Reizen naar Portugal: Reisadvies

Reist u naar Portugal? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Portugal

Informatie over klimaat en rampen in Portugal.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Het Portugese klimaat wordt omschreven als gematigd maritiem in het noorden en mediterraan met veel zonneschijn in het zuiden  (Estremadura, Alentejo & Algarve). De gemiddelde temperaturen liggen 10°C hoger dan in België. Er is geen vrieskou en de winters zijn vrij zacht behalve in het Noorden van het land (Serra de Estrela)

Voor meer informatie kan u terecht bij het Portugees Meteorologisch Instituut


Frequente natuurrampen


Bosbranden

De hoge temperaturen in combinatie met een lage vochtigheidsgraad en droge vegetatie verhoogt het risico op bosbranden.  

Het is dan ook, ten stelligste, aangeraden zich vooraf goed te informeren en bovendien altijd de instructies en/of raadgevingen van de politie, de burgerlijke bescherming en de brandweer nauwgezet op te volgen.

Hieronder een link om de evolutie van eventuele branden in Portugal op te volgen:  IPMA - Perigo de Incêndio Rural (PIR) Continente.

U kan eveneens de urgentielijn van de Civiele bescherming contacteren: 800 246 246.

Het nationale noodnummer om een brand te signaleren is 117. Daarnaast kan men ook het algemene noodnummer gebruiken: 112.


Veiligheid tijdens trektocht in de bergen

Tijdens de zomerperiode, verhoogt ook het risico op bosbranden in de omgeving van de wandelpaden naast de zogenaamde “levadas”, dit zijn de irrigatiekanalen langs de bergflanken in het binnenland van Madeira.

Jaarlijks worden (niet zelden fatale) valpartijen van onvoorzichtige wandelaars gesignaleerd op deze smalle, kronkelende en soms glibberige paden tegen de bergflanken. De wandelaars worden bijgevolg verzocht de aanwijzingen op de waarschuwingsborden naast de paden nauwkeurig na te leven.
  
Aan personen met gezondheidsproblemen of in geval van extreme weersomstandigheden (hitte, regen) of avontuurlijke trektochten wordt aanbevolen de 
regionale toeristische dienst of de regionale afdeling van de Civiele Bescherming te raadplegen alvorens dergelijke bergtocht aan te vatten.


Veiligheid op het strand

Bij het zwemmen in de Atlantische Oceaan dient u erg goed uit te kijken voor de vaak gevaarlijke zeestromingen. Tijdens de zomermaanden geeft een vlag op vele stranden aan of het veilig is om te zwemmen. Als u besluit een rode vlag (zwemmen en baden verboden) of een gele vlag (zwemmen verboden) te negeren, kunt u stevig beboet worden. Het is af te raden te baden of te zwemmen op onbewaakte stranden.

Meer info op Época Balnear | Bathing Season (amn.pt)Informatie voor en door surfers, die ook interessant kan zijn voor andere reizigers:


Aardbevingen

Lissabon en een groot gedeelte van Portugal liggen in een seismische zone, hoewel de laatste grote aardbeving dateert van 1755. Het risico op zware aardbevingen is klein maar reëel, vooral op de Azoren.

Meer informatie, vindt u op de website: 
www.prociv.pt, Autoridade Nacional da Protecção Civil (eveneens beschikbaar in het Engels).