Reizen naar Slovenië: Reisadvies

Reist u naar Slovenië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Slovenië

Informatie over gezondheid en hygiëne in Slovenië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Informatie over de maatregelen die Slovenië heeft genomen naar aanleiding van de Covid-19 epidemie :

Volgende regels zijn van kracht in Slovenië

  • Hygiënische maatregelen: desinfectie van handen en oppervlakken, bewaren van sociale afstand
  • Een mondmasker dragen in afgesloten openbare ruimten en in het openbaar vervoer
  • Als je ziek bent, blijf dan thuis
  • Een persoon die positief test op coronavirus moet alle mensen met wie hij in nauw contact is geweest daarvan op de hoogte brengen. Mensen die in nauw contact staan met een besmette persoon in hun huishouden wordt aangeraden gedurende 7 dagen een zelftest te doen.

 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

De gezondheidszorgen in Slovenië zijn goed, maar de kosten voor medische verzorging en/of opname in het ziekenhuis kunnen oplopen. Het is bijgevolg aanbevolen een reisverzekering af te sluiten die dit soort kosten dekt. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen.

Het is aangewezen zich een zekere tijd voor het vertrek tot uw ziekenfonds te wenden voor de afgifte van uw Europese ziekteverzekeringkaart (EZVK). Dit is een individuele kaart en uw ziekenfonds zal op uw verzoek een kaart afleveren aan de personen die in regel zijn met hun bijdragen. Door het voorleggen van deze kaart zullen u de nodige zorgen gratis worden verleend, en eventuele geneesmiddelen zullen u aan overeengekomen prijzen worden geleverd.

Als u geen Europese ziekteverzekeringkaart heeft, dan kan u zich natuurlijk door een arts of in een ziekenhuis laten behandelen. Wel opletten: u zult beschouwd worden als een privépatiënt en zodoende ook de tarieven daarvoor moeten betalen (hoger dan de gewone tarieven). Bij uw terugkeer in België kan u een (gedeeltelijke) terugbetaling van de kosten vragen. Hou dus goed alle rekeningen, voorschriften en ontvangstbewijzen bij.

Europese ziekteverzekeringkaart (EZVK)

Reizigers die in moeilijkheden geraken, dienen zo vlug mogelijk de eigen familie te contacteren of zich in verbinding te stellen met de ambassade van België in Wenen.

 

Veiligheid water en voedsel

Er zijn geen specifieke problemen rond de veiligheid van water en voedsel.
 

Inentingen en vaccins

De website van Wanda geeft een overzicht van de aanbevolen vaccinaties.

 

Bijzondere gezondheidsrisico's

Advies en informatie zijn beschikbaar op de website van de Sloveense Nationale Instituut voor Gezondheidsbescherming (in het Sloveens en het Engels).