië binnenkomt vanuit België, moet u het negatieve resultaat kunnen voorleggen van een moleculaire of antigeentest, uitgevoerd 48 uur vóór uw aankomst in Italië. Anders moet u een quarantaine van 14 dagen in acht nemen.

Als u de voorbije 14 dagen in een ander land dan België bent geweest, of indien u wil nakijken welke maatregelen van toepassing zijn op uw specifieke situatie, controleert u best de website http://www.viaggiaresicuri.it/ van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarop kunt u een “Questionario” (vragenlijst) invullen. Op basis van uw antwoorden genereert de website instructies betreffende uw verplaatsing naar of van Italië.

 

Verplaatsingen binnen Italië

Tot 27 maart 2021 is elke verplaatsing tussen regio’s of autonome provincies verboden, behalve om werkvereisten, absolute noodzaak of gezondheidsredenen. Het is wel toegestaan ​​om terug te keren naar de eigen woonplaats. Tot 6 april blijven de skigebieden gesloten. Indien u door verschillende regio’s moet rijden, bijvoorbeeld om terug te keren naar België, moet u een verklaring op eer bij zich hebben.

Tot 6 april 2021 mag men slechts eenmaal per dag, en tussen 5.00 en 22.00 uur, met twee personen naar een andere privéwoning op bezoek gaan. Kinderen onder de 14 jaar en gehandicapte of niet-zelfvoorzienende personen die bij hen wonen, mogen meegaan. In de rode zones zijn deze bezoeken verboden.

De rode, oranje, gele en witte zones

De Italiaanse regering werkt met een systeem van zones (rood, oranje, geel, wit), afhankelijk van de sanitaire toestand. Deze kunnen van week tot week veranderen. Om de kleur te kennen van de zone waar u zich bevindt, kan u terecht op deze site van de Italiaanse regering. U vindt er ook een lijst met veelgestelde vragen.

Sommige Italiaanse regio’s hebben bijkomende beperkingen op lokaal niveau opgelegd, voor bepaalde provincies of steden die een verhoogd risico op besmetting vertonen (rode zones in gele/oranje regio’s). Het is dus sterk aangeraden om de websites van de regio’s regelmatig te raadplegen.

Hieronder een overzicht van de regels onder de verschillende kleurencodes.

In witte zones is het risico op besmetting laag en gelden weinig beperkingen. 

In gele zones gelden de volgende maatregelen:

 • Avondklok van 22.00 tot 5.00 uur. Verplaatsingen binnen die tijdspanne zijn enkel toegelaten voor professionele redenen, gezondheidsredenen of in noodsituaties en moeten gerechtvaardigd worden aan de hand van een verklaring op eer.
 • Bars en restaurants sluiten om 18.00 uur. Maximaal 4 personen zijn toegelaten aan één tafel, tenzij het om samenwonende gezinsleden gaat. Afhalen is mogelijk tot 22.00 uur, in bars slechts tot 18.00 uur.
 • Musea mogen open op weekdagen. Culturele centra, bioscopen, theater- en concertzalen, fitnesscentra, zwembaden, thermen, skistations, recreatiecentra, discotheken, speelzalen, casino's blijven dicht.
 • Shoppingcentra sluiten in de weekends en op feestdagen.
 • In treinen, trams en bussen is de capaciteit beperkt tot 50%.
 • Contactsport is verboden, behalve voor de profs.
 • Beurzen en congressen vinden niet plaats.
 • Feesten zijn verboden, zelfs na burgerlijke en religieuze diensten.
 • In de privéwoning is het afgeraden om niet tot het gezin behorende personen te ontvangen.

In oranje zones gelden daarbovenop de volgende maatregelen:

 • Niemand mag de gemeente of regio in of uit, behalve voor professionele redenen, gezondheidsredenen en in noodsituaties.
 • Bars en restaurants zijn gesloten. Afhalen is mogelijk tot 22.00 uur, in bars slechts tot 18.00 uur. Eetgelegenheden langs autosnelwegen, in ziekenhuizen en luchthavens blijven wel actief.
 • Schoonheidssalons sluiten.

In rode zones gelden de strengste maatregelen:

 • Verplaatsingen zijn verboden, ook binnen de eigen gemeente, behalve voor professionele redenen, gezondheidsredenen of in noodsituaties.
 • Bezoeken aan familie en vrienden zijn niet toegestaan.
 • Alle commerciële activiteiten sluiten, met uitzondering van supermarkten, voedingswinkels, apotheken, kapperszaken, wassalons, kranten- en tabakswinkels.
 • Bars en restaurants zijn gesloten. Afhalen is mogelijk tot 22.00 uur, in bars slechts tot 18.00 uur. Eetgelegenheden langs autosnelwegen, in ziekenhuizen en op luchthavens blijven wel actief.
 • Schoonheidssalons en kappers sluiten.
 • Individuele sportactiviteit in openlucht is enkel toegelaten in de onmiddellijke nabijheid van de woonplaats.

 

Houd er rekening mee dat het verplicht is om altijd uitgerust te zijn met een masker en een masker te dragen in besloten ruimtes (met uitzondering van privéwoningen) én in openbare buitenruimtes. Hoeven geen masker te dragen: kinderen jonger dan 6, personen met een ziekte of handicap die onverenigbaar is met het dragen van een masker en personen die een sportieve activiteit uitoefenen.

De "social distancing" blijft verplicht.

Als u koorts of ademhalingsmoeilijkheden heeft of hoest en u vermoedt dat u in nauw contact bent geweest met een persoon met COVID-19, bent u verplicht contact op te nemen met de bevoegde lokale dienst volksgezondheid, in quarantaine te gaan en de instructies van de gezondheidsdienst op te volgen. Gebruik de noodnummers 112/118 alleen in geval van verergering van de symptomen of ademhalingsmoeilijkheden.

Tot slot: het Italiaans Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt iedereen die naar Italië wil reizen aan om deze app te downloaden: https://www.immuni.italia.it/. Immuni is een applicatie die speciaal gemaakt is om de COVID-19-epidemie te helpen bestrijden. De applicatie is dan ook uitgerust met een technologie die gebruikers kan waarschuwen die met een risico werden geconfronteerd, zelfs als ze asymptomatisch zijn.

 

Meer informatie is beschikbaar op de websites van

Wat Belgische maatregelen betreft, kunt u terecht op het portaal https://www.info-coronavirus.be/nl/ van de FOD Volksgezondheid.

Indien u op reis gaat naar Italië, kan u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Terreurdreiging  

Zoals andere landen is ook Italië blootgesteld aan terroristische dreiging. Er werden meermaals dreigingen geuit, onder andere via Internet. De Italiaanse regering heeft verklaard dat ze alle nodige maatregelen genomen heeft om hieraan het hoofd te bieden.


Criminaliteit

Als toerist in Italië loopt u het hele jaar door gevaar het doelwit te worden van gauwdieven en dit in alle toeristische trekpleisters. Veel diefstallen gebeuren ook in de metro, op autobussen (in Rome, in het bijzonder op bus 64, tussen het Terministation en het Vaticaan), in stations en op luchthavens.

Dameshandtassen zijn een favoriet doelwit.

Wees steeds op uw hoede voor gauwdieven!
Ik ben het slachtoffer van verlies/diefstal van documenten. Wat nu? Meer info via volgende link: http://italy.diplomatie.belgium.be/nl/op-reis/enkele-tips

Enkele adviezen:

 • Scan uw identiteitsdocumenten en stuur ze op naar uw e-mailadres (een kopie zal dan beschikbaar zijn in uw mailbox).
 • Draag een fotokopie van uw identiteitsdocumenten op zak.
 • Neem een aantal identiteitsfoto’s mee om een nieuw reisdocument te bekomen in geval van verlies of diefstal (voor meer info: http://italy.diplomatie.belgium.be/nl/op-reis/enkele-tips).
 • Bewaar slechts een minimum aan baar geld op zak.
 • Bewaar bank- en kredietkaarten en identiteitsdocumenten afzonderlijk.   
 • Sla het telefoonnummer van Cardstop (www.cardstop.be, +32 70 344 344) en Docstop (www.docstop.be, 00800 2123 2123 of +32 2 518 2123) op in uw GSM.
 • Het spreekt voor zich dat, wie met een voertuig reist, absoluut moet vermijden valiezen, reistassen, fotoapparaten, videocamera's, GPS e.d. zichtbaar en onbeheerd in de wagen achter te laten.