Verenigde Arabische Emiraten

kaart Verenigde Arabische Emiraten

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Indien men toch terugkeert of een essentiële verplaatsing maakt uit die gebieden, dient men een quarantaine in België na te leven en een test te ondergaan. Meer informatie hierover vindt u op www.info-coronavirus.be.

Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

Indien u momenteel in een gebied bent waarvoor bovenstaand Ministerieel Besluit van toepassing is, of als u een essentiële reis maakt naar dit gebied, dan is het aangeraden om onderstaande adviezen over de gehele veiligheidsproblematiek in dit gebied erop na te lezen.

 

RIZIV-INFO: Covid-test vóór vertrek is vereist. Zie verdere info hieronder.

 

Belangrijk bericht omtrent het Coronavirus (COVID-2019)

Niet-essentiële reizen naar de VAE zijn verboden.

Situatie in de VAE

De Covid-19-pandemie is nog steeds actief in de VAE. De Emiraatse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Er werden systemen om specifieke toelatingen te bekomen en bijzondere gedragsregels ingesteld. Het is noodzakelijk de instructies van de overheid te kennen en strikt na te leven. Deze maatregelen worden unilateraal en op zeer korte termijn beslist, uitgevaardigd en toegepast. Daarbij bestaan soms verschillen tussen de verschillende Emiraten. De communicatie hieromtrent is niet steeds duidelijk.

Het Emiraat Abu Dhabi laat reizen toe vanuit andere Emiraten, op voorwaarde dat binnenkomende reizigers een negatieve test kunnen voorleggen niet ouder dan 48 uur.De mogelijkheid bestaat enkel voor burgers en residenten, niet voor toeristen die naar Dubai reizen.

Reizen naar de VAE (essentiële reizen)

Algemeen: luchtvaartmaatschappijen organiseren normale vluchten van en naar de VAE. Gelieve hun websites te raadplegen voor alle reisinformatie en voorwaarden, endeze te blijven volgen om na te gaan of de vluchten effectief doorgaan.

Residenten in de VAE: houders van een geldig verblijfsvisum die hun terugkeer naar de Emiraten willen organiseren, dienen zich te melden bij de Federal Authority for Identity and Citizenship (ICA: www.ica.gov.ae) via de Smart Services-applicatie voor Abu Dhabi en de Noordelijke Emiraten. Residenten in Dubai dienen nog altijd een goedkeuring te vragen aan de Directorate-general of Residency and Foreigners Affairs (GDRFAD).(https://smart.gdrfad.gov.ae) . Deze goedkeuring is niet verzekerd en de Ambassade kan hier niet in tussenbeide komen. 

Andere: Het Emiraat Dubai laat toeristen toe. Toegang is afhankelijk van een voorafgaandelijke negatieve Covid-19 test of een verplichte test bij aankomst alsook een verplichte reisverzekering die Covid-19 dekt. Reizigers dragen hier zelf de volledige verantwoordelijkheid. Deze mogelijkheid bestaat vooralsnog niet voor Abu Dhabi.

Reizen uit de VAE en terugkeer

Vanaf 23 juni 2020 kunnen residenten opnieuw reizen onder specifieke voorwaarden. Afhankelijk van de verblijfplaats (Abu Dhabi of Dubai) en van het Emiraat van uitgifte van het visum, kunnen de regels verschillen (voor Dubai, zie: General Directorate of Residency and Foreigners Affairs, gdrfa.gov.ae; voor Abu Dhabi en, in principe, de andere Emiraten: Federal Authority for Identity and Citizenship, ica.gov.ae). Terugkeer is onderworpen aan specifieke voorwaarden qua testen, inclusief quarantaine, en de installatie van een contactopsporings-applicatie. Een quarantaine in specifieke hotels of quarantainecentra kan verplicht worden. De kosten hiervan zijn ten laste van de betrokkene en diens verzekering.

De voorwaarden voor zowel het binnen- als het uitreizen wijzigen regelmatig. Blijft tot de afreis via de lokale autoriteiten en luchtvaartmaatschappijen steeds op de hoogte van de meest recente toepasselijke regels.

Als u vanuit de Emiraten terugkeert naar België, moet u nog steeds een covid-19 test laten nemen en 14 dagen in quarantaine respecteren. Raadpleeg de laatste info op www.info-coronavirus.be.

Er bestaat onduidelijkheid inzake de geldigheid van verblijfsvisa voor de VAE en het al dan niet toepassen van boetes voor overstay. Voor vragen dient men ook contact op te nemen met de Federal Authority for Identity and Citizenship.

 

Voor elke reis naar de VAE kunt u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be. 

 

 

Description

Algemene veiligheid

De Verenigde Arabische Emiraten zijn tot vandaag gevrijwaard gebleven van terroristische aanslagen, maar bevinden zich in een onstabiele regio en op het kruispunt van verschillende probleemzones. Er is geen noemenswaardige concrete dreiging te vermelden. De algemene veiligheidstoestand is goed. De autoriteiten laten qua veiligheid niets aan het toeval over.

Spanningen in het Midden-Oosten kunnen de publieke opinie in de Verenigde Arabische Emiraten onvoorspelbaar beïnvloeden. Discretie is steeds aangewezen.

 

Criminaliteit

Samen met de enorme expansie van dit land neemt ook de gewone straatcriminaliteit toe, maar blijft tot nu toe zeer beperkt. Gebruikelijke voorzichtigheid tegen diefstal van portefeuille, paspoort en kredietkaart is uiteraard geboden.

 

Verkeer

Het grootste risico vormt het dagelijks verkeer dat weliswaar normaal overkomt maar gekenmerkt wordt door erratisch rijgedrag van veel weggebruikers en voetgangers alsook grote discrepanties in snelheid op wegen en snelwegen.