Reizen naar El Salvador: Reisadvies

Reist u naar El Salvador? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in El Salvador

Informatie over de algemene veiligheid in El Salvador.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Algemene veiligheid

Een noodtoestand  is van kracht  sinds maart 2022 . Hierdoor kunnen autoriteiten bepaalde burgerlijke vrijheden opschorten: zo kunnen bepaalde bijeenkomsten verboden worden en kunnen arrestaties zonder bevel worden verricht. De juridische verdachten zien hun rechten van verdediging beperkt en kunnen tot 15 dagen preventief worden vastgehouden. Daarnaast zijn de autoriteiten wettelijk bevoegd om correspondentie en telecommunicatie af te tappen. In gevangenissen in het hele land zijn verscherpte veiligheidsmaatregelen van kracht. De meeste zakelijke activiteiten, religieuze bijeenkomsten, sportevenementen en academische activiteiten kunnen gewoon doorgaan, tenzij anders aangegeven door autoriteiten.

Bedrijfs- en transportonderbrekingen zijn mogelijk, omdat veiligheidstroepen goederen en voertuigen doorzoeken.

Het stadscentrum van San Salvador wordt bij voorkeur gemeden. Na 18.00 uur dient de “49 avenida sur” (laan 49 zuid) naar het oosten absoluut vermeden te worden. In het gehele land dient u achtergestelde buurten en afgelegen plekken (zoals stille straten of ruïnes) te vermijden.

Sommige toeristische sites zijn beveiligd, afhankelijk van de plaats gebeurt dit permanent of op aanvraag. Informeer bij de volgende overheidsinstanties naar de veiligheid van de diverse toeristische routes en attracties op het moment van uw reis:

Alleen reizen wordt afgeraden. Bereid, meer nog dan voor andere bestemmingen, uw reis grondig voor en verifieer ter plaatse, vóór elke nieuwe etappe van uw reis, de veiligheidstoestand op dat moment van uw volgende bestemming. Vertrek niet “op avontuur”.

De ambassade wordt steeds vaker gecontacteerd door ongeruste familie die geen nieuws krijgt van de reizigers. Gelieve familie en vrienden goed te informeren zodat zij zich niet onmiddellijk het ergste voorstellen: dikwijls is het probleem gewoon te wijten aan de onbeschikbaarheid van telecommunicatienetwerken.

Gezond verstand en gewone voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing:

 • Vermijd openbaar vervoer en houd geen taxi’s aan op straat;
 • Indien u met de wagen reist, hou ramen en deuren gesloten, ook terwijl u rijdt. Reis niet na zonsondergang en neem geen lifters mee;
 • Kom niet na zonsondergang op straat;
 • Liften wordt afgeraden;
 • Logeer enkel op aanbeveling van vertrouwenspersonen in hotels van lage categorie (budgethotels) en doe niet aan wildkamperen;
 • Draag geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee;
 • Draag uw documenten op uw lichaam (in een klein tasje of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak die gemakkelijk gestolen of afgerukt kan worden;
 • Bied bij overval geen weerstand aangezien overvallers niet aarzelen om hun wapen te gebruiken. Kijk de overvallers niet in de ogen en zorg dat u steeds een beperkte hoeveelheid cash geld bij zich heeft waar u gemakkelijk bij kan om het snel te kunnen afgeven;
 • Vergezel uw jonge kinderen permanent;
 • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan uiterst voorzichtig, er zijn verraderlijke onderstromingen.