Reizen naar Bosnië en Herzegovina: Reisadvies

Reist u naar Bosnië en Herzegovina? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Bosnië en Herzegovina

Informatie over de algemene veiligheid in Bosnië en Herzegovina.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Indien de elementaire voorzorgsmaatregelen worden gerespecteerd, kan er in Bosnië en Herzegovina zonder noemenswaardige problemen worden gereisd. De algemene veiligheidssituatie in Bosnië en Herzegovina is relatief goed en stabiel.

Ruim 30 jaar na de oorlog zijn er zelden incidenten tussen de drie grootste bevolkingsgroepen (Servisch - orthodox; Kroatisch - katholiek en Bosniak - moslim). Provocerende en soms haatdragende retoriek komt wel voor, vaak meer uitgesproken ter gelegenheid van bepaalde herdenkingen die voor spanningen en occasionele incidenten kunnen zorgen. 

Het is aangeraden zowel voor als tijdens uw verblijf ter plaatse de actualiteit te volgen. Het is eveneens raadzaam om uit de buurt te blijven van demonstraties of ongewone massabijeenkomsten. 


Mijngevaar

Aangezien in sommige gebieden nog mijnen worden aangetroffen, is het raadzaam niet van de geasfalteerde of geplaveide hoofdwegen af te wijken en zich niet in vernielde of verlaten gebouwen te begeven. Mijnenvelden zijn niet noodzakelijk duidelijk gemarkeerd of afgebakend. Bovendien kunnen overstromingen ook grondverschuivingen op bepaalde mijnenvelden veroorzaken. Voor wandelingen in de natuur is het aangeraden om gebruik te maken van een lokale gids of goed de lokale expertise te raadplegen.

Voor meer informatie kan u terecht bij het Bosnia and Herzegovina Mine Action Centre (BHMAC) of op +387 (0) 33 253 800.


Terreurdreiging

Reizigers wordt aangeraden om publieke manifestaties te vermijden en de veiligheidsmaatregelen van de lokale autoriteiten op te volgen.


Criminaliteit

De doorsnee reiziger wordt niet blootgesteld aan vormen van bijzondere criminaliteit. Waakzaamheid is evenwel vereist voor berovingen (soms met dreiging van geweld en vooral na zonsondergang). Gauwdieven en zakkenrollers zijn vooral actief in toeristische trekpleisters zoals Sarajevo, Mostar en Međugorje. Autodiefstal komt vrij frequent voor. Het wordt aanbevolen om nooit waardevolle zaken en documenten in de auto achter te laten.


Wilde dieren

In bergachtige gebieden zijn er beren, wolven, adders en schorpioenen.