Reizen naar Zimbabwe: Reisadvies

Reist u naar Zimbabwe? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Zimbabwe

Informatie over vervoer in Zimbabwe
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

De weginfrastructuur in Harare is in bedenkelijke staat, vaak werken verkeerslichten niet. Extra voorzichtigheid is geboden bij het oversteken van kruispunten, voorrangregels worden niet altijd gerespecteerd. Het wegennet in de rest van Zimbabwe daarentegen is correct, maar snelwegen zijn onbestaande. De wegen kennen geen pechstroken en leiden vaak door dorpskernen. Waakzaamheid is  dus noodzakelijk, vooral ’s nachts (defecte verkeerslichten, dieren en voetgangers langs de weg, slecht verlichte voertuigen, wegverzakkingen tijdens het regenseizoen van december-april...). Verder vraagt ook het links rijden om extra voorzichtigheid. De as grens Zuid-Afrika (Musina/Beitbridge) - Bulawayo is druk, met veel vrachtverkeer. De route Bulawayo - Victoria Falls (grens met Botswana en Zambia) is minder druk maar kent vaak loslopend vee. Voor en na Hwange is de weg in minder goede staat. De route Bulawayo - Harare is druk, maar volledig vernieuwd.

Er zijn veel politiecontroles (road blocks) op de wegen, maar deze worden vaak aangekondigd. Het gebruik van een lasergun voor snelheidscontroles is goed ingeburgerd. Door deze veelvuldige controles duurt de reistijd vaak langer dan voorzien. Respecteer de snelheidsbeperkingen en houd uw rijbewijs bij de hand. Een Belgisch rijbewijs is geldig, maar een internationaal rijbewijs is aangeraden daar het in het Engels is opgesteld. Blijf steeds beleefd. U bent niet verplicht om de boete ter plaatse te betalen. Als u dit doet, vraag dan een ontvangstbewijs. Uw auto dient uitgerust te zijn met extra rode en witte reflectoren. Aan de grensovergang dient u ook een third party-verzekering voor te leggen, en een koolstofbelasting (carbon emission tax) te betalen. Beide kunnen ook aan de grens gekocht worden. Zorg dat u de originele boorddocumenten bij de hand hebt. Aan de grensovergang worden alle vervoersmiddelen gecontroleerd op goederen waarop een importtaks moet betaald worden. Wees voorbereid op lange wachttijden, vooral bij het begin en einde van lange weekends en lokale vakantieperiodes.

Het is aan te raden om na zonsondergang niet meer buiten de steden te reizen. Op het platteland dient men op de hoofdwegen te blijven.

Draag steeds uw veiligheidsgordel en let er op dat u uw ramen en deuren sluit en geen waardevolle spullen op de zetels laat liggen. Zorg voor een geel fluorescerend vestje en twee gevarendriehoeken, die bij pech of ongeval gebruikt dienen te worden.

Het is raadzaam om een volledige, uitgebreide verzekering te nemen. In geval van een ongeval doet u het beste een beroep op de politie. Beleefd en geduldig blijven is aangeraden.

 

Veiligheid / info luchtvaart

De Europese Unie heeft een lijst van luchtvaartmaatschappijen gepubliceerd die wegens technische problemen aan een vliegverbod onderworpen zijn.

De nationale luchtvaartmaatschappij Air Zimbabwe verzorgt de binnenlandse vluchten. Ook South African Airways biedt vanuit Johannesburg vluchten op Zimbabwe aan.

 

Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Openbaar vervoer is onbetrouwbaar. Reizigers worden sterk afgeraden zich te verplaatsen met de lokale minibusjes. Deze zijn veelal overladen, slecht onderhouden, vaak niet verzekerd en het rijgedrag van de chauffeurs is veelal roekeloos. Ook het treinverkeer is onvoldoende ontwikkeld en slecht onderhouden.

De grote hotels hebben over het algemeen een taxiservice, die een betere garantie voor uw veiligheid biedt. Men houdt beter geen taxi op straat tegen.