Italië

kaart Italië

 

Laatste update

 

  Coronavirus COVID-19

  • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 
   

  1. Naar Italië reizen

  Om Italië binnen te komen vanuit België moet u beschikken over een Europees digitaal coronacertificaat (in Italië ‘green pass’ genoemd), op basis van één van de volgende voorwaarden:

  • volledige vaccinatie (geldigheid: 9 maanden): u bent gevaccineerd met een door EMA goedgekeurd vaccin;
  • herstel (geldigheid: 6 maanden); 
  • negatief testresultaat: antigeen (uitgevoerd in de 48 uur voor aankomst in Italië) of PCR (uitgevoerd in de 72 uur voor aankomst in Italië).

   

  Let op:

  • Een boostervaccinatiebewijs is onbeperkt geldig.
  • Een herstelbewijs verkregen na een vervolledigde initiële vaccinatiecyclus van 2 dosissen (in geval van Johnson & Johnson 1 dosis) is eveneens onbeperkt geldig.
  • Andere vaccinatie- of herstelbewijzen zijn 6 maanden geldig.
  • Kinderen jonger dan 6 hoeven niet over het Europees digitaal coronacertificaat te beschikken.

   

  We raden u aan om een papieren back-up te voorzien van uw Covid Safe Ticket. De ambassade is in geval van verlies niet in staat om uw vaccinatiestatus aan te tonen. Via www.mijngezondheid.belgie.be kunt u uw vaccinatiecertificaat downloaden en afdrukken. Via de hulplijn 078 78 78 50 (Vlaanderen) of 02 214 19 19 (Brussel) kunt u ook vragen om het vaccinatiecertificaat per post te laten opsturen naar uw wettelijke woonplaats.

   

  Als u de voorbije 14 dagen voorafgaand aan uw aankomst in Italië in een ander land dan België bent geweest of indien u wil nakijken welke maatregelen van toepassing zijn op uw specifieke situatie, controleert u best de website Viaggiare Sicuri van het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarop kunt u een “Questionario” (vragenlijst, in het Engels) invullen. Op basis van uw antwoorden genereert de website persoonlijke instructies betreffende uw verplaatsing naar of van Italië.

   

  2. Regels die van toepassing zijn op Italiaans grondgebied


  Tot 15 juni geldt maskerplicht in openbaar vervoer, in het vliegtuig, in musea en voor culturele en sportieve evenementen die zich binnen afspelen. Hoeven geen masker te dragen: kinderen jonger dan 6 en personen met een ziekte of handicap die onverenigbaar is met het dragen van een masker.

   

  Indien u positief test in Italië, moet u in isolatie. De lokale gezondheidsdienst bepaalt de duur, afhankelijk van uw vaccinatiestatus. De kosten voor een eventuele quarantaine op hotel zijn voor eigen rekening. De testresultaten en de Italiaanse procedure kunnen niet betwist worden. U mag niet reizen wanneer u in quarantaine zit. Indien u in Italië in quarantaine zit, moet u deze daar vervolledigen alvorens u naar België kunt terugkeren. Enkel in uitzonderlijke gevallen en in overleg met de gezondheidsautoriteiten kan van deze regel afgeweken worden. De ambassade komt niet tussen in deze repatriëringen.

   

  3. Meer informatie

  Voor extra informatie kunt u terecht op de volgende websites:

   

   

  Indien u op reis gaat naar Italië, kan u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Terreurdreiging  

  Zoals andere landen is ook Italië blootgesteld aan terroristische dreiging. Er werden meermaals dreigingen geuit, onder andere via Internet. De Italiaanse regering heeft verklaard dat ze alle nodige maatregelen genomen heeft om hieraan het hoofd te bieden.


  Criminaliteit

  Als toerist in Italië loopt u het hele jaar door gevaar het doelwit te worden van gauwdieven en dit in alle toeristische trekpleisters. Veel diefstallen gebeuren ook in de metro, op autobussen (in Rome, in het bijzonder op bus 64, tussen het Terministation en het Vaticaan), in stations en op luchthavens.

  Dameshandtassen zijn een favoriet doelwit.

  Wees steeds op uw hoede voor gauwdieven!
  Ik ben het slachtoffer van verlies/diefstal van documenten. Wat nu? Meer info via volgende link: http://italy.diplomatie.belgium.be/nl/op-reis/enkele-tips

  Enkele adviezen:

  • Scan uw identiteitsdocumenten en stuur ze op naar uw e-mailadres (een kopie zal dan beschikbaar zijn in uw mailbox).
  • Draag een fotokopie van uw identiteitsdocumenten op zak.
  • Neem een aantal identiteitsfoto’s mee om een nieuw reisdocument te bekomen in geval van verlies of diefstal (voor meer info: http://italy.diplomatie.belgium.be/nl/op-reis/enkele-tips).
  • Bewaar slechts een minimum aan baar geld op zak.
  • Bewaar bank- en kredietkaarten en identiteitsdocumenten afzonderlijk.   
  • Sla het telefoonnummer van Cardstop (www.cardstop.be, +32 78 170 170) en Docstop (www.docstop.be, 00800 2123 2123 of +32 2 518 2123) op in uw GSM.
  • Het spreekt voor zich dat, wie met een voertuig reist, absoluut moet vermijden valiezen, reistassen, fotoapparaten, videocamera's, GPS e.d. zichtbaar en onbeheerd in de wagen achter te laten.