Reizen naar El Salvador: Reisadvies

Reist u naar El Salvador? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in El Salvador

Informatie over gezondheid en hygiëne in El Salvador.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Zou u medische zorg nodig hebben, is het best een privéarts of privéziekenhuis te raadplegen. Een goede reisverzekering en/of internationale ziekteverzekering is geen overbodige luxe.

Indien u bepaalde medicijnen neemt, is het best de juiste voorraad voor de duur van het verblijf bij u te hebben, met een marge voor reserve.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!


Veiligheid water en voedsel

Het is beter om geen week-, schaal-, schelpdieren of vis te eten in eetgelegenheden die niet de nodige hygiënische garantie bieden. De consumptie van huisbereide producten die op straat worden verkocht zoals chips, bakbananen (plátano frito) en niet-gepasteuriseerde melkproducten wordt afgeraden. Het is aan te raden zeker niet op straat te eten en de voorkeur te geven aan restaurants van betere categorie.

Het kraantjeswater is niet veilig om te drinken, dus het is sterk aangeraden om flessenwater te drinken en fruit en groenten goed (met flessenwater) te wassen.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina.

 

COVID 19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.


Bijzondere gezondheidsrisico's

Malaria

Malaria is in El Salvador endemisch. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Dengue

Dengue is een virale infectie die verspreid wordt door de Aedes-mug, die vooral overdag en aan het begin van de avond steekt. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt voor zowel in de steden als op het platteland.

Chikungunya

Chikungunya is een virale ziekte die op de mens wordt overgebracht door besmette muggen. Ze gaat gepaard met koorts en hevige gewrichtspijnen. Andere symptomen zijn spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en huiduitslag.

Deze ziekte heeft deels dezelfde symptomen als dengue, wat tot een foute diagnose kan leiden in streken waar dengue vaak voorkomt.

Er bestaat geen behandeling of vaccin voor deze ziekte. Alleen de symptomen kunnen bestreden worden.

Reizigers in chikungunyagebieden moeten een aantal elementaire voorzorgsmaatregelen nemen: insectenspray opdoen, lange mouwen en broekspijpen dragen, muskietennetten gebruiken.

Zika

In El Salvador komt het Zika-virus voor sinds eind 2015. Het virus, overgebracht door de Aedis mug, zou verantwoordelijk zijn voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen.

Zwangere vrouwen dienen bijzondere voorzorgsmaatregelen te nemen. Het virus zou ook seksueel overdraagbaar zijn.

De Aedes-mug komt zowel voor in stedelijke omgeving als op het platteland. Voor zowel het Dengue-, Chikungunya-  als Zikavirus geldt dat u zich steeds tegen muggen dient te beschermen: gebruik een muggenwerend product met DEET,  ook overdag, draag lange kledij en slaap onder een muskietennet. Vermijd omgevingen met stilstaand water.
Tuberculose

Meer informatie is beschikbaar op de sites van de Wereldgezondheidsorganisatie en van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Gele koorts

Voor wie rechtstreeks vanuit België naar één van de Centraal-Amerikaanse landen of Panama reist, is er geen gele koortsvaccinatie vereist (tenzij men kort voordien in een risicoland verbleef). Wanneer u echter naar verschillende landen in Latijns-Amerika reist, kan het voorleggen van het bewijs van de gele koortsvaccinatie wél verplicht zijn. Verschillende Centraal-Amerikaanse landen vereisen het vaccinatiebewijs voor wie in Panama verbleef (onder meer Honduras, El Salvador en Nicaragua).

Informeer u voor uw afreis grondig bij de lokale autoriteiten van de te bezoeken landen om te verifiëren of u het vaccinatiebewijs al dan niet moet voorleggen bij binnenkomst indien u meerdere landen bezoekt tijdens dezelfde reis. Zonder vaccinatiebewijs loopt u het risico om teruggestuurd te worden naar België. De vaccinatie dient minstens 10 dagen voor vertrek toegediend te worden en geregistreerd in een Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe.

Tuberculose

Tuberculose komt veel voor. El Salvador heeft het hoogste percentage tuberculose bij kinderen in Latijns-Amerika.

Rabiës

Zwerfhonden zijn geen uitzondering. Dierenliefhebbers die geneigd zijn ze te strelen of met ze te spelen, worden aangeraden zich tegen rabiës in te enten. Antistoffen zijn niet overal beschikbaar, vaak kunnen ze enkel in de hoofdstad gevonden worden en in privéziekenhuizen. Vermijd het contact met wilde of zwervende dieren (honden, katten, vleermuizen, vossen, e.a.). In geval van een beet door een dier, is het van het grootste belang om de wonde (hoe oppervlakkig of klein ook) grondig met water en zeep te wassen, goed te spoelen en vervolgens grondig te ontsmetten. Men dient erna een arts te raadplegen om verzorgende vaccinatie te overwegen.