Reizen naar Syrië: Reisadvies

Reist u naar Syrië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Syrië

Informatie over de lokale wetgeving in Syrië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

 

Drugs

Op drugsbezit staan in Syrië zeer strenge straffen. Op drugssmokkel staat de doodstraf.

 

Niet-toeristische locaties

Wanneer u zich buiten de toeristische trekpleisters begeeft, is voorzichtigheid geboden. Syrië is bezaaid met militaire zones en strategisch geachte gebieden en installaties, die niet noodzakelijk zijn afgebakend. Fotograferen, kamperen of enkel maar aanwezig zijn in de buurt van zulke zones kan de aandacht trekken van de veiligheidsdiensten en kan resulteren in arrestatie en opsluiting.

 

Seksualiteit

Naargelang de etnische en religieuze groep waartoe een Syriër behoort, varieert de tolerantie op seksueel gebied. Homoseksualiteit is illegaal en kan op weinig sympathie rekenen bij alle lagen van de bevolking.

 

Zeden en gewoonten

In de landelijke gebieden en steden als Aleppo wordt verwacht dat ook de vreemdelingen min of meer de eerder preutse lokale kledingvoorschriften en omgangsvormen in acht nemen. In het centrum van Damascus kan men Europese zomerkledij dragen, behalve bij het bezoeken van religieuze locaties.

 

Verlengen van het verblijf

Hoewel de wetgeving intussen gewijzigd werd, brengen de Syrische autoriteiten nog steeds de vermelding aan op het visum dat men zijn verblijf na 15 dagen dient te verlengen bij de immigratiediensten. Deze termijn werd echter verlengd tot 45 dagen. Voor een verblijf langer dan drie maanden moet een specifieke verblijfsgrond aangetoond worden, bijvoorbeeld studies of een taalopleiding.

 

Varia

Verkoop en uitvoer van archeologische vondsten is verboden. Uitvoer van wettelijke aangekochte antiquiteiten is mogelijk, maar men moet verplicht over een vergunning van de douanediensten beschikken.

Invoer van alcohol en tabak in Syrië is beperkt tot een liter alcohol en 200 sigaretten per persoon.

Tevens wensen we uw aandacht te vestigen op het feit dat Syrië een aanzienlijke productie en verkoop van namaakgoederen kent (merkkledij, handtassen, cosmetica, e.d.). In de meeste EU-landen is ook het kopen van deze producten strafbaar. Reizigers die thuiskomen na een verblijf buiten de Europese Unie kunnen gecontroleerd worden. Wanneer namaakproducten worden aangetroffen, wordt er beslag op gelegd en krijgt de reiziger een fikse boete gaande van 50 tot 20.000 euro.