Italië

kaart Italië

 

Laatste update
 

Coronavirus COVID-19

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

COVID

INFO: Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.

i. Personen die Italië willen binnenkomen en in de laatste 14 dagen in België verbleven of getransiteerd hebben, moeten een negatief resultaat van een COVID-test, uitgevoerd in de 72 uur voor aankomst, kunnen voorleggen.

Wie dat niet kan, is verplicht zich binnen 48 uur na aankomst in Italië te laten testen. Waar mogelijk, moet men zich bij aankomst op de luchthaven, in de haven of aan de grenspost laten testen. Indien dat niet mogelijk is, moet men een test aanvragen bij de ASL, de lokale dienst volksgezondheid, bevoegd voor de plaats van verblijf. In afwachting van de test moet men in quarantaine gaan op de plaats van verblijf.

Gelieve de bevoegde ASL te vinden door via deze link op de regio op de landkaart te klikken.

ii. Opgelet: ook personen die bij aankomst al het gevraagde negatieve testresultaat kunnen voorleggen, zijn verplicht hun aanwezigheid te melden aan de ASL bevoegd voor de plaats van verblijf.

iii. Het blijft bovendien verplicht om een verklaring op eer in te vullen om Italië binnen te komen. Het formulier "self-declaration form" moet gedownload worden van de website van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken

Indien u in de 14 dagen voorafgaand aan uw reis in andere landen verbleven of getransiteerd heeft, kunnen andere maatregelen gelden. Controleer in dat geval de website http://www.viaggiaresicuri.it/ van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarop kunt u een vragenlijst invullen. Op basis van uw antwoorden genereert de website instructies betreffende uw verplaatsing naar of van Italië.

 

Van 6 november tot 3 december wordt Italië opgedeeld in drie zones, die onderhevig zijn aan veranderingen. Een kaart en een lijst met veelgestelde vragen zijn beschikbaar op de website van de Italiaanse regering   :

 • geel: de regio’s Lazio, Ligurië, Molise, Sardinië, Sicilië en Veneto en de autonome provincie Trente
 • oranje: de regio’s Basilicata, Calabrië, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardije, Marken, Piemonte, Puglia en Umbrië
 • rood: de regio’s Abruzzen, Campanië, Toscane en Valle d’Aosta en de autonome provincie Bolzano

1. In gele zones gelden volgende maatregelen:

1.1 Avondklok van 22 u tot 5 u. Verplaatsingen binnen die tijdspanne zijn enkel toegelaten voor professionele redenen, gezondheidsredenen of in noodsituaties en moeten gerechtvaardigd worden aan de hand van een

verklaring op eer .

1.2 Bars en restaurants sluiten om 18 u. Maximaal 4 personen zijn toegelaten aan één tafel, tenzij het om samenwonende gezinsleden gaat. Afhalen is mogelijk tot 22 u.

1.3 Blijven dicht: musea, culturele centra, bioscopen, theater- en concertzalen, fitnesscentra, zwembaden, thermen, skistations, recreatiecentra, discotheken, speelzalen, casino's

1.4 Shoppingcentra sluiten in de weekends en op feestdagen.

1.5 In treinen, trams en bussen is de capaciteit beperkt tot 50%.

1.6 Contactsport is verboden, behalve voor de profs.

1.7 Beurzen en congressen vinden niets plaats.

1.8 Feesten zijn verboden, zelfs na burgerlijke en religieuze diensten.

1.9 In de privéwoning is het afgeraden om niet tot het gezin behorende personen te ontvangen.

 

2. In de oranje zones gelden daarenbovenop de volgende maatregelen:

2.1 Niemand mag de gemeente of regio in of uit, behalve voor professionele redenen, gezondheidsredenen en in noodsituaties.

2.2. Bars en restaurants zijn gesloten. Afhalen is mogelijk tot 22 u. Eetgelegenheden langs autosnelwegen , in ziekenhuizen en luchthavens blijven wel actief.

 

3.In de rode zones gelden de strengste maatregelen:

3.1 Verplaatsingen zijn verboden, ook binnen de eigen gemeente, behalve voor professionnele redenen, gezondheidsredenen of in noodsituaties.

3.2 Alle commerciële activiteiten sluiten, met uitzondering van supermarkten, voedingswinkels, apotheken, kapperszaken, wassalons, kranten- en tabakswinkels.

3.3 Bars en restaurants zijn gesloten. Afhalen is mogelijk tot 22u. Eetgelegenheden langs autosnelwegen, in ziekenhuizen en op luchthavens blijven wel actief.

3.4 Schoonheidssalons sluiten.

3.5. Individuele sportactiviteit in openlucht is enkel toegelaten in de onmiddellijke nabijheid van de woonplaats.

 

Bepaalde Italiaanse regio’s kunnen overigens extra regionale maatregelen opleggen, zoals bijvoorbeeld eisen dat er bij het binnenkomen van het regionaal grondgebied een formulier wordt ingevuld. Het is ten zeerste aangeraden regelmatig de websites van de regio’s te raadplegen.

Houd er rekening mee dat het verplicht is om altijd uitgerust te zijn met een masker en een masker te dragen in besloten ruimtes (met uitzondering van privéwoningen) én in openbare buitenruimtes. Hoeven geen masker te dragen: kinderen jonger dan 6, personen met een ziekte of handicap die onverenigbaar is met het dragen van een masker en personen die een sportieve activiteit uitoefenen.

De "social distancing" blijft verplicht.

Als u koorts of ademhalingsmoeilijkheden heeft of hoest en u vermoedt dat u in nauw contact bent geweest met een persoon met COVID-19: blijf thuis, ga niet naar de eerste hulp of naar een dokterspraktijk, maar bel een arts of het regionale gratis nummer (zie de link onderaan deze pagina). Gebruik de noodnummers 112/118 alleen in geval van verergering van de symptomen of ademhalingsmoeilijkheden.

Tot slot: het Italiaans Ministerie van Buitenlandse Zaken raadt iedereen die naar Italië wil reizen aan om deze app te downloaden: https://www.immuni.italia.it/ . Immuni is een applicatie die speciaal gemaakt is om de COVID-19-epidemie te helpen bestrijden. De applicatie is dan ook uitgerust met een technologie die gebruikers kan waarschuwen die met een risico werden geconfronteerd, zelfs als ze asymptomatisch zijn.

Meer informatie is beschikbaar op de websites van:

het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid:

Wat Belgische maatregelen betreft, kunt u terecht op het portaal https://www.info-coronavirus.be/nl/ van de FOD Volksgezondheid

Indien u op reis gaat naar Italië, kan u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Terreurdreiging  

Zoals andere landen is ook Italië blootgesteld aan terroristische dreiging. Er werden meermaals dreigingen geuit, onder andere via Internet. De Italiaanse regering heeft verklaard dat ze alle nodige maatregelen genomen heeft om hieraan het hoofd te bieden.


Criminaliteit

Als toerist in Italië loopt u het hele jaar door gevaar het doelwit te worden van gauwdieven en dit in alle toeristische trekpleisters. Veel diefstallen gebeuren ook in de metro, op autobussen (in Rome, in het bijzonder op bus 64, tussen het Terministation en het Vaticaan), in stations en op luchthavens.

Dameshandtassen zijn een favoriet doelwit.

Wees steeds op uw hoede voor gauwdieven!
Ik ben het slachtoffer van verlies/diefstal van documenten. Wat nu? Meer info via volgende link: http://italy.diplomatie.belgium.be/nl/op-reis/enkele-tips

Enkele adviezen:

 • Scan uw identiteitsdocumenten en stuur ze op naar uw e-mailadres (een kopie zal dan beschikbaar zijn in uw mailbox).
 • Draag een fotokopie van uw identiteitsdocumenten op zak.
 • Neem een aantal identiteitsfoto’s mee om een nieuw reisdocument te bekomen in geval van verlies of diefstal (voor meer info: http://italy.diplomatie.belgium.be/nl/op-reis/enkele-tips).
 • Bewaar slechts een minimum aan baar geld op zak.
 • Bewaar bank- en kredietkaarten en identiteitsdocumenten afzonderlijk.   
 • Sla het telefoonnummer van Cardstop (www.cardstop.be, +32 70 344 344) en Docstop (www.docstop.be, 00800 2123 2123 of +32 2 518 2123) op in uw GSM.
 • Het spreekt voor zich dat, wie met een voertuig reist, absoluut moet vermijden valiezen, reistassen, fotoapparaten, videocamera's, GPS e.d. zichtbaar en onbeheerd in de wagen achter te laten.