Portugal

Portugal

Laatste update

Bosbranden blijven het land teisteren 

U kan de risicogebieden en evolutie van de bosbranden volgen op de website van IPMA (Instituto Português do Mar e da Atmosfera)

U kan eveneens de urgentielijn van de Civiele bescherming contacteren 800 246 246, website www.prociv.pt
 

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

WAARSCHUWING

Het centrum en het noorden van Portugal worden opnieuw door talloze bosbranden geteisterd. De oorzaak zijn onder meer de aanhoudende droogte en de hoge temperaturen. Er vielen reeds 27 doden te betreuren. Een groot aantal wegen en snelwegen werden voor het verkeer gesloten.
Op maandag 16 oktober heeft de Regering van Portugal het hele gebied ten noorden van de Taag tot rampgebied uitgeroepen. De EU-mechanismen in verband met burgerbescherming werden geactiveerd.
Alle reizigers wordt dan ook aangeraden bijzonder voorzichtig te zijn om zich in dit gebied over land te verplaatsen, zich goed te laten informeren en altijd de instructies of raadgevingen van de politie, de burgerlijke bescherming en de brandweer nauwgezet op te volgen.
Hieronder een link om de evolutie van de branden in Portugal op te volgen :
https://fogos.pt/
U kan de risicogebieden en evolutie van de bosbranden ook volgen op de website van IPMA (Instituto Português do Mar e da Atmosfera) http://www.ipma.pt/pt/ambiente/risco.incendio/index.rcm.jsp?dia=dh
U kan eveneens de urgentielijn van de Civiele bescherming contacteren 800 246 246 , website www.prociv.pt

Portugal is een van de veiligste landen van Europa. Er zijn dus niet veel risico’s verbonden aan een reis naar Portugal.

Toch zijn er enkele aandachtspunten:

 • Naar aanleiding van een toename van diefstallen en met het oog op een zorgeloze vakantie, moet u héél voorzichtig zijn voor zakkenrollers in de toeristische buurten, met inbegrip van: openbaar vervoer, uitgaansbuurten, terrasjes, enz.. Het is ten sterkste aangeraden om uw originele documenten in het hotel te laten en u te voorzien  van een kopie. Indien u reist met de auto, zorg ervoor dat u niets zichtbaar, maar vooral geen documenten noch waardevolle spullen, in de auto achterlaat. Indien u reist met een huurauto, probeer waar mogelijk elke eventuele verwijzing (zelfklevers) naar de huurfirma op de wagen te verwijderen. Wegens een overvloed aan bankautomaten in het stadscentrum, is het onnodig om grote sommen cash geld bij zich te hebben. Een verwittigd reiziger is er twee waard!
 • Bij het zwemmen aan bepaalde stranden van de Atlantische Oceaan dient u goed op te letten voor de gevaarlijke zeestromingen. Een deel van het grondgebied (centrum en het zuiden van het land en de eilandengroep Azoren) bevindt zich in een gebied gevoelig aan seismische activiteiten.
 • In de zomermaanden heeft het land vaak te kampen met bosbranden.
 • Kleine criminaliteit blijft een groot probleem in Portugal.

 
Criminaliteit

Lissabon was tot kort een van de veiligste hoofdsteden van Europa maar de criminaliteitscijfers (kleine criminaliteit) zijn het laatste jaar noemenswaardig gestegen. Grote criminaliteit niet zo zeer maar in de buurt van de toeristische trekpleisters dient u meer en meer op te letten voor gauwdieven, handtassendieven en inbraken in auto’s (o.a. in Sintra). Ook in de winkelstraten en op het openbaar vervoer kan er best goed op de spullen gelet worden. Gauwdieven en handtassendieven zijn een steeds vaker voorkomend fenomeen in Lissabon. Er zijn tevens recente gevallen van agressie en overval gemeld in de Algarve (het Zuiden van Portugal).

Enkele nuttige tips:

Lissabon: Wees vooral op uw hoede op de toeristentrams nummers 12, 15, 25 en 28 en eveneens op de luchthavenbus, op het plein Rossio, in de wijken Baixa en Chiado, ‘s nachts in de wijkBairro Alto, in de metro en op andere drukke toeristische plekken (Alfama, de verschillende miradouros of uitkijkpunten)

Porto: u moet vooral voorzichtig zijn in de havenbuurt en aan de kaaien.

Elders in Portugal: u dient voorzichtig te zijn op stranden, parkings, de drukkere uitkijkpunten aan de kust, de serras, in restaurants en toeristische attracties.

 • Draag uw documenten, kredietkaarten, tickets en geld nooit samen in één handtas of broekzak. U kan best een zakje rond de nek hangen.
 • Draag liefst geen al te opzichtige of dure juwelen of uurwerken
 • Laat waardevolle zaken en identiteitsdocumenten in een kluis of op een andere veilige plaats als u deze niet gebruikt. U kan van uw identiteitskaart een kopie meenemen.
 • Laat nooit waardevolle zaken of bagage achter in uw auto, ook niet in de koffer
 • Huurwagens: publiciteitsklevers van de verhuurfirma die bevestigt zijn op de huurwagens, trekken systematisch dieven aan (bv.Goldcar). Het is dus ten stelligste aangeraden deze uw huurwagen te verwijderen.

Wat te doen als u bestolen bent:

 • Ga naar het dichtstbijzijnde politiebureau om aangifte te doen en een politieverklaring te laten opstellen.
 • Laat zo snel mogelijk uw gestolen kredietkaarten en bankkaarten blokkeren (Card Stop België: 00 32 70 344 344). Doe dit ook voor uw identiteitskaart om identiteitsfraude tegen te gaan (doc stop 00200 2123 2123 of 0032 2518 2123). Indien u bestolen bent en niet meer over voldoende geld beschikt, kan u contact op nemen met familie of vrienden in België. Deze kunnen snel (binnen het uur) via geldtransfersystemen zoals Western Union Money Gram naar Millennium Bank of naar de postkantoren in Portugal geld versturen. Voor meer informatie, kan u of uw familie in België zich wenden tot de diensten van deze instellingen, of tot uw bank.
 • Indien u geen identiteitsdocumenten meer hebt, gaat u naar de Ambassade of één van de ereconsulaten voor nieuwe identiteitsdokumenten. De Ambassade of het ereconsulaat kan u een voorlopig paspoort uitgeven (geldigheid 1 maand, 10€ / 1 jaat 50€).

U dient zich persoonlijk bij de Ambassade of het ereconsulaat aan te bieden, in het bezit zijn van twee recente pasfoto's en de politieverklaring. U zal gevraagd worden om een aanvraagformulier in te vullen en de kosten van het reisdocument meteen te betalen.