Reizen naar Fiji: Reisadvies

Reist u naar Fiji? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Fiji

Informatie over klimaat en rampen in Fiji.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Klimaat en meteorologische fenomenen

De Fiji eilanden zijn gelegen in een gebied met seismologische activiteit.  

Wees alert voor waarschuwingen. Een tsunami kan binnen enkele minuten na een aardbeving plaatsvinden.

Als de autoriteiten een tsunami-waarschuwing geven (via sirene en/of nieuwsaankondigingen), neem dan contact op met uw hotel over evacuatieplannen.

Ga onmiddellijk naar een hoger gelegen gebied als de lokale autoriteiten dit adviseren of als u:

  • een sterke aardbeving voelt die het moeilijk maakt om recht te staan
  • een zwakke, rollende aardbeving voelt die een minuut of langer duurt
  • een plotselinge stijging of daling van de zeespiegel ziet
  • luide en ongewone geluiden uit de zee hoort

Wacht niet op officiële waarschuwingen. Eenmaal op hoger terrein houdt u de lokale media in de gaten en volgt u het advies van de lokale autoriteiten op.  Hier vindt u de aanbevelingen terug van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in geval van aardbevingen.


Frequente natuurrampen

Tropische cyclonen komen voor van november tot en met april. Hevige regenbuien kunnen plots plaatselijke overstromingen veroorzaken. Volg steeds de waarschuwingen en aanwijzingen van de overheden en de touroperators. Meer informatie vindt u op de website van Fiji Meteorological Service. Voor meer inlichtingen, raadpleeg één van de volgende websites:  National Hurricane Center en Tropical Storm Risk en Tropical Storm Risk.

Indien er zich tijdens hun verblijf in het buitenland een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoet, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België van hun toestand inlichten en hen geruststellen. Indien de communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunnen ze zich wenden tot de Ambassade van België in Canberra of de dichtstbijzijnde ambassade (of consulaat) van België of van de EU.