Reizen naar Zuid-Afrika: Reisadvies

Reist u naar Zuid-Afrika? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Zuid-Afrika

Informatie over vervoer in Zuid-Afrika.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

Links rijden vergt extra waakzaamheid van personen die dit niet gewoon zijn en dit vooral aan de kruispunten. Wanneer een STOP-bord staat aan een kruispunt van vier straten, wordt de voorrang bepaald op basis van wie eerst aankomt aan het kruispunt.

Een verzekering die medische kosten en repatriëring dekt, is aan te raden. Verkeersongevallen gebeuren frequent en het merendeel van de wagens zijn niet verzekerd.

Wanneer u met de wagen rijdt, is het aangeraden om ramen en deuren te sluiten en geen waardevolle spullen op de zetels te laten liggen. Zuid-Afrika heeft een goed onderhouden wegennet. Gezien het hoge aantal ongevallen met buitenlandse toeristen en hun ernst, is het aangeraden om alvorens een reis te ondernemen zich te vergewissen van de lokale wetgeving en wegcode.

Gebruik geen gemeenschappelijke taxi’s. Het is afgeraden om op straat een taxi tegen te houden. U bestelt best een taxi per telefoon of vraagt aan uw hotel om dit te doen. Gebruik een officiële taxi op de luchthavens.

Besteed bijzondere aandacht aan de gevaren van het Zuid-Afrikaans verkeer. Verkeersongevallen zijn talrijk in Zuid-Afrika, veelal vanwege slechte signalisatie bij werken. Vaak zijn de verkeersdoden voetgangers die onbevreesd de snelweg oversteken, dit zelfs 's nachts. Dit geldt vooral in de omgeving rond de townships.

In meer afgelegen gebieden zijn er soms kuilen in het wegdek. Maak gebruik van de hoofdwegen en maak alleen stops bij benzinestations en wegrestaurants. Het wordt sterk aanbevolen om voorzichtig te rijden, zich te houden aan de opgelegde snelheidsgrens en waakzaam te zijn voor het rijgedrag van de voertuigen rond u. Het wordt afgeraden om lifters mee te nemen en na zonsondergang te reizen.

In geval van een ongeval in de buurt van een township of op het platteland, is het aangeraden om zich direct naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis of politiekantoor te begeven.

Het is af te raden om ’s nachts alleen in de grote stedelijke centra rond te rijden.

Gelieve na 17 uur de bus-en treinstations en hun omgeving te vermijden, alsook de "taxibusjes" stations en waakzaam te blijven gedurende de dag.

Vermijd om ’s nachts te rijden buiten de agglomeraties en controleer op voorhand uw reisroute.

Het is bovendien ten zeerste aan te raden autohuur te regelen met een internationaal erkende verhuurmaatschappij vanuit België.


Veiligheid / info luchtvaart

De vliegtuigmaatschappijen zijn van goede kwaliteit en maken het voorwerp uit van regelmatige en strenge controles vanwege de lokale autoriteiten. De EU heeft een lijst van maatschappijen gepubliceerd die omwille van technische tekortkomingen aan een vliegverbod onderworpen zijn. Meer informatie hierover vindt u op de zwarte lijst van de Europese Commissie

In de internationale en regionale luchthavens komt diefstal frequent voor, in het bijzonder OR Tambo in Johannesburg. Houd uw bagage ten allen tijde in het oog. Het is aangeraden om alle waardevolle voorwerpen in de handbagage te steken.


Veiligheid / info scheepvaart

Varen in de territoriale wateren van Zuid-Afrika stelt geen bijzondere problemen.


Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Het wordt afgeraden gebruik te maken van het openbaar vervoer (treinen), vooral in de omgeving van grote steden, omdat reizigers er het doelwit van criminele activiteiten kunnen zijn (berovingen).

De “Gautrain”, de hogesnelheidstrein tussen Johannesburg en Pretoria, is echter wel een betrouwbare optie en wordt beveiligd door vele camera’s en bewakers. De “Gautrain” busdienst verzekert een aantal lijnen in Johannesburg en Pretoria.

Meer info op deze pagina.

De oude spoorlijn tussen Johannesburg en Pretoria (“Metro”) wordt echter ten zeerste afgeraden wegens de aanwezigheid van gewapende tienerbendes.

Het 'Myciti' bus- en transportsysteem in Kaapstad en omgeving heeft zich de laatste jaren tot een efficiënte vervoeroptie ontpopt. Het Myciti4-busnet wordt voortdurend uitgebreid en de reismogelijkheden van het centrum naar de omliggende woongebieden en stranden alsook van en naar de luchthaven worden steeds gebruiksvriendelijker en talrijker. Dit kan een optie zijn voor wie zich niet met de auto in het drukke verkeer wil begeven.