Spanje

kaart Spanje

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

 • Momenteel mag u enkel naar het buitenland reizen om een essentiële reden. U kan meer lezen over essentiële redenen voor reizen op de website https://www.info-coronavirus.be/nl/reizen/  
 • Indien u toch voor een essentiële reis naar het buitenland zal reizen, raden we aan rekening te houden met onderstaande adviezen.

COVID

INFO: het tonen van een recente negatieve PCR- of TMA-test wordt vereist voor elke reiziger uit België die in Spanje aankomt per vliegtuig of boot. Zie verdere info hieronder.

BELANGRIJKE RECENTE INFORMATIE:

CANARISCHE EILANDEN

De eilanden Lanzarote en La Graciosa sluiten hun grenzen ten minste tot en met 4 maart.
Voor de regering van de Canarische Eilanden is het toch mogelijk om vanuit België naar deze twee eilanden te reizen onder de volgende voorwaarden:

 • Voor toeristen, als ze een reservering hebben in een hotel of goedgekeurde toeristische accommodatie (woning van familie of vrienden valt dus NIET in deze categorie);
 • Voor residenten, als ze een NIE (= Spaans identificatienummer voor buitenlanders) of een empadronamiento (= officieel adres in Lanzarote of La Graciosa) hebben.  Lanzarote of La Graciosa binnengaan om bij familie of vrienden te gaan logeren wordt dus niet toegestaan
 1. Spanje binnenkomen
 2. Zich verplaatsen binnen Spanje
 3. Beperkende maatregelen

 

1. Spanje binnenkomen

Niet-essentiële reizen van en naar België zijn momenteel verboden. Wie zich vanuit België verplaatst, moet in het bezit zijn van een verklaring op eer (beschikbaar hier). De verklaring op eer moet gelinkt worden aan het Passenger Location Form en ondersteund worden door de nodige documenten. Gedurende de periode van het verbod zijn enkel essentiële reizen toegelaten. Concreet gaat het om reizen omwille van:

 1. Dwingende gezinsredenen

Gezinshereniging;

Bezoeken aan een echtgenoot of partner die niet onder hetzelfde dak woont, voor zover een aannemelijk bewijs geleverd kan worden van een stabiele en duurzaam onderhouden relatie;

Verplaatsingen in het kader van co-ouderschap, burgerlijke en religieuze huwelijken, begrafenissen of crematies (van aanverwanten of naasten).

 1. Humanitaire redenen

Verplaatsingen om medische redenen en verderzetting van een medische behandeling;

Bijstand aan een oudere, minderjarige, gehandicapte of kwetsbare persoon

Bezoek aan aanverwanten in palliatieve zorg.

 1. Studieredenen

Reizen van leerlingen, studenten en stagiairs, die in het kader van hun studies een uitwisseling volgen;

Onderzoekers met een gastovereenkomst.

 1. Inwoners van grensregio’s

Verplaatsingen als onderdeel van het dagdagelijkse leven voor activiteiten die eveneens in België toegelaten zijn;

 1. Professionele redenen voor de uitoefening van de professionele activiteit
 2. Divers

Zorg voor dieren, verplaatsingen in het kader van juridische verplichtingen (voor zover deze niet digitaal kunnen gebeuren), dringende herstellingen in het kader van de veiligheid van een voertuig en een verhuizing worden ook als essentieel beschouwd.

De Spaanse autoriteiten verplichten reizigers die met het vliegtuig naar Spanje reizen op voorhand een FCS-formulier (Formulario de Control Sanitario of Health Control Form) in te vullen. Dit formulier kan ingevuld worden op deze website op elk moment vóór het aanvatten van de reis. Echter, het stuk van het formulier dat vragen bevat in verband met de gezondheid van de reiziger kan pas vervolledigd worden gedurende de laatste 48 uur vóór aankomst in Spanje. Na invulling en ondertekening van het gehele formulier, ontvangt de reiziger een QR-code. Nadien wordt bij aankomst op de Spaanse luchthaven van bestemming de QR-code opgevraagd.

Indien u voor het werk voor een periode van minder dan 72 uur naar Spanje reist, dient uw werkgever het BTA-formulier in te vullen. Zoniet kan uw reis bij uw terugkeer naar België niet als een professionele reis beschouwd worden .

Het is nu ook verplicht voor alle reizigers vanaf 6 jaar (ongeacht hun nationaliteit) afkomstig uit België een PCR- of TMA-test (moleculaire test - Transcription Mediated Amplification) te ondergaan, maximum 72 uur vóór de aankomst in de (lucht)haven in Spanje. Het fysiek bewijs (= attest) van de negatieve test, opgesteld in het Spaans, Frans, Duits of Engels, moet voorgelegd worden bij aankomst in Spanje. Dit attest moet verplicht volgende gegevens bevatten: de volledige naam van de reiziger, het nummer van de identiteitskaart of het paspoort (moet identiek zijn aan het nummer dat gebruikt wordt om de QR-code aan te vragen!), de dag van de test, naam en contactgegevens van het centrum dat de analyse uitvoert, de gebruikte techniek en het negatieve resultaat.

Indien u gedurende de laatste twee weken in België bent geweest en u reist af naar Galicië, dient u binnen de 24 uur na aankomst een formulier in te vullen op de website van de Galicische overheid (in het Spaans of Galicisch) of uw gegevens door te geven via het nummer +34 881 00 20 21. 

Transit door Frankrijk: lees de huidige regels in het reisadvies voor Frankrijk

De grensposten voor de in- en uitreis tussen Marokko en Spanje via de steden Ceuta en Melilla blijven momenteel gesloten. Er worden geen uitzonderingen op deze sluiting geaccepteerd.

 

2. Zich verplaatsen binnen Spanje

Op 25 oktober werd opnieuw de staat van alarm uitgeroepen met als belangrijkste gevolgen:

 1. Avondklok over het hele Spaanse grondgebied tussen 23u en 6u. Deze avondklok kan door de Autonome Regio's uitgebreid worden naar een tijdsspanne van 22u tot 7u
 2. De Autonome Regio’s hebben de mogelijkheid om hun hele grondgebied te sluiten voor niet-essentiële verplaatsingen. 
 3. Ook binnen de Autonome Regio’s kunnen bepaalde zones of gemeentes worden afgesloten voor niet-essentiële verplaatsingen.
 4. Het fluctuerende schema voor de sluitingen van het grondgebied van de Autonome Regio’s is momenteel als volgt (er worden ook de zones en gemeentes vermeld die niet betreden of verlaten mogen worden zonder geldige reden (niet-exhaustieve lijst)).
 • Andaloesië: gesloten tot en met 4 maart

binnen het grondgebied: alle provincies en daarbinnen de helft van alle gemeentes.

 • Aragón: gesloten tot en met 5 maart

binnen het grondgebied: de drie provincies en daarbinnen de gemeentes Zaragoza, Teruel, Alcañiz en Calatayud.

 • Asturië: voor onbeperkte duur gesloten
 • Balearen: open 
 • Baskenland: voor onbeperkte duur gesloten

binnen het grondgebied: alle gemeentes

 • Canarische Eilanden: open

binnen het grondgebied: de eilanden Lanzarote en La Graciosa zijn gesloten ten minste tot en met 4 maart.

 • Cantabrië: voor onbeperkte duur gesloten
 • Castilië en León: voor onbeperkte duur gesloten

binnen het grondgebied: alle gemeentes

 • Castilla-La-Mancha: voor onbeperkte duur gesloten

binnen het grondgebied: alle gemeentes

 • Catalonië: voor onbeperkte duur gesloten

binnen het grondgebied: alle kantons

 • Ceuta: voor onbeperkte duur gesloten
 • Extremadura: open

binnen het grondgebied: San Vicente de Alcántara, Miajadas, Valencia de Alcántara, Puebla de la Calzada, Malpartida de Plasencia, Villafranca de los Barros, Santa Amalia, Ribera del Fresno, Trujillo, Montijo, Talavera la Real, Alburquerque, Calamonte, La Zarza, Herrera del Duque, Hervás, Arroyo de San Serván, Villanueva del Fresno, Valverde de Leganés, Aceuchal, Barcarrota en Santa Marta.

 • Galicië: voor onbeperkte duur gesloten (zie ook formulier onder punt 1. Spanje binnenkomen)

 

binnen het grondgebied:  afgezien van de gesloten gemeentes Corcubión, Curtis, Ponteceso, Moeche, O Corgo, Guitiriz, Gomesende, A Gudiña, A Peroxa en Toques, is het mogelijk zich te verplaasten tussen gemeentes van hetzelfde niveau (de grenzen van het gebied dat gevormd wordt door de sanitaire zones A Coruña, Ferrol en Pontevedra zijn wel gesloten)

 

 • La Rioja: voor onbeperkte duur gesloten
 • Autonome Regio Madrid: open

binnen het grondgebied:

- in de stad Madrid: de zones ZBS Vinateros-Torito (Distrito de Moratalaz), ZBS Andrés Mellado (Distrito de Chamberí), ZBS Aravaca (Distrito de Moncloa-Aravaca), ZBS Jazmín (Distrito de Ciudad Lineal), ZBS Montesa en ZBS General Oraa (Distrito de Salamanca);

- in andere gemeentes: de zone Getafe (ZBS Getafe Norte); en de volledige gemeentes El Álamo, Alcobendas, Becerril de la Sierra, Brunete, Collado Villalba, Griñón, Hoyo de Manzanares, Mejorada del Campo, Moralzarzal, Navacerrada, San Sebastián de los Reyes, Torrejón de Ardoz, Villaconejos en Villanueva del Pardillo.

 • Melilla: voor onbeperkte duur gesloten
 • Murcia: voor onbeperkte duur gesloten

binnen het grondgebied: Abarán, Albudeite, Alguazas, Alhama, Beniel, Bullas, Calasparra, Caravaca de la Cruz, Campos del Río, Cartagena, Ceutí, Cieza, Fortuna, Jumilla, Las Torres de Cotillas, Lorca, Murcia, Molina de Segura, Moratalla, Mula, Santomera, Pliego, San Javier, San Pedro del Pinatar, Ulea en Yecla.

 • Navarra: voor onbeperkte duur gesloten
 • Autonome Regio Valencia: gesloten tot en met 14 maart

binnen het grondgebied: Valencia, Alicante, Elche, Castellón, Torrevieja, Torrent, Orihuela, Gandia, Paterna, Benidorm, Sagunt, Alcoy, Sant Vicent del Raspeig, Elda-Petrer en Vila-real (enkel van vrijdag 15u tot maandag 6u)

 1. Voor personen die reizen vanuit niet-afgesloten regio’s of landen is het echter wel mogelijk de gesloten regio’s te doorkruisen als de regio van bestemming een niet-gesloten regio is.
 2. De volgende verplaatsingen, wanneer zij gerechtvaardigd zijn, worden als essentieel beschouwd en maken een uitzondering uit die het toestaat een gesloten Autonome Regio binnen te gaan:

a) Bezoeken aan gezondheidscentra, -diensten en –instellingen

b) Het nakomen van professionele, commerciële, institutionele of legale verplichtingen;

c) Het schoollopen aan universiteiten, onderwijs- en opvoedingsinstellingen, incl. kleuterscholen

d) Terugkeer naar de gewoonlijke of effectieve woonplaats (dus geen tweede verblijven);

e) Bijstand en zorg voor ouderen, minderjarigen, personen ten laste, gehandicapte of kwetsbare personen;

f) Reizen naar financiële of verzekeringsinstellingen of tankstations in aangrenzende landen;

g) Vereiste of dringende handelingen in openbare, gerechtelijke of notariële instellingen;

h) Hernieuwingen van licenties en officiële documenten, alsook andere administratieve procedures die niet kunnen worden uitgesteld;

i) Het uitvoeren van examens of officiële testen die niet kunnen worden uitgesteld;

j) Gevallen van overmacht of noodzaak;

k) Elke andere activiteit van diezelfde aard, aantoonbaar met documenten.

De toeristische reizen of verblijven in een tweede residentie of vakantiehuis worden dus niet als essentiële verplaatsingen beschouwd en zijn bijgevolg niet toegestaan wanneer de uiteindelijke bestemming een Autonome Regio is waarvan het grondgebied gesloten is. Momenteel zijn dat soort reizen dus enkel mogelijk naar volgende niet gesloten Autonome Regio’s: Extremadura, Galicië, Balearen en Canarische Eilanden.

 

3. Beperkende maatregelen

Om alle concrete maatregelen te kennen die voor u van toepassing zijn, dient u zich te informeren bij uw Autonome Regio van bestemming. U kunt de websites van elke Regio via deze link terugvinden (consulteerbaar in het Spaans/Engels).

Eén maatregel is van kracht op het gehele Spaanse grondgebied: het gebruik van een mondmasker is op openbare plaatsen verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar, behalve in geval van:

 • ademhalingsproblemen die kunnen verergeren door het gebruik van een masker,
 • andere medische redenen waarbij het gebruik van een masker afgeraden wordt (met documenten aan te tonen)
 • gedragsveranderingen veroorzaakt door een handicap of hulpbehoevendheid waardoor het onmogelijk is om een masker te dragen
 • activiteiten die incompatibel zijn met het dragen van een masker
 • overmacht of situatie van noodzaak.

Het gebruik van het masker is ook verplicht wanneer u de wagen deelt met personen met een ander woonadres.

Op de Canarische eilanden geldt deze regel echter niet in natuurgebieden en in landelijke zones telkens wanneer het mogelijk is 1,5 meter afstand te bewaren van andere personen.

Het is in gans Spanje niet mogelijk met meer dan zes personen samen te komen, zowel op private eigendommen als op de openbare weg. De Autonome Regio’s kunnen dit maximumaantal verlagen.

Voor elke reis naar Spanje kunt u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be


 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Spanje is in het algemeen een veilig land, wel dient men in toeristische streken bijzonder aandachtig te zijn voor kleine criminaliteit. De toename van het toerisme heeft namelijk een verhoogd aantal diefstallen tot gevolg gehad. Het is ten stelligste aangeraden een fotokopie van uw identiteitsdocumenten bij te houden in uw hotel of logement (in geval van diefstal/verlies).

Zoals overal valt de mogelijkheid van een terroristische aanslag nooit uit te sluiten. Reizigers dienen dan ook waakzaam te zijn en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

 
Criminaliteit

Risico diefstal op de wegen

Wees waakzaam ten opzichte van mensen die schijnbaar zeer behulpzaam zijn wanneer u een lekke band heeft: het gaat vaak om dieven van wie de medeplichtigen even voordien de lekke band veroorzaakt hebben. Ook kijkt u best uit voor andere weggebruikers die u teken doen dat u een dergelijk probleem heeft met de wagen.

Valse politieagenten hebben het gemunt op buitenlandse toeristen en specifiek op zwaar beladen wagens op weg naar Marokko. Het is daarom sterk aan te bevelen om niet veel cash mee te nemen en gebruik te maken van andere betalingswijzen (kredietkaarten). Als voorzorgsmaatregel is het raadzaam om het registratienummer van de agenten en hun voertuigs nummerplaat te noteren en rechtstreeks naar de Guardia Civil (062 of 112) te bellen om een bevestiging van de politieagenten en van het controle te ontvangen. 

Wanneer u via een SOS-paal om bijstand vraagt, noteer dan de naam van de takeldienst die zal tussenkomen. Zo kunt u controleren of diegenen die u komen helpen wel degelijk tot de firma behoren die u hebt opgeroepen. Er zijn namelijk, vooral in Catalonië, takelwagens die langs de autosnelwegen rijden en tegen zeer hoge tarieven spontaan hun hulp aanbieden.

Het is aangewezen om de deuren van de auto te vergrendelen tijdens uw rit door de Spaanse steden. Dieven te voet of met de scooter kunnen u verrassen door de deur te openen en uw tas te stelen. Ook een open venster is ideaal voor deze dieven.

 
Risico diefstal zakkenrollers in de stad

 • Wanneer een onbekende uw aandacht probeert te trekken moet u steeds zeer waakzaam zijn. Het kan de medeplichtige zijn van een zakkenroller. 
 • Houd uw tassen en bagage steeds in de gaten. Het is ook beter om geen waardvolle voorwerpen te etaleren.
 • Houd uw tas gesloten en draag die samen met uw fotoapparaat vóór u of langs de kant van uw partner. De portefeuille houdt u best in een gesloten zak en op een plaats die een diefstal niet vergemakkelijkt. 


In Madrid

Zakkenrollen komt vaak voor, maar het gaat zelden gepaard met geweld. De plaatsen bij uitstek waar deze gauwdieven rondhangen zijn bepaalde wijken (Callao-Puerta Del Sol, Plaza Santa Ana, Parque del Retiro en Museo del Prado, plaza Colon), in metro- en treinstations, de toeristische straten, maar ook in restaurants en op terrasjes. Ook in  Madrid lopen valse politieagenten rond die op deze manier geld proberen af te troggelen van toeristen.

 
In Andalusië

Kleine criminaliteit leeft op, ondanks de versterking van de politiediensten. Wees waakzaam in de toeristische wijken (Santa Cruz in Sevilla).

 
In Catalonië

Georganiseerde en/of spontane manifestaties vinden regelmatig plaats in Barcelona en andere steden in Catalonië. Wees voorzichtig als u zich in de buurt van zo´n manifestatie bevindt en volg de instructies van de veiligheidsdiensten op. Deze protestacties kunnen mobiliteitsproblemen veroorzaken en kunnen de stiptheid van het openbaar vervoer hypothekeren.

Barcelona blijft de thuishaven van talloze dieven en zakkenrollers, vooral in het centrum van de stad, op de toeristische trekpleisters, maar ook in openbare gelegenheden zoals stations, de haven, de luchthaven en op de campings van de Costa Brava. Verhoog uw waakzaamheid in druk bezochte straten, maar ook op rustiger gelegen plaatsen, en wees voorzichtig indien een al te sympathieke voorbijganger u tracht te benaderen. De grote risicozones zijn voornamelijk Plaça Catalunya, de  Ramblas, Paseo de Gracia (op de laan, in de inkomhal van hotels, en zelfs in de winkels!), het gotische kwartier en L’Eixample, het Noordstation (busstation), het station van Sants (TGV), de metro, de lanen Meridiana, Diagonal, en het plein Las Glorias.

Op de belangrijkste toegangswegen tot de stad zijn er veelvuldige gevallen van gesimuleerde of geprovoceerde klapbanden met de bedoeling buitenlandse voertuigen tot stilstand te brengen. Er zijn ook veel overvallen gemeld net bij het voorbijrijden van de betaalpoorten op de autowegen rond Barcelona, op de stopplaatsen en in servicestations van de tolwegen, en zelfs in het industriepark van Badalona (IKEA).  De bedoeling is het voertuig en/of uw bezittingen te stelen.
Laat uw spullen nooit onbeheerd achter op de luchthaven, in het station, in de metro, in de receptie van het hotel, op het strand, op de camping, of zichtbaar in een geparkeerde wagen.  Het is ten stelligste aangeraden een fotokopie van uw identiteitsdocumenten bij te houden in uw hotel of logement (in geval van diefstal/verlies).

 
Valenciaanse Communiteit (Valencia, Alicante, Castellon)

Ook in deze streek dient de reiziger op te letten voor het groot aantal diefstallen in het historische centrum van Valencia (d.w.z. de Barrio del Carmen en dan vooral la Plaza de la Reina vlakbij de kathedraal). Verder zijn markten in open lucht in de provincie van Alicante ook een trekpleister voor gauwdieven.

 
Canarische eilanden

Risico voor zakkenrollers op alle toeristische plaatsen waar er een volkstoeloop