Zuid-Afrika

kaart Zuid-Afrika

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen

 

Transit: Zelfs in transit is het mogelijk dat de luchthavenautoriteiten of uw luchtvaartmaatschappij nieuwe tests opleggen, en mogelijks een langdurige isolatie (14 dagen) bij een positief resultaat. Dit is met name het geval voor vluchten vanaf de gekende internationale hubs zoals onder meer Addis Abeba, Istanbul, etc.  Gelieve rekening te houden met dit risico bij het plannen van uw reis en controleer op voorhand uw verzekeringsdekking.​

Reizen vanuit België naar Zuid-Afrika

Reizen naar Zuid-Afrika zijn mogelijk. Het land bevindt zich in lockdown niveau 2.

20 grensovergangen via land zijn open en internationaal luchtverkeer is mogelijk via O.R. Tambo international airport, King Shaka international airport, Cape Town international airport, Kruger Mpumalanga airport en Lanseria airport.

Er moet een verplichte negatieve COVID-test van maximaal 72 uur oud voor de afreis voorgelegd worden bij het binnenkomen van het land. Reizigers die niet aan deze voorwaarde voldoen, zullen verplicht worden een COVID-test af te nemen en bij een positieve test 10 dagen in quarantaine te gaan, dit alles op eigen kosten.

Strenge straffen (zoals een verbod gedurende 5 jaar om het land binnen te komen) worden voorzien bij het voorleggen van frauduleuze negatieve COVID-tests. Verder dient de COVID Alert SA app voor de essentiële afreis geïnstalleerd te worden op een smartphone. De app kan gedownload worden op volgende website: http://onelink.to/x77vn7.

Belgische onderdanen die zich in Zuid-Afrika bevinden, ongeacht of ze bezoeker of inwoner zijn, moeten de aanbevelingen en instructies van de lokale autoriteiten nauwgezet volgen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. In Zuid-Afrika is er een avondklok tussen 23u00 en 4u00. Het dragen van een mondmasker in alle openbare ruimten blijft verplicht. Strenge straffen (zoals gevangenisstraffen tot maximum 6 maanden) zullen toegepast worden bij het niet naleven van de voorzorgsmaatregelen.

Reizen vanuit Zuid-Afrika naar België

Voor meer informatie over de maatregelen voor reizen naar België, kunt u terecht op de websites van de FOD Volksgezondheid en de FOD Binnenlandse Zaken.

 

Belgen die van plan zijn naar Zuid-Afrika op reis te komen, worden aangeraden om in contact te blijven met hun touroperator, verzekering of luchtvaartmaatschappij aangezien wijzigingen en annulaties frequent voorkomen, en dit vaak zonder voorafgaande kennisgeving.

Belgen die momenteel op reis zijn in Zuid-Afrika dienen eerst contact opnemen met de lokale autoriteiten, hun reisbureau, touroperator of luchtvaartmaatschappij voor hulp. In geval van nood kan de Belgische ambassade in Pretoria worden gecontacteerd (pretoria@diplobel.fed.be).

 

Voor informatie over een eventuele verandering in de situatie, kunt u terecht op volgende websites

Om u beter te kunnen bijstaan, gelieve u te registreren op https://travellersonline.diplomatie.be


Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in Zuid-Afrika doorgaans veilig gereisd worden.

 

Zuid-Afrika is een zeer gewaardeerde toeristische bestemming met duizenden bezoekers per jaar en heeft een ideale reisinfrastructuur. Het overgrote deel van bezoekers of reizigers ondervindt geen problemen. Toch is voor het ganse land een voortdurende waakzaamheid aan de orde, in het bijzonder in de grote steden, om reden van de grote criminaliteit in het land, zonder dat deze specifiek tegen bezoekers of toeristen gericht is. Men draagt best geen uiterlijke kenmerken van rijkdom.

De politieke toestand in Zuid-Afrika is stabiel en laat reizen over het gehele land toe. Toch informeert men zich best over de recente politieke ontwikkelingen voor en tijdens de reis, zeker binnen het kader van de recente stakingen en protestacties, die kunnen leiden tot gewelddadigheden. Wij raden u aan weg te blijven van zulke manifestaties en samenscholingen. Het is dan ook aangeraden om de lokale media te consulteren, zodoende op de hoogte te zijn van de huidige veiligheidstoestand en geplande manifestaties.


Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via https://travellersonline.diplomatie.be.


Veiligheidsvoorschriften:

 • Wees op uw hoede voor diefstallen, vooral in openbare plaatsen (luchthavens, stations, hotellobby's, in de omgeving van bars, restaurants, terrasjes, stranden, enz.).
 • Vermijd het openlijk dragen van kostbaarheden (sieraden, camera's, video camera’s, etc.).
 • Draag nooit grote sommen geld bij u, maar zorg ervoor dat u in plaats daarvan enkele munten en biljetten bij u heeft die u onmiddellijk kan afstaan, in geval van agressie.
 • Wees waakzaam bij geldafnames aan geldautomaten en bij bankkaartbetalingen. Haal geld af bij daglicht en van automaten in drukke locaties (luchthavens, woonwijken, winkelcentra).
 • Draag een kopie van uw identiteits- of reisdocumenten op zak. Scan uw identiteitsdocumenten en bewaar een elektronische kopie (op USB-stick, e-mail ...). Bewaar de originele documenten in het hotel of thuis.
 • Vergrendel steeds uw hotelkamerdeur en open niet voor vreemden.
 • Vermijd sloppenwijken (townships) en ga er enkel heen onder begeleiding van een gids of een persoon die de plaats kent.
 • Vraag steeds aan lokale hotels en reisagentschappen welke plaatsen te vermijden zijn en hoe u zich best naar uw bestemming begeeft .
 • Verplaats u nooit alleen te voet bij valavond, noch ’s nachts. Enkel verplaatsingen in groep worden aangeraden, ook in grote steden en uitgaansbuurten.
 • Blijf uit de buurt van manifestaties, demonstraties en grote menigtes.
 • Vermijd bus- en treinstations en hun omgeving, alsook de 'minibus taxi' standplaatsen na 17u en blijf steeds op uw hoede tijdens de dag.
 • Rijd in de stad enkel met gesloten ramen en deuren en laat nooit handtassen, bagage of voorwerpen van enige waarde zichtbaar in het voertuig achter. Stop ’s avonds enkel en alleen in een drukke en goed verlichte omgeving (bijv. tankstation).
 • Rijd 's nachts nooit buiten de agglomeraties. Blijf op grote wegen rijden en verzeker u van uw reisroute voor vertrek.
 • Doe nooit autostop en neem geen lifters mee.
 • Maak nooit gebruik van de "minibus taxi's" (openbaar vervoer). Vertrouw ’s avonds enkel de taxi’s van taxibedrijven die u telefonisch oproept. Maak in luchthavens enkel gebruik van de diensten van taxibedrijven met een vergunning, die in de terminal een balie hebben en waarvan de prijzen bekend zijn.
 • Geweldpleging tussen officiële taxi’s en de wagens van Uber heeft zich reeds voorgedaan, vnl. in Johannesburg. Wees dus voorzichtig als u gebruik maak laatstgenoemde diensten.
 • Zorg ervoor dat u bij verplaatsingen steeds een gsm en de nodige telefoonnummers bij de hand hebt in geval van nood. De noodnummers van de Belgische consulaten zijn bereikbaar voor dringende consulaire bijstand: Johannesburg (+27 82 458 8026) of Kaapstad (+27 73 772 4559).


Te vermijden locaties:

In Johannesburg:

 • Districten zoals Hillbrow, Berea, Yeoville en Alexandra, waar overvallen frequent voorkomen, vooral in verband met drugshandel.
 • De oude binnenstad: Vermijd dit hele gebied (met uitzondering van Newton) 's nachts en in het weekend.
 • Buurt van het busstation in het centrum van de stad.
 • District Soweto (dichtstbevolkte township in Zuid-Afrika, gelegen op 15 km ten zuidwesten van Johannesburg): u kunt Soweto enkel bezoeken via een georganiseerde rondleiding door een reisbureau of een bezoek brengen aan de woningen van de twee belangrijkste antiapartheidsstrijders, Nelson Mandela en Desmond Tutu, alsook het Hector Pieterson Museum.
 • Zorg voor een ontvangst op de luchthaven: Vraag uw hotel een transfer van de luchthaven te regelen.

In Pretoria:

 • Oude binnenstad: vermijd dit gebied ’s nachts.
 • Townships zoals Mabopane, Soshanguve, Mamelodi, Atteridgeville waar gewelddadige protesten hebben plaatsgevonden.

In Durban:

 • Victoria Wharf, de ondergrondse passages van het Workshop Shopping Centre en de Victoria Pier, Point Road, net buiten het Wheel Shopping Complex en de haven.
 • Wees altijd voorzichtig aan het strand.

In Kaapstad:

 • Wees steeds waakzaam in Woodstock, Observatory en Bokaap als u te voet op stap bent. Meerdere diefstallen en overvallen werden er gemeld.
 • Verplaats u nooit alleen na valavond in de Long Street buurt: roofovervallen en agressies door dronken of gedrogeerde individuen gebeuren er frequent.
 • Vermijd de townships (Khayelitsha, Mitchell's Plain, Langa, Nyanga, Gugulethu) en bezoek ze enkel onder begeleiding van een gids of iemand die er goed bekend is.

In de Oost-Kaap:

 • Ga niet naar de townships van Port Elizabeth en East London zonder begeleiding van een gids of iemand die de locatie goed kent.
 • Wees uiterst voorzichtig in de Port St Johns en Coffee Bay aan de "Wild Coast", waar gewelddadige overvallen van toeristen en studenten zijn gemeld.

Krugerpark:

Er zijn overvallen op toeristen gemeld in de omgeving van Hazyview (o.a. de wegen ten zuidwesten van het park). Het is aanbevolen om bijzonder waakzaam te zijn en niet langs de weg te stoppen in dit gebied.

Wat te doen in geval van agressie

 • Kijk nooit de overvaller in de ogen, pleeg nooit verzet en probeer u niet te verdedigen. Overvallen waarbij u bedreigd wordt met een pistool of een mes gebeuren frequent. Verzeker uw aanvaller, die dikwijls onder invloed van alcohol of drugs staat, van uw bereidheid om mee te werken en geef hem meteen uw kostbaarheden.
 • Bij carjacking geef onmiddellijk uw autosleutels af.
 • Dien na de aanval een klacht in bij het dichtstbijzijnde politiebureau.


Frauduleus gebruik van bankkaarten

 • Houd uw bankkaart bij betalingen steeds in het oog. Bewaar alle betalingsbewijzen. Bankkaartfraude komt veel voor.
 • Contacteer in geval van fraude onmiddellijk uw bank en dien een klacht in bij het dichtstbijzijnde politiebureau.