eConsul, het nieuwe e-loket voor Belgen in het buitenland

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Taalkeuzescherm eConsul op mobiel scherm

© FOD BZ/SPF AE

Wist je dat Belgen die een geldige en geactiveerde identiteitskaart hebben en naar het buitenland zijn verhuisd, zich nu online kunnen inschrijven op hun ambassade of consulaat-generaal? De inschrijving kan volledig van thuis afgehandeld worden. Het is niet meer nodig om ter plaatse te gaan of om de formulieren op te sturen.

Deze online inschrijving gebeurt via eConsul, het nieuwe e-loket voor Belgen in het buitenland. Sinds juli van vorig jaar was eConsul al in gebruik op de ambassades in Den Haag, Parijs, Berlijn en de consulaten-generaal in Marseille en Montreal.

Vandaag kunnen we tevreden melden dat het nieuwe e-loket sinds begin dit jaar wereldwijd operationeel is! Dat betekent dat de Belgen die naar het buitenland verhuisd zijn, zich nu online kunnen aanmelden bij alle Belgische beroepsconsulaten en ambassades. Zij kunnen via eConsul tevens hun administratief dossier opvolgen. Langs dezelfde weg kunnen onze landgenoten zich ook inschrijven als kiezer.

Maar deze elektronische dienstverlening gaat nog verder. Alle Belgische ambassades en beroepsconsulaten legaliseren nu ook sinds enkele maanden elektronisch vreemde documenten bestemd voor België. De aanvrager krijgt de documenten voorzien van een elektronische legalisatie per e-mail thuisbezorgd.

Je merkt: Buitenlandse Zaken zet volop in op online consulaire dienstverlening voor de Belgen in het buitenland. Andere – even ambitieuze – projecten staan nog op stapel. We hebben alvast een nieuwe stap gezet op weg naar vlottere en groenere procedures.

Ontdek eConsul.