Reizen naar Turkije: Reisadvies

Reist u naar Turkije? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Turkije

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Turkije.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Aardbevingen

Op 6 februari 2023 werd het zuidoosten van Turkije getroffen door meerdere zware aardbevingen. Wees waakzaam voor de naschokken die de komende uren en dagen kunnen volgen. Communiceer bij voorkeur via internet in plaats van via telefoon. Het is aangeraden getroffen gebouwen niet binnen te gaan en de instructies van de lokale autoriteiten te volgen. Meer informatie over hoe te reageren bij aardbevingen: Ambassade en Consulaat van België in Turkije.

Bent u ongerust over naasten met de Belgische nationaliteit in het getroffen gebied? U kunt de FOD Buitenlandse Zaken contacteren op het nummer +32 2 501 81 11.

De noodtoestand is op 8 februari voor 3 maanden uitgeroepen voor de getroffen gebieden (de provincies Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya en Elazığ). Enkel voertuigen van de hulpdiensten en voertuigen voor het vervoer van materiaal worden tot de getroffen gebieden toegelaten.

Gelet op de noodtoestand en het risico op nieuwe aardbevingen is het afgeraden om in de getroffen gebieden te verblijven. Indien u zich toch in de getroffen zone begeeft om familiale of professionele redenen, volg dan steeds de richtlijnen van de lokale overheden (ordediensten, AFAD).  

U kan in geval van nood steeds bij de ambassade terecht, hetzij per mail (ankara@diplobel.fed.be), hetzij per telefoon / SMS naar +90 532 615 92 29.

Veiligheid

Vermijd samenkomsten en manifestaties en wees waakzaam wegens het risico op een terroristische aanslag (door westerlingen druk bezochte plaatsen, gebedshuizen …).

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus


Inreisvoorwaarden voor Turkije

Sinds 1 juni heeft de Turkse overheid de verplichting om een vaccinatiebewijs, een attest van genezing, een negatieve PCR-test of antigeentest voor te leggen opgeheven voor reizigers die Turkije binnenkomen via land, lucht of zee.

Reizigers dienen geen “Form for Entry” in te vullen om naar Turkije te reizen.


Maatregelen in Turkije

Belgen die in Turkije wonen of die zich in Turkije bevinden, moeten de aanbevelingen en instructies van de lokale overheden naleven. Maatregelen die door de Turkse overheid worden opgelegd, o.a. quarantainemaatregelen, dienen strikt te worden gerespecteerd.

Personen die gedurende hun verblijf in Turkije positief testen op COVID-19 of met een andere persoon die positief testte in contact komen, worden door de Turkse overheden tot quarantaine verplicht op de plaats waar men logeert. Wanneer men een positieve covidtest aflegt, bestaat er geen garantie op het onmiddellijk afleggen van een tweede test om de resultaten van de eerste test te verifiëren. Als men de quarantainemaatregelen niet respecteert, krijgt men een boete en zal de Turkse overheid een locatie aanwijzen waar de quarantaine doorgebracht moet worden.

De quarantaineperiode bepaald door de Turkse autoriteiten bedraagt momenteel:

  • Bij een positieve test: 7 dagen quarantaine. De quarantaine periode eindigt na 7 dagen voor personen met “milde of geen symptomen” of bij een negatieve test na 5 dagen;
  • Bij een risicocontact: geen quarantaine voor personen met boostervaccin of personen die de ziekte hadden tijdens de laatste 3 maanden. Voor niet-gevaccineerde personen of voor personen waarbij de boosterdosis langer dan 3 maanden geleden werd toegediend: 7 dagen quarantaine (einde quarantaine na 7 dagen of na 5 dagen bij negatieve test).

De ambassade of het consulaat-generaal kan niet tussenkomen om de duur van de quarantaine te verkorten. De kosten van het verblijf tijdens de quarantaineperiode zijn voor rekening van de reizigers: reizigers worden dus sterk aangeraden om bij hun mutualiteit of verzekeringsmaatschappij hun dekking te controleren.

Sinds 3 maart 2022 is het dragen van een mondmasker niet langer verplicht in open lucht of gesloten ruimtes waar de sociale afstand gegarandeerd kan worden en waar er voldoende ventilatie is. De mondmaskerplicht blijft wel van toepassing in ziekenhuizen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een FAQ (in het Turks) gepubliceerd over de geldende maatregelen. Voor specifieke informatie over de maatregelen die van kracht zijn in de provincie waar u zich bevindt, dient u contact op te nemen met de provinciegouverneur. Bijkomende informatie is in het Turks beschikbaar op het nummer 184 (enkel bereikbaar vanuit Turkije).    

Het Ministerie van Toerisme en Cultuur heeft een "Safe Tourism"-certificaat ontwikkeld. De lijst van gecertificeerde infrastructuren is hier beschikbaar.  

Algemene informatie en raadgevingen over de COVID-19-pandemie zijn beschikbaar op de website van de Belgische overheid en op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie


Reizen naar België

Het Turkse vaccinatiecertificaat is erkend door de Europese Commissie. Het is bijgevolg gelijkwaardig aan een EU Digitaal COVID-certificaat en kan gebruikt worden om naar België te reizen. De maatregelen die gelden voor reizen naar België voor personen die volledig gevaccineerd zijn, kan u hier raadplegen.

Belgen die zich in Turkije bevinden worden verzocht hun verblijf te registreren en te blijven actualiseren op het Travellers Online-platform

In geval van nood, kunnen Belgen die zich in Turkije bevinden de ambassade in Ankara of het consulaat-generaal in Istanboel contacteren of zich voor bijstand tot de lokale overheden richten.