In Uitgelicht gaan we dieper in op de verschillende beleidsthema’s van de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. We onderscheiden deze grote categorieën: mens, planeet, economie, vrede en veiligheid, samenwerking, de coronacrisis, diensten in het buitenland, onze ambassades in acties, en cijfers.
Mens
Hier vindt u thema’s die verband houden met onderwijs, gezondheid, voeding, gender, mensenrechten, sociale bescherming, enzovoort.-
Wereldburgerschapseducatie: kritisch leren nadenken voor een rechtvaardiger wereld
Onze FOD ontwikkelde een nieuwe visie over wereldburgerschapseducatie. Kritisch nadenken over de wereld staat centraal. Want pas als we onze eigen zienswijze – op de wereld, de economie… - in vraag durven stellen, kunnen we bouwen aan een echt
-
België reageert snel op Mpox-uitbraak in Afrika
België schonk 20.000 vaccindosissen en investeert 2 miljoen euro om een uitbraak van Mpox in Centraal-Afrika in te dammen. En het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel zal bijna 2 miljoen euro heroriënteren naar respons op Mpox. Want niemand is veilig tot iedereen veilig is.
-
België licht Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) door
Als lid en voorzitter van MOPAN – een netwerk dat de werking van internationale instellingen wil verbeteren – lichtte België mee de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) door. De WHO behoudt haar leidende positie binnen de mondiale gezondheidsinstellingen, maar kan zich nog beter profileren en heeft nood aan meer gegarandeerde financiering.
-
België zet zich onvermoeibaar in voor een onafhankelijk en onpartijdig Internationaal Strafhof
België is altijd al een actief voorstander geweest van het Internationaal Strafhof. De wereld heeft immers nood aan een onafhankelijk en onpartijdig Hof dat bevoegd is om oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, genocide en misdaden van agressie te berechten. Als lid van het Bureau van de Assemblee (2024-2026) kan ons land nog meer gewicht in de schaal leggen om het Hof te ondersteunen bij haar opdracht.
-
België strijdt tegen mensenhandel
Mensenhandel is een vorm van moderne slavernij. Ze tast de democratische waarden en de menselijke waardigheid aan. Daarom zet België zich - samen met de VN – in om alle vormen van mensenhandel – seksuele uitbuiting, gedwongen arbeid… – uit de wereld te helpen.
-
België plaatst onderwijs op het voorplan
Tijdens het Belgische EU-voorzitterschap organiseerden we 2 events rond onderwijs in het Zuiden. Want hoe cruciaal onderwijs ook is, de vooruitgang blijft slabakken. Met nieuwe initiatieven, innovatieve financiering en frisse ideeën hopen we het tij te keren.
-
‘We kunnen in Europa enkel gezond zijn als iedereen gezond is’
Het Belgische EU-voorzitterschap plaatste gezondheid centraal en bouwde verder aan solide gezondheidssystemen in Afrika. Ons land zet vooral in op billijke toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg en -producten, met inbegrip van de productie van kwaliteitsvolle vaccins en geneesmiddelen.
-
België laat Afghaanse vrouwen niet in de steek
Nadat de taliban in 2021 het bestuur van Afghanistan overnamen, hebben de Afghaanse vrouwen het hard te verduren. Ons land ondersteunt er (vrouwelijke) journalisten, militanten van vrouwenrechten en ongeschoolde weesmeisjes.
-
Laten we de volgende pandemie vandaag een halt toeroepen
‘Mondiale gezondheid is niet meer uitsluitend een kwestie van ontwikkelingshulp, maar is veeleer een thema in het gemeenschappelijk belang van alle landen.’ Dat schrijven onder anderen minister Caroline Gennez en minister Frank Vandenbroucke in een opiniestuk naar aanleiding van de nieuwe mondiale gezondheidsstrategie van de EU, afgerond onder Belgisch voorzitterschap.
-
Burundi: transformatieve mannelijkheid in een tolerante samenleving
Wie gendergelijkheid nastreeft, moet ook vastgeroeste ideeën rond toxische mannelijkheid doorbreken: dominantie, agressie en zo meer. Onder meer in Burundi tast België met succes de stereotypen aan. Vrouwen krijgen meer erkenning, ex-strijders begrijpen beter waar hun gewelddadig gedrag vandaan komt en zo meer.
-
AfricaMuseum: kernspeler in dekolonisering
Onze ex-collega Bart Ouvry staat sinds 2 mei 2023 aan het hoofd van het AfricaMuseum. Hij timmert er verder aan de weg van vernieuwing en dekolonisering. Hoe wil hij dat realiseren? We hadden een gesprek met hem.
-
WikiTropica: een Wikipedia voor tropische ziekten
Voortaan beschikken gezondheidswerkers en studenten uit Zuidoost-Azië en het Globale Zuiden over een unieke tool om een precieze diagnose te stellen van besmettelijke en tropische ziekten: WikiTropica. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde lanceerde het platform in samenwerking met 12 internationale instellingen.
-
Europalia 2023: Georgië, fascinerende smeltkroes van Oost en West
Europalia brengt dit najaar de fascinerende Georgische cultuur voor het voetlicht. Een ideale gelegenheid om dit vrij onbekende land op de grens van Europa en Azië beter te leren kennen.
-
Ondersteuning en bescherming van mensenrechtenactivisten in Afrika
Zonder respect voor mensenrechten kunnen de SDG’s niet gerealiseerd worden. Daarom ondersteunt België ngo’s als DefendDefenders en Protection International om op te komen voor mensenrechtenverdedigers in Afrika.
-
CGIAR: naar een veerkrachtige en duurzame voedselproductie in 2030
De CGIAR – een netwerk van internationale landbouwonderzoeksinstellingen – wil tegen 2030 door onderzoek en innovatie de voedsel-, land- en watersystemen transformeren, rekening houdend met de klimaatcrisis. België is al jarenlang een trouwe financier.
-
Millets: veelbelovende gewassen voor voedselproductie, jobcreatie en klimaatadaptatie
In 2023 promoot de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) millets – met onder meer gierst en sorghum – als voedzame, gezonde, klimaatrobuuste en milieuvriendelijke gewassen. Ook het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel besteedt aandacht aan gierst en sorghum. Zo wil het in Senegal de productie en verwerking ervan stimuleren.
-
Vorming Niger: vrouwen moeten hun rol spelen in de samenleving
Met financiële steun van onze FOD organiseerde het Egmontinstituut een vorming voor 10 Nigerese vrouwen van het hoger kader van diverse ministeries. Zo zullen ze een nog sterker rolmodel kunnen zijn dat Nigerese vrouwen moet overtuigen uit hun comfortzone te stappen en hun doelen waar te maken.
-
Geneeskracht van medicinale planten in Vietnam bevestigd
Samen met de universiteit van Hanoi lichtte prof. Muller (ULiège) de eeuwenoude kennis rond medicinale planten in Vietnam wetenschappelijk door. Resultaat: diverse extracten vertoonden duidelijke ontstekings-, kanker- en schimmelremmende effecten.
-
The Met geeft kostbare middeleeuwse oorkonde terug aan België
Op 26 januari 2023 gaf het Metropolitan Museum of Art (New York) een uniek charter van Filips van de Elzas, graaf van Vlaanderen in de 12de eeuw, terug aan België tijdens een ceremonie in het Egmontpaleis (Brussel) in aanwezigheid van minister van Buitenlandse Zaken Lahbib en staatssecretaris belast met Wetenschapsbeleid Dermine.
-
VLIR-UOS maakt universiteiten in het Zuiden performanter
Langdurige samenwerking van de Vlaamse universiteiten met een universiteit uit een armer land is een echte succesformule. Onder meer de Cubaanse Universidad de Oriente groeide daardoor uit tot een performante instelling die ook hulp kon bieden tijdens de coronapandemie.
-
België timmert mee aan respect voor mensenrechten wereldwijd
Op 1 januari 2023 wordt België gedurende 3 jaar lid van de VN-Mensenrechtenraad. Maar wat doet de Mensenrechtenraad precies? En wat zullen de prioriteiten van ons land zijn?
-
België wil een wereld zonder doodstraf
België ijvert voor een wereld zonder doodstraf, zowel in vredes- als in oorlogstijd. Omdat de doodstraf een grove schending vormt van de mensenrechten en de menselijke waardigheid.
-
Egmontinstituut: 75 jaar kruisbestuiving tussen onderzoek en beleid
75 jaar al ondersteunt het Egmontinstituut als onafhankelijke denktank en organisator van conferenties het Belgisch buitenlands beleid. Degelijk beleid heeft immers nood aan een kritische blik.
-
Arolsen Archieven houden herinnering aan Shoah levend
België heeft eind juni 2022 zijn voorzitterschap afgesloten van de Arolsen Archieven, een centrum voor documentatie, informatie en onderzoek over de vervolgingen door het naziregime. Het is essentieel om de getuigenissen uit dat tijdperk te bewaren en het publiek bewust te blijven maken.
-
5 jaar SheDecides: omdat vrouwenrechten fundamentele mensenrechten zijn
In mei 2022 werd in Brussel 5 jaar SheDecides gevierd. De beweging komt wereldwijd op voor het recht van vrouwen om zelf te beslissen over hun lichaam, hun leven, hun toekomst. België lag mee aan de basis van de beweging in 2017.
-
Een holistische aanpak om armoede terug te dringen
SDG1 wil tegen 2030 armoede overal en in al haar vormen beëindigen. SOS Kinderdorpen benadert deze doelstelling vanuit een multidimensionale visie op armoede én vanuit het perspectief van kinderen.
-
Belgische kinderen vertalen VN-aanbevelingen in toegankelijke taal
Belgische kinderen hebben de aanbevelingen van de VN inzake kinderrechten in België omgezet in begrijpelijke taal. Een unicum in de wereld! Bovendien hebben 5 onder hen hun project voorgesteld aan de experten van het VN-Kinderrechtencomité in Genève.
-
België stuurt VN-drugsbeleid aan
De Commission on Narcotic Drugs van de VN wijdt zich aan de drugsproblematiek. Sinds december 2021 is België voor één jaar voorzitter van de 65ste commissie, een primeur. Eén van de actiepunten betreft de betere toegang tot pijnmedicatie.
-
Betere drinkwater- en sanitaire voorzieningen in Mali
De nood aan drinkwater en sanitatie in de wereld blijft hoog. In Mali doet de Belgische Ontwikkelingssamenwerking aanzienlijke inspanningen om de drinkwater- en sanitaire voorzieningen te verbeteren. En dat met inzet van plaatselijke expertise.
-
De vergeten terreur van Oost-Congo
Momenteel loopt L’Empire du Silence in de filmzalen. Deze film van de Belgische regisseur Thierry Michel toont onverbloemd de gruwel en complexiteit van het aanslepende conflict in Oost-Congo. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking co-financierde.
-
Onderzoek naar segregatie van metissen start nieuwe fase
Onlangs sloot onze FOD een samenwerkingsovereenkomst af met het Algemeen Rijksarchief over een uitvoerig historisch onderzoek naar de rol van de overheden in de behandeling van metissen in de koloniale tijd in Belgisch-Congo en in Ruanda-Urundi. Een belangrijke stap naar een grotere bewustwording van een pijnlijk en minder gekend deel van onze koloniale geschiedenis.
-
EUROPALIA: kunst verbindt mensen en gemeenschappen
Nog tot mei 2022 organiseert de biënnale EUROPALIA weer tientallen artistieke en socioculturele evenementen. Thema: treinen en sporen. Maar wist je dat de FOD Buitenlandse Zaken al jarenlang een trouwe partner is?
-
Belgische straatkunst in Mumbai
Ons consulaat-generaal in Mumbai (India) leert de Indiërs de indrukwekkende Belgische street art kennen.
-
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde versterkt samenwerking met Congo
Op 20 oktober 2021 ondertekende het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) een zetelakkoord met de Congolese overheid dat toelaat om een officiële ITG-afdeling op te zetten in DR Congo. België schonk daarnaast 5,6 miljoen euro aan het ITG om samen met DR Congo de strijd tegen de slaapziekte voort te zetten.
-
Experte in ruimtestof wint Prijs Christoffel Plantin
De Prijs Christoffel Plantin ging dit jaar naar dr. Veerle Sterken, die in Zwitserland baanbrekend onderzoek verricht naar stofdeeltjes in de ruimte. Met de prijs wordt een Belg gelauwerd die weinig gekend is bij ons, maar duidelijk bijdraagt aan de uitstraling van België in het buitenland.
-
België wil geweld tegen vrouwen uitbannen
25 november is de internationale dag voor uitbanning van geweld tegen vrouwen. De bestrijding van geweld tegen vrouwen vormt een absolute prioriteit in het buitenlands beleid van België.
-
Internationaal Jaar brengt fruit en groenten voor het voetlicht
Groenten en fruit moeten meer op het menu staan, vindt de VN in dit Internationale Jaar. In Tanzania ondersteunt Rikolto een ondernemer die kwaliteitsvolle groenten en fruit van de kleine boeren tot in Dar Es Salaam brengt.
-
Duurzame steden voor een duurzame wereld
Tegen 2050 woont 70% van de wereldbevolking in steden. Daarom werkt het Belgisch Ontwikkelingsagentschap (Enabel) in de partnerlanden aan inclusieve en duurzame steden die harmonisch ingebed zijn in het omliggende platteland.
-
Team Belgium aan het werk voor SDG4
'Team Belgium' - de Belgische ambassade en de Belgische organisaties VVOB en Enabel - stond gedurende een jaar aan het roer van de Education Development Partners group, een onderwijsplatform in Oeganda, en dat in coronatijden. Scholing, lerarenopleiding en digitalisering waren topprioriteiten.
-
Gelijke rechten voor LGBTIQ-personen, een blijvende strijd
De strijd tegen alle vormen van discriminatie, met inbegrip van anti-LGBTIQ-discriminatie, is voor België een topprioriteit.
-
Mensen uit de extreme armoede tillen? Het is mogelijk!
Wie de meest kwetsbare mensen uit hun ellende wil tillen, moet meer doen dan hen middelen en kennis bezorgen. Ook een gezonde eigenwaarde en deel uitmaken van solidaire gemeenschappen zijn cruciaal. Auto-Développement Afrique past deze holistische benadering met succes toe in Rwanda en Burundi.
-
Gendergelijkheid staat centraal in Belgisch buitenlands beleid
Gendergelijkheid en vrouwenrechten vormen een absolute prioriteit in het Belgisch binnenlands en buitenlands beleid.
-
Ongelijkheid legt zware druk op mens en planeet
De covid-19-pandemie is een symptoom van de ontwrichte relatie tussen mens en planeet. We moeten daarom dringend met de natuur werken, en niet ertegen, zo stelt het 30steHuman Development Report (HDR). Ook de dramatische ongelijkheid moet aangepakt worden. Het HDR stelt meteen een nieuwe ontwikkelingsindex voor die de druk op de planeet mee in rekening brengt. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking verwelkomt het rapport.
-
Congo: kennis van geschiedenis schenkt zelfvertrouwen en inzicht
Met steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking promoot het project Bokundoli een betere kennis van de Congolese geschiedenis in DR Congo. Omdat kennis van het verleden leidt tot tolerantie en een kritische geest en helpt om de huidige uitdagingen beter te begrijpen.
-
Geweld tegen vrouwen moet de wereld uit
De bestrijding van geweld tegen vrouwen vormt een absolute prioriteit in het binnenlands en buitenlands beleid van België.
-
Onverminderde aandacht voor kinderrechten
Kinderrechten vormen een speerpunt van het binnenlands én buitenlands beleid van België.
-
Documentaire ‘Besmet’ op Canvas: ruim 100 jaar onderzoek voor de wereldgezondheid
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde doet baanbrekend onderzoek om de internationale gezondheidszorg te optimaliseren. Kijk achter de schermen in een vierdelige documentaire ‘Besmet’ op Canvas vanaf 30 november 2020 en op VRTNU. Meer dan ooit actueel tijdens deze COVID-19-pandemie.
-
Wereldvoedseldag 2020: samen voor een wereld zonder honger
Vandaag lijden 690 miljoen mensen honger, 60 miljoen meer dan in 2014. De COVID-19-pandemie maakt de situatie nog grimmiger. Op Wereldvoedseldag 2020 doet de FAO dan ook een oproep tot internationale solidariteit om de honger uit de wereld te helpen. Ook België draagt bij.
-
Slachtoffers van seksueel geweld verdienen beter
De gevolgen van seksueel geweld zijn zwaar. Daarom introduceerde het Belgisch Ontwikkelingsagentschap (Enabel) in Congo een holistische benadering om slachtoffers op te vangen. Dat houdt niet alleen een medische en psychologische opvolging in, maar ook juridische hulp en de re-integratie in de maatschappij.
-
EU: eerlijk, gezond, milieuvriendelijk en betaalbaar voedsel voor iedereen
Met haar “van boer tot bord”-strategie heeft de Europese Commissie een alomvattend plan uitgestippeld voor een veerkrachtig voedselsysteem dat de grenzen van de planeet respecteert.
-
Kinderen en kolonisatie: ‘We hebben geluk dat we nu geboren zijn’
“Sporen van de kolonisatie” – een workshop van Studio Globo - opent de ogen van leerlingen, niet alleen voor de kolonisatie van Congo, maar ook voor racisme vandaag. Glo.be volgde een workshop mee in een divers klasje uit Antwerpen.
-
She Decides: zij beslist en zo hoort het ook
Het initiatief She Decides verenigt landen en organisaties die er voor willen zorgen dat hulporganisaties in ontwikkelingslanden hun werk rond gezinsplanning en vrouwenrechten kunnen verderzetten. Daartoe wordt een fondsenwerving opgezet. Hoe en waarom is deze recente beweging tot stand gekomen?
-
Tropische ziekten voor beginners
Tropische ziekten omvatten alle ziekten die uitsluitend of voornamelijk in de (sub)tropen voorkomen. In de praktijk verwijst de term meestal naar infectieziekten die goed gedijen in een warm en vochtig klimaat. Ontwikkelingslanden in het bijzonder zijn de dupe. Uitgelicht zet voor u de 15 voornaamste tropische ziekten op een rijtje.
-
Hoe omgaan met de stijgende wereldbevolking
Vandaag leven er al meer dan 7 miljard mensen op aarde. Elke dag komen er netto 227.000 mensen bij. Het einde van de groei is nog niet voor morgen. Wat kunnen we doen om de aangroei in te perken en de aarde leefbaar te houden?
Planeet
Klimaat, biodiversiteit, woestijnvorming, bossen, oceanen, enzovoort zijn actuele thema’s die een prioriteit vormen van het Belgisch buitenlands beleid.-
COP16 biodiversiteit: opmerkelijke resultaten, herkansing voor financiering
De COP16 over biodiversiteit kan opmerkelijke resultaten voorleggen zoals het nauwer betrekken van inheemse volkeren en een regulering voor een eerlijk gebruik van genetische rijkdommen. Bij gebrek aan tijd en quorum kwam er echter geen akkoord om de nodige middelen te mobiliseren. We kijken uit naar de vervolgconferentie op 25 februari 2025 in Rome om die zaken uit te klaren.
-
COP29: een klimaatfinanciering die iedereen tevreden stelt
De klimaattop in Bakoe (Azerbeidzjan) – van 11 tot 22 november 2024 – wil vooral de klimaatfinanciering van ontwikkelingslanden afhandelen. De standpunten zijn sterk gepolariseerd. Daarom blijven België en de EU open praten met alle partijen om de patstelling te doorbreken.
-
EU legt volle gewicht in de schaal voor VN-akkoord rond de bescherming van de mariene biodiversiteit
In het kader van het Belgische EU-voorzitterschap zat een collega van onze FOD de EU-werkgroep zeerecht (COMAR) voor. Met succes! Ons land zorgde voor een belangrijk akkoord op het Europese niveau dat de inwerkingtreding van het VN-akkoord rond de bescherming van de mariene biodiversiteit zal bespoedigen.
-
COP28: ‘historische consensus is maar het begin van de weg’ – 12 VRAGEN
In 12 vragen loodsen we je achter de schermen van een behoorlijk geslaagde klimaattop in Dubai.
-
Ook kinderen hebben hun klimaattop!
UNICEF België organiseerde de allereerste nationale Kinderklimaattop. Omdat de klimaatcrisis evengoed een kinderrechtencrisis is en kinderen het recht hebben om hun zeg te doen. ‘Wij zijn de bewoners van morgen en we willen inspirerende staatshoofden.’
-
COP28: elke fractie van een graad telt!
De klimaattop in de Verenigde Arabische Emiraten (30 november-12 december 2023) draait vooral rond de Global Stocktake: een inventaris hoever we staan met onze inspanningen om de klimaatverstoring tegen te gaan. En dat moet de basis vormen voor een grondige koerscorrectie. Ulrik Lenaerts (FOD Buitenlandse Zaken) – de nummer 2 van de Belgische klimaatdelegatie – gaf ons tekst en uitleg.
-
België bouwt mee aan klimaatrobuuste Sahel
België investeert 50 miljoen euro over 5 jaar om de bevolking weerbaarder te maken en de woestijnvorming tegen te gaan in 4 Sahellanden. Op die manier bouwt ons land mee aan de Grote Groene Muur. Een stand van zaken.
-
Minister Gennez in Mozambique: omdat de klimaatcrisis geen grenzen kent
In juni 2023 reisde minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez naar Mozambique om er een nieuw samenwerkingsprogramma te lanceren. In samenspraak met de Mozambikaanse overheid zal het volledig gewijd zijn aan de strijd tegen de klimaatverstoring. België zal er inzetten op een breed spectrum aan acties.
-
Noordzeetop Oostende legt basis voor ’s werelds grootste groene energiecentrale
In de Verklaring van Oostende engageren 9 Europese landen zich ertoe om van de Noordzee de grootste groene energiecentrale ter wereld te maken. Streefdoel: 120 GW offshore windcapaciteit tegen 2030 en minstens 300 GW tegen 2050. België speelt een sleutelrol.
-
Water: een globale holistische benadering is nodig
Een waterconferentie georganiseerd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking moet de aanzet geven om van water een centraal thema te maken. Zonder water geen leven!
-
Eerste cruciale stap voor VN-Verdrag dat biodiversiteit op volle zee kan beschermen
Op 4 maart 2023 bereikten de VN een akkoord over een verdrag dat de bescherming van de biodiversiteit in de volle zee mogelijk maakt. Onze FOD nam actief deel aan de onderhandelingen.
-
België financiert biodiversiteitsconferentie in Congobekken
Al jarenlang ondersteunt België landen als DR Congo bij de uitvoering van hun verplichtingen die voortvloeien uit de VN-Conventie over Biologische Diversiteit én bij biodiversiteitsonderzoek. Voorlopig hoogtepunt: een grootse, levendige conferentie in Kisangani, in het hart van het Congobekken.
-
België beslist mee over de zeebodem – 11 VRAGEN
De ontginning van de zeebodem wordt fel gecontesteerd. In deze context is België in 2023 lid van de Raad van de Internationale Zeebodemautoriteit. Daardoor kan ons land een actieve rol spelen bij de uitwerking van het juridisch kader voor de ontginning van minerale rijkdommen op de zeebodem in de internationale wateren. Kom er alles over te weten via 11 vragen.
-
Bescherming mangroves stelt toekomst vissers veilig
De Belgische ngo Louvain Coopération plant verdwenen mangroves opnieuw aan in Madagaskar. Deze vloedbossen zijn cruciaal om de visbestanden op peil te houden en kusten te beschermen. Ze slaan ook massaal veel koolstof op.
-
Een onverhoopt ambitieus VN-kader voor biodiversiteit
30% van alle land en oceanen beschermen tegen 2030 en 700 miljard dollar per jaar voor biodiversiteit. Het nieuwe VN-kader voor biodiversiteit mag een succes genoemd worden. We staken ons licht op bij Annemie Van der Avort (FOD Buitenlandse Zaken), lid van de enthousiaste Belgische biodiversiteitsdelegatie.
-
Saheljongeren op COP27: ‘Wij zijn de toekomst en de toekomst rust op ons’
Op uitnodiging van België konden 8 jongeren uit Senegal, Burkina Faso, Niger en Mali deelnemen aan de recente klimaattop in Sharm-el-Sheikh. Na afloop klonken ze opgetogen over deze bijzonder leerrijke ervaring.
-
COP27: een Afrikaanse klimaattop met Afrikaanse insteek
De 27ste klimaattop (COP27) in Sharm-el-Sheikh (Egypte, 6-18 november 2022) zal zich vooral buigen over de verzuchtingen van de armere landen.
-
Afrika: corruptie en milieumisdaad terugdringen om de natuur te beschermen
Nog steeds worden producten als ivoor, woudvlees en tropisch hout illegaal verhandeld. Bovendien is vaak corruptie in het spel. België probeert eraan te verhelpen.
-
Schadelijke subsidies voor visserij aan banden gelegd
In juni 2022 bereikte de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een gedeeltelijk akkoord over de afschaffing van schadelijke subsidies aan de visserij. Een succes waar ook onze FOD toe heeft bijgedragen.
-
Floriade Expo 2022: inspiratieplek voor de groene stad van de toekomst
In Almere (Nederland) kan je tonnen inspiratie opdoen uit alle hoeken van de wereld voor een duurzame, groene toekomst. Ook België zet zijn groenste beentje voor. Nog tot 9 oktober 2022.
-
Landherstel, meer dan broodnodig
Van 9 tot 20 mei gaat in Ivoorkust de 15de VN-conferentie rond woestijnvorming door. Landherstel is cruciaal voor de toekomst van de mensheid, een boodschap die België in de verf wil zetten.
-
Plasticvervuiling moet de wereld uit
Tegen 2024 moet een juridisch bindend, ambitieus verdrag afgesloten worden om plasticvervuiling aan te pakken. Dat besliste de internationale gemeenschap in maart 2022 in Nairobi. De Belgische delegatie ijverde mee voor een verstrekkend akkoord.
-
BIO wil hernieuwbare energie voor iedereen
De Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden heeft een lange traditie van investeringen in hernieuwbare energie. In 2022 gaat het over 55 miljoen euro, ruim een kwart van haar budget.
-
De Belgische klimaatfinanciering: significante resultaten, maar onvoldoende voor klimaatuitdagingen
De Dienst Bijzondere Evaluatie heeft de Belgische klimaatfinanciering grondig doorgelicht. België behaalt significante resultaten, maar de impact van de klimaatacties stemt niet overeen met de klimaatuitdagingen. Dat komt voornamelijk omdat de belangrijkste spelers geen gemeenschappelijke visie hebben. De overheid zal om die reden de prioriteiten voor klimaatmaatregelen verduidelijken en de betrokken spelers meer sturing en middelen geven.
-
België wil wereldwijd meer klimaatambitie
België verhoogt zijn klimaatfinanciering voor de armere landen. Het dringt ook bij de ontwikkelingsbanken aan om de steun aan steenkool stop te zetten en voluit te gaan voor hernieuwbare energie.
-
Wordt de klimaattop in Glasgow een keerpunt voor de mensheid?
De klimaatverstoring toont zich almaar dichter bij huis. Kan de mensheid na de COP26 in Glasgow (1-12 november 2021) radicaal de weg inslaan naar een klimaatneutrale samenleving in 2050? We vroegen tekst en uitleg aan Ulrik Lenaerts (FOD Buitenlandse Zaken), de nummer 2 van de Belgische klimaatdelegatie.
-
Biodiversiteit, een kwestie van overleven
De zo noodzakelijke VN-biodiversiteitstop werd uitgesteld naar april-mei 2022. Dat belet niet dat ons land krachtig zal blijven ijveren voor een ambitieus biodiversiteitsbeleid binnen de EU en de VN. We staken ons licht op bij de Belgische biodiversiteitsdelegatie: Ines Verleye (FOD Leefmilieu, hoofd) en Annemie Van der Avort (FOD Buitenlandse Zaken, lid).
-
België bouwt mee aan de Grote Groene Muur
België zet zich in voor de ‘Grote Groene Muur’: een ambitieus initiatief dat 100 miljoen hectare land in de Sahel wil herstellen, groene jobs voor de bewoners wil creëren en voedselzekerheid wil verbeteren.
-
De Grote Groene Muur: een muur die verenigt
In het kader van het ‘Grote Groene Muur’-initiatief werden tot nu toe 20 miljoen hectare land hersteld. De 11 betrokken Sahellanden, samen met de VN, willen dat dit ‘wonder in wording’ tegen 2030 klaar is. Dat betekent dat per jaar 8,2 miljoen hectare land hersteld moet worden aan een totaalkost van mogelijk 4,3 miljard dollar. België draagt zijn steentje bij.
-
België op weg naar een circulaire economie
België hoort bij de top 10 van landen die de grootste bijdrage leveren aan het VN-Milieuprogramma (UNEP), de belangrijkste mondiale milieuautoriteit. De VN-organisatie wijdde een artikel aan de manier waarop België zich inzet voor een werkelijk circulaire economie. Hierbij de integrale tekst.
-
12 tips om klimaatverandering tegen te gaan
Met haar Green Deal toont de EU zich van haar klimaatambitieuze kant. Maar de Deal kan enkel slagen als iedereen meedoet. Daarom stellen we enkele tips voor waarmee je als individuele burger jouw bijdrage kunt leveren.
-
Wat gebeurt er met je CO2-compensatie?
Wat gebeurt er precies met het geld dat je betaalt om je CO2-uitstoot te compenseren ? We zochten het voor je uit. BIO, Enabel en de FOD Buitenlandse Zaken doen alvast inspanningen om hun CO2-uitstoot zo veel mogelijk te beperken en vervolgens de resterende uitstoot te compenseren.
-
De verborgen ontbossing van je dagelijkse aankopen
Koffie, chocolade, rundvlees, chocopasta, koekjes, zeep, meubels… Alle hebben bestanddelen die aanleiding kunnen geven tot ontbossing in de landen van oorsprong. Hoe kan je als consument zoveel mogelijk die “geïmporteerde ontbossing” vermijden?
-
EU: biodiversiteit verdient een boost
De Europese Commissie heeft een doortastende EU-biodiversiteitsstrategie uitgewerkt, die integraal deel uitmaakt van haar Green Deal. ‘De natuur gezond maken vormt een sleutel tot ons lichamelijk en mentaal welzijn, en is een bondgenoot in de strijd tegen de klimaatverstoring en ziekte-uitbraken’, aldus commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
-
Tropische bossen slaan geleidelijk minder koolstof op
Tropische bossen verliezen geleidelijk hun capaciteit om koolstof op te slaan. Als niet tijdig wordt ingegrepen, kunnen ze tegen 2035 zelfs koolstof beginnen uitstoten. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek waarin het AfricaMuseum een leidende rol speelde.
-
Virunga: jobs beschermen bossen
Het majestueuze Virungapark (DR Congo) vormt een parel van onze planeet. Maar de rijke natuur wordt er bedreigd door houtkap, visserij, stroperij en gewapende groepen. Alleen jobs en nog eens jobs kunnen helpen. De Belg Emmanuel de Merode wil er 100.000 creëren.
-
Waarom biodiversiteit belangrijk is
De biodiversiteit is van levensbelang voor mens en planeet. Ontdek waarom.
-
François-Xavier de Donnea: ‘De bossen in het Congobekken zijn bedreigd’
De bossen in het Congobekken zijn bijzonder rijk aan natuurlijke rijkdommen, maar ze worden bedreigd door de sterke demografische groei en corruptie. Het Congo Basin Forest Partnership (CBFP) ijvert voor het behoud ervan. Om hierover meer te weten te komen, hadden we een gesprek met François-Xavier de Donnea, facilitator van het partnerschap.
-
12 redenen waarom bossen belangrijk zijn
Voor veel mensen blijven bossen ver van hun bed. Toch hebben bossen een onschatbare waarde en zijn ze onmisbaar om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te halen. We zetten 12 redenen op een rijtje.
-
14 tips om plastic in het milieu te voorkomen
Plastic bedreigt het leven op het land en in de zeeën. Hoe kan je ervoor zorgen dat er veel minder of geen plastic in het milieu terechtkomt? We geven 14 tips mee.
-
Alles wat je altijd al had willen weten over hernieuwbare energie in Afrika
Alles wat je altijd al had willen weten over hernieuwbare energie in Afrika
-
6 gevaren die onze oceanen bedreigen
Onze impact op de planeet wordt schrikbarend groot. Ook de oceanen kreunen onder onze tomeloze voortvarendheid. Een beknopt overzicht geeft een idee wat de gevolgen zijn voor dier en plant, en uiteindelijk ook wat de gevolgen zijn voor onszelf. Conclusie: hoog tijd om het roer om te gooien!
-
Het ‘wonder’ van Parijs
Op 12 december 2015 schaarden alle 195 lidstaten van de VN zich in Parijs achter een ambitieus klimaatakkoord. Maar wat staat er precies in? En kunnen we nu echt de opwarming van de aarde tegengaan?
Economie
Hier vindt u thema’s rond productie en handel: landbouw, privésector, inclusieve en duurzame groei, fair trade, innovatie, migratie, enzovoort.-
Trade for Development Centre: een regionale dag van de fair trade in Ivoorkust
In september 2024 organiseerde RICE - een Ivoriaans netwerk van eerlijke handel - de allereerste regionale dag van de fair trade in Ivoorkust. Producenten konden er heel wat opsteken, onder andere over de impact van de EU-verordening tegen ontbossing. Het Trade for Development Centre ondersteunde het evenement.
-
Noorwegen: land van natuur en energie
Tijdens een economische missie naar Noorwegen (16-19 juni 2024) stond de groene energietransitie centraal, naast circulaire economie en levenswetenschappen. Ook onze overheerlijke aardbeien en paardensport kregen een ereplaats. De missie leverde 18 contracten op.
-
Her Initiative transformeert de levens van Tanzaniaanse jonge vrouwen
De Tanzaniaanse ngo Her Initiative kreeg op 27 juni 2024 de KBF Afrika Prijs uit de handen van Koning Filip en Koningin Mathilde. Via economische versterking en digitale geletterdheid maakte de ngo duizenden vrouwen financieel onafhankelijk. En dat is broodnodig in een land waar ruim de helft van de jonge vrouwen in armoede leeft en gebukt gaat onder een laag zelfbeeld.
-
België en het internationale ruimtebeleid
Wist je dat onze FOD actief aanwezig is op de diverse internationale fora waar het ruimtebeleid bepaald wordt? Zo houden we het overzicht en pikken we in op zaken waar ruimtenatie België een meerwaarde kan bieden.
-
Waardig werk verdient meer aandacht
Waardig werk is een van de 3 prioritaire thema’s van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. De Dienst Bijzondere Evaluatie legde verbeterpunten bloot waarmee de ontwikkelingsspelers aan de slag kunnen om meer werk te maken van waardig werk.
-
Hoe kunnen we de cacaoteelt echt duurzaam maken?
Beyond Chocolate wil alle Belgische chocolade duurzaam maken tegen 2030. De focus ligt daarbij op een leefbaar inkomen voor de kleine cacaoboeren. Want alleen als de telers genoeg verdienen, worden ze niet gedwongen om bos te kappen en hun kinderen aan het werk te zetten. Maar hoe kunnen we de puzzel van een leefbaar inkomen leggen?
-
Beyond Chocolate: ook cacaoboeren moeten gelukkig kunnen zijn
INTERVIEW – Als we met onze chocolade een vleugje geluk willen bieden aan onze klanten, kunnen we het ons dan veroorloven dat cacaoboeren in de miserie leven? Philippe de Selliers – voorzitter van de stuurgroep van Beyond Chocolate en ceo van Leonidas – vindt alvast van niet. We hadden een gesprek met hem over Beyond Chocolate, het initiatief om Belgische chocolade duurzaam te maken.
-
Cacaocoöperatie Yeyasso speelt in op de grote trends
België droeg opvallend veel bij aan het succes van Yeyasso, een cacao- en koffiecoöperatie in Ivoorkust. Vandaag produceert ze 6.000 ton cacao op ruim 9.500 hectare. Bovendien zet ze in op biologische en fairtradeproductie, boslandbouw en het uitbannen van kinderarbeid. Yeyasso wil ook koolstofkredieten verkrijgen.
-
De 5de wereldconferentie over cacao in Brussel: het lekkerste congres ter wereld
In april is België gastland voor de 5de wereldconferentie over cacao. Hoofdthema: een eerlijke prijs betalen aan de cacaoboeren om een zo duurzaam mogelijke cacao te telen. Met Beyond Chocolate toont ons land alvast het goede voorbeeld.
-
VENKO: Belgische chocolade met Senegalese smaken
De Belgo-Congolese Danuta Nganko – economisch adviseur voor onze FOD – is een succesvolle artisanale chocolatier in Senegal. Haar ambitie: de lekkere Belgische chocolade combineren met lokale, vaak vergeten ingrediënten. Ze vertelde ons haar verhaal.
-
EcoEnterprises Fund: groene impactinvesteerder geleid door vrouwen
BIO - de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden – ondersteunt een impactfonds dat streeft naar goed gedijende gemeenschappen in een bloeiende natuur in Latijns-Amerika en de Caraïben.
-
Waarom we China niet loslaten
Tijdens een geslaagd bezoek aan China ontmoetten premier Alexander De Croo en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib onder andere president Xi Jinping. De economische en politieke dialoog werd hervat én de eerste stappen werden gezet naar een evenwichtigere handelsrelatie. Want al is China op sommige vlakken concurrent en rivaal, het land blijft tevens een onmisbare partner.
-
Waarom economische missies meer dan ooit belangrijk zijn
De economische missie naar Australië onder leiding van Prinses Astrid (23-27 oktober 2023) heeft broodnodige contacten en contracten opgeleverd voor exportland België. Stevige handelsrelaties zijn meer dan ooit belangrijk voor ons land.
-
Kampani verschaft geduldig groeikapitaal aan coöperaties en kleine landbouwbedrijven
Sociaal investeringsfonds Kampani bedient de missing link: relatief kleinschalige landbouwbedrijven of coöperatieven die meer nodig hebben dan microfinanciering maar te klein zijn om investeringen te bemachtigen bij reguliere impactinvesteerders. Dankzij een subsidie van onze FOD kon het de investeringsrisico’s beperken en meer investeerders aantrekken.
-
Thiaba Camara Sy: brugfiguur tussen Senegalese en Belgische ondernemingen
Thiaba Camara Sy is adviseur in economische diplomatie voor ons land in Senegal. Ze speelde onder andere een cruciale rol bij de organisatie van de succesvolle prinselijke economische missie in mei dit jaar. Ontdek haar verhaal.
-
Finexpo: een duwtje in de rug voor de export van Belgische bedrijven
Wist je dat onze FOD Belgische bedrijven ondersteunt om nieuwe markten te ontdekken in het buitenland, meestal in landen in ontwikkeling? Maak kennis met Finexpo.
-
Economische missie naar Senegal: land van toenemende opportuniteiten
Van 21 tot 25 mei 2023 reisde een prinselijke economische missie naar Senegal. Het West-Afrikaanse land biedt heel wat opportuniteiten met zijn enorme groeimarkt en dynamische jongeren, en als toegangspoort naar Afrika.
-
Palestijnse jongeren een toekomst geven
Dankzij het Belgisch Ontwikkelingsagentschap Enabel kunnen jongeren in Palestijnse Gebieden opleidingen volgen die hen klaarstomen voor de arbeidsmarkt of om zelf hun zaak op te starten.
-
BIO: een toonbeeld van impactfinanciering
INTERVIEW – Impactfinanciering, de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) doet het al jaren. Maar wat is het precies en waarom is het zo belangrijk? We legden ceo Luuk Zonneveld enkele vragen voor.
-
België beloont vrouwelijk ondernemerschap in Afrika en het Midden-Oosten
Op 26 januari 2023 ontvingen 4 jonge onderneemsters de Awa-prijs uit handen van H.K.H. Mathilde en minister van Ontwikkelingssamenwerking Gennez. Met de prijs wil België meer vrouwen aanmoedigen om ondernemer te worden en de entourage bewustmaken van de meerwaarde van dit ondernemerschap.
-
Economische missie naar Japan: samen sterk voor groene en digitale transitie
De prinselijke economische missie naar Japan (5-9 december 2022) creëerde tal van economische en academische kansen. Ook de vriendschapsbanden werden stevig aangehaald.
-
De 3 laureaten van D4D 2022
Boeren toegang geven tot belangrijke informatie, burgerwetenschap inzetten in de strijd tegen schistosomiase en snellere respons mogelijk maken bij natuurrampen. Dat zijn de laureaten van de Digital for Development (D4D)-prijzen 2022.
-
Mette Laursen: ‘De Belgische ambassade is mijn tweede thuis geworden’
Ons land beschikt in het buitenland over 114 ‘adviseurs in economische diplomatie’. Ze zijn er zowat de ogen en oren voor economische en andere opportuniteiten. De Deense Mette Laursen vertelt hoe ze haar rol als adviseur invult.
-
Alleen duurzame voedselsystemen kunnen honger uit de wereld helpen
De oorlog in Oekraïne heeft de huidige voedselcrisis niet veroorzaakt, maar wel verergerd. Naast humanitaire hulp voor de dringende noden, zet België vooral in op de transitie naar duurzame en veerkrachtige voedselsystemen die zowel economische vitaliteit, een gezond milieu als menselijke gezondheid en gelijkheid nastreven.
-
Menstruatie moet een bron van trots worden
Met Belgische steun produceert het Rwandese bedrijf Kosmotive milieuvriendelijk, betaalbaar maandverband. Omdat nog al te veel vrouwen gebukt gaan onder menstruatie-armoede.
-
75 jaar diplomatieke betrekkingen met India in teken van economische relaties
Kort na de onafhankelijkheid in 1947 knoopte België diplomatieke betrekkingen aan met India. Vandaag zijn we belangrijke economische partners met nadruk op hoogtechnologische innovaties. Deze 75ste verjaardag moet een extra stimulans bieden om onze complementariteit nog beter te benutten.
-
België engageert zich voor een leefbaar inkomen
België sluit zich aan bij een verklaring van Nederland en Duitsland over een leefbaar loon en een leefbaar inkomen. Alleen als ook de kleine boeren een leefbaar inkomen halen, kunnen we grote uitdagingen als armoede, klimaatverandering en kinderarbeid aanpakken.
-
Ook na Brexit blijft VK goede buur
België verstevigt de banden met het Verenigd Koninkrijk, al eeuwenlang een trouwe bondgenoot. Voorlopig orgelpunt: een geslaagde economische missie in mei 2022.
-
100 jaar diplomatieke relaties met Hongarije
In 2022 vieren België en Hongarije 100 jaar diplomatieke betrekkingen. Een mooie gelegenheid om onze vriendschapsbanden aan te halen zonder de meningsverschillen uit de weg te gaan.
-
Duurzame architectuur legt basis voor groene en sociale toekomst
In Rwanda en Burundi zet het Belgisch Ontwikkelingsagentschap (Enabel) in op duurzame architectuur: circulaire economie in de praktijk.
-
De Golfregio zit in de lift
Onlangs bracht ons vorstenpaar een officieel bezoek aan Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. Vanwaar die aandacht voor de Golfregio? De toenemende economische opportuniteiten zitten er zeker voor iets tussen.
-
België maakt van migratie een positief verhaal
Mits de juiste aanpak kan migratie een hefboom zijn voor duurzame ontwikkeling. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking heeft er een strategie voor uitgewerkt.
-
Betere sociale bescherming in Senegal en Burkina Faso
Minister van ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir bezocht in oktober 2021 de ‘nationale mutualiteit voor ambachtslui’ in Dakar (Senegal). Deze mutualiteit werd onlangs gelanceerd in het kader van een ILO-programma dat met Belgische steun de sociale bescherming in Senegal en Burkina Faso wil verbeteren.
-
België wendt de blik zeewaarts
België wil zich sterker profileren als een maritieme natie. Want de blauwe economie zal onmisbaar zijn voor de groene toekomst die we zo nodig hebben.
-
Expo 2020 Dubai: technologische en duurzame hoogstandjes in de woestijn
Met een opvallend, elegant paviljoen maakt ons land best indruk op de wereldtentoonstelling in Dubai. Talloze Belgische bedrijven kunnen er interessante contacten leggen. Ook de FOD Buitenlandse Zaken draagt zijn steentje bij tot het succes van de Belgische aanwezigheid.
-
België ijvert voor wereld vrij van kinderarbeid
Met het Internationale Jaar voor de Uitbanning van Kinderarbeid plaatst de internationale gemeenschap een nijpende kwestie voor het voetlicht. Ook België doet inspanningen om het probleem aan te pakken.
-
Handelsland België kan niet zonder economische diplomatie
In België zijn vooral de gewesten bevoegd voor de handel. Toch heeft ook de FOD Buitenlandse Zaken een aantal cruciale taken, samengevat als de 4 I’s van de economische diplomatie: informeren, introduceren, interveniëren en imago. Wat houdt dat in?
-
Hoe migratie kan bijdragen tot ontwikkeling en gelijkheid
Migratie is van alle tijden. Het Belgisch ontwikkelingsagentschap (Enabel) doet inspanningen om van migratie een katalysator voor ontwikkeling te maken die iedereen ten goede komt.
-
België & Spanje: een eeuw van hartelijke betrekkingen
In 1921 werden de diplomatieke legaties van Spanje en België in resp. Brussel en Madrid verheven tot ambassades. Al die tijd onderhouden beide landen een warme band en dat willen ze ook in de toekomst blijven doen.
-
Transparante toeleveringsketens? Het loont!
Rikolto (voorheen Vredeseilanden) trekt lessen uit 15 jaar werken aan duurzame, transparante toeleveringsketens met Colruyt Group. In de hoop dat het andere bedrijven en ngo’s inspireert om eveneens de uitdaging aan te gaan.
-
Fair trade, belangrijker dan je denkt
Tijdens de Week van de Fair Trade (7 tot 17 oktober) staat eerlijke handel weer in de kijker. Fair trade vormt immers een cruciaal instrument voor een eerlijke en duurzame wereld, waar uiteindelijk iedereen wel bij vaart.
-
Marketingcoaching essentieel voor fairtradecacao
Het Trade for Development Center ondersteunt Afrikaanse boeren om hun cacao beter op de markt te brengen. Met succes: de verkoopcijfers zijn bijna verdubbeld.
-
De wereld engageert zich om kinderarbeid uit te roeien
Alle 187 lidstaten van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) hebben de ILO-Conventie over de ergste vormen van kinderarbeid geratificeerd.
-
25,3 miljoen euro investeringen in Afrika en Azië
Dankzij het SDG Frontier Fund kunnen Belgische privé-investeerders met een gerust hart investeren in Afrika en Azië. Hun inbreng is meer dan nodig als we de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) willen realiseren.
-
Kan de Belgische chocolade volledig duurzaam worden?
Beyond Chocolate wil een eind maken aan de extreme armoede, kinderarbeid en ontbossing die achter onze chocolade schuilgaat. Vandaag is al 50% van de Belgische chocolade gecertificeerd.
-
Mineralen in alle transparantie?
Veel mineralen bevinden zich in fragiele landen en komen te weinig ten goede aan de bevolking. Daarom probeert het Extractive Industries Transparency Initiative al sinds 2003 de geldstromen van de mijnbouwsector transparanter te maken én meer waardevol voor de bevolking. België ondersteunt het initiatief.
-
Ondernemen in Afrika: meer dan ooit boeiend!
Hoe valt het mee om te ondernemen in Afrika? Bruno Geltmeyer, Algemeen Directeur van Denys NV, specialist in grote infrastructuurwerken, vertelt over zijn ervaringen en geeft meteen een aantal tips mee.
-
Gezondheid van planten belangt ons allen aan!
De internationale gemeenschap plaatst in 2020 de gezondheid van planten voor het voetlicht. Omdat gezonde planten aan de basis liggen van ons voedsel, onze zuurstof, een bloeiende natuur én een groot deel van onze economie.
-
Ethisch shoppen, zo doe je het
We houden er allemaal wel eens van een koopje te scoren. Het feit dat we op deze manier bijdragen aan oneerlijke werkomstandigheden en klimaatvervuiling drukt ons plezier echter al snel de kop in. Maar een duurzamere en ethischere mode is mogelijk. Wij geven je enkele tips mee zodat je je niet langer schuldig moet voelen over wat er in je kleerkast hangt.
-
10 tips om je ethisch en ecologisch te kleden
De mode industrie is één van de meest vervuilende industrieën. Daar komt bij dat het maken van kleren vaak gepaard gaat met slechte werkomstandigheden voor arbeiders. Toch bestaat er ook een andere soort mode. En jij kan deze steunen. We leren je hoe in 10 simpele tips.
Vrede & veiligheid
Vrede en veiligheid vormen een prioriteit van het Belgisch buitenlands beleid: vredesopbouw en internationale bemiddeling, VN-Veiligheidsraad, humanitaire hulp, goed bestuur, enzovoort.-
België steunt Oekraïne
België steunt resoluut Oekraïne en de Oekraïense bevolking. Sinds de grootschalige Russische invasie in februari 2022, heeft België voor 2,2 miljard euro steun geboden aan Oekraïne, zowel militair, als civiel, met onder andere de volgende initiatieven.
-
Een nieuw elan na 20 jaar B-FAST
Ons Belgian First Aid and Support Team, beter gekend als B-FAST, levert al 20 jaar gouden diensten bij rampen in het buitenland. Om een antwoord te bieden op de complexe en uitdagende realiteit van vandaag, werden de geleerde lessen uit het verleden geïntegreerd in een nieuwe visie.
-
Een wereld vrij van chemische wapens? Het kan!
België is van mei 2024 tot mei 2026 lid van de Uitvoerende Raad van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), een cruciale organisatie om chemische wapens uit de wereld te helpen. Vandaag is al 98% van de wereldbevolking beschermd.
-
Alomvattende aanpak biedt vrede én een toekomst aan veehouders in Oeganda
Na 4 lange jaren van etnische conflicten in het noordoosten van Oeganda krabbelt de bevolking er geleidelijk weer overeind. Dierenartsen Zonder Grenzen leverde er een belangrijke bijdrage aan het herstel via een alomvattende aanpak: humanitaire hulp, vredesdialogen, reparatie van waterpompen, inenting van vee en zo meer.
-
BBC Media Action: mondiger burgers in een warme samenleving
BBC Media Action maakt in Tanzania radioshows rond goed bestuur, klimaatadaptatie en gendergelijkheid. Burgers worden aangezet om hun visie te uiten, de overheid leert wat er leeft bij de bevolking en lokale radio’s verbeteren hun redactie- en productievaardigheden. Met de steun van België.
-
Verkiezingswaarnemingen, hefboom voor democratisch bestuur
Onze FOD zendt regelmatig verkiezingswaarnemers uit naar landen die erom vragen. Wat doen ze precies? En wist je dat er ook tijdens de Europese verkiezingen in ons land op 9 juni buitenlandse verkiezingswaarnemers aanwezig zullen zijn?
-
Belgische burgers beraden zich over AI
In het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU organiseerde onze FOD een burgerpanel over artificiële intelligentie, een veelbelovende maar risicovolle technologie. 60 burgers werkten een visie uit die de Europese Commissie en de Belgische overheid zal inspireren voor hun beleid. Burgerparticipatie van de bovenste plank!
-
Europees Humanitair Forum: hoe kunnen we de hoge humanitaire noden lenigen?
Het Belgische EU-voorzitterschap organiseerde de 3de editie van het Europees Humanitair Forum. Twee hoofdpunten: het financiële tekort voor humanitaire hulp en de vergeten crisissen. Als loyale en flexibele donor toonde ons land alvast het goede voorbeeld.
-
Belgische steun voor Oekraïne
UPDATE - België steunt resoluut Oekraïne en de Oekraïense bevolking. Het Belgisch Oekraïnefonds van 1,7 miljard euro dient voor de aankoop van militaire uitrusting, voor humanitaire steun en voor de financiering van de Belgische bijdrage aan de wederopbouw.
-
De NAVO bestaat 75 jaar – 8 VRAGEN
De NAVO viert haar 75-jarig bestaan in een gespannen context. Vooral de invasie van Rusland in Oekraïne heeft de geopolitieke verhoudingen hertekend. In 8 vragen gaan we dieper in op de recente evoluties binnen de politiek-militaire alliantie.
-
UNCAC: 20 jaar VN-strijd tegen corruptie
Corruptie berooft samenlevingen van bestaansmiddelen en van hoop. Daarom doet de VN al 20 jaar inspanningen om corruptie in te dijken. Met overduidelijk succes, al blijven sommige vormen van corruptie halsstarrig overeind. België legt zich binnen de VN vooral toe op corruptie en milieumisdaden.
-
Nieuwe technologieën om wapens te identificeren en te traceren
Wapens en munitie worden gebruikt in heel uiteenlopende situaties: oorlogen, terrorisme, misdaad... Om korte metten te maken met misbruik is het essentieel om wapens te identificeren en hun herkomst na te gaan. Technologie en artificiële intelligentie komen dan goed van pas. Tech4Tracing, een ngo die de steun geniet van de FOD Buitenlandse Zaken, is een heuse innovator op dat gebied.
-
3D-aanpak moet van Niger een stabieler land maken
Op 1 juni 2023 was minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez in Niger om er een proefproject volgens de 3D-aanpak te lanceren. Ontwikkelingssamenwerking (development), diplomatie en defensie bundelen er de krachten. Dat moet de levensomstandigheden verbeteren en het vertrouwen van de bevolking in haar overheid herstellen.
-
Historisch verdrag laat efficiënter onderzoek en vervolging toe van ergste internationale misdaden
Een nieuw multilateraal verdrag creëert een kader voor wederzijdse rechtshulp en uitlevering. Dat moet landen toelaten om veel efficiënter genocide, misdaden tegen de mensheid, oorlogsmisdaden en andere internationale misdaden te vervolgen. België speelde een voortrekkersrol.
-
Het veldhospitaal van B-FAST in Turkije: een terugblik
Op nauwelijks 10 dagen tijd slaagde het Belgisch noodinterventieteam B-FAST - gecoördineerd door de FOD Buitenlandse Zaken - erin een operationeel veldhospitaal integraal op poten te zetten in Turkije. Een terugblik.
-
Onze ambassade in Kyiv: werken in een land in oorlog
Sinds juli 2022 beschikt België weer over een ambassade in Kyiv (Oekraïne). Wat zijn de taken en hoe valt het mee om te werken in een land in oorlog? We hadden een gesprek met ambassadeur Peter Van De Velde.
-
Minister Lahbib op vredesmissie voor Oost-Congo
Tijdens een bezoek aan Angola en DR Congo pleitte minister van Buitenlandse Zaken Lahbib voor de onmiddellijke stopzetting van het geweld in Oost-Congo. Ze steunt het voorstel dat een waarnemingsmissie van de EU de verkiezingen in Congo in december dit jaar van nabij volgt.
-
EU Civil Protection Mechanism: platform voor doeltreffende noodhulp wereldwijd
Dankzij het EU Civil Protection Mechanism kan de EU efficiënt hulp verlenen in geval van nood, zowel binnen als buiten de EU. België deed een beroep op het mechanisme bij de zware overstromingen in 2021. Via B-FAST biedt ons land zelf noodhulp aan het buitenland.
-
België aan het stuur van Forum voor Veiligheidssamenwerking (OVSE)
Van september tot december 2022 is België voorzitter van het Forum voor Veiligheidssamenwerking van de OVSE. Ons land wil het forum nieuw leven inblazen en tegelijk Oekraïne hoog op de agenda houden.
-
Verificatie van nucleaire ontwapening is prioriteit voor België
In juni 2022 was België gastheer voor een bijeenkomst van het International Partnership for Nuclear Disarmament Verification, een duidelijk signaal van ons engagement voor een wereld zonder kernwapens.
-
Elman Peace in Somalië: vrede is zoveel meer dan wapens die zwijgen
De Somalische ngo Elman Peace kreeg op 16 juni 2022 de KBF Afrika Prijs voor hun onverdroten inzet voor de vrede in hun verscheurde land. Hun brede aanpak wordt ook in andere Afrikaanse landen aangeleerd.
-
OVSE: een uniek forum voor dialoog en gezamenlijke actie
Van september tot en met december 2022 is België voorzitter van het Forum voor Veiligheidssamenwerking, een belangrijk orgaan van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). In deze fiche ontdekt u alvast wat de OVSE precies doet en hoe ze kan bijdragen tot vrede.
-
Een strategisch kompas voor een veilig Europa
Op 21 maart 2022 keurden de EU-lidstaten een Strategisch Kompas goed dat de krijtlijnen uittekent voor een ambitieuzer Europa op vlak van defensie en veiligheid. België is tevreden met het resultaat.
-
Een strategie om België weerbaarder te maken
België beschikt voortaan over een alomvattende ‘nationale veiligheidsstrategie’, een primeur. Dat moet ons land weerbaarder maken tegen de talrijke dreigingen die uitgaan van een instabielere wereld.
-
België zet zich voluit in voor de Sahelregio
INTERVIEW - België wil zich sterker engageren in de Sahel, een regio die met talloze uitdagingen te kampen heeft. De recent aangestelde Speciale Gezant voor de Sahel Bart De Groof moet alles in goede banen leiden. We legden hem enkele vragen voor.
-
België op de bres voor een mijnenvrije wereld
België doet grote inspanningen om de gruwel van antipersoonsmijnen uit de wereld te helpen. Toch is een mijnenvrije wereld nog niet voor morgen. Innovaties zoals het gebruik van drones en getrainde ratten kunnen het proces bespoedigen.
-
Sterk engagement voor vreedzaam gebruik nucleaire knowhow
Met een plenaire zitting in het Egmontpaleis (Brussel) in juni 2021 sloot België met succes zijn voorzitterschap af van de Nuclear Suppliers Group. Want ook in moeilijke coronatijden verdient de niet-verspreiding van kernwapens onze onverminderde aandacht.
-
Een recordjaar voor humanitaire hulp
Elke dag staan humanitaire hulpverleners paraat om miljoenen mensen over de hele wereld te helpen. België op zijn beurt doet veel om de humanitaire hulp te steunen. Naar aanleiding van de internationale dag van de hulpverlener op 19 augustus bekijken we wat we precies doen en waarom.
-
De NAVO: cruciale alliantie voor onze veiligheid
Op 14 juni 2021 komen de staatsleiders van de NAVO-landen fysiek bijeen in Brussel. Ook VS-president Biden zal aanwezig zijn. Wat is de rol van de NAVO op het huidige wereldtoneel? We hadden een gesprek met Pascal Heyman, Belgisch Permanent Vertegenwoordiger bij de NAVO.
-
Degelijk wapenbeheer in Tsjaad en Mauritanië
Een degelijke stockage van kleine wapens is essentieel om de veiligheid in Tsjaad en Mauritanië te versterken. België steunt 2 initiatieven van Mines Advisory Group.
-
België ijvert voor duurzame oplossing van conflict in Syrië
De 5de Syrië-conferentie van de EU (29-30 maart 2021) wil fondsen inzamelen en een politieke uitweg stimuleren uit een nu al 10 jaar aanslepend gruwelijk conflict. België neemt actief deel en schenkt minstens 18 miljoen euro humanitaire hulp.
-
België in de Veiligheidsraad: hoe een klein land boven zijn gewicht kan boksen
Het 6de lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad is nog maar pas afgelopen, of België bereidt zich al voor op een 7de mandaat in 2037-2038. In de 75 jaar dat de VN bestaan, timmerde ons land immers aan een solide reputatie als betrouwbare bruggenbouwer. En daar varen onze veiligheid en onze welvaart wel bij.
-
African Peace Facility: Afrikaanse oplossingen voor Afrikaanse problemen
Van 2004 tot 2019 heeft de Europese Unie (EU) via haar African Peace Facility (APF) 2,7 miljard euro geïnvesteerd in vrede in Afrika. En dat werpt zijn vruchten af.
-
België zet in op veiligheid ten dienste van ontwikkeling
Ontwikkeling is niet mogelijk zonder veiligheid. Daarom engageert de Belgische Ontwikkelingssamenwerking zich ook in de veiligheidssector. Ze beschikt nu over een degelijke basis om deze soms delicate oefening uit te voeren.
-
Klimaat en veiligheid, een topprioriteit voor België
De klimaatverstoring speelt onmiskenbaar een rol in tal van conflictsituaties. Daarom wil België dat de Verenigde Naties bij hun veiligheidsacties steeds rekening houden met de potentiële impact van een veranderend klimaat.
-
457.000 euro voor kwetsbare huishoudens in Haïti
België heeft 457.000 euro vrijgemaakt voor de FAO om kwetsbare gezinnen in Haïti te helpen die door een ernstige droogte getroffen zijn.
-
België steunt strijd tegen sprinkhanen in Oost-Afrika
België schenkt 462.000 euro aan de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) om snel in te grijpen bij een sprinkhanenplaag in Ethiopië. Ook het CERF onderneemt actie tegen sprinkhanen.
-
België blijft aandacht aan de Syrische crisis besteden
Al jarenlang zet België zich in voor de veiligheid van de Syrische burgers en de beëindiging van het Syrische conflict. Als niet-permanent lid van de Veiligheidsraad kan ons land extra gewicht in de schaal leggen.
-
Wanneer zijn diamanten echt conflictvrij?
Dankzij het Kimberley-proces zou vandaag de meeste verhandelde ruwe diamant conflictvrij zijn. Toch kan het beter. België - diamantland bij uitstek - dringt erop aan dat de definitie van conflictdiamanten wordt verbreed om de organisatie slagvaardiger te maken.
-
Kinderen en gewapende conflicten: een prioriteit voor België
Tijdens zijn tweejarige lidmaatschap (2019-2020) van de Veiligheidsraad zet België sterk in op ‘kinderen en gewapende conflicten’. Ook tijdens het voorzitterschap van de Veiligheidsraad (februari 2020) staat het thema centraal.
-
Achter de schermen van de Veiligheidsraad
België zit halverwege zijn tweejarige termijn als lid van de Veiligheidsraad van de VN. Wat doet ons land daar precies?
-
Ratten redden levens
APOPO zet ratten in om landmijnen en tuberculose op te sporen. Een succesverhaal dat in België ontstond.
-
10 dingen die je nog niet wist over migratie
Migratie staat hoog op de agenda, maar er heerst nog veel onduidelijkheid. Kom hieronder meer te weten over dit belangrijke thema!
-
Veiliger ontmijnen met drones
België investeerde via Handicap International 1,48 miljoen euro in Tsjaad om drones in te zetten bij ontmijning en lokaal personeel op te leiden.
-
Hoe gaat de internationale gemeenschap om met conflicten?
In februari 2017 organiseerde België een congres op hoog niveau over bemiddeling. Belgisch expert Jonas Claes was één van de sprekers. Hij vertelde welke de methoden zijn om conflicten te voorkomen en aan een duurzame vrede te bouwen.
-
The Grand Bargain: voor meer efficiëntie binnen het humanitair systeem
Het voornaamste resultaat van de Wereldtop over Humanitaire hulp in Istanbul (mei 2016) was de “Grand Bargain”. Daarmee wil de internationale gemeenschap de humanitaire hulp efficiënter maken. Waarover gaat het precies?
Samenwerking
Internationale samenwerking is meer dan ooit nodig: Verenigde Naties, Europese Unie, Wereldbank, niet-gouvernementele organisaties, Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s), enzovoort.-
Frankrijk: meer dan Bourgondiërs alleen
Het staatsbezoek aan Frankrijk (14-16 oktober 2024) heeft de banden met onze zuiderbuur versterkt. De politieke contacten op hoog niveau verliepen in een hartelijke sfeer en er ging veel aandacht naar defensie, industriebeleid en energietransitie.
-
Pact van de Toekomst bewijst politieke wil om vertrouwen in multilateralisme te herstellen
De VN-Top van de Toekomst heeft een Pact van de Toekomst opgeleverd dat een stevige basis legt om de werking van de VN-instellingen aan te passen aan de noden van deze tijd. De tekst is misschien minder baanbrekend dan aanvankelijk verwacht, maar het is toch een belangrijke stap om het vertrouwen in het multilateralisme nieuw leven in te blazen.
-
JPO: een unieke gelegenheid om terreinervaring op te doen bij een VN-organisatie
INTERVIEW – Via Belgische financiering biedt het Junior Professional Officer-programma (JPO) aan jonge Belgen de kans om ervaring op te doen bij een VN-organisatie. Camille Balfroid was een van de gelukkigen. 3 jaar lang werkte ze als JPO bij de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Mali en Benin. Ze vertelde ons over haar belevenissen.
-
De Algemene Vergadering van de VN in 8 vragen
Elk jaar vindt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties plaats, maar wat houdt dit precies in? Wat is het belang voor ons land en welke rol speelt onze FOD? We zetten het even op een rijtje voor u!
-
Summit of the Future wil de toekomst van het mondiale bestuur richting geven
De huidige VN-instellingen – evenals andere internationale organen - weerspiegelen niet meer de machtsverhoudingen in een veranderende, multipolaire wereld. Daarom zijn ze aan een grondige hervorming toe. Bovendien is het hoogtijd dat de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) versneld worden uitgevoerd. Kan de Summit of the Future van de VN in september 2024 daartoe een katalysator zijn?
-
Het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU – Terugblik in 5 VRAGEN
Na 6 maanden konden we op 30 juni 2024 het Belgische voorzitterschap met succes afsluiten. Een terugblik in 5 vragen.
-
Hoe komt de EU-wetgeving tot stand?
Het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de EU – een van de cruciale wetgevende EU-instellingen – loopt stilaan op zijn einde. Even recapituleren: hoe komt de EU-wetgeving tot stand en welke rol speelt de Raad daarin?
-
België wil kwaliteit internationale instellingen verhogen
In 2024 is België voorzitter van MOPAN, een netwerk van 22 OESO-landen dat de performantie van de internationale instellingen wil opkrikken. Dat is meer en meer relevant in tijden van toenemende polarisatie en kelderend vertrouwen in het multilaterale systeem.
-
België zit Benelux Unie voor: nog meer voordelen voor burgers en bedrijven
In 2024 is België voorzitter van de Benelux Unie. Als leidraad voor zijn initiatieven kiest ons land ervoor om de band met de Europese Unie te versterken. Vanaf dit jaar stelt een Benelux-dag op 5 september de acties van de Benelux in de kijker.
-
Waarom Duitsland zo belangrijk is voor België
Ons meest bevolkte buurland is een cruciale politieke, culturele en economische partner voor België. Maar ook wij hebben Duitsland heel wat te bieden. Denk alleen al aan de groene en digitale transitie. Een staatsbezoek (5-7 december 2023) zette de diepgewortelde historische en handelsrelaties in de verf.
-
België aan het roer van de Raad van de EU
Van 1 januari tot eind juni 2024 neemt België het voorzitterschap waar van de Raad van de EU. Ons land zal die kans met beide handen grijpen om te bouwen aan een eendrachtig en robuust Europa, in het belang van ons allemaal. Een vooruitblik.
-
3de EU-CELAC-top: EU en Latijns-Amerika en de Caraïben halen de banden aan – 10 VRAGEN
‘We moeten niet alleen samen handel drijven, we moeten ook samen gedijen’, zei commissievoorzitter Ursula von der Leyen in haar openingstoespraak. Dat was alvast het geslaagde opzet van de 3de EU-CELAC-top die op 17 en 18 juli 2023 in Brussel doorging. Een terugblik in 10 vragen.
-
10 redenen waarom we aan ontwikkelingssamenwerking doen
De grote uitdagingen waar we voor staan – klimaat, migratie, veiligheid, gezondheid… – kunnen we alleen aan als we met andere landen samenwerken. Daarom is ontwikkelingssamenwerking een investering in het welzijn van ons allemaal. Ontdek hieronder waarom internationale solidariteit zo belangrijk, nodig en nuttig is.
-
De 78ste sessie van de Algemene Vergadering van de VN - 10 VRAGEN
De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) staan centraal tijdens de 78ste sessie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september 2023. Wat gebeurt daar precies? Wat is het belang voor ons land? En welke rol speelt onze FOD? We spitten het voor u uit.
-
Inkomend staatsbezoek Nederland: nauwer samenwerken maakt ons allebei sterker
Het inkomend staatsbezoek van het Nederlandse vorstenpaar aan België in juni 2023 was de aanzet voor een nog nauwere samenwerking tussen beide landen. Prominente thema’s waren onder andere hernieuwbare energie, duurzame mobiliteit, innovatie en veiligheid. Onze FOD speelde een belangrijke rol.
-
12de Gaïchel-top: België en Luxemburg bevestigen langdurige vriendschap
Op 29 maart 2023 kwam de Belgisch-Luxemburgse regeringstop Gaïchel voor de 12de keer bijeen, hét moment om de hechte banden tussen beide landen te bevestigen en nieuwe samenwerkingen op te starten.
-
Staatsbezoek Zuid-Afrika: eerbetoon aan strijd tegen apartheid en inzetten op duurzame ontwikkeling
Het allereerste staatsbezoek van België aan Zuid-Afrika, in maart 2023, zette onze gemeenschappelijke waarden en de duurzame ontwikkeling in de kijker. Ook de strijd tegen apartheid en voor vrijheid werd gehuldigd.
-
SOLVIT: de kortste weg om je probleem met EU-rechten op te lossen
Het SOLVIT-centrum van de FOD Buitenlandse Zaken staat elke dag klaar om je problemen met EU-rechten zo snel mogelijk op te lossen.
-
Een duurzame mijnbouw in Centraal-Afrika is mogelijk
Door masters en doctors in de geologie te helpen opleiden, bouwt het AfricaMuseum aan een duurzame mijnontginning in Centraal-Afrika.
-
Staatsbezoek Litouwen: van militaire samenwerking naar groene en digitale transitie
Van 24 tot 26 oktober 2022 bezocht ons vorstenpaar Litouwen tijdens een officieel staatsbezoek met als leidmotief: 'Solidariteit geworteld in het verleden, samenwerking gericht op de toekomst'. Voorlopig werken we vooral militair samen, maar er is ook economisch (groene en digitale transitie), cultureel en academisch potentieel.
-
België en Congo: samen aan de toekomst werken
De reis van Z.K.H. Filip en H.K.H. Mathilde naar DR Congo in juni 2022 werd druk becommentarieerd in de Belgische pers. Maar wat maakt het bezoek zo veelbetekenend? We konden ons licht opsteken bij Stéphane Doppagne, Speciaal Gezant voor de Regio van de Grote Meren van de FOD Buitenlandse Zaken.
-
78,9 miljoen euro opschorting van schuldendienst
Van bij het begin van de coronacrisis pleitte België voor een moratorium op de schuldaflossingen door de minst ontwikkelde landen. Als lid van de Club van Parijs sloot ons land zich dan ook meteen aan bij het Debt Service Suspension Initiative van de Wereldbank en het IMF.
-
EU: Erasmus+ kweekt Europees en wereldburgerschap
Geneviève Cochez, Erasmus+-coördinator aan de UGent, weet het als geen ander: Erasmus+ heeft de opleidingen aan de Europese universiteiten grondig verbeterd. Internationalisering is tegenwoordig onmisbaar.
-
EU-AU-top: twee unies, één visie
De Europese en Afrikaanse Unie werkten in Brussel een hoopvol toekomstplan uit dat voorspoed en stabiliteit moet brengen op beide continenten. Wederzijds respect staat centraal in het vernieuwde partnerschap.
-
EU: meer democratie in de praktijk
Leraar aardrijkskunde Rafik Kiouah vertelt over zijn deelname aan een Belgisch burgerpanel rond een democratischer EU, en dat in het kader van de Conferentie over de Toekomst van Europa. ‘Ik sta nu nóg positiever tegenover de EU.’
-
De EU bundelt haar krachten voor externe actie
De Europese Unie bundelt diverse financieringskanalen tot één enkel instrument: Global Europe. De vereenvoudiging zal de EU meer slagkracht geven om te bouwen aan een vreedzamere, stabielere en rechtvaardigere wereld.
-
EU: beter afvalbeheer beschermt Tanganyikameer
De EU wil het Tanganyikameer (Centraal-Afrika) helpen beschermen als bron van water, voedsel en inkomsten. Didier Cadelli, coördinator van het project voor Enabel, en Bahati Rhamadhani, afvalophaler, getuigen.
-
Carlo Di Antonio (Dour): een bibliotheek van de toekomst met steun van de EU
Met Europees geld bouwt burgemeester Carlo Di Antonio in Dour een bibliotheek van de toekomst, met inbegrip van een centrum voor telewerk. Het volledig passieve learning center wordt ook een visitekaartje dat aantoont wat mogelijk is op vlak van energiezuinigheid.
-
H.M.K. Mathilde: ‘De SDG’s moeten bovenaan de mondiale agenda komen’
Interview - De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) vormen een routekaart naar een betere wereld in 2030. Er rest ons een kleine 10 jaar om de doelen te realiseren. Hoever staan we? We vroegen het aan Hare Majesteit de Koningin der Belgen, Pleitbezorgster voor de SDG’s van de Verenigde Naties.
-
Wouter Torfs: ‘Dankzij de EU kan je vlotter zaken doen’
Wouter Torfs - ceo van de gelijknamige keten van schoenwinkels – betaalt liever in euro’s dan in peseta’s. Hij is ook uiterst tevreden dat hij geen bureau meer nodig heeft om zijn douaneformaliteiten te regelen. Met dank aan de EU.
-
Niger, een land dat onze solidariteit broodnodig heeft
Na 50 jaar ontwikkelingssamenwerking in Niger kan ons land mooie resultaten voorleggen. Maar de veiligheidssituatie dwingt de Belgische Ontwikkelingssamenwerking de krachten te bundelen met diplomatie en defensie.
-
Een netwerk van diplomaten en ambtenaren in het buitenland
Wist je dat het Egmontinstituut in Brussel vormingen organiseert voor buitenlandse diplomaten en ambtenaren? Op die manier draagt het bij aan beter bestuur in het buitenland. Terzelfder tijd creëert het een belangrijk netwerk van contacten waar de FOD Buitenlandse Zaken dankbaar gebruik van maakt.
-
EU: biodiversiteit en klimaat, natuurlijke bondgenoten
Dankzij het Europese netwerk Natura 2000 wordt 24% van het EU-territorium beschermd, terwijl menselijke activiteiten zoals land- en bosbouw er onder bepaalde voorwaarden toch kunnen doorgaan. Uitermate belangrijk, vindt Gwenn Dodeur, verantwoordelijke voor Natura 2000 bij het Waalse Natagriwal.
-
Brussel als internationale hoofdstad, een troef voor ons land
Nog te weinig mensen beseffen dat Brussel een grote rol speelt op het internationale toneel. De uitstraling als internationale hoofdstad is nochtans van groot belang voor onze welvaart. We geven enkele cijfers mee.
-
De Europese Unie: wat hebben we eraan?
Op 9 mei 2021 lanceert de EU officieel een ‘conferentie over de toekomst van Europa’. Doel: de stem van de burger aanhoren om een veerkrachtiger Europa uit te bouwen. De ideale gelegenheid om op te lijsten wat de EU precies voor ons als burger betekent.
-
Waarom we de Benelux nodig hebben
In 2021 is België voorzitter van de Benelux Unie. Wat doet de Benelux Unie voor ons land? En wat is haar meerwaarde ten opzichte van de Europese Unie?
Diensten in het buitenland
Uitgelicht brengt u nieuws over onze consulaire dienstverlening in het buitenland.-
Op reis in het buitenland? Dit moet je weten
Steeds meer Belgen kiezen ervoor om in het buitenland te wonen of reizen. Hieronder vind je een overzicht van belangrijke aandachtspunten voor wanneer je op reis gaat én de diensten die onze ambassades en consulaten kunnen bieden.
-
Ereconsul Alain Sobol in Sharm-el-Sheikh: aanspreekpunt voor de Belgische toeristen
In het hoogseizoen arriveren wekelijks een 500-tal Belgen in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Als ze in de problemen komen – paspoort of ID verliezen, ongeval… – kunnen ze altijd terecht bij de Belgische ereconsul Alain Sobol, ceo van een plaatselijke duikschool. Hij vertelde ons zijn relaas.
-
Wat gebeurt er met je paspoortaanvraag?
Wat gebeurt er precies tussen het moment dat je een paspoort aanvraagt bij je gemeente of consulaire post en het moment van afhaling? Om fraude te voorkomen, passeert elke aanvraag 2 databanken van onze FOD voor een grondige controle.
-
11 tips voor als u op reis gaat
Het hoogseizoen om te reizen is weer aangebroken. We geven u graag enkele tips mee.
-
Verkiezingen 2024: ook voor Belgen in het buitenland!
Ook de Belgen in het buitenland hebben stemplicht voor de Europese en federale verkiezingen. We raden aan om op tijd in te schrijven!
-
De mobiele kit wordt 10 jaar
Ken je de mobiele kit al? Dat is een soort van ‘draagbaar kantoor’ dat consuls of hun medewerkers met zich meenemen om Belgen te helpen die ver van een diplomatieke en/of consulaire post wonen en een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart nodig hebben. Over die mobiele kits hadden we het eerder al, maar vandaag mogen ze tien kaarsjes uitblazen. En voor de eerste gebruikers lijkt het alsof het gisteren was dat ze er kwamen.
-
Wanneer de overheid tot het uiterste gaat om haar burgers bij te staan
Sommige Belgen in het buitenland moeten honderden of zelfs duizenden kilometers afleggen om in een consulaat een paspoort of identiteitskaart aan te vragen. De oplossing? Mobiele kits, waarmee het consulair personeel tot bij die Belgen gaat.
-
Terreinverslag van aan de Oekraïense grens
Meteen na de Russische invasie in Oekraïne stuurden onze posten in Boekarest, Warschau en Wenen hun personeel naar de Oekraïense grens om Belgische vluchtelingen bij te staan. Een terreinverslag vanuit Košice (Slovakije).
-
Een veiliger paspoort vol striphelden
Het gloednieuwe Belgische paspoort is nóg een pak veiliger dan het vorige al was. En vooral: het is doorspekt met striptekeningen, van Lucky Luke en Nero, over Kuifje en de Smurfen tot Marsupilami en Robbedoes. Goed om weten: de prijs verandert niet!
-
Identiteitskaart voor kinderen onder de 12 jaar (Kids-ID)
Ouders kunnen een Kids-ID aanvragen voor hun Belgische kinderen jonger dan 12 die in het buitenland wonen en ingeschreven zijn in een beroepsconsulaat.
-
Identiteitskaart voor Belgen in het buitenland
Belgische ambassades en beroepsconsulaten geven een elektronische identiteitskaart (EID) af aan Belgen ouder dan 12 jaar die bij hen zijn ingeschreven.
-
Ook consulaten genieten van digitale burgerlijke stand; Van de ganzenveer van Napoléon naar de 21ste eeuw
Al ruim 2 jaar kunnen onze gemeenten en beroepsconsulaten gebruik maken van de Databank voor Akten van de Burgerlijke Stand. Een gemak voor de burger én voor de ambtenaar.
-
eConsul, het nieuwe e-loket voor Belgen in het buitenland
Dankzij eConsul kan je een deel van de consulaire dienstverlening digitaal afhandelen. Verre verplaatsingen hoeven niet meer.
-
Consulaire dienstverlening in het buitenland: een overzicht
Je bent een Belg en woont of reist in het buitenland. Op welke consulaire diensten kan je een beroep doen?
-
Hoeveel Belgen wonen er in het buitenland?
Bijna een half miljoen Belgen verblijven buiten onze grenzen. Tenminste, dat is het aantal ingeschreven Belgen waar Buitenlandse Zaken zicht op heeft.
Onze organisatie
Ontdek het laatste nieuws over ons departement.-
Onze ambassades vergroenen is een topprioriteit
Duurzaamheid staat centraal bij al onze 350 gebouwen in het buitenland, zowel bij renovatie, nieuwbouw als onderhoud. Recent slaagden we er zelfs in om de volledige compound van onze ambassade in Nairobi klimaatneutraal te maken.
-
Nieuwe lichting stagiair-diplomaten draagt naam van Martha Tenzer
Onlangs vatte een nieuwe lichting stagiair-diplomaten haar stage aan. Voor het eerst telt ze meer vrouwen dan mannen. De groep koos dan ook als naam voor Martha Tenzer, een van de pioniers van de Belgische vrouwelijke diplomatie.
-
Alerte medewerkers als sleutel tot cyberveiligheid
Deze oktober was weer cybermonth bij onze FOD. Met een bewustmakingscampagne maken we onze medewerkers warm om ‘cyberveilig’ te werken. Wist je trouwens dat onze FOD in vergelijking met onze Europese collega’s tot de top behoort qua cyberveiligheid?
-
Een gebruiksvriendelijke website in een nieuw kleedje
Sinds 21 juni 2022 hebben we een gloednieuwe website die de gebruiker centraal stelt.
-
Alle posthoofden verzamelen in Brussel
Naar jaarlijkse gewoonte – behalve in coronatijden – was het ook dit jaar weer voor alle posthoofden verzamelen geblazen op het hoofdkwartier. De ideale gelegenheid om het contact met het thuisland te hernieuwen en bij te praten over de aandachtspunten van het Belgisch buitenlands beleid.
-
Kunst & diplomatie, een hecht duo
Van Rubens tot Hergé, kunst is niet weg te denken uit onze maatschappij. Maar wist je dat ze ook een ongekend belang heeft binnen ons buitenlands beleid? Op het eerste gezicht lijken kunst en diplomatie twee verschillende werelden, maar eigenlijk staan ze nauw met elkaar in verbinding.
-
Corps diplomatique: een fascinerende inkijk in de Belgische diplomatie
Van 20 tot 25 juli 2020 zendt Canvas opnieuw Corps Diplomatique uit, met één extra uitzending over Mali. Journalist Bart Aerts volgt er Belgische topdiplomaten op sleutelposities in heel de wereld.
Onze ambassades in actie
Wat doet een ambassade of consulaat zoal? Neem hier een kijkje achter de schermen.-
Waarom is de Heilige Stoel zo belangrijk voor ons land?
Wist je dat België al sinds 1832 een ambassade heeft bij wat toen nog de ‘Pauselijke Staten’ heette? Ook vandaag speelt onze ambassade bij de Heilige Stoel een verrassend belangrijke rol in ons diplomatieke netwerk. Ontdek hier waarom.
-
60 jaar migratieakkoorden met Turkije en Marokko
In 1964 – 60 jaar geleden – sloot België migratieakkoorden af met Turkije en Marokko. Sindsdien leverden de Turkse en Marokkaanse gemeenschap een onmisbare bijdrage aan ons land. Om het gebeuren te herdenken organiseerde ons consulaat-generaal in Istanbul een muziekfestival met in Turkije bekende Belgo-Turken waaronder Hadise. Onze ambassade in Rabat ondersteunde diverse evenementen.
-
Olympische en Paralympische Spelen 2024: grondige voorbereiding, geen noemenswaardige incidenten
Met tienduizenden Belgische supporters die voor de Olympische en Paralympische Spelen naar Frankrijk afzakten, moesten onze collega’s in Frankrijk op alles voorbereid zijn: veel meer vragen om bijstand en mogelijk een zware crisis. Gelukkig verliep alles zonder noemenswaardige incidenten.
-
Addis Abeba: conversaties voor meer wederzijds begrip
In Addis Abeba – Afrika’s diplomatieke hoofdstad – startte onze ambassade ‘geopolitieke conversaties’. Doel: via een open debat meer empathie en begrip kweken tussen uiteenlopende nationaliteiten. Dat is broodnodig in een onrustige wereld die op zoek is naar een nieuw geopolitiek evenwicht.
-
Expo in Kyiv toont gedeelde verleden van Oekraïne met België en West-Europa
Wist je dat er rond 1900 ruim 20.000 Belgen in de Donbas woonden, in die tijd onze ‘10de provincie’? Samen met andere West-Europese landen trokken ze er de industrialisatie op gang. Deze Oekraïense regio – vandaag bezet door Rusland – kent dus geen door en door Russische oorsprong. Een expo en een documentaire belichtten dat vergeten gedeelde verleden. Onze ambassade in Kyiv cofinancierde en schreef er in 2009 al een boek over.
-
Thessaloniki: hoe kinderen smurfen over het klimaat dankzij de smurfen
Het kindermuseum van Thessaloniki (Griekenland) werkte een tentoonstelling uit over de klimaatverandering aan de hand van de smurfen. Onze ambassade in Athene droeg haar steentje bij aan het succes ervan.
-
De Congolese rumba: symbool van eenheid, vreugde en culturele expressie
Tijdens een ministerieel bezoek (9-10 april 2024) aan DR Congo organiseerde onze ambassade in Kinshasa een Congolese rumba-avond. Wist je dat deze warmbloedige muziekstijl door UNESCO erkend werd als immaterieel erfgoed van de mensheid en dat de Congolese diaspora in België een belangrijke rol speelde bij de verspreiding ervan in Europa?
-
Promo-event Puratos in Kuala Lumpur: met de Belgische ambassadeur op de foto
In Maleisië is Belgische chocolade een bekend én gegeerd product. Het Belgische Puratos organiseert er geregeld opleidingen en promo-evenementen. Met de aanwezigheid van de Belgische ambassadeur krijgt zo’n event extra cachet.
-
Het Belgisch EU-voorzitterschap belangt ook Turkije aan
Wist je dat een groot deel van onze ambassades – en niet alleen de Europese – speciale activiteiten organiseren om het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de EU in de kijker te zetten? Zo ook onze ambassade in Ankara, de hoofdstad van Turkije. Op het programma onder andere een bezoek aan de regio die vorig jaar getroffen werd door een enorme aardbeving.
-
Kortfilm brengt Belgische solidariteit na staatsgreep in Chili tot leven
In een aangrijpende en hoopvolle kortfilm getuigen Chileense vluchtelingen hoe ze na de staatsgreep in 1973 een schuilplek vonden in de residentie van de Belgische ambassade. Ons land was toen een van de meest solidaire Europese landen.
-
Open Monumentendag bij de Belgische residentie in Dublin
Tijdens Open House Dublin in oktober 2023 gooide de residentie van de Belgische ambassadeur haar deuren open. Zo’n 200 nieuwsgierige Ieren leerden de fraaie, verborgen parel kennen en kwamen meteen meer te weten over ons land.
-
Hulde aan Ferdinand Verbiest, vriend van de Chinese keizer
Wist je dat een West-Vlaming het in de 17de eeuw tot hofastronoom en persoonlijke leraar van de Chinese keizer schopte? We hebben het over Ferdinand Verbiest die 400 jaar geleden in Pittem geboren werd. Een ideale gelegenheid voor onze ambassade in Beijing om deze belangrijke Belg in de kijker te zetten als symbool van vriendschap en uitwisseling tussen China en Europa.
-
België ondersteunt vrijheid van media in Jordanië
Onze ambassade in Amman (Jordanië) nam actief deel aan een conferentie die zich boog over de toekomst van de klassieke media in een regio waarin de vrijheid van de media steeds meer ingeperkt wordt. Opvallende aanwezigen waren de Belgische journalisten Florence Hainaut en Guylaine Germain.
-
Onze ambassade in Nairobi wordt klimaatneutraal
De werken zijn gestart om de volledige compound van onze ambassade in Nairobi klimaatneutraal te maken, een primeur! Met zonnepanelen, hergebruik van water, vergisting van keukenafval en wat nog meer. Onze ambassade ondersteunde ook de campagne van landgenoot Jean-Pascal Van Ypersele om baas te worden van het Internationaal Klimaatpanel.
-
De Afrikaanse Unie: sterke, persoonlijk relaties smeden met Afrika
De 60-jarige Afrikaanse Unie (AU) – met zetel in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië – heeft een ambitieuze Agenda 2063 uitgewerkt. Wat doet ze precies en welke rol speelt België bij de AU? We vroegen het aan Stefaan Thijs, permanente vertegenwoordiger bij de AU.
-
Foto-expo brengt elite in Kinshasa oog in oog met conflict in Oost-Congo
Onze ambassade in Kinshasa (DR Congo) organiseerde een fototentoonstelling die de hartverscheurende realiteit van de ellende in Oost-Congo in beeld bracht. Doel: het nu al 25 jaar aanslepende conflict op de radar zetten van de politieke, diplomatieke en economische elite in de Congolese hoofdstad.
-
Bezoek minister Verlinden aan Ecuador en Colombia: geen enkel land kan de strijd tegen drugsgeweld alleen aan
Eind februari 2023 trok minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden naar Ecuador en Colombia om beter samen te werken in de strijd tegen drugshandel en georganiseerde misdaad. De organisatie van het ministerieel bezoek was een kolfje naar de hand van onze ambassades in Lima en Bogotá. Onze posten volgen immers ook de internationale aspecten op van de andere ministeries.
-
Expo in Caïro onthult passie van Koningin Elisabeth voor Egypte
Onze ambassade in Caïro organiseerde een tentoonstelling over de reizen van Koningin Elisabeth naar Egypte, precies 100 jaar nadat ze aanwezig was bij de opening van het graf van Toetanchamon. Koningin Mathilde en Kroonprinses Elisabeth deden de trip van hun illustere voorouder over.
-
België en Canada, ideale partners voor groene energietransitie
België en Canada kunnen een sterk team zijn om hernieuwbare energie – windenergie op zee en groene waterstof – uit te bouwen. Daarom brachten onze posten in Canada 8 Belgische topbedrijven in contact met de Canadese energiesector.
-
Chinese koks experimenteren met Belgische keuken
Onze ambassade in Peking was te gast in een bekend Chinees tv-kookprogramma. Slagen Chinese koks erin onze populaire Belgische gerechten na te maken? Ons Belgisch proefpanel was streng maar rechtvaardig.
-
WK Voetbal in Qatar: hoe een kleine ambassade een huzarenwerk aankan
Het WK Voetbal in Qatar mag dan al uitgedraaid zijn op de vroegtijdige uitschakeling van België, dat belet niet dat onze ambassade in Doha de handen vol had. Een blik achter de schermen.
-
La Ruta del Flamenco: op zoek naar het Vlaamse verleden van de Canarische eilanden
Wist je dat tientallen welgestelde Vlamingen in de 16de eeuw naar de Canarische eilanden verhuisden en er een belangrijke rol speelden? Ons consulaat in Tenerife wijdde er een tentoonstelling aan: ‘De Vlaming achterna – Vlaanderen op de Canarische eilanden’.
-
Dansen tegen besnijdenis in Mali
Hoe verander je diepgewortelde tradities zoals de besnijdenis van meisjes? Het Malinese dans- en theatergezelschap Jiriladon doet het met dans. Onze ambassade in Bamako ondersteunde een van zijn succesvolle initiatieven.
-
Een ereteken voor de loyauteit van het lokale personeel na de explosie in Beiroet
Na de gigantische explosie in Beiroet (Libanon) in 2020 kon onze zwaar beschadigde ambassade er al na 6 dagen haar taken hervatten. Dat was enkel mogelijk dankzij de ongelooflijke inzet van het lokale personeel. In juli 2022 kregen ze daarvoor een ereteken.
-
Belgische ambassades ruimen stranden en rivieroevers op
Elk jaar doen verschillende Belgische ambassades mee aan #EUBeachCleanup: wereldwijde opruimacties van stranden en rivieroevers. Omdat oceanen van levensbelang zijn.
-
Foto’s van Leopold III zetten Amazonewoud in de kijker
Van 13 mei tot 25 juni 2022 organiseerde onze ambassade in Brazilië een expo met foto’s die Koning Leopold III maakte tijdens zijn expedities in het Amazonewoud, naast een ronde tafel met diverse inheemse leidsters. Ook H.K.H. Prinses Esmeralda, dochter van Leopold III, was erbij.
-
Bijendiplomatie voor democratie en biodiversiteit
Onze ambassade in Canberra (Australië) kweekt zelf honingbijen. En de opbrengst van haar bijenfeest op 21 mei 2022 vloeide integraal naar een Oekraïense imkersbond die er imkerfamilies mee ondersteunt.
-
Onze post in Zagreb verkent bedrijven in Kroatië
Wist je dat ook economische diplomatie tot de kerntaken van een ambassade behoort? Onze post in Zagreb bezocht onlangs verschillende bedrijven in Kroatië. Doel: bij Kroatische bedrijven interesse wekken in ons land en Belgische bedrijven ondersteunen.
-
Knippen, plakken en kleuren met Magritte
Kansarme kinderen in Washington DC gingen enthousiast aan de slag met de thema’s van Magrittes schilderijen. De activiteit maakte deel uit van een programma dat onze ambassade laat samenwerken met een lagere school. Een unieke kans om de leefwereld van de kinderen open te trekken.
-
Live uit de bol voor onze gouden medaille
Onze ambassade in Beijing verzamelde ruim 250 mensen – Belgen en Chinezen - om live op scherm en in open lucht de halve finales en finales snelschaatsen bij te wonen. De gouden medaille van Bart Swings zette de kers op de taart!
-
Onze ambassade loopt de ziel uit het lijf voor de Keniaanse natuur
Onze ambassade in Nairobi (Kenia) trommelde een heus #TeamBelgiuminKenya bij elkaar om deel te nemen aan de UltraMARAthon. Daarmee ondersteunde ze het schitterend natuurpark Maasai Mara en zette meteen het Belgisch engagement voor duurzaamheid in de kijker.
-
120 jaar België-Korea: een voorspoedige vriendschap
Onze ambassade in Seoul organiseerde tal van activiteiten om 120 jaar vriendschappelijke relaties met Korea te vieren. Kers op de taart: een heus Belgium Festival in hartje Seoul waar 2000 bezoekers van smulden. De relaties tussen België en Korea zijn hechter dan ooit.
-
Belgische gerechten op Koningsdag én voor eindejaar
Op zoek naar ideeën voor de eindejaarsfeesten? Enkele ambassades maakten filmpjes waarin ze tonen hoe je een Belgisch gerecht moet klaarmaken. Laat je inspireren!
-
Op naar de Europese Raad, het ‘festival’ van de Europese besluitvorming!
Minstens 4 keer per jaar vergaderen de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel. Op het moment dat alle Europese en internationale mediablikken op Brussel gericht zijn, verleent de Permanente Vertegenwoordiging (PV) van België bij de Europese Unie haar assistentie aan de Belgische delegatie onder leiding van Premier Alexander De Croo. ‘Achter een Europese Raad schuilt veel meer voorbereiding dan wat er gebeurt op de dag zelf’, weet Niels Timmermans, woordvoerder van de PV. Tijd voor een blik achter de schermen!
-
Evacuatie Red Kite/Little Kite vanuit Afghanistan - een slopende marathon van 7 dagen op 7, 24 uur op 24
In augustus 2021 was het plots alle hens aan dek voor onze ambassade in Islamabad (Pakistan). Meer dan 1.400 mensen moesten geëvacueerd worden vanop de luchthaven in Kaboel (Afghanistan) en dat in ongemeen stresserende en gevaarlijke omstandigheden. Hoe speelden onze medewerkers het klaar? Ontdek het volledige relaas.
-
Bruggen bouwen in Tanzania
Onze ambassademedewerkers in Dar Es Salaam reisden een aantal keer naar Kigoma om er met eigen ogen te aanschouwen hoe Enabel er stenen boogbruggen bouwde. De conclusie is overduidelijk: het project is een succesverhaal dat de Tanzaniaanse overheid ook in andere regio’s wil toepassen.
-
Buja Tour 2021: heerlijk en ontspannen fietsen in Bujumbura
Meer dan 160 enthousiastelingen namen deel aan een fietstocht door de straten van Bujumbura (Burundi), georganiseerd door onze ambassade ter plaatse. Ook de Burundese overheid schaarde zich voluit achter het evenement.
-
Allereerste energieneutrale Belgische ambassade in Marokko
Eind mei 2021 werd al ons diplomatiek personeel in Marokko gecentraliseerd in een gloednieuw gebouw in Rabat. En niet zomaar een gebouw, het betreft de allereerste energieneutrale ambassade van België!
-
Ambassade Lima schenkt IP-telefooncentrale in strijd tegen COVID-19
Onze ambassade in Lima schonk een IP-telefooncentrale om patiënten met lichte COVID-19-symptomen vanop afstand te kunnen begeleiden. Ze organiseerde tevens een webinar over vaccins en vaccinatiestrategieën.
-
Een ministeriële bijeenkomst bij de NAVO: blik achter de schermen
In maart 2021 kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen voor het eerst sedert corona weer fysiek bijeen. Hoe bereidt onze Permanente Vertegenwoordiging bij de NAVO een dergelijke ministeriële bijeenkomst voor?
-
Saoedische vrouwenmode met Belgisch tintje
Onze ambassade in Riyad (Saoedi-Arabië) organiseerde op zondag 23 januari 2021 een heuse modeshow.
Cijfers
Uitgelicht geeft u allerlei cijfers die een onverwachte kant belichten van onze FOD.-
Cijfer van december 2024: 2,6 miljard euro officiële ontwikkelingshulp in 2023
In 2023 gaf België 2,6 miljard euro aan als officiële ontwikkelingshulp of ODA (Official Development Aid). Dat is iets meer dan in 2022 (2,53 miljard) en in 2021 (2,22 miljard).
-
Cijfer van november 2024: België neemt de 4de plaats in op de transparantie-index van donorlanden die ontwikkelingssamenwerking financieren
In 2024 haalde België – via onze FOD – een score van 74,2 op de tweejaarlijkse Aid Transparency Index. Onze ontwikkelingssamenwerking scoort dus goed qua transparantie. Daarmee staat ons land op de 4de plaats van de donorlanden. We blijven inspanningen leveren om het nog beter te doen.
-
Cijfer van oktober 2024: 216.048 bezoekers in 2023 op de site van Focus on Belgium
Onze website Focus on Belgium – met nieuws over waarin België sterk staat – mocht in 2023 216.048 bezoekers verwelkomen.
-
Cijfer van september 2024: 22 EU-richtlijnen werden omgezet tijdens het Belgische EU-voorzitterschap
Gemotiveerd door het Belgische EU-voorzitterschap slaagden we erin ons omzettingstekort fel te beperken. In juni 2024 bedroeg het tekort 0,7%, het beste resultaat in 10 jaar tijd. We klimmen daarmee naar de 8ste plaats in de rangschikking van de lidstaten.
-
Cijfer van juli 2024: we hebben 78 evenementen georganiseerd in het Egmontpaleis tijdens het Belgische EU-voorzitterschap
Tijdens het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU hebben we 78 evenementen georganiseerd in het Egmontpaleis: voor experts, topambtenaren en ministers. Een huzarenwerk waarbij het schitterende Egmontpaleis uitstekend tot zijn recht kwam.
-
Cijfer van juni 2024: we hebben 944 personen geëvacueerd gedurende de laatste 12 maanden
De laatste 12 maanden bleven we niet gespaard van zware crisissen in het buitenland. Maar liefst 944 Belgen en rechthebbenden hebben we moeten evacueren.
-
Cijfer van mei 2024: 218 miljoen euro humanitaire hulp in 2023
In 2023 schonk ons land 218 miljoen euro humanitaire hulp, een absoluut record. Net zoals in 2022 vloeide een aanzienlijk deel naar het Midden-Oosten, de Grote Meren, de Sahel en Oekraïne.
-
Cijfer van april 2024: 255.469 Belgen in het buitenland zullen deelnemen aan de verkiezingen
In totaal schreven zich 255.469 Belgen in het buitenland in voor deelname aan de verkiezingen van 9 juni 2024. Daaronder 253.515 meerderjarigen en ruim 1.900 minderjarigen. De meesten willen per brief stemmen.
-
Cijfer van maart 2024: 22,28 miljoen euro steun voor duurzame cacaoproductie in Afrika (2018-2023)
Van 2018 tot en met 2023 verleende België 22,28 miljoen euro steun aan de cacaosector in Afrika om duurzame cacao te produceren.
-
Cijfer van februari 2024: 1,7 miljard steun aan Oekraïne in 2024 en 2025
België steunt resoluut Oekraïne en de Oekraïense bevolking. De steun aan Oekraïne is een van de prioriteiten van het Belgische EU-voorzitterschap dat loopt gedurende de eerste helft van 2024.
-
Cijfer van januari 2024: 194.450 ingeschrevenen op Travellers Online in 2023
Vorig jaar hebben 194.450 Belgen die op reis vertrokken naar het buitenland, zich ingeschreven op Travellers Online. Een aanrader trouwens. Want zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je makkelijk informeren en bijstaan wanneer jouw vakantieland getroffen wordt door een crisis.
-
Cijfer van december 2023: 2,52 miljard euro officiële ontwikkelingshulp in 2022
In 2022 besteedde België 2,52 miljard euro aan officiële ontwikkelingshulp of ODA (Official Development Aid). Dat is iets meer dan in 2021 (2,22 miljard) en in 2020 (2,04 miljard).
-
Cijfer van november 2023: 189,5 miljoen euro humanitaire hulp in 2022
In 2022 schonk ons land 189,5 miljoen euro humanitaire hulp. Een aanzienlijk deel vloeide naar het Midden-Oosten, de Grote Meren en de Sahel, maar ook naar Oekraïne.
-
Cijfer van oktober 2023: 105 medewerkers aangeworven voor het Belgische EU-voorzitterschap
Maar liefst 105 medewerkers worden specifiek aangeworven om het Belgische EU-voorzitterschap in 2024 in goede banen te leiden. Ook een pak andere collega’s zullen nauw betrokken zijn.
-
Cijfer van september 2023: 320 metissen contacteerden Rijksarchief met vragen over afkomst
Tot nu toe hebben al 320 metissen of hun nazaten informatie ingewonnen over hun afkomst bij het Rijksarchief. Het project - door onze FOD mee gefinancierd - wordt verlengd tot eind januari 2026.
-
Cijfer van juli 2023: 470 deelnemers speelden met succes de SDG-spelletjes op onze stand op 21 juli
Op de nationale feestdag was onze FOD in Brussel present met een stand rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). 470 deelnemers slaagden in minstens 3 van de 5 spelletjes en leerden waarom de SDG’s zo belangrijk zijn.
-
Cijfer van juni 2023: 9.000 bezoekers op Europadag in het Justus Lipsius-gebouw
Elk jaar op Europadag verzorgen de 27 lidstaten van de EU een informatiestand in het atrium van het Justus Lipsius-gebouw in Brussel. Onze FOD is verantwoordelijk voor de Belgische stand. We verwelkomden dit jaar maar liefst 9.000 bezoekers.
-
Cijfer van mei 2023: 8.631.538 pagina’s reisadviezen geraadpleegd in 2022
In 2022 werden ruim 8,6 miljoen pagina’s met reisadviezen geraadpleegd. Het totaal aantal pagina’s van onze website dat vorig jaar geraadpleegd werd, bedroeg ruim 29 miljoen.
-
Cijfer van april 2023: 16 km archieven
Onze FOD beschikt in totaal over 16 km archieven. Het koloniaal of Afrika-archief is met 10 km het grootste. Het diplomatiek archief is 4 km lang en het archief ontwikkelingssamenwerking 2 km.
-
Cijfer van maart 2023: 814.913 paspoorten afgegeven in 2022
2022 was met 814.913 uitgereikte paspoorten een absoluut recordjaar. Na de coronaperiode hadden de Belgen duidelijk de reismicrobe te pakken.
-
Cijfer van februari 2023: Onze FOD gebruikt 316 gebouwen in het buitenland
De optelsom van al onze gebouwen in het buitenland - kanselarijen, residenties, logementen… - bedraagt 316. Een hele ploeg is continu in de weer opdat die gebouwen blijven voldoen aan de huidige vereisten voor onder meer veiligheid en duurzaamheid.
-
Cijfer van januari 2023: B-FAST was in 2022 actief in 5 landen
Het Belgisch noodinterventieteam B-FAST was in 2022 actief in 5 landen. Er ging vooral veel aandacht naar Oekraïne en buurlanden Moldavië en Slovakije, maar ook Pakistan en DR Congo ontvingen noodhulp.
-
Cijfer van december 2022: 13.081 phishingmails automatisch geblokkeerd in november 2022
Alleen al in november 2022 blokkeerde onze firewall 13.081 phishingmails. We vormen ook onze medewerkers om zo goed mogelijk phishingmails te herkennen.
-
Cijfer van november 2022: 231.594 gelegaliseerde documenten in 2021
In 2021 heeft onze legalisatiedienst in Brussel 104.290 documenten gelegaliseerd, het merendeel elektronisch. Daaronder zaten 38.913 legalisaties en 65.377 apostilles. Onze consulaire beroepsposten leverden 115.863 gelegaliseerde documenten af, hetzij op papier hetzij elektronisch. De ereconsulaten ten slotte waren goed voor 11.441 legalisaties. In totaal werden dus 231.594 documenten gelegaliseerd in 2021.
-
Cijfer van oktober 2022: 2.794 medewerkers bij onze FOD
Wereldwijd telt onze FOD 2.794 werknemers. Een groot deel daarvan werkt op het hoofdbestuur in Brussel. Daarnaast zijn er 1.676 collega’s actief in onze posten in het buitenland.
-
Cijfer van september 2022: 2,19 miljard euro officiële ontwikkelingshulp in 2021
In 2021 besteedde België 2,19 miljard euro aan officiële ontwikkelingshulp of ODA (Official Development Aid). Dat is iets meer dan in 2020 (2,03 miljard) en in 2019 (1,9 miljard).
-
Cijfer van juli 2022: 152 medewerkers bij BelgoEurop
De Permanente Vertegenwoordiging van België bij de Europese Unie (kortweg BelgoEurop) is de grootste post van België in de wereld, met maar liefst 152 medewerkers.
-
Cijfer van juni 2022: 186,25 miljoen euro humanitaire hulp in 2021
In 2021 schonk ons land 186,25 miljoen euro humanitaire hulp. De noden in de wereld blijven toenemen.
-
Cijfer van mei 2022: 690 toelatingen voor overvluchten en passages door territoriale wateren in 2021
In 2021 werden in totaal 200 toelatingen geleverd voor overvluchten en landingen door civiele staatsvluchten. Onze FOD behandelde tevens 450 aanvragen voor overvluchten door buitenlandse militaire vliegtuigen. Een 40-tal militaire en onderzoeksschepen kregen een toelating om door onze territoriale wateren te varen.
-
Cijfer van april 2022: 49 internationale organisaties in België
Op dit moment zijn er 49 internationale gouvernementele organisaties in België gevestigd. Het Interministerieel Comité Zetelbeleid – onderdeel van de FOD Buitenlandse Zaken – onderhandelt de zetelakkoorden en zorgt dat de organisaties logistiek vlot kunnen functioneren.
-
Cijfer van maart 2022: 2170 CD-nummerplaten in 2021
Allicht heb je ze al zien rijden: auto’s met een CD-nummerplaat. Dat zijn auto’s van een medewerker van een buitenlandse diplomatieke missie in België. Maar wist je dat onze FOD verantwoordelijk is voor de uitgifte van die nummerplaten? In 2021 werden er 2170 van uitgereikt.
-
Cijfer van februari 2022: 12 adellijke titels in 2021
In 2021 werden 12 adellijke titels en 12 eretekens van hoge onderscheiding toegekend.
-
Cijfer van januari 2022: 11.360 contactformulieren in 2021
In 2021 kregen we 11.360 vragen binnen via ons contactformulier. In 2020 was dat uitzonderlijk meer dan het dubbele door de coronacrisis.
-
Cijfer van december 2021: 17 miljoen bezoekers van onze website in 2020
In 2020 bekeken ruim 17 miljoen mensen meer dan 100 miljoen webpagina’s. In 2019 waren dat er slechts 2,7 miljoen voor een totaal aantal bezochte pagina’s van 10,6 miljoen. Een duidelijke impact van de coronapandemie. De trend blijft in stijgende lijn gaan.
-
Cijfer van november 2021: 61 buitenlandse journalisten geaccrediteerd in 2020
In 2020 kregen 61 buitenlandse journalisten van een buitenlands persagentschap een accreditatie van onze FOD. Ter vergelijking: in 2019 – een coronavrij jaar – waren dat er 80.
-
Cijfer van oktober 2021: 8 verdragen ondertekend in 2020
In 2020 ondertekende België 4 bilaterale en 4 multilaterale verdragen. De opvolging van de (formele) procedures rond verdragen behoort tot het takenpakket van de FOD Buitenlandse Zaken.
-
Cijfer van september 2021: 80.000 visumaanvragen en 63.000 visa in 2020 afgegeven
Door de coronacrisis kregen onze beroepsconsulaten in 2020 slechts 80.000 visumaanvragen voor kort en lang verblijf. Er werden ongeveer 63.000 visa afgegeven. De vergelijking met het coronavrije 2019 is frappant. Toen werden 289.644 visa aangevraagd, waarvan er 223.694 werden goedgekeurd.
-
Cijfer van juli 2021: 261 coördinatievergaderingen
De directie-generaal Europese Zaken en Coördinatie (DGE) van onze FOD coördineert het Belgische standpunt, zodat België met één stem kan spreken in Europese onderhandelingen.
-
Cijfer van juni 2021: 55 evaluaties uitgevoerd door de Dienst Bijzondere Evaluatie
De Dienst Bijzondere Evaluatie van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (DBE) draagt met 55 evaluaties (sinds 2005 tot nu) bij aan een effectievere en efficiëntere Belgische officiële ontwikkelingshulp.
-
Cijfer van mei 2021: 1.195 bijstandsdossiers voor Belgen in het buitenland
Onze FOD – meer bepaald de dienst ‘Bijstand aan Belgen in het Buitenland’ (C1.1) van de directie-generaal Consulaire Zaken (DGC) - verleent bijstand aan landgenoten wereldwijd.
-
Cijfer van april 2021: 2100 bezoeken aan het Egmontpaleis
In 2019 ontving het Egmontpaleis 2100 bezoeken, waaronder 723 op hoog niveau.
-
Cijfer van maart 2021: 116 posten
België beschikt over 116 ‘diplomatieke posten’ verspreid over de hele wereld, voornamelijk ambassades en consulaten. Het hoofdbestuur in Brussel stuurt het postennetwerk aan.
Coronacrisis
Onze FOD zet zich in om het leed van de COVID-19-pandemie te verzachten: getuigenissen, hulpacties, achtergrond, enzovoort.-
Een hub voor meer vaccingelijkheid
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) selecteerde Zuid-Afrika om er een ‘mRNA tech transfer hub’ te installeren. Die hub werkt onafhankelijk aan een nieuwe generatie mRNA-vaccins waarvan het de technologie zal delen met producenten uit Afrika en wereldwijd. België steunt voluit het WHO-initiatief. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir bezocht de hub samen met WHO directeur-generaal Dr Tedros Ghebreyesus.
-
Niemand is veilig tot iedereen veilig is
Wat doet België om de armere landen te ondersteunen in hun strijd tegen COVID-19 en mogelijke toekomstige pandemieën? Ontdek het hier.
-
2,5 miljoen euro voor COVID-noodhulp
België ondersteunt SFERA, een noodfonds van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), om snel in te grijpen in landen waar COVID-19 de voedselzekerheid bedreigt.
-
Virtuele SDG-top: dringend actie nodig in tijden van COVID-19
Op een volledig virtuele SDG-top bleef het enthousiasme overeind om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de VN te halen, ook na de zware klap van de covid-19-pandemie. Alleen ontbreekt het nog aan eensgezindheid over hoe de post-coronasamenleving er moet uitzien.
-
De post-coronasamenleving moet inclusiever, duurzamer en veerkrachtiger zijn
De Belgische Ontwikkelingssamenwerking wil er alles aan doen om de sociaaleconomische gevolgen van de COVID-19-pandemie in haar partnerlanden te verzachten. Ze wil daarbij extra aandacht geven aan onder meer vrouwenrechten, sociale bescherming, een ecologische heropbouw, onderwijs en voedselzekerheid.
-
Solide gezondheidssystemen om de COVID-19-pandemie aan te pakken
België wil kwetsbare landen bijstaan om de COVID-19-pandemie klein te krijgen. Daarom wil ons land inzetten op solide gezondheidssystemen, zonder de impact van gender, milieu, voeding, sanitaire voorzieningen en sociale bescherming uit het oog te verliezen.
-
Voedselzekerheid verhogen in het door COVID-19 getroffen Zimbabwe
België schenkt 355.000 euro om 3272 kwetsbare huishoudens in Zimbabwe te ondersteunen.
-
Honger voorkomen in het door COVID-19 getroffen Haïti
België schenkt 476.000 euro om 1800 kwetsbare gezinnen in Haïti te helpen.
-
De impact van COVID-19 lenigen bij kwetsbare huishoudens in Sierra Leone
België schenkt 355.000 euro om 2000 kwetsbare landbouwgezinnen te ondersteunen in Sierra Leone.
-
4 vragen over One Health
De huidige pandemie toont overduidelijk aan dat de gezondheid van de mens niet losstaat van zijn leefomgeving. De “One Health”-benadering wint daardoor aan belang. Maar wat betekent dat precies?
-
België pakt coronacrisis aan
Ons land doet op velerlei gebieden zware inspanningen om de coronacrisis te bestrijden en de gevolgen ervan op te vangen, zowel bij ons als wereldwijd. Een niet-exhaustief overzicht.
-
Hoe breng je 11.266 Belgen terug naar huis?
Door de coronacrisis zaten in maart plots duizenden Belgen vast in het buitenland. Na 3 maanden kan de FOD Buitenlandse Zaken tevreden terugkijken op de repatriëringen.
-
Mali: voedselzekerheid verhogen in context van COVID-19-pandemie
België schenkt 250.000 dollar om de voedselzekerheid op te krikken van 1270 kwetsbare Malinese gezinnen.
-
Hoe onze post in Rabat het hoofd bood aan een crisis van ongekende omvang
Eind maart kwam de wereld tot stilstand. Om een ongecontroleerde verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, beslisten landen hun grenzen te sluiten. Heel wat Belgen kwamen daardoor wereldwijd in een lastig parket terecht. Onze diplomatieke posten werden plots overspoeld met repatriëringsaanvragen. Dat geldt in het bijzonder voor onze posten in Marokko, waar zich op het moment van de lockdown heel wat burgers bevonden. Marc Trenteseau, de Belgische ambassadeur in Rabat, blikt terug op het beheer van deze crisis zonder weerga.
-
Yoga en meditatie tijdens quarantaine
Begin maart trok Maryline Delvallée met haar Albanese vriend Vigjilent Rrapaj naar India voor een opleiding. Een paar dagen later werden ze in quarantaine geplaatst. Gelukkig konden ze rekenen op de toegewijde steun van het Belgische consulaat-generaal om terug naar huis te keren. Maryline vertelt haar verhaal.
-
Team Europe: EU legt volle gewicht in coronaschaal
Met Team Europe wil de Europese Unie al haar externe acties bundelen om partners te helpen om de coronacrisis te bezweren.
-
Vast op Kaapverdië: een avontuur met glans
Op 11 maart vertrok Toon Nicolai met echtgenote Hilde Verlinden naar São Vicente, een van de Kaapverdische eilanden. Wat een verblijf van 3 weken moest worden, is door de coronacrisis uitgelopen tot 8 weken. Hij vertelt het verhaal van zijn verblijf en de repatriëring naar België.
-
“We moesten de Belgen laten voelen dat ze er niet alleen voor stonden”
In Zuid-India dienden tientallen Belgen naar huis terug te keren in een land in lockdown. Hoe heeft het Belgisch consulaat-generaal in Chennai hen daarbij geholpen? Dhivviaa Ramakrishnan - medewerkster consulaire zaken en economische diplomatie - en stagiaire Shruthi George doen hun verhaal.
-
“Belgen persoonlijk begeleiden op de luchthaven, dat geeft voldoening”
Door de coronacrisis was het op onze ambassades plots alle hens aan dek: vele nationale luchtruimen werden gesloten terwijl duizenden Belgen in het buitenland nog naar huis moesten terugkeren. Hoe zorgden onze ambassades ervoor dat ze toch thuis raakten? Thomas Hiergens, politiek en economisch adviseur op de ambassade in Dakar, doet zijn verhaal.
-
Enabel zet alle zeilen bij in de strijd tegen COVID-19
Het Belgisch Ontwikkelingsagentschap Enabel past zijn lopende gezondheidsprogramma’s aan om de partnerlanden zo goed mogelijk bij te staan tijdens de coronacrisis.
-
Onze ambassades zetten hun beste beentje voor
De Belgische ambassades worden in de landen waarin ze gevestigd zijn, geconfronteerd met de grote impact van de coronacrisis. Daarom zetten ze hulpacties op.
-
‘We moeten het virus ook in Afrika klein krijgen’
België wil zijn ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp inzetten om de covid-19-pandemie te bestrijden in zijn partnerlanden. ‘Want als we er niet in slagen het virus in Afrika klein te krijgen, kan dat ook bij ons zijn weerslag hebben’, aldus minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo.
-
Corona en consoorten: vanwaar komen ze?
Waar komen ziekteverwekkers zoals het nieuwe coronavirus vandaan? En waarom groeien ze zo makkelijk uit tot een pandemie? We zochten het voor u uit.
-
Coronacrisis: Consortium 12-12 lanceert oproep tot solidariteit met het Zuiden
Onder de naam COVID 12-12 lanceert Consortium 12-12 een oproep tot solidariteit met landen in het Zuiden die eveneens getroffen worden door de coronacrisis.