Reizen naar Kosovo: Reisadvies

Reist u naar Kosovo? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Kosovo

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Kosovo.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid

Omwille van de huidige spanningen tussen lokale groepen en de Kosovaarse overheid, worden alle reizen afgeraden naar de vier zogenaamde "Noord-Kosovo"-gemeenten (Noord-Mitrovica, Zubin Potok, Zveçan en Leposavic). De situatie in deze gemeenten is zeer specifiek en onstabiel, wat risico's kan inhouden. Na de terugtrekking van de Servische Kosovaren in het Noorden uit de Kosovaarse instellingen, is de veiligheidssituatie erg onzeker geworden. De aanwezigheid van de Kosovaarse politie is er nu zeer beperkt. Rellen kunnen plaatsvinden tussen gewapende groepen enerzijds en de Kosovaarse politie en de internationale missies (KFOR, EULEX) anderzijds.

Omwille van betogingen op de toegangswegen naar de grensovergangen tussen Kosovo en Servië, wordt het oversteken van de Servisch-Kosovaarse grens in Merdare en in het Noorden (Jarinje -"Gate 1" en Brnjak - "Gate31") afgeraden. Het is aanbevolen om de grens over te steken via de Dheu I Bardh - Končulj-overgang.

Waakzaamheid blijft geboden in de rest van het land, in het bijzonder in de gemeenten met een Servische meerderheid (Graçanicë/Gračanica, Kllokot/Klokot, Novobërda/Novo Brdo, Partesh/Parteš, Ranillug/Ranilug, Shtërpca/Štrpce). Zie Algemene veiligheid in Kosovo.

Coronavirus COVID-19

 • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

Er zijn geen specifieke inreisvoorwaarden rond COVID-19 voor reizigers die Kosovo binnenkomen.

 • De internationale luchthaven van Pristina is open voor reguliere luchtverbindingen.
 • De grensovergangen zijn open met elk van de naburige landen (Albanië, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië). Gelieve de reisadviezen over deze landen te raadplegen.
 • De internationale landverbindingen (per weg of per trein) voor passagiers zijn operationeel.
 • Het mondmasker is aanbevolen binnen, zoals in het openbaar vervoer.

De globale en lokale context in verband met de pandemie van coronavirus COVID-19 blijft veranderen. In deze omstandigheden raden wij de reizigers aan om:

 • Zich constant op de hoogte te houden van de evolutie van de lokale toestand, van de maatregelen die de lokale overheid neemt en de praktische gevolgen ervan. Het Nationaal Instituut voor Publieke Gezondheid licht het publiek in via zijn website: niph-rks.org (in het Albanees) en via Facebook: facebook.com/IKSHPK (in het Albanees). Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Kosovo geeft informatie over de toegang tot het grondgebied van Kosovo: mfa-ks.net/en/baner
 • Zich er bewust van te blijven dat de overheid op elk moment bijkomende maatregelen kan nemen, in een veranderende context, naargelang de epidemiologische toestand.
 • Gevolg te geven aan de aanbevelingen en instructies van de lokale overheid.
 • De toepasselijke voorzorgs- en preventiemaatregelen na te leven.