-
Laatst bijgewerkt op
Niet ieder land of elke regio kan als veilig bestempeld worden. Zowel in relatief onbekende reisbestemmingen als populaire vakantiesteden kunt u in een hachelijke situatie terechtkomen. Dit kan betrekking hebben op kleine criminaliteit, maar ook ontvoeringen tot zelfs terroristische aanslagen behoren tot de mogelijkheden.
Door de heropleving van piraterij, dient u ook bij reizen op zee waakzaam te zijn. U doet er goed aan voorafgaand aan het vertrek u te informeren over de veiligheidssituatie in de regio die u wenst te bezoeken.
Een veilige bestemming?
Wie voor een relatief onbekende reisbestemming kiest, doet er goed aan vóór het vertrek grondig te informeren naar de situatie ter plaatse.
De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken verstrekt informatie over de veiligheid van de reiziger in zowat 170 landen.
Ter plaatse kunnen onze ambassades en consulaten eventueel extra informatie verschaffen, zonder zich evenwel te mengen in uw keuze om naar een bepaalde regio te reizen. Als ze op de hoogte zijn van uw aanwezigheid in een risicogebied, kunnen ze zo nodig contact met u opnemen of uw familie beter helpen in een noodsituatie.
Algemene toeristische documentatie is te vinden in de betere reisgidsen. Win echter ook informatie in over het politieke en sociale klimaat (stakingen, onlusten, revoluties...), de kans op natuurrampen (aardbevingen...) of weersomstandigheden (cyclonen...).
De media (kranten, radio, televisie) vormen een degelijke bron van informatie. Bewaar echter een kritische geest. Een betoging kan voor de ene een dramatische wending nemen en door de andere worden doodgezwegen.
Reisadviezen
In deze rubriek vindt u onze video met tips en alle nuttige informatie als u op reis gaat naar het buitenland. De informatie ove...
Belgen in nood
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, bevindt u zich in een noodsituatie in het buitenland. Wat te doen?
Voor Belgen in het buitenland
In deze rubriek vindt u alle consulaire informatie als u Belg bent en in het buitenland woont.