Nederland

kaart Nederland

 

Laatste update

Met "Nederland" wordt hier continentaal Nederland bedoeld, niet de overzeese gebieden.

Met "Overzeese gebieden" wordt bedoeld de eilanden van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire-Saint-Eustache en Saba ("ABC-BES"), verbonden met het Koninkrijk der Nederlanden, maar geen leden van de Europese Unie.
 

Coronavirus COVID-19

 • De informatie over reizen is een advies en is niet bindend.
 • Op de homepage van deze website vindt u de covid-kaart, die uitleg geeft over de landen en regio’s en de voorwaarden om er al dan niet naar toe te reizen, samen met de maatregelen die gelden bij terugkeer naar België.
 • Registreer uw reis via TravellersOnline.
 • BELANGRIJK: reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 

 

COVID

Alle reizigers afkomstig uit België gaan na binnenkomst in Nederland 10 dagen in (thuis)quarantaine .

Er wordt in Nederland sterk geadviseerd om de drukte te vermijden, verplaatsingen te beperken en zich te houden aan de '1,5m-samenleving'. Het mondkapje is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in het openbaar vervoer. Sinds dinsdag 13 oktober 2020, draagt men ook een mondkapje in publieke binnenruimtes. Bij medische klachten  blijft u thuis en laat u zich testen.


Toerisme:

 • Alle niet-noodzakelijke reizen naar Nederland worden sterk ontraden
 • Alle reizigers afkomstig uit België gaan na binnenkomst in Nederland 10 dagen in (thuis)quarantaine.
 • Voor bepaalde groepen reizigers geldt een uitzondering: bv. zorgprofessionals, grensmedewerkers en transportmedewerkers , als zij voor hun werk reizen, hoeven niet in thuisquarantaine tenzij zij klachten hebben. Ook moet u niet in thuisquarantaine gaan indien u alleen door Nederlandse regio's rijdt zonder te stoppen. Bekijk hier de volledige lijst van reisdoelen waar de quarantaine onderbroken mag worden.

 
Transport:

 • Er is een dringend advies om de verplaatsingen binnen en naar Nederland zoveel mogelijk te beperken, ongeacht het vervoermiddel.
 • Het niet-medisch mondkapje blijft verplicht in het openbaar vervoer voor iedereen van 13 jaar of ouder.
 • In privévervoer is het niet-medisch mondkapje geadviseerd bij passagiers uit verschillende huishoudens.
   

Horeca:

 • Alle horecagelegenheden (inclusief coffeeshops) zijn gesloten.
 • Afhalen en bezorgen blijft mogelijk. Tussen 20.00 uur en 07.00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht, bezorgd of in openbare ruimte genuttigd. Afhaalrestaurants moeten uiterlijk om 01.00 uur sluiten.
 • Discotheken en nachtclubs blijven gesloten.

Sport en evenementen:

 • Voor kinderen tot 18 jaar blijft sporten in teamverband en wedstrijden met teams van eigen club toegelaten .  
 • Voor volwassenen geldt dat sporten alleen is toegestaan  op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met maximaal 4 personenWedstrijden zijn niet toegestaan. (topsporters zijn uitgezonderd).
 • Sportkantineskleedkamers en douches zijn dicht.
 • Sinds 14 oktober 22.00 uur zijn de meeste evenementen verboden (met uitzondering van bv. markten en demonstraties).
 • Bij uitvaarten mogen maximaal 100 mensen aanwezig zijn.
 • Bij huwelijksvoltrekkingen geldt een maximum van 20 personen.
 • Alle publiek toegankelijke locaties (bv. musea, theaters, sexclubs, casino's, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken) mogen weer open.
   

Winkelen en boodschappen

 • Alle winkels sluiten uiterlijk om 20.00 uur (supermarkten en andere winkels die levensmiddelen verkopen zijn uitgezonderd). Koopavonden worden afgeschaft.
 • Speciale winkeltijden worden voorzien voor mensen met een kwetsbare gezondheid.

Algemene samenleving:

 • Thuis ontvangt u maximum 3 personen per dag (excl. kinderen t/m 12 jaar) en houdt u 1,5m afstand.
 • Er zijn maximaal 30 personen (incl. kinderen t/m 12 jaar) per binnenruimte toegestaan.
 • Een gezelschap binnen en buiten mag bestaan uit maximaal 4 personen (kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld) of 1 huishouden.
 • Iedereen van 13 jaar en ouder draagt een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes.
   

Sinds 1 juli 2020 zijn de toegangsvoorwaarden voor personen vanuit derde landen die naar Nederland willen reizen versoepeld. U vindt hier de landen en categorieën van personen waarvoor de reisbeperking versoepeld is (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2020/10/26/nederland-stelt-inreisverbod-voor-canada-georgie-en-tunesie-weer-in-en-het-inreisverbod-voor-singapore-wordt-opgeheven)  

Sinds 17 april 2020 zijn alle passagiers op reis naar Nederland vanuit een luchthaven van een gebied waar veel coronabesmettingen voorkomen, verplicht om bij aankomst een ingevulde gezondheidsverklaring te tonen, een thuisquarantaine van 10 dagen te respecteren en contacten met anderen te vermijden. Pas 10 dagen na thuiskomst én als zij 24 uur klachtenvrij zijn mogen zij uit quarantaine. 

Het wordt aanbevolen om de instructies van de Nederlandse autoriteiten op te volgen via deze website. De Nederlandse overheid heeft ook een infolijn geopend over het coronavirus: +31 800 1351.

Voor meer informatie over de maatregelen in België, gelieve deze website te raadplegen https://www.info-coronavirus.be/nl/.

 

OVERZEESE GEBIEDEN

Reizen naar Aruba, Bonaire, Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten wordt ten zeerste afgeraden.

Sint Maarten: RIZIV-INFO:  Covid-test vóór vertrek wordt vereist. Zie verdere info hieronder.


Curaçao: De grens met Curaçao werd opnieuw gesloten voor Belgen behalve voor Belgische residenten een "Travel Exemption", hebben bekomen d.w.z. een individuele toelating en met voorwaarden van o.m. verplichte en gecontroleerde quarantaine bij hen thuis. Deze individuele toelating kan hier aangevraagd worden. Zie voor verdere inlichtingen op https://gobiernu.cw/nl/mededelingen-over-het-coronavirus/

Aruba: Sinds1 juli 2020 zijn de internationale grenzen voor reizigers uit Europa, Canada en het Caribisch gebied heropend met uitzondering voor die uit de Dominicaanse Republiek en Haïti. Reizigers zijn verplicht voorafgaand aan de reis een gezondheidsverklaring te uploaden en een COVID-19 reisverzekering af te sluiten. Zie www.edcardaruba.aw. Voor andere informatie, klik  hier

Bonaire: Sinds 1 juli 2020 kunnen toeristen uit Nederland, België, en een paar andere landen weer naar Bonaire vliegen, mits zij de 14 dagen voor vertrek in het gebied van vertrek verbleven. Bij aankomst dient een gezondheidsverklaring ingevuld en ondertekend te worden. Het is aangeraden om binnen de 72 uur voor vertrek naar Bonaire een coronatest te laten doen en het negatief resultaat mee te brengen. Sinds 15 juni 2020 is het opnieuw mogelijk om te reizen tussen Aruba, Curaçao en Bonaire, zonder verplichting tot quarantaine maar enkel met een medische screening of een test bij aankomst.

Sint Maarten: Passagiers vanuit Curaçao, Aruba, Bonaire, Saba, Sint Eustatius worden toegelaten, alsook deze van enkele andere eilanden in het Caraibisch gebied. Reizigers uit België worden toegelaten. Reizigers dienen voorafgaand aan de reis een gezondheidsverklaring in te vullen via deze website. Ook dient een negatief resultaat van een COVID-19 PCR-test niet ouder dan 72 uur getoond te worden bij aankomst. Daarnaast dient bewezen te worden dat men over een reisverzekering beschikt die een covid-19 besmetting dekt. Raadpleeg de website van de Regering van Sint Maarten.
 

Saba: een verbod op internationale passagiers is van kracht sedert 16 maart, op de luchthaven zowel als op de haven, tot minstens 1 juli (verlengbaar). Raadpleeg de website van het Openbaar Lichaam Saba: http://www.sabagov.nl
 

Sint Eustatius: Toeristen worden nog niet toegelaten tot Sint Eustatius. Raadpleeg de website van het Openbaar Lichaam.

Sinds 20/02/2019 zijn de lucht- en zeegrenzen tussen Venezuela en Aruba, Curaçao en Bonaire voor onbepaalde tijd gesloten.  

 

Om consulaire bijstand beter te kunnen organiseren, raden wij u ook aan uw reis via www.travellersonline.diplomatie.be te registreren.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Nederland.

 
Terreurdreiging

Sinds eind 2017 is de dreiging tegen Nederland veranderd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het dreigingsniveau in Nederland van 4 “substantieel” naar niveau 3 “aanzienlijk” van de 5 verlaagd. Nog steeds worden er in het Westen sporadisch jihadistische aanslagen gepleegd, maar de situatie is onvergelijkbaar met de periode 2015-2017, toen jaarlijks tientallen aanslagen in Europa werden gepleegd. Dat deze verandering zich lijkt te bestendigen, is reden om het dreigingsniveau op niveau 3 te behouden.

U vindt meer informatie over de algemene en gerichte maatregelen op de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: www.nctv.nl.

 

Criminaliteit

Hoewel er de voorbije jaren een daling in de criminaliteit werd opgetekend in Nederland, moet de reiziger wel rekening houden met diefstallen onder bedreiging van een wapen  en met zakkenrollers, vooral in de grote steden. Zakkenrollers hebben vaak reizigers op Schiphol als doelwit, alsook mensen in stations en op de treinen tussen Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.
De meest voorkomende vorm van kleine criminaliteit is fietsendiefstal.

Pas op voor de verkoop van illegale harddrugs in Amsterdam.

Pas op met dealers die buitenlanders vragen hen te volgen om hen verdovende middelen te verkopen. In november 2014 zijn meerdere doden gevallen in Nederland ten gevolge van de illegale aankoop van verdovende middelen, van wie drie toeristen die witte heroïne hadden opgesnoven, denkend dat het om cocaïne ging.
Voor de wetgeving rond de verkoop en het gebruik van drugs: die de rubriek ‘lokale wetgeving’.

Oudjaarsavond is aanleiding voor festiviteiten die heel snel kunnen ontaarden. Ook andere culturele, populaire of sportieve evenementen kunnen tot uitbarstingen leiden (muziekfestivals, de Gay Pride, etc.).

Naar aanleiding van het hoog aantal incidenten tijdens de jaarwisseling van 2020 worden knalvuurwerk en vuurpijlen sinds dit jaar verboden voor consumenten. De aanpak om tot een meer veilige jaarwisseling te komen heeft verder ook betrekking op de strengere beteugeling van illegaal vuurwerk en de bestrijding van geweld tegen hulpverleners. Zo is sinds 15 december 2019 het hinderen van hulpverleners overal strafbaar en is de straf verhoogd.

 

Overzeese gebieden

De criminaliteit was op deze eilanden steeds van een laag tot gemiddeld niveau. Op Curaçao moeten we echter de laatste maanden een merkbare stijging van home jackings vaststellen: 2 woningen van Belgische verblijfhouders op Curaçao werden de laatste maanden het slachtoffer van een gewapende overval.

Drugsgerelateerde criminaliteit neemt ook toe; reizigers dienen bijzonder waakzaam te zijn hierbij niet betrokken te raken. Onder geen beding mag men aanvaarden goederen voor onbekenden te vervoeren.

De ‘kleine criminaliteit’ (diefstal en uitzonderlijk beroving) richt zich niet in het bijzonder tegen buitenlanders, maar wel tegen personen die tekenen van materiële welstand vertonen (in het openbaar dragen van juwelen, dure ICT-tools, enz).

Om risico's verbonden aan de onveiligheid te beperken, wordt u aangeraden om de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

 • draag geen waardevolle voorwerpen in het openbaar (juwelen, dure ICT-tools);
 • begeef u tijdens de avond/nacht niet op straat in de steden en verplaats u bij voorkeur in gezelschap;
 • draag steeds een kopie van uw identiteitsdocumenten op zak , laat de originelen in de kluis van uw hotel;
 • laat geen waardevolle voorwerpen of documenten achter in uw (huur)auto;
 • indien u beroofd wordt, bied geen weerstand en geef de voorwerpen af die men vraagt;
 • contacteer meteen de ambassade en het consulaat ingeval van geschillen met de ordediensten