Nederland

kaart Nederland

 

Laatste update

Met "Nederland" wordt hier continentaal Nederland bedoeld, niet de overzeese gebieden.

Met "Overzeese gebieden" wordt bedoeld de eilanden van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire-Saint-Eustache en Saba ("ABC-BES"), verbonden met het Koninkrijk der Nederlanden, maar geen leden van de Europese Unie.
 

Coronavirus COVID-19

 • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen 
 • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen. 

Sinds zaterdag 23 januari 2021 geldt er een avondklok tussen 21u00 en 04u30.

Reizen naar Nederland is toegelaten maar sterk afgeraden. Alle reizigers afkomstig uit België gaan na binnenkomst in Nederland 10 dagen in (thuis)quarantaine.

Vanaf 15 december 2020 tot minstens 15 maart 2021 gaat de Nederlandse bevolking in een strenge lockdown.

Er wordt in Nederland sterk geadviseerd om de drukte te vermijden, zoveel mogelijk thuis te blijven en zich te houden aan de '1,5m-samenleving'. Het mondkapje is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Bij medische klachten blijft u thuis en laat u zich testen.  

 

Transport:

Alle reizigers afkomstig uit België gaan na binnenkomst in Nederland 10 dagen in (thuis)quarantaine. Als de testuitslag op de 5de dag negatief is, kan de quarantaine worden verbroken.

Voor bepaalde groepen reizigers geldt een uitzondering: bv. zorgprofessionals, grensmedewerkers en transportmedewerkers hoeven niet in thuisquarantaine als zij voor hun werk reizen, tenzij zij klachten hebben. Ook moet u niet in thuisquarantaine gaan indien u alleen door Nederlandse regio's rijdt zonder te stoppen. Bekijk hier de volledige lijst van reisdoelen waarvoor de quarantaine onderbroken mag worden
 

 • Sinds 29 december 2020 moeten alle reizigers vanaf 13 jaar die met het openbaar vervoer vanuit een hoogrisicogebied binnen de EU/Schengen (waaronder België) naar Nederland komen een negatieve PCR-testverklaring (niet ouder dan 72 uur) kunnen laten zien. De regel geldt voor reizen naar Nederland per vliegtuig, schip, internationale trein en bus. Reizen per auto zijn vrijgesteld. De verplichte PCR-test wordt niet vereist als u met de regionale grensoverschrijdende bus of trein reist binnen een gebied van 30 kilometer vanaf de Belgische grens. De uitzonderingscategorieën vindt u hier.
 • Daarnaast moeten vanaf 23 januari 2021 alle reizigers uit hoogrisicogebieden die per vliegtuig of schip naar Nederland komen ook vlak voor vertrek naar Nederland een negatieve sneltest (niet ouder dan 4 uur) kunnen tonen. Ongeacht de testuitslag blijft de quarantaine van 10 dagen bij aankomst in Nederland gelden.
 • Het niet-medisch mondkapje blijft verplicht in het openbaar vervoer voor iedereen van 13 jaar of ouder.
 • Gebruik het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen.
 • Nederland raadt sterk aan om geen reizen naar het buitenland te maken of te boeken, ten minste tot eind maart, tenzij strikt noodzakelijk.

Horeca:

 • Alle horecagelegenheden (inclusief coffeeshops) zijn gesloten.
 • Afhalen en bezorgen blijft mogelijk. Tussen 20.00 uur en 07.00 uur wordt er geen alcohol meer verkocht, bezorgd of in openbare ruimte genuttigd. Afhaalrestaurants moeten uiterlijk om 01.00 uur sluiten.
 • Hotels blijven open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten. Neem contact op met uw hotel voor meer informatie hierover.
 • Discotheken en nachtclubs blijven gesloten.

Sport en evenementen:

 • Vanaf 3 maart 2021 mag iedereen tot en met 26 jaar buiten sporten in teamverband op sportaccomodaties en in wedstrijden met teams van de eigen club.  
 • Voor volwassenen vanaf 27 jaar geldt dat sporten alleen is toegestaan op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met maximaal 2 personen en ook alleen buitenWedstrijden en groepslessen zijn niet toegestaan (topsporters zijn uitgezonderd).
 • Binnensportlocaties zijn dicht.
 • Sinds 14 oktober 22.00 uur zijn de meeste evenementen verboden (met uitzondering van bv. markten en demonstraties).
 • Bij uitvaarten mogen maximaal 50 mensen aanwezig zijn.
 • Bij huwelijksvoltrekkingen geldt een maximum van 30 personen.
 • Alle publiek toegankelijke locaties (bv. musea, theaters, sexclubs, casino's, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken) zijn gesloten.
   

Winkelen en boodschappen

 • Vanaf 3 maart 2021 mogen niet-essentiële winkels op afspraak klanten ontvangen. Klanten moeten zich 4 uur van tevoren hebben aangemeld. Koopavonden zijn afgeschaft.
 • Per 10 februari 2021 is bestellen en afhalen mogelijk bij niet-essentiële winkels. Er zit minimaal een dagdeel (4 uur) tussen bestellen en ophalen.
 • Sinds 1 december 2020 is het mondkapje verplicht vanaf 13 jaar in alle publieke binnenruimten.

Algemene samenleving:

 • Vanaf zaterdag 23 januari 2021 en tot minstens 15 maart 2021 04.30 uur geldt er in Nederland een avondklok tussen 21u00 en 04u30. Indien u voor een geldige reden toch naar buiten dient te gaan moet u het formulier “Eigen verklaring Avondklok” meenemen. Als u voor werk naar buiten moet gaan, moet u ook een “Werkgeversverklaring” tonen. Meer informatie over geldige redenen om op straat te zijn tijdens de avondklok vindt u hier.
 • Vanaf 3 maart 2021 kunnen contactberoepen, zoals kappers en masseurs, op afspraak weer open. Sekswerkers mogen hun beroep nog niet uitoefenen.
 • Thuis ontvangt u maximum 1 persoon per dag (excl. kinderen t/m 12 jaar) en houdt u 1,5m afstand
 • Een gezelschap binnen en buiten mag bestaan uit maximaal 2 personen (kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld) of 1 huishouden.
 • Iedereen van 13 jaar en ouder draagt een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes.
 • Sinds 8 februari 2021 zijn de basisscholen, kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open. Middelbare scholen kunnen sinds 1 maart 2021 deels hun deuren weer openen. Hogescholen en universiteiten bieden voornamelijk onderwijs op afstand. 

Sinds 17 april 2020 zijn alle passagiers op reis naar Nederland vanuit een luchthaven van een gebied waar veel coronabesmettingen voorkomen, verplicht om bij aankomst een ingevulde gezondheidsverklaring te tonen, een thuisquarantaine van 10 dagen te respecteren en contacten met anderen te vermijden. Pas 10 dagen na thuiskomst én als zij 24 uur klachtenvrij zijn, mogen zij uit quarantaine. 

Vanaf zaterdag 23 januari 2021 en tot minstens 1 april 2021 geldt een inreisverbod voor reizigers uit onder andere het Verenigd Koninkrijk. Bekijk hier de volledige lijst van landen waarvoor het inreisverbod geldt en de uitzonderingen op het vliegverbod.

Het wordt aanbevolen om de instructies van de Nederlandse autoriteiten op te volgen via deze website. De Nederlandse overheid heeft ook een infolijn geopend over het coronavirus: +31 800 1351.

Voor meer informatie over de maatregelen in België, gelieve deze website te raadplegen https://www.info-coronavirus.be/nl/.

 

OVERZEESE GEBIEDEN

Curaçao: Om naar Curaçao te reizen dienen alle passagiers een PCR-test (maximaal 72 uur voor de reis naar Curaçao) of een antigeentest (niet ouder dan 24 uur voor de vlucht) te ondergaan, en een Passenger Locator Card (PLC) in te vullen via https://dicardcuracao.com. Zie voor verdere inlichtingen op https://gobiernu.cw/nl/mededelingen-over-het-coronavirus/.

Aruba: Om naar Aruba te reizen zijn passagiers verplicht voorafgaand aan de reis een gezondheidsverklaring te uploaden, een COVID-19-PCR-test niet ouder dan 72 uur te kunnen laten zien en een COVID-19-reisverzekering af te sluiten. Passagiers die naar Aruba reizen en binnen 24 uur terugkeren naar Curaçao hoeven geen PCR-test of antigeentest uit te voeren voor terugkeer naar Curaçao. Zie www.edcardaruba.aw. Voor andere informatie, klik hier.

Bonaire: Passagiers uit alle landen met uitzondering van Zuid-Amerika, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Kaapverdië en de Dominicaanse Republiek kunnen naar Bonaire reizen. Er wordt gevraagd om binnen de 72 uur voor aankomst een PCR-test te laten afnemen, alsook een antigeensneltest maximaal 4 uur voor vertrek voor passagiers uit hoogrisicolanden. Bovendien moeten reizigers een gezondheidsverklaring invullen ten vroegste 72 uur en niet later dan 48 uur voor vertrek. Meer info op deze site.

Sint Maarten: Reizigers uit België worden toegelaten. Reizigers dienen voorafgaand aan de reis een gezondheidsverklaring in te vullen via deze website. Ook moeten reizigers een negatief resultaat van een COVID-19-PCR-test tonen bij aankomst en een verplichte reisverzekering afsluiten. Raadpleeg de website van de Regering van Sint Maarten voor meer info.

Saba: Voor reizen naar Saba is altijd toestemming nodig, die u per e-mail kunt aanvragen. Passagiers uit hoogrisicolanden worden gevraagd in quarantaine te gaan en een PCR-test voor te leggen bij aankomst. Raadpleeg de website van het Openbaar Lichaam Saba: http://www.sabagovernment.com/.

Sint Eustatius: Reizen naar Sint Eustatius is mogelijk. Passagiers uit hoogrisicolanden worden gevraagd in quarantaine te gaan en een PCR-test voor te leggen bij aankomst. Raadpleeg de website van het Openbaar Lichaam.

 

Om consulaire bijstand beter te kunnen organiseren, raden wij u ook aan uw reis via www.travellersonline.diplomatie.be te registreren.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's verbonden aan reizen naar Nederland.

 
Terreurdreiging

Sinds eind 2017 is de dreiging tegen Nederland veranderd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft het dreigingsniveau in Nederland van 4 “substantieel” naar niveau 3 “aanzienlijk” van de 5 verlaagd. Nog steeds worden er in het Westen sporadisch jihadistische aanslagen gepleegd, maar de situatie is onvergelijkbaar met de periode 2015-2017, toen jaarlijks tientallen aanslagen in Europa werden gepleegd. Dat deze verandering zich lijkt te bestendigen, is reden om het dreigingsniveau op niveau 3 te behouden.

U vindt meer informatie over de algemene en gerichte maatregelen op de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: www.nctv.nl.

 

Criminaliteit

Hoewel er de voorbije jaren een daling in de criminaliteit werd opgetekend in Nederland, moet de reiziger wel rekening houden met diefstallen onder bedreiging van een wapen  en met zakkenrollers, vooral in de grote steden. Zakkenrollers hebben vaak reizigers op Schiphol als doelwit, alsook mensen in stations en op de treinen tussen Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.
De meest voorkomende vorm van kleine criminaliteit is fietsendiefstal.

Pas op voor de verkoop van illegale harddrugs in Amsterdam.

Pas op met dealers die buitenlanders vragen hen te volgen om hen verdovende middelen te verkopen. In november 2014 zijn meerdere doden gevallen in Nederland ten gevolge van de illegale aankoop van verdovende middelen, van wie drie toeristen die witte heroïne hadden opgesnoven, denkend dat het om cocaïne ging.
Voor de wetgeving rond de verkoop en het gebruik van drugs: die de rubriek ‘lokale wetgeving’.

Oudjaarsavond is aanleiding voor festiviteiten die heel snel kunnen ontaarden. Ook andere culturele, populaire of sportieve evenementen kunnen tot uitbarstingen leiden (muziekfestivals, de Gay Pride, etc.).

Naar aanleiding van het hoog aantal incidenten tijdens de jaarwisseling van 2020 worden knalvuurwerk en vuurpijlen sinds dit jaar verboden voor consumenten. De aanpak om tot een meer veilige jaarwisseling te komen heeft verder ook betrekking op de strengere beteugeling van illegaal vuurwerk en de bestrijding van geweld tegen hulpverleners. Zo is sinds 15 december 2019 het hinderen van hulpverleners overal strafbaar en is de straf verhoogd.

 

Overzeese gebieden

De criminaliteit was op deze eilanden steeds van een laag tot gemiddeld niveau. Op Curaçao moeten we echter de laatste maanden een merkbare stijging van home jackings vaststellen: 2 woningen van Belgische verblijfhouders op Curaçao werden de laatste maanden het slachtoffer van een gewapende overval.

Drugsgerelateerde criminaliteit neemt ook toe; reizigers dienen bijzonder waakzaam te zijn hierbij niet betrokken te raken. Onder geen beding mag men aanvaarden goederen voor onbekenden te vervoeren.

De ‘kleine criminaliteit’ (diefstal en uitzonderlijk beroving) richt zich niet in het bijzonder tegen buitenlanders, maar wel tegen personen die tekenen van materiële welstand vertonen (in het openbaar dragen van juwelen, dure ICT-tools, enz).

Om risico's verbonden aan de onveiligheid te beperken, wordt u aangeraden om de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen:

 • draag geen waardevolle voorwerpen in het openbaar (juwelen, dure ICT-tools);
 • begeef u tijdens de avond/nacht niet op straat in de steden en verplaats u bij voorkeur in gezelschap;
 • draag steeds een kopie van uw identiteitsdocumenten op zak , laat de originelen in de kluis van uw hotel;
 • laat geen waardevolle voorwerpen of documenten achter in uw (huur)auto;
 • indien u beroofd wordt, bied geen weerstand en geef de voorwerpen af die men vraagt;
 • contacteer meteen de ambassade en het consulaat ingeval van geschillen met de ordediensten