-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.
Kosten/infrastructuur medische verzorging
Het is noodzakelijk om een degelijke reisverzekering af te sluiten met voldoende dekking van eventuele geneeskundige zorgen en repatriëringkosten. De hospitalen in Madagaskar beantwoorden niet aan Europese standaarden. Vergeet niet uw persoonlijke medicatie mee te brengen.
Medische evacuaties gebeuren naar Réunion, Nairobi of Johannesburg.
Consulteer uw arts voor vertrek.
Veiligheid water en voedsel
Op het gebied van voeding en hygiëne dienen de reizigers de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen. Het drinken van kraantjeswater wordt afgeraden. Drink dus enkel flessenwater en spoel hiermee ook fruit en groenten. Vermijd ijsblokjes in drankjes. Bijkomende informatie vindt men terug in de basisbrochure "Gezond op Reis" van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
Inentingen en vaccins
Zie deze pagina.
Polio
Poliovaccinatie is verplicht voor alle reizigers die langer dan vier weken verblijven in dit land. De vaccinatie moet minstens vier weken en maximaal twaalf maanden voor het verlaten van het land toegediend worden en geregistreerd in een Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe.
Covid
Er zijn momenteel geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, ongeacht de vaccinatiestatus van de reiziger. Let op, dit kan wijzigen. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden na te gaan via uw touroperator of luchtvaartmaatschappij.
Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.
Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.
Bijzondere gezondheidsrisico's
Malaria
Het malariarisico is hoog in heel het land. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.
Chikungunya en dengue
Virale infecties zoals dengue en vooral Chikungunya-koorts komen voor in Madagaskar. Beiden worden verspreid door muggen die overdag steken (vooral bij zonsopgang en zonsondergang).
Chikungunya en dengue komen vooral voor in het warmere seizoen en zowel in de steden als op het platteland. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en roodheid. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen. De voorzorgsmaatregelen zijn: een muggenwerend product met DEET gebruiken, slapen onder muskietnetten, bij valavond lange kledij dragen. Er bestaat echter noch een specifieke behandeling, noch een vaccin.
Reizigersdiarree
Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree, zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.
Gele koorts
Vaccinatie is aanbevolen maar niet verplicht indien u niet uit een ander Afrikaans land reist.
AIDS, hepatitis B en C
Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in Madagaskar wijdverspreid en blijven toenemen. Bescherm u voldoende.
Schistosomiasis (bilharzia)
Wandel nooit blootsvoets in stilstaande wateren.
Pest
Elk jaar, tussen september en maart, worden er gevallen van pest gesignaleerd in Madagaskar. De minister van Gezondheidszorg in Madagaskar zegt dat er twee varianten van de ziekte heersen: de besmettelijke longpest die van mens tot mens overdraagbaar is, en de builenpest, die door rattenvlooien wordt overgedragen. Aan beide varianten zijn mensen overleden. De ziekte is te behandelen met antibiotica, maar dan moet men binnen twee dagen na het vaststellen van de symptomen met de behandeling beginnen. Symptomen van pest bij de mens zijn onder meer plotse koorts, koude rillingen, hoofdpijn en een verminderde algemene gezondheid. In de meeste gevallen is er een pijnlijke toename van de lymfeklieren in de lies, oksel of nek. Als de bacteriën de longen bereiken, ontwikkelt de patiënt pneumonie die door hoesten doorgegeven wordt van persoon tot persoon. De meeste jaren zijn er tussen de 300 en de 600 gevallen gesignaleerd, waarvan er tussen de 10 en 70 sterven. Sommige jaren zijn echter erger.
In 2017 waren het er evenwel uitzonderlijk veel en ze bleven niet beperkt tot de hooglanden en het platteland. Tussen eind augustus en begin november 2017 werden er honderden gevallen van besmettingen door de pest gesignaleerd, waarvan minstens 200 een dodelijke afloop kenden.
Het is aangeraden voorafgaandelijk uw reis inlichtingen in te winnen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde.
Afrikaanse tekenkoorts
Afrikaanse tekenkoorts is een bacteriële infectie die door teken overgedragen wordt. De volgende symptomen ontstaan ongeveer twee weken na de infectie:
- een rode zweer met een donker centrum op de plaats van de beet
- koorts
- hoofdpijn
- spierpijn
- huiduitslag
Reizigers lopen risico als zij buitenactiviteiten ondernemen, zoals kamperen, wandelen of jagen in grasvelden of bossen.