Portugal

Portugal

Laatste update

Coronavirus Covid-19

Er zijn meerdere gevallen van het coronavirus bevestigd in Portugal.

De Eerste Minister, António Costa heeft op 16 maart aangekondigd dat Portugal zijn grensovergangen met Spanje zal sluiten voor toeristen. Goederen en personen die reizen voor beroepsdoeleinden kunnen de grens  passeren. De Europese burgers kunnen terugkeren naar hun thuisadres, zoals de Belgen die naar huis terugkeren, via bepaalde grensovergangen. Op vragen van de Belgen, kan de post een vrijgeleide op naam opmaken.

Geen grensoverschrijdend busverkeer.

Op de luchthaven wordt de temperatuur gecontroleerd voor alle reizigers bij aankomst.

Transit van EU-Burgers : de transit van EU-burgers via Lissabon is mogelijk op voorwaarde dat  men binnen de 24 uur een aansluitende vlucht heeft naar een ander EU-land. Indien u niet aan deze voorwaarde kan voldoen maar toch via Lissabon een transit heeft, gelieve de Ambassade te contacteren.

Alle internationale vluchten naar bestemmingen buiten de EU zijn afgelast. 

Tussen 9 en 14 april (Pasen) zullen alle Portugese luchthavens gesloten zijn.

Bepaalde luchtverbindingen binnen de EU zijn nog mogelijk.

Momenteel zijn er nog twee luchtvaarmaatschappijen die vluchten Lissabon-Brussel uitvoeren : KLM via Schiphol en Lufthansa via Frankfurt. Het is ten zeerste aangeraden om gelijktijdig een treinreservatie Schiphol-Brussel of Frankfurt-Brussel te maken. Deze treinreservaties zijn nodig om aan de Nederlandse of Duitse autoriteiten te bewijzen dat u in transit (naar België) bent op hun grondgebied.

Alle internationaal treinverkeer is opgeschort.

De bezoeken van buitenlandse schepen zijn niet meer toegelaten, behalve voor brandstof en goederen.

De Portugese overheid ontraadt alle verplaatsingen die niet strikt nodig zijn.

Vele evenementen daarentegen werden ondertussen uitgesteld of geschrapt.

Bars en discotheken werden verplicht gesloten, de meeste restaurants deden dit op eigen initiatief.

De meeste musea zijn gesloten net als de meest openbare instellingen. Universiteiten en scholen sloten eveneens hun deuren.

Grootwarenhuizen laten maar een beperkt aantal klanten per keer binnen.

De toegang tot de stranden werd verboden.

De autonome gebieden, de Azoren (1 bevestigd geval) en Madeira, leggen een verplichte quarantaine op aan binnenkomende reizigers.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht op volgende links: https://www.dgs.pt/corona-virus.aspx(externe link) - https://www.sns24.gov.pt/contacte-nos/(externe link). Estamoson.gov.pt

De FOD Volksgezondheid heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet: www.info-coronavirus.be/nl(externe link)

 
Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be(externe link).

 

 

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Portugal is een van de veiligste landen van Europa. Er zijn dus niet veel risico’s verbonden aan een reis naar Portugal.

Toch zijn er enkele aandachtspunten:

 • Naar aanleiding van een toename van diefstallen en met het oog op een zorgeloze vakantie, moet u héél voorzichtig zijn voor zakkenrollers in de toeristische buurten, met inbegrip van: openbaar vervoer, uitgaansbuurten, terrasjes, enz.. Het is ten sterkste aangeraden om uw originele documenten in het hotel te laten en u te voorzien  van een kopie. Indien u reist met de auto, zorg ervoor dat u niets zichtbaar, maar vooral geen documenten noch waardevolle spullen, in de auto achterlaat. Indien u reist met een huurauto, probeer waar mogelijk elke eventuele verwijzing (zelfklevers) naar de huurfirma op de wagen te verwijderen. Wegens een overvloed aan bankautomaten in het stadscentrum, is het onnodig om grote sommen cash geld bij zich te hebben. Een verwittigd reiziger is er twee waard!
 • Bij het zwemmen aan bepaalde stranden van de Atlantische Oceaan dient u goed op te letten voor de gevaarlijke zeestromingen. Een deel van het grondgebied (centrum en het zuiden van het land en de eilandengroep Azoren) bevindt zich in een gebied gevoelig aan seismische activiteiten.
 • In de zomermaanden heeft het land vaak te kampen met bosbranden.
 • Kleine criminaliteit blijft een groot probleem in Portugal.

 
Criminaliteit

Lissabon was tot kort een van de veiligste hoofdsteden van Europa maar de misdaadcijfers (kleine criminaliteit) zijn het laatste jaar noemenswaardig gestegen. Grote criminaliteit niet zo zeer maar in de buurt van de toeristische trekpleisters dient u meer en meer op te letten voor gauwdieven, handtassendieven en inbraken in auto’s (o.a. in Sintra). Ook in de winkelstraten en op het openbaar vervoer kan er best goed op de spullen gelet worden. Gauwdieven en handtassendieven zijn een steeds vaker voorkomend fenomeen in Lissabon.

Enkele nuttige tips:

Lissabon: Wees vooral op uw hoede op de toeristentrams nummers 12, 15, 25 en 28 en eveneens op de luchthavenbus, op het plein Rossio, in de wijken Baixa en Chiado, ‘s nachts in de wijkBairro Alto, in de metro en op andere drukke toeristische plekken (Alfama, de verschillende miradouros of uitkijkpunten)

Porto: u moet vooral voorzichtig zijn in de havenbuurt en aan de kaaien.

Elders in Portugal: u dient voorzichtig te zijn op stranden, parkings, de drukkere uitkijkpunten aan de kust, de serras, in restaurants en toeristische attracties.

 • Draag uw documenten, kredietkaarten, tickets en geld nooit samen in één handtas of broekzak.
 • Draag liefst geen al te opzichtige of dure juwelen of uurwerken
 • Laat waardevolle zaken en identiteitsdocumenten in een kluis of op een andere veilige plaats als u deze niet gebruikt. U kan van uw identiteitskaart een kopie meenemen.
 • Laat nooit waardevolle zaken of bagage achter in uw auto, ook niet in de koffer
 • Huurwagens: publiciteitsklevers van de verhuurfirma die bevestigt zijn op de huurwagens, trekken systematisch dieven aan (bv.Goldcar). Het is dus ten stelligste aangeraden, indien mogelijk, deze van uw huurwagen te verwijderen.

Wat te doen als u bestolen bent:

 • Ga naar het dichtstbijzijnde politiebureau om aangifte te doen en een politieverklaring te laten opstellen.
 • Laat zo snel mogelijk uw gestolen kredietkaarten en bankkaarten blokkeren (Card Stop België: 00 32 70 344 344). Doe dit ook voor uw identiteitskaart om identiteitsfraude tegen te gaan (Doc Stop 00200 2123 2123 of 0032 2518 2123). Indien u bestolen bent en niet meer over voldoende geld beschikt, kan u contact op nemen met familie of vrienden in België. Deze kunnen snel (binnen het uur) via geldtransfersystemen zoals Western Union Money Gram naar Millennium Bank of naar de postkantoren in Portugal geld versturen. Voor meer informatie, kan u of uw familie in België zich wenden tot de diensten van deze instellingen, of tot uw bank.
 • Indien u geen identiteitsdocumenten meer hebt, gaat u naar de Ambassade of één van de ereconsulaten voor nieuwe identiteitsdocumenten. De Ambassade of het ereconsulaat kan u een voorlopig paspoort uitgeven (geldigheid 1 maand, 10€ / 1 jaar 50€).

U dient zich persoonlijk bij de Ambassade of het ereconsulaat aan te bieden, in het bezit zijn van twee recente pasfoto's en de politieverklaring. U zal gevraagd worden om een aanvraagformulier in te vullen en de kosten van het reisdocument meteen te betalen.