Reizen naar Haïti: Reisadvies

Reist u naar Haïti? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Haïti

Informatie over vervoer in Haïti.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

Zelf met de auto rijden is ten zeerste af te raden, zelfs met veel rijervaring in het land. Het is sterk aan te raden om een chauffeur in te huren via een gerenommeerd agentschap of hotel. Vele bendes controleren de wegen en snelwegen en werpen wegversperringen op, die ze soms in brand steken en gebruiken als illegale tolhuisjes zoals op Route Nationale RN2. Pas op voor verlaten voertuigen aan de kant van de weg.

Verkeersongevallen zijn één van de meest voorkomende doodsoorzaken onder buitenlanders in Haïti vanwege de slechte staat van wegen en bruggen, het gebrek aan verkeersborden, de afwezigheid van verkeerslichten, het ontbreken van wegmarkeringen, bestuurders die verdovende middelen gebruiken, de deplorabele staat van voertuigen en het gebrek aan verlichting op de wegen. Vermijd transport 's nachts of bij slecht weer. Let op voetgangers en loslopende dieren op de weg.

Omdat het land te kampen heeft met brandstoftekorten, is het aan te raden om ten minste een halve tank benzine in uw voertuig te hebben. Zorg dat u een mobiele telefoon bij zich heeft met noodnummers voor het geval u onderweg problemen ondervindt, want pechhulpdiensten staan niet bekend om hun efficiëntie. In landelijke gebieden is telefoonbereik niet altijd gegarandeerd en kan zelfs worden afgesloten. Reken meer tijd dan aangegeven om uw bestemming te bereiken.

Doe de deuren op slot en houd de ramen dicht als u met de auto reist, vermijd het gebruik van het openbaar vervoer, taxi's en vooral "tap-taps", vrachtwagens die zijn omgebouwd tot bussen. Chauffeurs houden zich niet aan de verkeersregels en overladen hun voertuigen, die vaak slecht onderhouden zijn, waardoor bij een ongeval veel mensen gewond raken en zelfs overlijden.

De landsgrens tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek is gesloten. Gewapende bendes zijn alomtegenwoordig en maken de wegen die naar de grens leiden onveilig. Het is derhalve ten zeerste af te raden zich naar de grensstreek te begeven.

Veiligheid / info luchtvaart

Wegens de zeer slechte staat van het wegennet, is beroep op binnenlandse charters zeer gebruikelijk. De kwaliteit van de diensten en het onderhoud van de toestellen is zeer wisselvallig. Voorzichtigheid is geboden. Verkies steeds commerciële vluchten.

Wees bij aankomst op de luchthaven voorzichtig bij het ophalen van uw bagage. Houd uw documenten en waardevolle spullen bij u en kijk uit voor personen die in en rond het vliegveld op de loer liggen om u te bestelen. Reis enkel met kleine geldsommen en wees voorzichtig op de uitvalswegen van het vliegveld.

Veiligheid / info scheepvaart

Boten zijn vaak overbeladen, dus stap er niet op als dit het geval is of als de boot er niet zeewaardig uitziet.

Piraterij komt voor in de regio. In het verleden is recreatieve scheepvaart er soms het doelwit van geweest.

Soms komt men clandestiene migranten op zee (“boat people”) tegen, die zich in noodsituaties bevinden en bijstand zoeken.

Illegale cocaïne- en wapenhandel komt veel voor in Haïtiaanse wateren. Wees behoedzaam voor verdachte vaartuigen.