Nederland

kaart Nederland

 

Laatste update

Met "Nederland" wordt hier continentaal Nederland bedoeld, niet de overzeese gebieden.

Met "Overzeese gebieden" wordt bedoeld de eilanden van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire-Saint-Eustache en Saba ("ABC-BES"), verbonden met het Koninkrijk der Nederlanden, maar geen leden van de Europese Unie.
 

Coronavirus COVID-19

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

Sinds 22 december 2021 gelden nieuwe regels voor reizigers die van buiten de EU/Schengenzone naar Nederland reizen. Zij moeten altijd een negatieve testuitslag bij zich hebben. Het gaat om een NAAT/PCR-test van maximaal 48 uur oud voor vertrek of een antigentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek. Reizigers uit zeerhoogrisicogebieden moeten altijd 10 dagen in quarantaine.

Sinds 15 januari 2022 kunnen winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open. Er geldt ook een aanscherping voor het dragen van een mondkapje.

 

Reis- en quarantainemaatregelen

Alle reizigers vanaf 12 jaar dienen een coronabewijs te tonen als ze vanuit een risicogebied (waaronder België) Nederland inreizen. Reizigers uit België (kleurcode geel volgens de Nederlandse indeling) hoeven niet in quarantaine als ze Nederland binnentreden.

Reist u vanuit een zeer hoogrisicogebied (kleurcode rood volgens de Nederlandse indeling)? Dan geldt een verplichte quarantaine van 10 dagen en dient u voordat u Nederland inreist een quarantaineverklaring in te vullen. Deze quarantaineperiode kan worden verkort met een negatieve PCR-test op dag 5 na aankomst. Deze regels gelden ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs. Bekijk hier de volledige lijst van uitzonderingen.

Alle passagiers (vanaf 13 jaar) die van en naar Nederland vliegen moeten voor het instappen een gezondheidsverklaring invullen.

De mondkapjesplicht blijft gelden op het openbaar vervoer, in stations, op luchthavens en in vliegtuigen.

Op dit moment geldt er een EU-inreisverbod voor Zuid-Afrika, Lesotho, Eswatini, Botswana, Malawi, Namibië, Mozambique, Nigeria en Zimbabwe. Reizigers uit bovenstaande landen zijn niet uitgezonderd van het inreisverbod als ze volledig gevaccineerd zijn en moeten een bewijs hebben dat hun reisdoel op de lijst met uitzonderingen staat. Daarnaast is een testbewijs verplicht. Het gaat om een negatieve NAAT (PCR)-testuitslag van maximaal 24 uur of een negatieve NAAT (PCR)-testuitslag van maximaal 48 uur en een negatieve antigeentest van maximaal 24 uur. Vul voor vertrek de quarantaineverklaring in en ga na aankomst 10 dagen in thuisquarantaine. Personen op doorreis zijn uitgezonderd van quarantaineplicht in Nederland, maar moeten wel de quarantaineverklaring invullen.
 
Verplichte negatieve testuitslag
 

Reist u naar Nederland vanuit een veilig gebied, hoogrisicogebied of zeerhoogrisicogebied (zonder zorgwekkende virusvariant) en moet u een testbewijs laten zien? Dan gelden de volgende voorwaarden:

 • een negatieve PCR/NAAT-test niet ouder dan 48 uur, of
 • een negatieve antigeentest niet ouder dan 24 uur.

Voor het gebruikmaken van een negatieve testuitslag als coronatoegangsbewijs binnen Nederland dient de test niet ouder dan 24 uur te zijn. 

Er gelden uitzonderingen op de testplicht voor bijvoorbeeld personen in het bezit van een vaccinatie- of herstelbewijs, grenswerkers, grensstudenten, personen die minder dan 12 uur in Nederland verblijven. Bekijk hier alle uitzonderingen op de verplichte negatieve testuitslag.

Personen die positief blijven na coronabesmetting maar geen klachten meer hebben, mogen onder voorwaarden naar Nederland reizen (zie de link met uitzonderingen in vorige paragraaf).

 
Maatregelen binnen Nederland

 • Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Dit geldt bijvoorbeeld op drukke openbare plaatsen buiten, zoals winkelstraten, of op de werkvloer.
 • Essentiële winkels zoals supermarkten, apotheken, opticiens en drogisterijen zijn open tot 20.00 uur. Alle niet-essentiële winkels zijn tot 17.00 uur open. Er geldt een mondkapjesplicht en een bezoekersnorm.
 • De volgende locaties zijn gesloten: horeca, zoos, culturele locaties (theater, bioscoop, musea, concertzalen, muziekscholen). Bibliotheken blijven open volgens hun reguliere openingstijden. Voor de horeca: afhalen en bezorgen is wel mogelijk. Hotelgasten kunnen in de hotels maaltijden afhalen, maar moeten die nuttigen in de hotelkamer. Roomservice is toegestaan.
 • Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en andere contactberoepen kunnen hun werk weer hervatten tot 17.00 uur.
 • Alle sportactiviteiten en kunst- en cultuurbeoefening (bijvoorbeeld muziek, toneel en dans) binnen en buiten zijn weer mogelijk, maar zonder publiek. Sportwedstrijden binnen de eigen club kunnen ook weer. Het coronatoegangsbewijs blijft vanaf 18 jaar verplicht bij sport binnen en bij beoefening van kunst- en cultuur binnen en buiten.
 • Thuis ontvangt u maximaal 4 bezoekers per dag (kinderen tot en met 12 jaar zijn uitgezonderd). Ga per dag bij maximaal 1 huishouden op bezoek. Er wordt dringend aangeraden om een zelftest te doen na het ontvangen van bezoekers of bij het brengen van een bezoek.  
 • Discotheken en nachtclubs blijven gesloten.
 • Evenementen zijn niet mogelijk, met uitzondering van begrafenissen met een maximum van 100 aanwezigen en de wekelijkse markten.

 
Het wordt aanbevolen om de instructies van de Nederlandse autoriteiten op te volgen via deze website. De Nederlandse overheid heeft ook een infolijn geopend over het coronavirus: +31 800 1351.

Voor meer informatie over de maatregelen in België, gelieve deze website te raadplegen.

 

OVERZEESE GEBIEDEN

Op dit moment geldt er in Nederland en de overzeese gebieden een inreisverbod voor Zuid-Afrika, Lesotho, Eswatini, Botswana, Malawi, Namibië, Mozambique, Nigeria en Zimbabwe. Bekijk hier de maatregelen en uitzonderingen op het EU-inreisverbod.

Curaçao: Het is mogelijk om naar Curaçao te reizen, maar reizigers dienen zich te houden aan de geldende maatregelen. Voorafgaand aan hun vertrek moeten bezoekers hebben voldaan aan de volgende vier verplichte stappen.

 1. Vóór vertrek online de Digital Immigration Card invullen.
 2. 48 uur voor vertrek de Passenger Locator Card (PLC) digitaal invullen en daarvan een uitgeprint of digitaal bewijsstuk bij zich dragen.
 3. Elke bezoeker vanaf 12 jaar die Curaçao binnenkomt, moet een negatief PCR-test kunnen voorleggen (max. 48 uur voor vertrek). U dient in het bezit te zijn van een afgedrukt of digitaal bewijs. Vóór vertrek moet u de negatieve testresultaten van de PCR-test uploaden op dicardcuracao.com.
 4. Alle reizigers zijn verplicht om op de 3e dag op Curaçao een antigeentest af te laten nemen in een lokaal laboratorium. De reservering en betaling van deze antigeentest is onderdeel van het proces van de PLC. Klik hier voor meer informatie.

Zie voor verdere inlichtingen op Reisadvies Curaçao tijdens Corona (COVID-19) (curacao.com).


Aruba: België wordt erkend als een zeer hoogrisicogebied. Voor reizigers uit dit soort gebieden is het niet toegelaten om te testen bij aankomst. Om naar Aruba te reizen zijn passagiers verplicht voorafgaand aan de reis een gezondheidsverklaring te uploaden en een immigratiekaart in te vullen. Reizigers vanaf 12 jaar (ook personen die al gevaccineerd zijn) dienen een negatieve PCR-test niet ouder dan 24 uur voor aankomst te laten zien en de Aruba Bezoekersverzekering af te sluiten. Zie www.edcardaruba.aw en https://www.aruba.com/us/traveler-health-requirements voor meer informatie. 

 
Bonaire: Reizigers uit een hoogrisicoland, waaronder België, dienen een negatief NAAT (PCR)-testresultaat (max. 48 uur voor vertrek) voor te leggen. Bovendien doen reizigers een zelftest bij aankomst, een NAAT (PCR)-test op de 5e dag na aankomst, een zelfquarantaine voor 5 dagen direct bij aankomst en moeten ze een gezondheidsverklaring invullen binnen 24 tot 12 uur voor vertrek. Meer info op deze site.

 
Sint Maarten: Reizigers dienen voorafgaand aan de reis een gezondheidsverklaring in te vullen via deze website. Ook moeten reizigers vanaf 5 jaar een negatieve PCR-test (max. 72 uur oud) tonen voor vertrek en een verplichte reisverzekering afsluiten. Gevaccineerde reizigers tot 18 jaar en gevaccineerde reizigers vanaf 18 jaar (met boostershot) zijn uitgezonderd van testplicht. Gevaccineerde reizigers vanaf 18 jaar (zonder boostershot) dienen een negatieve PCR-test van max. 48 uur of een antigeentest van max. 24 uur voor vertrek te tonen. Raadpleeg de website van de overheid van Sint Maarten voor meer info.

 
Saba: Voor reizen naar Saba is altijd toestemming nodig, die u via deze link kunt aanvragen. Alle passagiers vanaf 10 jaar uit worden gevraagd een negatieve PCR-test (max. 72 uur voor aankomst) voor te leggen, een aanvullende test op een centrale testlocatie op dag 2 en 5 te laten doen en een quarantaine van 5 dagen te ondergaan. Gevaccineerde personen hoeven niet in quarantaine te gaan.

 
Sint Eustatius: Reizen naar Sint Eustatius is mogelijk. Passagiers worden gevraagd zich te registreren via deze link (min. 24 uur op voorhand), een gezondheidsverklaring in te vullen, een negatieve PCR-test (max. 48 uur oud) voor te leggen (vanaf 10 jaar) en 10 dagen in quarantaine te gaan bij aankomst. Men kan alleen uit quarantaine gaan met een negatieve exit test. Bij aankomst in Sint Eustatius dient u ook een verplichte antigeentest te ondergaan. Gevaccineerde personen hoeven maar 5 dagen in quarantaine (incl. exit test) te gaan. Raadpleeg de website van het Lokale Overheid.

 

Om consulaire bijstand beter te kunnen organiseren, raden wij u ook aan uw reis via www.travellersonline.diplomatie.be te registreren.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Nederland.

 
Terreurdreiging

Sinds eind 2017 is de dreiging tegen Nederland veranderd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het dreigingsniveau in Nederland van 4 “substantieel” naar niveau 3 “aanzienlijk” van de 5 verlaagd. Nog steeds worden er in het Westen sporadisch jihadistische aanslagen gepleegd, maar de situatie is onvergelijkbaar met de periode 2015-2017, toen jaarlijks tientallen aanslagen in Europa werden gepleegd. Dat deze verandering zich lijkt te bestendigen, is reden om het dreigingsniveau op niveau 3 te behouden.

U vindt meer informatie over de algemene en gerichte maatregelen op de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: www.nctv.nl.

 

Criminaliteit

Hoewel er de voorbije jaren een daling in de criminaliteit werd opgetekend in Nederland, moet de reiziger wel rekening houden met diefstallen onder bedreiging van een wapen  en met zakkenrollers, vooral in de grote steden. Zakkenrollers hebben vaak reizigers op Schiphol als doelwit, alsook mensen in stations en op de treinen tussen Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. De meest voorkomende vorm van kleine criminaliteit is fietsendiefstal.

Pas op voor de verkoop van illegale harddrugs in Amsterdam.

Pas op met dealers die buitenlanders vragen hen te volgen om hen verdovende middelen te verkopen. In november 2014 zijn meerdere doden gevallen in Nederland ten gevolge van de illegale aankoop van verdovende middelen, van wie drie toeristen die witte heroïne hadden opgesnoven, denkend dat het om cocaïne ging.

Voor de wetgeving rond de verkoop en het gebruik van drugs: die de rubriek ‘lokale wetgeving’.

Oudjaarsavond is aanleiding voor festiviteiten die heel snel kunnen ontaarden. Ook andere culturele, populaire of sportieve evenementen kunnen tot uitbarstingen leiden (muziekfestivals, de Gay Pride, etc.).

Naar aanleiding van het hoog aantal incidenten tijdens de jaarwisseling van 2020 worden knalvuurwerk en vuurpijlen sinds dit jaar verboden voor consumenten. De aanpak om tot een meer veilige jaarwisseling te komen heeft verder ook betrekking op de strengere beteugeling van illegaal vuurwerk en de bestrijding van geweld tegen hulpverleners. Zo is sinds 15 december 2019 het hinderen van hulpverleners overal strafbaar en is de straf verhoogd.

 

Overzeese gebieden

 
De criminaliteit was op deze eilanden steeds van een laag tot gemiddeld niveau. Op Curaçao moeten we echter de laatste maanden een merkbare stijging van home jackings vaststellen: 2 woningen van Belgische verblijfhouders op Curaçao werden de laatste maanden het slachtoffer van een gewapende overval.

Drugsgerelateerde criminaliteit neemt ook toe; reizigers dienen bijzonder waakzaam te zijn hierbij niet betrokken te raken. Onder geen beding mag men aanvaarden goederen voor onbekenden te vervoeren.

De ‘kleine criminaliteit’ (diefstal en uitzonderlijk beroving) richt zich niet in het bijzonder tegen buitenlanders, maar wel tegen personen die tekenen van materiële welstand vertonen (in het openbaar dragen van juwelen, dure ICT-tools, enz).

Om risico's verbonden aan de onveiligheid te beperken, wordt u aangeraden om de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

 • draag geen waardevolle voorwerpen in het openbaar (juwelen, dure ICT-tools);
 • begeef u tijdens de avond/nacht niet op straat in de steden en verplaats u bij voorkeur in gezelschap;
 • draag steeds een kopie van uw identiteitsdocumenten op zak , laat de originelen in de kluis van uw hotel;
 • laat geen waardevolle voorwerpen of documenten achter in uw (huur)auto;
 • als u beroofd wordt, bied geen weerstand en geef de voorwerpen af die men vraagt;
 • contacteer meteen de ambassade en het consulaat ingeval van geschillen met de ordediensten