Portugal

Portugal

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

1. Naar Portugal reizen

Sinds 23 augustus geldt voor het land de ramptoestand. Dat wil zeggen dat waakzaamheid nog steeds geboden blijft. Deze toestand zal wekelijks herbekeken worden.

Op de website van Toerisme Portugal (beschikbaar in het Engels, Frans en Portugees) vindt u alle gedetailleerde informatie met betrekking tot uw verblijf in Portugal (vasteland en de archipels Azoren en Madeira).

Belgen kunnen vanuit de EU/Schengenlanden vrij naar Portugal reizen onder volgende voorwaarden.

Iedereen, vanaf de leeftijd van 12 jaar, die naar Portugal wenst te reizen per vliegtuig of per schip moet in het bezit zijn van:

 • ofwel een moleculaire COVID-19-test (bv. PCR-test) die niet ouder is dan 72 uur
 • ofwel een negatieve antigeensneltest die niet ouder is dan 48 uur
 • ofwel een certicaat van volledige vaccinatie met een vaccin dat erkend is door de Europese Unie. Onder volledige vaccinatie wordt verstaan: 
  • 1 dosis + 14 dagen voor de vaccins die uit 1 dosis bestaan
  • 2 dosissen + 14 dagen voor vaccins die uit 2 dosissen bestaan 
  • 1 dosis + 14 dagen voor personen die hersteld zijn van COVID-19 
 • ofwel een herstelcertificaat, aangetoond met een positieve moleculaire PCR-test (bv. PCR-test) die minstens 11 dagen geleden en maximum 180 geleden werd uitgevoerd

Het EU digitaal COVID-certificaat wordt aanvaard als het aan de voorwaarden hierboven voldoet.​ Het is raadzaam om dit COVID-certificaat uit te printen. Dit voorkomt problemen als u om de een of andere reden de toegang tot uw smartphone verliest. 

Daarnaast dient iedereen die Portugal per vliegtuig of boot wenst te bezoeken een Passenger Locator Card in te vullen. Dit formulier is beschikbaar via het portaal van de Portugese Overheid of via de website Portugal Toerisme en wordt u, in beginsel, bezorgd door uw luchtvaartmaatschappij.

Er zijn geen restricties voor wie reist per wagen of per trein. Meer informatie.

 

2. Maatregelen

- Het is verplicht een EU-certificaat voor te leggen bij het betreden van bars/discotheken, grote sport- en culturele evenementen en bezoeken aan gezondheidsinstanties.

- Mondmaskers dienen gedragen te worden op het openbaar vervoer, tijdens evenementen/concerten, bij het betreden van grote commerciele oppervlakten en bij bezoek aan bejaardetehuizen/gezondheidsfaciliteiten.

 

3. Azoren en Madeira

Azoren

Bij aankomst dient men 1 van de volgende zaken voor te leggen:

-PCR-test niet ouder dan 72 uur.

-Antigeen test niet ouder dan 48 uur.

-Herstel- of vaccinatiecertificaat

Alle certificaten dienen opgesteld te zijn in het Portugees of het Engels.

Indien men geen van bovengenoemde zaken kan voorleggen is het mogelijk een gratis test te laten afnemen bij aankomst.

Het voorgaande geldt voor alle reizigers vanaf de leeftijd van 12 jaar.

Iedereen, ongeacht de leeftijd, dient volgend formulier in te vullen: https://mysafeazores.com. Dit formulier wordt u, in beginsel, toegezonden door uw luchtvaartmaatschappij.

 

Madeira

U kunt naar Madeira reizen als u een van de volgende document voorlegt: 

 • een negatieve PCR-test, niet ouder dan 72 uur
 • een vaccinatiecertificaat dat een volledige vaccinatie bewijst
 • een geneeskundig getuigschrift van herstel van COVID-19, niet ouder dan 180 dagen

Deze stukken moeten opgesteld zijn in het Engels (of Portugees). ​​Het EU digitaal COVID-certificaat wordt aanvaard als het aan de voorwaarden hierboven voldoet.​

Als u dit niet kan voorleggen, moet u een test te ondergaan bij aankomst(op kosten van de overheid, waarvan u het resultaat binnen de 12 uur ontvangt) . Als u positief test is een 10-daagse quarantaine verplicht. Zie ook volgende link: https://covidmadeira.pt.

Het voorgaande geldt voor alle reizigers vanaf de leeftijd van 12 jaar.

Iedereen, ongeacht de leeftijd,dient volgend formulier in te vullen: Madeira Traveler Registration Health Authorities (madeirasafe.com). Dit formulier wordt u, in beginsel, toegezonden door uw luchtvaartmaatschappij.

 

5. Meer informatie

Voor inlichtingen i.v.m het Coronavirus in Portugal raden wij u aan de website van de Direçao Geral da Saude te raadplegen: https://www.dgs.pt/corona-virus.aspx - https://www.sns24.gov.pt/contacte-nos (in het Portugees).

Op de website EstamosOn https://covid19estamoson.gov.pt/ leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen voor Portugal, alsook een lijst met contacten van officiële instanties, waarmee u contact kunt opnemen over het onderwerp COVID-19 / coronavirus (beschikbaar in het Portugees).

Zoals reeds vermeld onder de lokale maatregelen, vindt u op de website van Toerisme Portugal alle nuttige informatie (beschikbaar in het Engels, Frans en Portugees) voor uw verblijf in Portugal.

De hygiënische maatregelen met de betrekking tot COVID-19 staan uitgebreid beschreven in de sectie gezondheid en hygiëne.

De FOD Volksgezondheid heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet: www.info-coronavirus.be/nl.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Portugal is een van de veiligste landen van Europa. Er zijn dus niet veel risico’s verbonden aan een reis naar Portugal.

Toch zijn er enkele aandachtspunten:

 • Naar aanleiding van een toename van diefstallen en met het oog op een zorgeloze vakantie, moet u héél voorzichtig zijn voor zakkenrollers in de toeristische buurten, met inbegrip van: openbaar vervoer, uitgaansbuurten, terrasjes, enz.. Het is ten sterkste aangeraden om uw originele documenten in het hotel te laten en u te voorzien  van een kopie. Indien u reist met de auto, zorg ervoor dat u niets zichtbaar, maar vooral geen documenten noch waardevolle spullen, in de auto achterlaat. Indien u reist met een huurauto, probeer waar mogelijk elke eventuele verwijzing (zelfklevers) naar de huurfirma op de wagen te verwijderen. Wegens een overvloed aan bankautomaten in het stadscentrum, is het onnodig om grote sommen cash geld bij zich te hebben. Een verwittigd reiziger is er twee waard!
 • Bij het zwemmen aan bepaalde stranden van de Atlantische Oceaan dient u goed op te letten voor de gevaarlijke zeestromingen. Een deel van het grondgebied (centrum en het zuiden van het land en de eilandengroep Azoren) bevindt zich in een gebied gevoelig aan seismische activiteiten.
 • In de zomermaanden heeft het land vaak te kampen met bosbranden.
 • Kleine criminaliteit blijft een groot probleem in Portugal.

 
Criminaliteit

Lissabon was tot kort een van de veiligste hoofdsteden van Europa maar de misdaadcijfers (kleine criminaliteit) zijn het laatste jaar noemenswaardig gestegen. Grote criminaliteit niet zo zeer maar in de buurt van de toeristische trekpleisters dient u meer en meer op te letten voor gauwdieven, handtassendieven en inbraken in auto’s (o.a. in Sintra). Ook in de winkelstraten en op het openbaar vervoer kan er best goed op de spullen gelet worden. Gauwdieven en handtassendieven zijn een steeds vaker voorkomend fenomeen in Lissabon.

Enkele nuttige tips:

Lissabon: Wees vooral op uw hoede op de toeristentrams nummers 12, 15, 25 en 28 en eveneens op de luchthavenbus, op het plein Rossio, in de wijken Baixa en Chiado, ‘s nachts in de wijkBairro Alto, in de metro en op andere drukke toeristische plekken (Alfama, de verschillende miradouros of uitkijkpunten)

Porto: u moet vooral voorzichtig zijn in de havenbuurt en aan de kaaien.

Elders in Portugal: u dient voorzichtig te zijn op stranden, parkings, de drukkere uitkijkpunten aan de kust, de serras, in restaurants en toeristische attracties.

 • Draag uw documenten, kredietkaarten, tickets en geld nooit samen in één handtas of broekzak.
 • Draag liefst geen al te opzichtige of dure juwelen of uurwerken
 • Laat waardevolle zaken en identiteitsdocumenten in een kluis of op een andere veilige plaats als u deze niet gebruikt. U kan van uw identiteitskaart een kopie meenemen.
 • Laat nooit waardevolle zaken of bagage achter in uw auto, ook niet in de koffer
 • Huurwagens: publiciteitsklevers van de verhuurfirma die bevestigt zijn op de huurwagens, trekken systematisch dieven aan (bv.Goldcar). Het is dus ten stelligste aangeraden, indien mogelijk, deze van uw huurwagen te verwijderen.

Wat te doen als u bestolen bent:

 • Ga naar het dichtstbijzijnde politiebureau om aangifte te doen en een politieverklaring te laten opstellen.
 • Laat zo snel mogelijk uw gestolen kredietkaarten en bankkaarten blokkeren (Card Stop België: 00 32 70 344 344). Doe dit ook voor uw identiteitskaart om identiteitsfraude tegen te gaan (Doc Stop 00200 2123 2123 of 0032 2518 2123). Indien u bestolen bent en niet meer over voldoende geld beschikt, kan u contact op nemen met familie of vrienden in België. Deze kunnen snel (binnen het uur) via geldtransfersystemen zoals Western Union Money Gram naar Millennium Bank of naar de postkantoren in Portugal geld versturen. Voor meer informatie, kan u of uw familie in België zich wenden tot de diensten van deze instellingen, of tot uw bank.
 • Indien u geen identiteitsdocumenten meer hebt, gaat u naar de Ambassade of één van de ereconsulaten voor nieuwe identiteitsdocumenten. De Ambassade of het ereconsulaat kan u een voorlopig paspoort uitgeven (geldigheid 1 maand, 10€ / 1 jaar 50€).

U dient zich persoonlijk bij de Ambassade of het ereconsulaat aan te bieden, in het bezit zijn van twee recente pasfoto's en de politieverklaring. U zal gevraagd worden om een aanvraagformulier in te vullen en de kosten van het reisdocument meteen te betalen.