Italië

kaart Italië

 

Laatste update

Sicilië en Venetië

Na de doortocht van de cycloon Apollo raden we u aan uiterst voorzichtig te zijn als u naar Sicilië reist. De regio Venetië is eveneens getroffen door overstromingen waardoor voorzichtigheid geboden is.

 

  Coronavirus COVID-19

  • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.
   

  1. Naar Italië reizen

  Om Italië binnen te komen vanuit België, moet u het digital Passenger Locator Form invullen. In uitzonderlijke gevallen (enkel in geval van technische problemen), kan u een verklaring op eer afdrukken die u hier vindt: modulo cartaceo.

   

  U moet tevens een Europees digitaal coronacertificaat (“EU Digital COVID Certificate) kunnen voorleggen dat aan een van de volgende drie voorwaarden voldoet:

  • volledige vaccinatie: u bent gevaccineerd tegen COVID-19 met een door EMA goedgekeurd vaccin (AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) en u hebt de vaccinatiecyclus sinds ten minste 14 dagen vervolledigd.
  • herstel van COVID-19: u bent hersteld van COVID-19 en u bent niet langer onder voorschrift van zelfisolatie.
  • negatief resultaat van een COVID-19-PCR-test (uitgevoerd in de 72 uur voor uw aankomst in Italië) of antigeentest (uitgevoerd in de 48 uur voor uw aankomst in Italië).

  Deze attesten zijn niet verplicht voor kinderen onder de 6 jaar.

  Als u de voorbije 14 dagen in een ander land dan België bent geweest, of indien u wil nakijken welke maatregelen van toepassing zijn op uw specifieke situatie, controleert u best de website Viaggiare Sicuri van het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarop kunt u een “Questionario” (vragenlijst, in het Engels) invullen. Op basis van uw antwoorden genereert de website instructies betreffende uw verplaatsing naar of van Italië.

   

  Indien u positief test in Italië, wordt u door de lokale gezondheidsdienst onderworpen aan een PCR-test ter bevestiging van het resultaat en vervolgens voor een periode van minstens tien dagen in één van de door de Italiaanse autoriteiten aangeduide COVID-hotels in quarantaine geplaatst. Afhankelijk van het geval en de COVID-variant kan die periode oplopen tot 21 dagen, zie deze omzendbrief van het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid. Noch de testresultaten, noch de Italiaanse procedure kan betwist worden. U mag deze hotelkamer niet verlaten en u kan enkel worden gerepatrieerd als dit goedgekeurd wordt door de Italiaanse bevoegde gezondheidsdienst en gebeurt door uw eigen verzekering aan de voorwaarden bepaald door de betreffende gezondheidsdienst. De Ambassade komt niet tussen in deze repatriëringen.

   

  2. Regels die van toepassing zijn op Italiaans grondgebied

  De Italiaanse regering werkt met een binnenlands systeem van zones (rood, oranje, geel, wit), afhankelijk van de sanitaire situatie. We raden u aan om voor vertrek de website van de Italiaanse regering te raadplegen om de kleur te kennen van de regio waar u naartoe gaat. U vindt op de website ook een lijst met veelgestelde vragen.

   

  In witte en gele zone worden van 6 december tot 15 januari de meeste activiteiten – toegang tot culturele voorstellingen, sportevenementen, bars en restaurants (binnen), feesten, discotheken en openbare ceremoniën – voorbehouden aan wie in het bezit is van een coronacertificaat met bewijs van vaccinatie of herstel. Een negatief testresultaat is dus niet voldoende. Ook in oranje zone gelden de verdere beperkingen enkel voor niet-gevaccineerden. In rode zone gelden de beperkingen voor iedereen.

   

  Verder is het verplicht om een coronacertificaat (vaccinatie, herstel of negatieve test) voor te leggen in de volgende situaties:

  • voor alle vliegtuigpassagiers vertrekkende vanuit Italië, naar eender welke bestemming (opgelet bij uw terugkeer naar België)
  • in hotels, treinen, metro’s, bussen, ferryschepen

   

  Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen coronacertificaat voor te leggen.

   

  Een masker is niet verplicht in openlucht in witte zone, maar wél verplicht in openlucht in gele, oranje en rode zone. Het is ook overal verplicht in openbare binnenruimtes en buiten in geval van samenscholing. Hoeven geen masker te dragen: kinderen jonger dan 6 en personen met een ziekte of handicap die onverenigbaar is met het dragen van een masker.

   

  Als u koorts of ademhalingsmoeilijkheden heeft of hoest en u vermoedt dat u in nauw contact bent geweest met een persoon met COVID-19, bent u verplicht contact op te nemen met de bevoegde lokale dienst volksgezondheid en de instructies van de gezondheidsdienst op te volgen. Gebruik de noodnummers 112/118 alleen in geval van verergering van de symptomen of ademhalingsmoeilijkheden.

  Tot slot raadt het Italiaans Ministerie van Buitenlandse Zaken iedereen die naar Italië wil reizen aan om de app Immuni te downloaden. Immuni is een applicatie die speciaal gemaakt is om de COVID-19-epidemie te helpen bestrijden. De applicatie is dan ook uitgerust met een technologie die gebruikers die met een risico werden geconfronteerd, kan waarschuwen, zelfs als ze asymptomatisch zijn.

   

  3. Meer informatie

  Meer informatie is beschikbaar op de volgende websites:

  Wat Belgische maatregelen betreft, kunt u terecht op het portaal van de FOD Volksgezondheid

   
   

   

  Indien u op reis gaat naar Italië, kan u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be

   

   

  Description

  Algemene veiligheid

  Algemene veiligheid

  Terreurdreiging  

  Zoals andere landen is ook Italië blootgesteld aan terroristische dreiging. Er werden meermaals dreigingen geuit, onder andere via Internet. De Italiaanse regering heeft verklaard dat ze alle nodige maatregelen genomen heeft om hieraan het hoofd te bieden.


  Criminaliteit

  Als toerist in Italië loopt u het hele jaar door gevaar het doelwit te worden van gauwdieven en dit in alle toeristische trekpleisters. Veel diefstallen gebeuren ook in de metro, op autobussen (in Rome, in het bijzonder op bus 64, tussen het Terministation en het Vaticaan), in stations en op luchthavens.

  Dameshandtassen zijn een favoriet doelwit.

  Wees steeds op uw hoede voor gauwdieven!
  Ik ben het slachtoffer van verlies/diefstal van documenten. Wat nu? Meer info via volgende link: http://italy.diplomatie.belgium.be/nl/op-reis/enkele-tips

  Enkele adviezen:

  • Scan uw identiteitsdocumenten en stuur ze op naar uw e-mailadres (een kopie zal dan beschikbaar zijn in uw mailbox).
  • Draag een fotokopie van uw identiteitsdocumenten op zak.
  • Neem een aantal identiteitsfoto’s mee om een nieuw reisdocument te bekomen in geval van verlies of diefstal (voor meer info: http://italy.diplomatie.belgium.be/nl/op-reis/enkele-tips).
  • Bewaar slechts een minimum aan baar geld op zak.
  • Bewaar bank- en kredietkaarten en identiteitsdocumenten afzonderlijk.   
  • Sla het telefoonnummer van Cardstop (www.cardstop.be, +32 70 344 344) en Docstop (www.docstop.be, 00800 2123 2123 of +32 2 518 2123) op in uw GSM.
  • Het spreekt voor zich dat, wie met een voertuig reist, absoluut moet vermijden valiezen, reistassen, fotoapparaten, videocamera's, GPS e.d. zichtbaar en onbeheerd in de wagen achter te laten.