Reizen naar Portugal: Reisadvies

Reist u naar Portugal? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Portugal

Informatie over klimaat en rampen in Portugal.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Het Portugese klimaat wordt omschreven als gematigd maritiem in het noorden en mediterraan met veel zonneschijn in het zuiden  (Estremadura, Alentejo & Algarve). De gemiddelde temperaturen liggen 10°C hoger dan in België. Er is geen vrieskou en de winters zijn vrij zacht behalve in het Noorden van het land (Serra de Estrela)

Voor meer informatie kan u terecht bij het Portugees Meteorologisch Instituut


Frequente natuurrampen


Bosbranden

Er bestaat een verhoogd risico op bosbranden. De hoge temperaturen in combinatie met een lage vochtigheidsgraad en droge vegetatie verhoogd het risico op bosbranden.  

We moeten onthouden dat Portugal door een groot aantal bosbranden tussen 23 juli 2019 en 25 juli 2019 werd geteisterd en meer dan 9.500 hectaren bossen vernietigd werden in en rond de steden Vila de Rei en  Mação. Er waren geen doden, noch Belgische slachtoffers, maar er waren 39 gewonden in de regio Castelo Branco, waarvan één persoon in ernstige toestand.

De exacte oorzaken van recente bosbranden zijn echter nog niet vastgesteld.

Alle reizigers wordt dan ook aangeraden bijzonder voorzichtig te zijn om zich in dit gebied te verplaatsen, Het is dus, ten stelligste, aangeraden om zich vooraf goed te informeren en bovendien altijd de instructies en/of raadgevingen van de politie, de burgerlijke bescherming en de brandweer nauwgezet op te volgen.

Hieronder een link om de evolutie van de branden in Portugal op te volgen: http://fogos.online/occurences?sid=5 en IPMA - Perigo de Incêndio Rural (PIR) Continente.

U kan eveneens de urgentielijn van de Civiele bescherming contacteren: 800 246 246.

Het nationale noodnummer om een brand te signaleren is 117. Daarnaast kan men ook het algemene noodnummer gebruiken, nl. 112.


Veiligheid tijdens trektocht in de bergen

Tijdens de hoger vermelde zomerperiode, verhoogt ook het risico op bosbranden in de omgeving van de wandelpaden naast de zogenaamde “levadas”, dit zijn de irrigatiekanalen langs de bergflanken in het binnenland van Madeira.

Jaarlijks worden (niet zelden fatale) valpartijen van onvoorzichtige wandelaars gesignaleerd op deze smalle, kronkelende en soms glibberige paden tegen de bergflanken. De wandelaars worden bijgevolg verzocht om de aanwijzingen op de waarschuwingsborden naast de paden nauwkeurig na te leven.
  
Aan personen met gezondheidsproblemen of in geval van extreme weersomstandigheden (hitte, regen) of avontuurlijke trektochten wordt aanbevolen om de regionale toeristische dienst of de regionale afdeling van de Civiele Bescherming te raadplegen alvorens dergelijke bergtocht aan te vatten.


Veiligheid op het strand

Bij het zwemmen van de stranden aan de Atlantische Oceaan dient u erg goed uit te kijken voor de vaak gevaarlijke zeestromingen. Tijdens de zomermaanden geeft een vlag op vele stranden aan of het veilig is om te zwemmen. Als u besluit om een rode vlag (zwemmen en baden verboden) of een gele vlag (zwemmen verboden) te negeren, kunt u stevig beboet worden. Het is af te raden te baden of te zwemmen op onbewaakte stranden.

Meer info op http://www.marinha.pt/Marinha/PT/extra/isn/Seguranca_praias/

Informatie voor en door surfers, die ook interessant is voor andere toeristen:


Aardbevingen

Lissabon en een groot gedeelte van Portugal liggen in een seismische zone, hoewel de laatste grote aardbeving dateert van 1755. Het risico op zware aardbevingen is klein maar reëel, vooral op de Azoren.

Meer informatie, vindt u op de website: www.prociv.pt, Autoridade Nacional da Protecção Civil (eveneens beschikbaar in het Engels).