Reizen naar Slovakije: Reisadvies

Reist u naar Slovakije? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Slovakije

Informatie over vervoer in Slovakije
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid/info wegen

Sinds januari 2016 zijn vignetten voor de snelwegen in Slovakije alleen nog elektronisch verkrijgbaar. Het e-vignet is online te koop op de website https://eznamka.sk/ (in het Engels) of bij grensovergangen, een aantal tankstations en postkantoren in de buurt van de Slovaakse grens.

Belangrijk bericht voor bus- en vrachtwagenchauffeurs 

Sinds 2010 is in Slovakije op de autowegen een tolplicht ingevoerd voor vrachtwagens en autobussen. De tol wordt geïnd via een elektronisch systeem.

Bij inbreuk moeten hoge boetes betaald worden. Mocht men niet meteen kunnen betalen, neemt de politie het rijbewijs in beslag in ruil voor een document waarmee men drie weken lang in Slovakije mag blijven rijden. Het rijbewijs wordt pas na betaling van de boete teruggegeven. De politie deelt dan een telefoonnummer mee dat men moet opbellen voor verdere informatie over deze transactie.

De chauffeurs kunnen best hun Federaties, raadplegen.

Het wegennet is vrij uitgebreid en in volle expansie, maar er zijn nog niet veel autosnelwegen . Het secundaire wegennet verkeert vaak in slechte staat.

Kaart met de lijst van tolwegen is beschikbaar op https://ndsas.sk

Aangezien radarcontroles frequent zijn moet een strikte naleving van de verkeersregels gewaarborgd worden. In geval voor snelheidsovertreding wordt u verzocht onmiddellijk een boete te betalen. Als de boete niet ter plekke betaald wordt, kan de politie het rijbewijs of voertuigdocument innemen totdat de boete is betaald bij een bank of postkantoor. De boete kan tot variëren van €20 tot maximaal €650 voor het overschrijden van de maximumsnelheid met meer dan 60km/u. Daarna wordt het rijbewijs van de overtreder ingetrokken. Hoewel het niet gespecificeerd wordt, is het in de praktijk verboden om op minder dan 3 meter van een voetgangersteekplaats of kruising stil te staan en te parkeren. Op de stoep moet er bovendien voldoende ruimte (1,50m) overblijven.

Kinderzitjes: kinderen tot 12 jaar en kleiner dan 1,50 meter moeten om een stoel zitten aangepast aan hun leeftijd. Boven de 1,50 meter moet het kind net als een volwassene met een veiligheidsgordel worden vastgezet.

Over het algemeen kan men zich in Slovakije gemakkelijk met de wagen verplaatsen.

Toch enkele punten van aandacht:

  • Signalisatie bij wegenwerken is vaak onvoldoende.
  • De wegen zijn 's nachts weinig of niet verlicht.
  • Lokale rijstijl is assertief tot agressief. Vooral op tweevaksbanen (zonder middenberm) moet men opletten voor gevaarlijke inhaalmanoeuvres en overdreven snelheid.
  • Er geldt een absoluut alcoholverbod achter het stuur. Overtreders kunnen hun rijbewijs verliezen of zelfs gearresteerd worden. In geval van een verkeersongeval worden alle betrokken partijen onderworpen aan een alcoholtest.
  • Men moet het hele jaar door met de dimlichten aan rijden.
  • Tijdens de wintermaanden is het gebruik van winterbanden verplicht tussen 15 november en 31 maart als de wegen besneeuwd en beijzeld zijn.
  • Er is een vignetplicht voor de autosnelwegen.
  • De snelheid is beperkt tot 50 km per uur in de agglomeraties, tot 90 km per uur buiten de stad en 130 km per uur op de autosnelwegen.

Let op!
Sinds 1 januari 2014 dienen de voetgangers een weerkaatsende uitrusting (bv. armband of vest)  te dragen als ze zich buiten het trottoir (in niet of slecht verlichte zone) verplaatsen.

 

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is zeer goed ontwikkeld in steden in het algemeen, en in Bratislava in het bijzonder. Tickets kunnen bij de meeste haltes gekocht worden via automatische kiosken of bij kiosken, en variëren in prijs afhankelijk van hun geldigheidsduur. Tickets moeten worden afgestempeld bij binnenkomst in het voertuig of via SMS. Info over openbaar vervoer in Slovakije vindt u op http://www.slovakia.com/travel/.