Italië

kaart Italië

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 


UITLEG KLEURENCODE

Het is mogelijk om naar Italië te reizen. Controleer de voorwaarden per regio bij de lokale autoriteiten.

De volgende regio’s zijn momenteel oranje zones: Regio’s Veneto, Ligurië, Lombardije, Campania, Sardinië, Emilia-Romagna, Toscane, Apulië, Friuli-Venezia Giulia,  Umbrië, Lazio ; autonome provincies van Bolzano en Trente.  

De rest van het land is een groene zone.

 

De onderdanen van de EU-landen (behalve Kroatië, Griekenland, Malta, Spanje, Roemenië en Bulgarije), de Schengenstaten, het Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland, Andorra, Monaco, San Marino en Vaticaanstad mogen zich naar Italië begeven met eender welke reden, dus ook voor toerisme.

Het blijft wel verplicht om een verklaring op eer in te vullen om Italië binnen te komen. Het formulier “self-declaration form” moet gedownload worden van de website van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken: https://www.esteri.it/mae/en/ministero/normativaonline/decreto-iorestoacasa-domande-frequenti/focus-cittadini-italiani-in-rientro-dall-estero-e-cittadini-stranieri-in-italia.html

Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft trouwens een handig online-portaal dat, na het beantwoorden van enkele eenvoudige vragen, instructies genereert betreffende uw verplaatsing naar of van Italië: https://infocovid.viaggiaresicuri.it/index_en.html Pas op, indien u in de veertien dagen vóór uw vertrek in een derde land bent geweest, kunnen andere regels gelden (in sommige gevallen quarantaine en/of test verplicht). Deze informatie vindt u ook op deze link.

Het Italiaans Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt eveneens iedereen die naar Italië wil reizen aan om de app te downloaden: https://www.immuni.italia.it/ Immuni is een applicatie die speciaal gemaakt is om de COVID-19-epidemie te helpen bestrijden. De applicatie is dan ook uitgerust met een technologie die gebruikers kan waarschuwen die aan een risico werden geconfronteerd, zelfs als ze asymptomatisch zijn.

Bepaalde Italiaanse regio’s kunnen regionale maatregelen opleggen, zoals bijvoorbeeld eisen dat er bij het binnenkomen van het regionaal grondgebied een formulier wordt ingevuld. Het is ten zeerste aangeraden regelmatig de websites van de regio’s te raadplegen aangezien de maatregelen snel kunnen veranderen.

 

Bijvoorbeeld, als u zich begeeft naar:

  • Gelieve te noteren dat op de luchthaven van Roma Fiumicino, het nu verplicht is een chirurgisch maker te dragen.

 

De “social distancing” van 1 meter moet voortdurend gerespecteerd worden. Als dit niet mogelijk is, is het dragen van een mondmasker verplicht. Het dragen van een mondmasker is steeds verplicht in gesloten openbare ruimtes en op het openbaar vervoer. Op openbare plaatsen in openlucht waar veel mensen bijeenkomen, is het dragen van een mondmasker verplicht van 18u tot 6u.

Als u koorts of ademhalingsmoeilijkheden heeft of hoest en u vermoedt dat u in nauw contact bent geweest met een persoon met Covid-19: blijf thuis, ga niet naar de eerste hulp of naar een dokterspraktijk, maar bel een arts of het regionale gratis nummer (numero verde). Gebruik de noodnummers 112/118 alleen in geval van verergering van de symptomen of ademhalingsmoeilijkheden.

 

Meer informatie is beschikbaar op de websites van:

 

Wat Belgische maatregelen betreft, kunt u terecht op het portaal https://www.info-coronavirus.be/nl/ van de FOD Volksgezondheid.

 

 

Indien u op reis gaat naar Italië, kan u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Terreurdreiging  

Zoals andere landen is ook Italië blootgesteld aan terroristische dreiging. Er werden meermaals dreigingen geuit, onder andere via Internet. De Italiaanse regering heeft verklaard dat ze alle nodige maatregelen genomen heeft om hieraan het hoofd te bieden.


Criminaliteit

Als toerist in Italië loopt u het hele jaar door gevaar het doelwit te worden van gauwdieven en dit in alle toeristische trekpleisters. Veel diefstallen gebeuren ook in de metro, op autobussen (in Rome, in het bijzonder op bus 64, tussen het Terministation en het Vaticaan), in stations en op luchthavens.

Dameshandtassen zijn een favoriet doelwit.

Wees steeds op uw hoede voor gauwdieven!
Ik ben het slachtoffer van verlies/diefstal van documenten. Wat nu? Meer info via volgende link: http://italy.diplomatie.belgium.be/nl/op-reis/enkele-tips

Enkele adviezen:

  • Scan uw identiteitsdocumenten en stuur ze op naar uw e-mailadres (een kopie zal dan beschikbaar zijn in uw mailbox).
  • Draag een fotokopie van uw identiteitsdocumenten op zak.
  • Neem een aantal identiteitsfoto’s mee om een nieuw reisdocument te bekomen in geval van verlies of diefstal (voor meer info: http://italy.diplomatie.belgium.be/nl/op-reis/enkele-tips).
  • Bewaar slechts een minimum aan baar geld op zak.
  • Bewaar bank- en kredietkaarten en identiteitsdocumenten afzonderlijk.   
  • Sla het telefoonnummer van Cardstop (www.cardstop.be, +32 70 344 344) en Docstop (www.docstop.be, 00800 2123 2123 of +32 2 518 2123) op in uw GSM.
  • Het spreekt voor zich dat, wie met een voertuig reist, absoluut moet vermijden valiezen, reistassen, fotoapparaten, videocamera's, GPS e.d. zichtbaar en onbeheerd in de wagen achter te laten.