Italië

kaart Italië

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden. 

2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.

 

Het is mogelijk om naar Italië te reizen. Controleer de voorwaarden per regio bij de lokale autoriteiten.

 
Sinds 3 juni mogen de onderdanen van de EU-landen, de Schengenstaten, het Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland, Monaco, Andorra, San Marino en Vaticaanstad  zich naar Italië begeven. Aan deze reizigers wordt geen verplichte quarantaine opgelegd.

Sinds 3 juni zijn verplaatsingen tussen de verschillende Italiaanse regio’s toegelaten. Bepaalde Italiaanse regio’s kunnen echter regionale maatregelen opleggen, zoals bijvoorbeeld eisen dat er bij het binnenkomen van het regionaal grondgebied een formulier wordt ingevuld. Het is dus ten zeerste aangeraden de websites van de regio’s regelmatig te raadplegen aangezien deze maatregelen snel kunnen veranderen.

Bijvoorbeeld, als u zich begeeft naar:

De onderdanen afkomstig van een EU-land, een Schengenstaat, het Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland, Monaco, Andorra, San Marino en Vaticaanstad waar ze verbleven hebben gedurende de voorafgaande 14 dagen mogen in Italië transiteren zonder beperkingen.

De 'social distancing' moet voortdurend gerespecteerd worden. Het dragen van een mondmasker blijft verplicht in gesloten openbare ruimtes en op het openbaar vervoer. Het is verboden zijn woning te verlaten in geval van symptomen van het coronavirus of bij een lichaamstemperatuur van hoger dan 37,5° C. Indien u in contact bent geweest met een coronavirus-patiënt dient u gedurende 14 dagen in quarantaine te gaan.

U kan informatie vinden op de website van het Italiaans Ministerie van Volksgezondheid: salute.gov.it/nuovocoronavirus, op www.protezionecivile.gov.it/home (in het Italiaans/Engels)

en op volgende websites: www.governo.it (FAQ) (In het Italiaans) en https://www.esteri.it/mae/it/ (domande frequenti) (in het Italiaans/Engels)

De Belgische FOD Volksgezondheid heeft een website geopend, gewijd aan het coronavirus, www.info-coronavirus.be/nl

 

Indien u op reis gaat naar Italië, kan u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Terreurdreiging  

Zoals andere landen is ook Italië blootgesteld aan terroristische dreiging. Er werden meermaals dreigingen geuit, onder andere via Internet. De Italiaanse regering heeft verklaard dat ze alle nodige maatregelen genomen heeft om hieraan het hoofd te bieden.


Criminaliteit

Als toerist in Italië loopt u het hele jaar door gevaar het doelwit te worden van gauwdieven en dit in alle toeristische trekpleisters. Veel diefstallen gebeuren ook in de metro, op autobussen (in Rome, in het bijzonder op bus 64, tussen het Terministation en het Vaticaan), in stations en op luchthavens.

Dameshandtassen zijn een favoriet doelwit.

Wees steeds op uw hoede voor gauwdieven!
Ik ben het slachtoffer van verlies/diefstal van documenten. Wat nu? Meer info via volgende link: http://italy.diplomatie.belgium.be/nl/op-reis/enkele-tips

Enkele adviezen:

  • Scan uw identiteitsdocumenten en stuur ze op naar uw e-mailadres (een kopie zal dan beschikbaar zijn in uw mailbox).
  • Draag een fotokopie van uw identiteitsdocumenten op zak.
  • Neem een aantal identiteitsfoto’s mee om een nieuw reisdocument te bekomen in geval van verlies of diefstal (voor meer info: http://italy.diplomatie.belgium.be/nl/op-reis/enkele-tips).
  • Bewaar slechts een minimum aan baar geld op zak.
  • Bewaar bank- en kredietkaarten en identiteitsdocumenten afzonderlijk.   
  • Sla het telefoonnummer van Cardstop (www.cardstop.be, +32 70 344 344) en Docstop (www.docstop.be, 00800 2123 2123 of +32 2 518 2123) op in uw GSM.
  • Het spreekt voor zich dat, wie met een voertuig reist, absoluut moet vermijden valiezen, reistassen, fotoapparaten, videocamera's, GPS e.d. zichtbaar en onbeheerd in de wagen achter te laten.