Portugal

Portugal

Laatste update

Coronavirus COVID-19

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

1. Naar Portugal reizen

Belgen kunnen vanuit de EU/Schengenlanden vrij naar Portugal reizen onder volgende voorwaarden. 

 • Sinds 22 april 2022, is er geen verplichting meer om een PLF formulier in te vullen om Portugal te bezoeken. 
 • Hoeven geen verplichte negatieve test voor te leggen: personen met twee vaccinaties (waarvan de laatste niet meer dan 270 dagen geleden), met 3 vaccinaties (onbeperkt) of personen die een bewijs van herstel van COVID-19 kunnen voorleggen (niet ouder dan 180 dagen);
 • verplichting om een negatieve PCR-test (niet ouder dan 72 u) of een antigeentest (niet ouder dan 24 u) voor te leggen blijft behouden voor niet-gevaccineerden;
 • deze regelgeving geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar.

Vanaf 1 december geldt in Portugal opnieuw de “alarmtoestand” en dit tot minstens 31 mei. Op de website van Toerisme Portugal (beschikbaar in het Engels, Frans en Portugees) vindt u alle gedetailleerde informatie met betrekking tot uw verblijf in Portugal (vasteland en de archipels Azoren en Madeira).

 

2. Maatregelen

 • Mondmaskers: maskerplicht vanaf de leeftijd van 10 jaar in ziekenhuizen, bejaardentehuizen en openbare ruimtes of plaatsenwaar veel personen samen komen (luchthavens, stations, taxi, uber…)

 

3. Azoren en Madeira

Azoren

Bij aankomst dient men 1 van de volgende zaken voor te leggen:

 • PCR-test niet ouder dan 72 uur
 • antigeentest niet ouder dan 48 uur
 • herstel- of vaccinatiecertificaat

Alle certificaten dienen opgesteld te zijn in het Portugees of het Engels.

Indien men geen van bovengenoemde zaken kan voorleggen is het mogelijk een gratis test te laten afnemen bij aankomst en in een tijdelijke quarantaine gaan tot de uitslag bekend is.

Het voorgaande geldt voor alle reizigers vanaf de leeftijd van 12 jaar.

 
Madeira

Om naar Madeira te reizen hoeft u niets voor te leggen (let op: elke vliegtuigmaatschappij hanteert zijn eigen regels. Kijk dus na welke regels uw luchtvaartmaatschappij toepast).

Echter om openbare ruimtes te betreden (restaurants, bars, discotheken, clubs, gyms, sportcentra, culturele, sociale of andere ontspanningscentra) dient u een van de volgende stukken voor te leggen (vanaf de leeftijd van 5 jaar):

 • ofwél een bewijs van inenting (1, 2 of 3 prikken)
 • ofwél een bewijs van herstel van Covid (hoogstens 180 dagen oud)
 • ofwél een negatieve test (PCR of antigeen niet ouder dan 7 dagen)

Voor specifieke events, waar veel personen aanwezig zijn, mag de antigeentest niet ouder zijn dan 24 u.

Hotels kunnen zelf beslissen onder welke voorwaarden zij gasten aanvaarden.

Deze stukken moeten opgesteld zijn in het Engels (of Portugees).

​​Het EU digitaal COVID-19-certificaat wordt aanvaard als het aan de voorwaarden hierboven voldoet.​

Zie ook volgende link: https://covidmadeira.pt.

 

4. Meer informatie

Voor inlichtingen i.v.m. het coronavirus in Portugal raden wij u aan de website van de Direçao Geral da Saude te raadplegen (in het Portugees).

Op de website EstamosOn leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen voor Portugal, alsook een lijst met contacten van officiële instanties, waarmee u contact kunt opnemen over het onderwerp COVID-19 (beschikbaar in het Portugees).

Zoals reeds vermeld onder de lokale maatregelen, vindt u op de website van Toerisme Portugal alle nuttige informatie (beschikbaar in het Engels, Frans en Portugees) voor uw verblijf in Portugal.

De hygiënische maatregelen met betrekking tot COVID-19 staan uitgebreid beschreven in de sectie gezondheid en hygiëne.

De FOD Volksgezondheid heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet: www.info-coronavirus.be/nl

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via Travellers Online

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Portugal is een van de veiligste landen van Europa. Er zijn dus niet veel risico’s verbonden aan een reis naar Portugal.

Toch zijn er enkele aandachtspunten:

 • Naar aanleiding van een toename van diefstallen en met het oog op een zorgeloze vakantie, moet u héél voorzichtig zijn voor zakkenrollers in de toeristische buurten, met inbegrip van: openbaar vervoer, uitgaansbuurten, terrasjes, enz. Het is ten sterkste aangeraden om uw originele documenten in het hotel te laten en u te voorzien  van een kopie. Als u met de auto reist  zorg er dan voor dat u niets zichtbaar, maar vooral geen documenten noch waardevolle spullen, in de auto achterlaat. Als u reist met een huurauto, probeer waar mogelijk elke eventuele verwijzing (zelfklevers) naar de huurfirma op de wagen te verwijderen. Wegens een overvloed aan bankautomaten in het stadscentrum, is het onnodig om grote sommen cash geld bij zich te hebben. Een verwittigd reiziger is er twee waard!
 • Bij het zwemmen aan bepaalde stranden van de Atlantische Oceaan dient u goed op te letten voor de gevaarlijke zeestromingen. Een deel van het grondgebied (centrum en het zuiden van het land en de eilandengroep Azoren) bevindt zich in een gebied gevoelig aan seismische activiteiten.
 • In de zomermaanden heeft het land vaak te kampen met bosbranden.
 • Kleine criminaliteit blijft een groot probleem in Portugal.

 
Criminaliteit

Lissabon was tot kort een van de veiligste hoofdsteden van Europa, maar de misdaadcijfers (kleine criminaliteit) zijn het laatste jaar noemenswaardig gestegen. Grote criminaliteit niet zo zeer maar in de buurt van de toeristische trekpleisters dient u meer en meer op te letten voor gauwdieven, handtassendieven en inbraken in auto’s (o.a. in Sintra). Ook in de winkelstraten en op het openbaar vervoer kan er best goed op de spullen gelet worden. Gauwdieven en handtassendieven zijn een steeds vaker voorkomend fenomeen in Lissabon.

Enkele nuttige tips:

Lissabon: Wees vooral op uw hoede op de toeristentrams nummers 12, 15, 25 en 28 en eveneens op de luchthavenbus, op het plein Rossio, in de wijken Baixa en Chiado, ‘s nachts in de wijkBairro Alto, in de metro en op andere drukke toeristische plekken (Alfama, de verschillende miradouros of uitkijkpunten).

Porto: u moet vooral voorzichtig zijn in de havenbuurt en aan de kaaien.

Elders in Portugal: u dient voorzichtig te zijn op stranden, parkings, de drukkere uitkijkpunten aan de kust, de serras, in restaurants en toeristische attracties.

 • Draag uw documenten, kredietkaarten, tickets en geld nooit samen in één handtas of broekzak.
 • Draag liefst geen al te opzichtige of dure juwelen of uurwerken.
 • Laat waardevolle zaken en identiteitsdocumenten in een kluis of op een andere veilige plaats als u deze niet gebruikt. U kan van uw identiteitskaart een kopie meenemen.
 • Laat nooit waardevolle zaken of bagage achter in uw auto, ook niet in de koffer.
 • Huurwagens: publiciteitsklevers van de verhuurfirma die bevestigt zijn op de huurwagens, trekken systematisch dieven aan (bv. Goldcar). Het is dus ten stelligste aangeraden, indien mogelijk, deze van uw huurwagen te verwijderen.

Wat te doen als u bestolen bent:

 • Ga naar het dichtstbijzijnde politiebureau om aangifte te doen en een politieverklaring te laten opstellen.
 • Laat zo snel mogelijk uw gestolen kredietkaarten en bankkaarten blokkeren (Card Stop België: 00 32 70 344 344). Doe dit ook voor uw identiteitskaart om identiteitsfraude tegen te gaan (Doc Stop 00200 2123 2123 of 0032 2518 2123). Als u bestolen bent en niet meer over voldoende geld beschikt, kan u contact op nemen met familie of vrienden in België. Deze kunnen snel (binnen het uur) via geldtransfersystemen zoals Western Union Money Gram naar Millennium Bank of naar de postkantoren in Portugal geld versturen. Voor meer informatie, kan u of uw familie in België zich wenden tot de diensten van deze instellingen, of tot uw bank.
 • Als u geen identiteitsdocumenten meer hebt, gaat u naar de ambassade of een van de ereconsulaten voor nieuwe identiteitsdocumenten. De ambassade of het ereconsulaat kan u een voorlopig paspoort uitgeven (geldigheid 1 maand, 10€ / 1 jaar 50€).

U dient zich persoonlijk bij de ambassade of het ereconsulaat aan te bieden, in het bezit zijn van twee recente pasfoto's en de politieverklaring. U zal gevraagd worden om een aanvraagformulier in te vullen en de kosten van het reisdocument meteen te betalen.