Spanje

kaart Spanje

Laatste update

Sedert eind december 2019 treft een longziekte (coronavirus COVID-19) tienduizenden mensen over de hele wereld. Spanje is het tweede meest getroffen EU-land na Italië.

De Spaanse autoriteiten hebben op 14 maart ingrijpende inperkingsmaatregelen getroffen om de verspreiding van het virus tegen te gaan :

  • Niemand mag zich verplaatsen, behalve om naar zijn werk te gaan – voor zover het noodzakelijk is en hij niet in staat is om te telewerken, om naar huis te gaan en om voedsel en medicijnen te aankopen.

  • Sluiting van alle winkels die niet bedoeld zijn voor de verkoop van voedsel, medicijnen en echt noodzakelijke aankopen.

  • Sluiting van alle educatieve centra, scholen, universiteiten.

  • Sluiting van alle culturele en sportcentra en alle plaatsen van ontspanning (theaters, bioscopen, musea, enz.)

  • Sluiting van bars, restaurants en hotels (behalve afhaalservice)

Op 16 maart besloot Spanje de controles aan zijn landgrenzen opnieuw in te voeren: het is niet langer mogelijk om Spanje binnen te komen, behalve voor Spaanse staatsburgers en mensen die over een wettelijke verblijfstitel in dit land beschikken. Toeristische reizen naar Spanje zijn niet meer mogelijk.

Het is echter nog steeds mogelijk om Spanje met de wagen te verlaten om terug te keren naar België. Het is ook nog mogelijk om per vliegtuig terug te keren naar uw domicilie in België.  Er worden aanzienlijke verstoringen van het luchtverkeer opgemerkt, gelieve hierover uw luchtvaartmaatschappij te contacteren.  

De grensposten voor de in- en uitreis tussen Marokko en Spanje via de steden Ceuta en Melilla zijn (tijdelijk) gesloten. Er worden geen uitzonderingen op deze sluiting geaccepteerd.

Er zijn nog binnenlandse treinverbindingen naar Madrid en Barcelona en er zijn nationale vluchten die Tenerife en Barcelona verbinden met Madrid, ​​vanwaar het mogelijk is om rechtstreeks naar Brussel te vliegen (met IBERIA); gelieve wel altijd te verifiëren bij de luchtvaartmaatschappij of de vlucht wel zal doorgaan.

Hotels en andere toeristische accommodaties werden in heel Spanje ten laatste op 26 maart gesloten voor nieuwe gasten. Voor toeristen die buiten hun wil om nog steeds niet zijn kunnen terugkeren naar hun thuisland is er een lijst van toeristische accomodaties gepubliceerd waar het wel nog mogelijk is om in te checken: https://www.boe.es/boe/dias/2020/03/25/pdfs/BOE-A-2020-4027.pdf(externe link)(externe link)

Bepaalde landen weigeren de toegang op hun grondgebied van personen die verbleven hebben in Spanje of erdoor gereisd zijn en andere landen leggen beperkingen op voor reizigers afkomstig uit Spanje.

De FOD Volksgezondheid heeft een site gewijd aan het coronavirus online gezet: https://www.info-coronavirus.be/nl/(externe link)

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be(externe link).​

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Spanje is in het algemeen een veilig land, wel dient men in toeristische streken bijzonder aandachtig te zijn voor kleine criminaliteit. De toename van het toerisme heeft namelijk een verhoogd aantal diefstallen tot gevolg gehad. Het is ten stelligste aangeraden een fotokopie van uw identiteitsdocumenten bij te houden in uw hotel of logement (in geval van diefstal/verlies).

Zoals overal valt de mogelijkheid van een terroristische aanslag nooit uit te sluiten. Reizigers dienen dan ook waakzaam te zijn en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

 
Criminaliteit

Risico diefstal op de wegen

Wees waakzaam ten opzichte van mensen die schijnbaar zeer behulpzaam zijn wanneer u een lekke band heeft: het gaat vaak om dieven van wie de medeplichtigen even voordien de lekke band veroorzaakt hebben. Ook kijkt u best uit voor andere weggebruikers die u teken doen dat u een dergelijk probleem heeft met de wagen.

Valse politieagenten hebben het gemunt op buitenlandse toeristen en specifiek op zwaar beladen wagens op weg naar Marokko. Het is daarom sterk aan te bevelen om niet veel cash mee te nemen en gebruik te maken van andere betalingswijzen (kredietkaarten). Als voorzorgsmaatregel is het raadzaam om het registratienummer van de agenten en hun voertuigs nummerplaat te noteren en rechtstreeks naar de Guardia Civil (062 of 112) te bellen om een bevestiging van de politieagenten en van het controle te ontvangen. 

Wanneer u via een SOS-paal om bijstand vraagt, noteer dan de naam van de takeldienst die zal tussenkomen. Zo kunt u controleren of diegenen die u komen helpen wel degelijk tot de firma behoren die u hebt opgeroepen. Er zijn namelijk, vooral in Catalonië, takelwagens die langs de autosnelwegen rijden en tegen zeer hoge tarieven spontaan hun hulp aanbieden.

Het is aangewezen om de deuren van de auto te vergrendelen tijdens uw rit door de Spaanse steden. Dieven te voet of met de scooter kunnen u verrassen door de deur te openen en uw tas te stelen. Ook een open venster is ideaal voor deze dieven.

 
Risico diefstal zakkenrollers in de stad

  • Wanneer een onbekende uw aandacht probeert te trekken moet u steeds zeer waakzaam zijn. Het kan de medeplichtige zijn van een zakkenroller. 
  • Houd uw tassen en bagage steeds in de gaten. Het is ook beter om geen waardvolle voorwerpen te etaleren.
  • Houd uw tas gesloten en draag die samen met uw fotoapparaat vóór u of langs de kant van uw partner. De portefeuille houdt u best in een gesloten zak en op een plaats die een diefstal niet vergemakkelijkt. 


In Madrid

Zakkenrollen komt vaak voor, maar het gaat zelden gepaard met geweld. De plaatsen bij uitstek waar deze gauwdieven rondhangen zijn bepaalde wijken (Callao-Puerta Del Sol, Plaza Santa Ana, Parque del Retiro en Museo del Prado, plaza Colon), in metro- en treinstations, de toeristische straten, maar ook in restaurants en op terrasjes. Ook in  Madrid lopen valse politieagenten rond die op deze manier geld proberen af te troggelen van toeristen.

 
In Andalusië

Kleine criminaliteit leeft op, ondanks de versterking van de politiediensten. Wees waakzaam in de toeristische wijken (Santa Cruz in Sevilla).

 
In Catalonië

Georganiseerde en/of spontane manifestaties vinden regelmatig plaats in Barcelona en andere steden in Catalonië. Wees voorzichtig als u zich in de buurt van zo´n manifestatie bevindt en volg de instructies van de veiligheidsdiensten op. Deze protestacties kunnen mobiliteitsproblemen veroorzaken en kunnen de stiptheid van het openbaar vervoer hypothekeren.

Barcelona blijft de thuishaven van talloze dieven en zakkenrollers, vooral in het centrum van de stad, op de toeristische trekpleisters, maar ook in openbare gelegenheden zoals stations, de haven, de luchthaven en op de campings van de Costa Brava. Verhoog uw waakzaamheid in druk bezochte straten, maar ook op rustiger gelegen plaatsen, en wees voorzichtig indien een al te sympathieke voorbijganger u tracht te benaderen. De grote risicozones zijn voornamelijk Plaça Catalunya, de  Ramblas, Paseo de Gracia (op de laan, in de inkomhal van hotels, en zelfs in de winkels!), het gotische kwartier en L’Eixample, het Noordstation (busstation), het station van Sants (TGV), de metro, de lanen Meridiana, Diagonal, en het plein Las Glorias.

Op de belangrijkste toegangswegen tot de stad zijn er veelvuldige gevallen van gesimuleerde of geprovoceerde klapbanden met de bedoeling buitenlandse voertuigen tot stilstand te brengen. Er zijn ook veel overvallen gemeld net bij het voorbijrijden van de betaalpoorten op de autowegen rond Barcelona, op de stopplaatsen en in servicestations van de tolwegen, en zelfs in het industriepark van Badalona (IKEA).  De bedoeling is het voertuig en/of uw bezittingen te stelen.
Laat uw spullen nooit onbeheerd achter op de luchthaven, in het station, in de metro, in de receptie van het hotel, op het strand, op de camping, of zichtbaar in een geparkeerde wagen.  Het is ten stelligste aangeraden een fotokopie van uw identiteitsdocumenten bij te houden in uw hotel of logement (in geval van diefstal/verlies).

 
Valenciaanse Communiteit (Valencia, Alicante, Castellon)

Ook in deze streek dient de reiziger op te letten voor het groot aantal diefstallen in het historische centrum van Valencia (d.w.z. de Barrio del Carmen en dan vooral la Plaza de la Reina vlakbij de kathedraal). Verder zijn markten in open lucht in de provincie van Alicante ook een trekpleister voor gauwdieven.

 
Canarische eilanden

Risico voor zakkenrollers op alle toeristische plaatsen waar er een volkstoeloop