-
Wat zijn mensenrechten?
Mensenrechten zijn rechten die inherent zijn aan alle mensen, ongeacht hun ras, geslacht, nationaliteit, etniciteit, taal, religie of enige andere status.
-
Instellingen
Als voorstander van de universaliteit van mensenrechten zet België zich in verschillende organisaties op internationaal niveau actief in voor de bevordering en bescherming van mensenrechten.
-
Specifieke onderwerpen
Vind meer informatie over specifieke onderwerpen, zoals de afschaffing van de doodstraf, de strijd tegen straffeloosheid met inbegrip van transitionele justitie, vrijheid van meningsuiting met inbegrip van persvrijheid, de strijd tegen racisme en discriminatie, LGBTI, kinderrechten, gendergelijkheid en vrouwenrechten, mensenrechtenverdedigers, respect voor mensenrechten in de strijd tegen terrorisme, en ondernemingen en mensenrechten.
-
Asiel en migratie
De FOD Buitenlandse Zaken beoogt de ontwikkeling, overzien en bepalen van richtsnoeren wat het beheer, de bevordering, de ontwikkeling en de coördinatie betreft van het Belgisch buitenlands beleid op het gebied van immigratie, strijd tegen mensenhandel en de link tussen migratie en ontwikkelingssamenwerking.
-
Beheer van de internationale economie
Door zich open te stellen voor handel en internationale kapitaalstromen worden economieën onderling afhankelijk. De inspanningen die tot nog toe werden gedaan om de internationale economie te beheren, dateren van vóór de crisis van 2008, de COVID-19-crisis en de oorlog in Oekraïne, die alle landen hebben getroffen als gevolg van de mondialisering. Onder druk van de crisis worden de inspanningen voor economische integratie evenwel opgevoerd.
-
Doeltreffendheid van de hulp
Bezinning over de soms weinig duurzame resultaten van ontwikkelingssamenwerking leidde bij de eeuwwisseling niet alleen tot een pleidooi voor meer hulp (Monterrey) en voor een sterkere focus op doelstellingen om armoede de wereld uit te helpen (Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen) maar ook tot meer aandacht voor een meer doeltreffend hulpsysteem. De principes werden in 2005 vastgelegd in de Verklaring van Parijs voor een grotere hulpdoeltreffendheid.
-
Energie
De FOD Buitenlandse Zaken volgt de multilaterale diplomatie in internationale organisaties die bevoegd zijn voor energie, hetzij hoofdzakelijk (Internationaal Energieagentschap, Energieforum, Energiecharter, Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie), hetzij op aanvullende basis (VN, OVSE, NAVO en het Internationaal Atoomenergie Agentschap voor wat betreft burgerlijke nucleaire sector).
-
Grondstoffen
De markt van de landbouwgrondstoffen kende vaak grote prijsschommelingen. Aangezien tal van ontwikkelingslanden voor hun inkomen sterk afhankelijk zijn van de export van grondstoffen, hadden de prijsschommelingen geregeld nadelige gevolgen voor hun ontwikkeling.
-
Leefmilieu
Leefmilieu is een van de vijf pijlers van de Agenda 2030 en haar duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en neemt ook meer en meer een centrale rol in binnen de Verenigde Naties. Hieronder volgt een korte inleiding van dit beleidsthema.
-
Voedselzekerheid
De acties van België op het vlak van voedselzekerheid zijn zowel humanitair als structureel.
-
Uitgelicht
In Uitgelicht gaan we dieper in op de verschillende beleidsthema’s van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking. We onderscheiden deze grote categorieën: mens, planeet, economie, vrede en veiligheid, samenwerking, de coronacrisis, diensten in het buitenland, onze ambassades in acties, en cijfers.
-
Corruptie, witwassen van geld en financiering van terrorisme
Vind meer informatie over de Belgische strijd tegen corruptie, witwassen van geld en financiering van terrorisme.
-
Hybride dreigingen
In de afgelopen jaren werden België, de EU en de NAVO geconfronteerd met een reeks nieuwe uitdagingen, de zogenaamde "hybride dreigingen" zowel intern als in naburige regio’s.
-
Internationale organisaties
Individuele regeringen hebben niet langer de volledige controle over alle vraagstukken in verband met vrede en veiligheid.
-
Ontwapening en non-proliferatie
Voor België is internationale veiligheid één en ondeelbaar. Ons land is voorstander van een globale aanpak en een evenwichtige vooruitgang op vlak van ontwapening en non-proliferatie, met aandacht voor zowel conventionele wapens als massavernietigingswapens.
-
Ruimtevaart
Ruimtevaart is bovenal een internationaal gegeven. Om die reden volgt de FOD Buitenlandse Zaken deze sector en in het bijzonder zijn internationale context.
-
Sancties
Vind meer informatie over sancties in de VN-Veiligheidsraad en in de Europese Unie, het Belgisch sanctiebeleid, en de contactgegevens van de Belgische overheden die met de toepassing van beperkende maatregelen van de Europese Unie belast zijn.
-
Subsidiëring voor vredesopbouw
De Dienst Vredesopbouw beheert de procedure voor de toewijzing van projectfinanciering uit het budget "Vredeopbouw" van de FOD Buitenlandse Zaken.
-
Terrorisme
Terrorisme is een wereldwijd fenomeen waarop de internationale gemeenschap eensgezind moet reageren.
-
Verkiezingswaarnemingsmissies
België heeft een lange traditie van democratische instellingen en mensenrechten. Om onze democratische waarden ook uit te dragen selecteert de FOD Buitenlandse Zaken regelmatig Belgische burgers om deel te nemen aan verkiezingswaarnemingsmissies (EOM - Election Observation Missions).
-
Vredesoperaties
Bij de deelname aan vredeshandhavingsoperaties streeft België naar een kwalitatieve aanwezigheid.