Reizen naar Polen: Reisadvies

Reist u naar Polen? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Polen

Informatie over de algemene veiligheid in Polen
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Algemeen

Er zijn geen bijzondere risico's verbonden aan reizen naar Polen.

Hoewel er sinds het Oekraïens-Russische conflict een instroom aan vluchtelingen is ontstaan, blijft de veiligheidssituatie stabiel. In de grootsteden zoals Warschau en Krakau is het merkbaar drukker geworden

Aan reizigers wordt aanbevolen om extra waakzaam te zijn in het grensgebied tussen Polen en Wit-Rusland vanwege een migratiecrisis waarbij er een verhoogd risico is op illegale grensoverschrijdingen en veiligheidsproblemen.

In Polen worden nog steeds grote infrastructuurwerken uitgevoerd waardoor reizen in het land niet overal vlot verloopt. Hou hiermee rekening in uw planning.

Nuttige telefoonnummers:

  • Politie: 997 (of 112 indien men belt met een gsm)
  • Ambulance: 999
  • Brandweer: 998
  • Wegenhulp: 9636

 

Manifestaties

Er zijn met grote regelmaat politieke manifestaties in grote en kleine steden. Deze verlopen grotendeels rustig en geweldloos. Er zijn occasioneel confrontaties met ordediensten en tegenbetogers.

 

Terreurdreiging

Het gevaar op een terroristische aanval is op dit ogenblik miniem te noemen.

 

Criminaliteit

Reizigers dienen alert te zijn. Op toeristische plaatsen, en daar waar veel mensen samenkomen (openbaar vervoer, trein), zijn vaak zakkenrollers actief. Wees voorzichtig. Draag er bij het bezoeken van toeristische centra en bij het gebruik van het openbaar vervoer zorg voor om reisdocumenten en geld zorgvuldig op te bergen.

Vermijd het gebruik van debet- of kredietkaarten in bars en nachtclubs. Overweeg om met cash geld te betalen (Poolse Zloty PLN). Er zijn meldingen van grote sommen geld die via bankkaarten werden opgenomen door herhaalde, zogezegd “mislukte” transacties. “Transakcja zaakceptowana” op de betalingsterminal betekent dat de betaling correct werd uitgevoerd. Verifieer uw rekening zorgvuldig en vraag een kopie. Meld elke verdachte bankactiviteit meteen aan uw bank en politie.

De Poolse autoriteiten passen een nultolerantie toe voor openbare dronkenschap en het drinken van alcohol in publiek is verboden. Openbare dronkenschap kan resulteren in opsluiting voor de duur van één nacht in een ontnuchteringscentrum. Consumptie van alcohol op openbare plaatsen kan aanleiding geven tot boetes. Rijden onder invloed is streng verboden.

Wees op uw hoede in uitgaanswijken in Warschau en Krakow. Sommige nachtclubs gebruiken een praktijk waarbij feestvierders vanop straat op opdringerige wijze “vrijblijvend en gratis” worden uitgenodigd binnen te komen. Eenmaal binnen, worden dan zeer hoge sommen aangerekend voor geconsumeerde diensten of producten, vaak gepaard met intimidatie. Geef nooit uw documenten of bankkaarten af. Meld incidenten aan de politie en laat een proces-verbaal opmaken.

Zorg eveneens voor een veilige parkeerplaats voor de auto en laat niets onbewaakt in de auto achter.

Het is een goed idee om een fotokopie mee te nemen van uw identiteitsdocumenten, rijbewijs en autodocumenten.