Reizen naar Bolivia: Reisadvies

Reist u naar Bolivia? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Bolivia

Informatie over gezondheid en hygiëne in Bolivia.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Informatie over gezondheid en hygiëne in Bolivia.

 

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer in Bolivia. Bij het plannen van een reis is het ook essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

 

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

 
Kosten/infrastructuur medische diensten

Het is aanbevolen een reisverzekering te nemen als financiële bescherming tegen ziekte of ongeval. Inlichtingen nemen bij het reisbureau.

 
Risico drinkbaar water en voeding

Het drinken van kraantjeswater wordt afgeraden wegens risico op maagklachten.

 
Inentingen

Zie deze pagina.


Bijzondere gezondheidsrisico's

 

Gele koorts

De WHO besliste in juni 2016 dat het bewijs van vaccinatie tegen gele koorts administratief levenslang geldig is. Echter, het is niet zeker of iedereen effectief levenslang beschermd is na een eenmalige vaccinatie. Daarom is de drempel om een bijkomende eenmalige booster te geven zeer laag.

Gelieve de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen te raadplegen.

Gele koorts vaccinatie is verplicht voor alle reizigers vanaf de leeftijd van 9 maanden. De gebieden lager dan 2.300m zijn de meest risicovolle en bevinden zich ten oosten van de Andes: gans de departementen Chuquisaca, Norte de La Paz, Cochabamba, Tarija, Santa Cruz, Beni en Pando.

Hemorragische koorts

De Boliviaanse autoriteiten hebben gewaarschuwd voor de mogelijke aanwezigheid van het Machupo-virus in de regio's Caranavi, Yungas, Beni en Mamore. Hemorragische koorts veroorzaakt door het Machupo-virus is een ziekte bij knaagdieren die overdraagbaar is op de mens door blootstelling aan geïnfecteerde knaagdiersecreties en uitwerpselen of tekenbeten. Er zijn verschillende symptomen (griepsyndroom, bloedingen). Reizigers worden aangeraden om contact met knaagdieren te vermijden, de tropische gebieden in de getroffen regio’s te vermijden en maatregelen te nemen om tekenbeten te voorkomen.

Malaria

Er is geen malaria in de grote steden en ook niet in de gebieden gelegen boven de 2.500m. Dit betekent concreet dat er geen risico is in de volgende hooggelegen gebieden in het zuidwesten:

  • in het Oruro departement;
  • in een aantal provincies in het zuidwestelijk deel van het La Paz departement met name in de provincies Ingavi, Los Andes, Omasuyos, Pacajes;
  • in het zuidelijk en centrale deel van het Potosi Departement.

1) Er is Niviquine-resistente falciparum malaria in Santa Cruz aan de grens met Brazilië in de noordelijk gelegen departementen Pando en Beni (in een strook van het tropische amazonegebied grenzend aan de Braziliaanse staten Acre en Rondonia, vooral in de plaatsen Guayaramerin en Riberalta). Maatregelen om zich te beschermen tegen muggensteken 's avonds en 's nachts zijn steeds essentieel om zich tegen mogelijke malaria te beschermen. De inname van malariatabletten is nodig, consulteer uw arts en de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest aangewezen behandeling.

2) Er is wel beperkt tot zeer beperkt malariarisico het hele jaar door in de gebieden beneden de 2.500m (maar dus niet in het centrum van de grote steden) in de overige gebieden van Bolivia (doch overwegend de goedaardige vivax-malaria) en de antimugmaatregelen volstaan hier. Alleen in de departementen Tarija en Chuquisaca in de laaggelegen landelijke gebieden aan de grens met Paraguay en Argentinië, zijn malariatabletten wel aangewezen. Consulteer uw arts en de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Bij koorts tijdens of na uw reis, dient u ook steeds aan de mogelijkheid van malaria te denken.

Dengue

Dengue, ook bekend als knokkelkoorts, is een virale infectie die verspreid wordt door de Aedes mug, die vooral overdag en aan het begin van de avond steekt. Dengue komt voor in de lager gelegen gebieden van Bolivia en vooral in het regenseizoen (van november tot april). De te nemen voorzorgsmaatregelen tegen de Dengue-epidemie blijven van kracht in de regio's van Santa Cruz (rond de stad), Beni (Riberalta), Pando (Cobija) en Cochabamba (Villa Tunari). Reizigers dienen zich extra te wapenen tegen muggenbeten. Het gebruik van muskietennetten en repellants wordt in deze streken bijgevolg sterk aangeraden.

Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn, en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.

Zika

In de meeste landen in Latijns-Amerika en de Caraïben wordt een snelle verspreiding van het zikavirus vastgesteld. Het virus wordt overgedragen door muggen die vooral overdag steken. Het virus veroorzaakt symptomen als koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijn, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenmelk die DEET bevat, door te slapen onder een muskietennet en kleren met lange mouwen en broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. In geval van symptomen gelijkaardig aan de reeds vermelde symptomen van het zikavirus, raden wij reizigers aan contact op te nemen met hun geneesheer.

Meer informatie is beschikbaar op de sites van de FOD Volksgezondheid, de Wereldgezondheidsorganisatie en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

 
Hooggebergte

Bolivia is een bergachtig land. De luchthaven van La Paz (El Alto) bevindt zich op een hoogte van 4080 m en de stad op 3600 m. Het is raadzaam om voor het vertrek inlichtingen in te winnen aangaande de risico's verbonden aan reizen op grote hoogte. De trekkers en alpinisten dienen een acclimatisatieperiode van 1 week in acht te nemen tijdens dewelke zware inspanning boven 3500 m vermeden moet worden.

Alpinisme: het is absoluut noodzakelijk dat de liefhebbers van hooggebergte beroep doen op lokale gidsen met ervaring om in de Andes te klimmen. Er bestaat geen enkele reddingsdienst in Bolivia en dit wegens de quasi-afwezigheid van helikopters die op een hoogte van 4500 m kunnen vliegen. Het wordt de alpinisten voor hun vertrek ten zeerste aangeraden na te gaan of hun verzekeringspolis reddingsoperaties boven 4000m dekt.