Reizen naar Slovenië: Reisadvies

Reist u naar Slovenië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Slovenië

Informatie over de algemene veiligheid in Slovenië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Er zijn geen bijzondere risico’s verbonden aan reizen naar Slovenië. Het land wordt jaarlijks bezocht door talrijke toeristen, waaronder vele Belgen. Slovenië is ook een doorreisland voor de vele toeristen die elke zomer Kroatië als vakantiebestemming kiezen. Sinds 1 januari 2023 is Kroatië lid van de Schengenzone. Er zijn tijdelijke politiecontroles aan de Sloveense grenzen naar Kroatië en Hongarije. Opgelet: elke bezoeker die Slovenië binnenkomt moet in het bezit zijn van een geldig identiteitsdocument met foto (paspoort of identiteitskaart). Ook voor minderjarigen is een Kids-ID (voor kinderen onder de 12 jaar) of een paspoort noodzakelijk. Er wordt ten zeerste aangeraden om tijdens de reis een papieren of een elektronische kopie van de identiteitsdocumenten bij te hebben.

Wanneer u langer dan drie dagen in het land verblijft moet u dit te melden bij het dichtstbijzijnde politiebureau (niet van toepassing voor hotelgasten). Er zijn regelmatig controles en de boetes bedragen tot 400 euro.

 

Criminaliteit

Criminaliteit komt in Slovenië relatief weinig voor. Om te vermijden het slachtoffer te worden van kleine criminelen, zoals zakkenrollers, dienen volgende aanbevelingen in acht te worden genomen:

  • Houd persoonlijke bezittingen en reisdocumenten goed in het oog op druk bezochte toeristische plaatsen;
  • Loop niet rond met grote hoeveelheden contant geld op zak;
  • Laat bagage en/of waardevolle zaken niet onbewaakt en zichtbaar achter in de wagen en/of de hotelkamer;
  • Alleen reizende rugzaktoeristen zijn een gemakkelijk doelwit voor kleine criminelen. Daarom is het raadzaam enkel te overnachten in betrouwbare logies.

In Slovenië toetst u 112 of 113 om in contact te komen met de hulpdiensten.

 

Terrorisme

Zoals overal valt de mogelijkheid van een terroristische aanslag nooit uit te sluiten. Reizigers dienen dan ook bijzondere aandacht te hebben voor de instructies van de lokale autoriteiten.