Reizen naar Polen: Reisadvies

Reist u naar Polen? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Polen

Praktische info over reizen in Polen
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Identiteitskaart of paspoort

We raden u nadrukkelijk aan om een foto van uw identiteitskaart op uw mobiele telefoon te bewaren. Ingeval van verlies of diefstal kan dit uw terugkeer naar België onder bepaalde voorwaarden vergemakkelijken, zonder dat u een voorlopig reisdocument nodig heeft.

Als uw Belgische identiteitskaart of paspoort gestolen of verloren is, dient u contact op te nemen met onze ambassade in Warschau of de ereconsulaten in Krakau en in Poznań.

 

Documenten, valuta, communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten  worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. 

Belgen die naar Polen reizen, kunnen dit doen met hun Belgische identiteitskaart of met hun Belgisch paspoort. Een visum is niet vereist.

 

Rijbewijs en wegcode

Het Belgisch rijbewijs is in Polen geldig. 

De Poolse politie en justitie zijn zeer streng voor autobestuurders onder invloed van meer dan 0,2 promille alcohol. Gelieve u strikt aan de Poolse wegcode te houden!

 

Betaalmiddelen

De gangbare kredietkaarten worden in Polen zonder probleem aanvaard. Ook kan men geld uit de muur halen met een bankkaart. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

In de steden vindt men overal wisselkantoren en banken die euro's omwisselen voor de Poolse zloty.

 

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is helemaal geen luxe.

 

Gsm en communicatiefaciliteiten

Gsm-gebruik is in Polen wijdverspreid. Wel dient u na te gaan of uw sim-kaart werd aangepast om in het buitenland te kunnen telefoneren. U kunt in geval van nood in kiosken of postkantoren een pre-paid sim-kaart kopen.

 

Huisdieren

Als u met huisdieren reist, moet u het Europees huisdierenpaspoort meenemen. Dit document vermeldt alle informatie over de inentingen die uw huisdier kreeg.

 

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassade en ereconsulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van hun familie en vrienden, van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of van dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent). Deze bijstand wordt beëindigd zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Belgisch-Poolse bipatride dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in Polen bevinden.

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen.

 

Links

Voor andere nuttige tips of informatie voor uw reis, ga naar de rubriek “Op reis in het buitenland”.