Spanje

kaart Spanje

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

Raadpleeg ook de homepage van deze website voor het overzicht met kleurencodes.

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. De tabel ‘U vertrekt naar ...’ met drie kleuren geeft aan of u een land binnen mag reizen (groene kleur), er binnen mag onder voorwaarden (zoals in acht nemen van een quarantaine, het afleggen/voorleggen van een Covid-test of het vermijden van lokale lockdownzones) (oranje kleur) of niet binnen mag (rode kleur).

2. Niet-essentiële reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven tot nader order verboden, op basis van artikel 18, §1 van het Ministerieel besluit van 30 juni 2020. Vanaf 1 augustus 2020 zijn ALLE reizigers die naar België terugkeren verplicht om het “Passenger Locator Form” in te vullen. Meer informatie vindt u op www.info-coronavirus.be.

3. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. TENZIJ U TERUGKEERT UIT EEN ‘hoogrisicogebied’ dat wordt aangeduid op de tabel ‘U keert terug uit ...’: wie terugkeert uit een van deze gebieden dient verplicht in zelfisolatie te gaan (rode zone) of verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen na terugkeer (oranje zone). Meer info over de verplichte quarantaine in België vindt u op www.info-coronavirus.be.

4. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

 


UITLEG KLEURENCODE

De volgende regio's zijn een rode zone : het hele land is een rode zone, met uitzondering van de eilanden Tenerife, La Gomera, La Palma en El Hierro.

De volgende regio's zijn momenteel een oranje zone : Tenerife, La Gomera, La Palma en El Hierro.

 

In het grootstedelijk gebied Barcelona en het district La Noguera (provincie Lerida) raadt de Catalaanse overheid  de bevolking ten stelligste aan zo veel mogelijk thuis te blijven, doch het gaat hier momenteel nog niet om een juridisch afdwingbare verplichting.

De beperkende maatregelen in Catalonie (metropolitaan gebied van Barcelona, La Segria, La Noguera en L’Alt Emporda) kunnen geconsulteerd worden op https://web.gencat.cat/ca/activem/

Het is tot minstens eind september niet mogelijk volgende zones te betreden of te verlaten zonder geldige reden:

In Autonome Regio Madrid: sanitaire zones Puerta Bonita, Vista Alegre en Guayaba, in Carabanchel; Almendrales, Las Calesas, Zofío, Orcasur en San Fermín, in Usera; San Andrés, San Cristóbal, El Espinillo en Los Rosales, in Villaverde; Villa de Vallecas; Entrevías, Martínez de la Riva, San Diego, Numancia, Peña Prieta, Pozo del Tío Raimundo, Ángela Uriarte, Alcalá de Guadaira en Federica Montseny, in Puente de Vallecas; Doctor Cirajas, Ghandi, Daroca en La Elipa, in Ciudad Lineal; Alicante, Cuzco en Francia, in Fuenlabrada; Humanes de Madrid; Moraleja de Enmedio; San Blas en Isabel II, in Parla; Las Margaritas en Sánchez Morate, in Getafe; Reyes Católicos, in San Sebastián de los Reyes; Chopera en Miraflores, in Alcobendas.

Op de Balearen: bepaalde wijken van Palma de Mallorca (Son Gotleu, Can Capes, Soledat Nort, Son Canals en Arquitecte Bennàsar) en Eivissa (Vila en Sant Antoni);

In Cantabrië: de wijk La Inmobiliaria in Torrelavega;

In Castilië en León: Pesquera del Duero en Sotillo de la Ribera (in één keer deze gemeentes doorrijden is wel mogelijk).Indien u gedurende de laatste twee weken in een risicogebied geweest bent (N.B: België wordt als een risicogebied beschouwd) en u reist af naar Galicië, dient u binnen de 24 uur na aankomst een formulier in te vullen op de website van de Galicische overheid https://www.sergas.es/A-nosa-organizacion/Benvida-viaxeirxs?idioma=es (in het Spaans of Galicisch) of uw gegevens door te geven via het nummer +34 881 00 20 21.

De Spaanse binnengrenzen zijn sinds 1 juli zonder restricties geopend voor bezoekers uit de Schengenzone.

De grensposten voor de in- en uitreis tussen Marokko en Spanje via de steden Ceuta en Melilla blijven momenteel gesloten. Er worden geen uitzonderingen op deze sluiting geaccepteerd.

Men kan zich vrij bewegen doorheen Spanje.
 

Spanje verlaten

Belgen die zich reeds in Spanje bevinden, kunnen Spanje vrij verlaten. Personen die in een rode zone zijn geweest, dienen wel in quarantaine te gaan bij aankomst in België en een test te ondergaan.

Verhoogde waakzaamheid bij terugkeer uit de hierboven vermelde oranje zones wordt aanbevolen.

Bepaalde (vooral niet-EU) landen weigeren de toegang tot hun grondgebied aan personen die verbleven in Spanje of erdoor gereisd zijn en andere landen leggen dan weer beperkingen op voor reizigers afkomstig uit Spanje.
 

Verplaatsing per vliegtuig

Het luchtverkeer tussen België en Spanje, directe vluchten inbegrepen, herneemt geleidelijk. Gelieve voor alle informatie in verband met vluchten de luchtvaartmaatschappijen te contacteren. U verifieert best ook altijd bij de luchtvaartmaatschappij of de vlucht wel zal doorgaan.

De Spaanse autoriteiten hebben strikte gezondheidscontroles in werking gesteld voor reizigers die met het vliegtuig in Spanje aankomen. Zij moeten een document invullen waarin zij hun vertrekplaats aangeven en of ze met het virus in contact zijn geweest. Dit document kan ingevuld worden op de website www.spth.gob.es op elk moment vóór het aanvatten van de reis (de applicatie voor uw telefoon is nog niet beschikbaar in België). Echter, het stuk van het formulier dat vragen bevat in verband met de gezondheid van de reiziger kan pas vervolledigd worden gedurende de laatste 48 uur vóór aankomst in Spanje. Na invulling en ondertekening van het gehele formulier, ontvangt de reiziger een QR-code. Nadien wordt bij aankomst op de Spaanse luchthaven van bestemming de QR-code opgevraagd, de temperatuur gemeten en een visueel onderzoek uitgevoerd vooraleer toegang tot het grondgebied verleend wordt. Indien een van beide testen niet met succes wordt doorstaan, volgt er een grondiger medisch onderzoek, dat kan leiden tot een verplichte quarantaine of een verwijzing naar de lokale gezondheidszorg.       

Sinds 1 juli staan ​​alle Spaanse luchthavens (internationaal en regionaal) open voor internationaal luchtverkeer. 
 

Verplaatsing per trein

Er rijden dagelijks hogesnelheidstreinen tussen Barcelona en Parijs via Girona en Marseille.
 

Beperkende maatregelen – versoepeling

Sinds 21 juni zijn het de 17 Autonome Regio’s die beperkende maatregels kunnen opleggen voor hun jurisdictie. Om de concrete maatregelen te kennen die voor u van toepassing zijn, dient u zich dus te informeren bij uw Autonome Regio van bestemming. U kunt de websites van elke Regio via deze link terugvinden (consulteerbaar in het Spaans/Engels).

Eén maatregel is van kracht op het gehele Spaanse grondgebied: het gebruik van een mondmasker is op openbare plaatsen verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar. 

​Op de Canarische eilanden geldt deze regel echter niet in natuurgebieden en in landelijke zones telkens wanneer het mogelijk is 1,5 meter afstand te bewaren van andere personen.

 

Voor elke reis naar Spanje kunt u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be


 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Spanje is in het algemeen een veilig land, wel dient men in toeristische streken bijzonder aandachtig te zijn voor kleine criminaliteit. De toename van het toerisme heeft namelijk een verhoogd aantal diefstallen tot gevolg gehad. Het is ten stelligste aangeraden een fotokopie van uw identiteitsdocumenten bij te houden in uw hotel of logement (in geval van diefstal/verlies).

Zoals overal valt de mogelijkheid van een terroristische aanslag nooit uit te sluiten. Reizigers dienen dan ook waakzaam te zijn en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

 
Criminaliteit

Risico diefstal op de wegen

Wees waakzaam ten opzichte van mensen die schijnbaar zeer behulpzaam zijn wanneer u een lekke band heeft: het gaat vaak om dieven van wie de medeplichtigen even voordien de lekke band veroorzaakt hebben. Ook kijkt u best uit voor andere weggebruikers die u teken doen dat u een dergelijk probleem heeft met de wagen.

Valse politieagenten hebben het gemunt op buitenlandse toeristen en specifiek op zwaar beladen wagens op weg naar Marokko. Het is daarom sterk aan te bevelen om niet veel cash mee te nemen en gebruik te maken van andere betalingswijzen (kredietkaarten). Als voorzorgsmaatregel is het raadzaam om het registratienummer van de agenten en hun voertuigs nummerplaat te noteren en rechtstreeks naar de Guardia Civil (062 of 112) te bellen om een bevestiging van de politieagenten en van het controle te ontvangen. 

Wanneer u via een SOS-paal om bijstand vraagt, noteer dan de naam van de takeldienst die zal tussenkomen. Zo kunt u controleren of diegenen die u komen helpen wel degelijk tot de firma behoren die u hebt opgeroepen. Er zijn namelijk, vooral in Catalonië, takelwagens die langs de autosnelwegen rijden en tegen zeer hoge tarieven spontaan hun hulp aanbieden.

Het is aangewezen om de deuren van de auto te vergrendelen tijdens uw rit door de Spaanse steden. Dieven te voet of met de scooter kunnen u verrassen door de deur te openen en uw tas te stelen. Ook een open venster is ideaal voor deze dieven.

 
Risico diefstal zakkenrollers in de stad

  • Wanneer een onbekende uw aandacht probeert te trekken moet u steeds zeer waakzaam zijn. Het kan de medeplichtige zijn van een zakkenroller. 
  • Houd uw tassen en bagage steeds in de gaten. Het is ook beter om geen waardvolle voorwerpen te etaleren.
  • Houd uw tas gesloten en draag die samen met uw fotoapparaat vóór u of langs de kant van uw partner. De portefeuille houdt u best in een gesloten zak en op een plaats die een diefstal niet vergemakkelijkt. 


In Madrid

Zakkenrollen komt vaak voor, maar het gaat zelden gepaard met geweld. De plaatsen bij uitstek waar deze gauwdieven rondhangen zijn bepaalde wijken (Callao-Puerta Del Sol, Plaza Santa Ana, Parque del Retiro en Museo del Prado, plaza Colon), in metro- en treinstations, de toeristische straten, maar ook in restaurants en op terrasjes. Ook in  Madrid lopen valse politieagenten rond die op deze manier geld proberen af te troggelen van toeristen.

 
In Andalusië

Kleine criminaliteit leeft op, ondanks de versterking van de politiediensten. Wees waakzaam in de toeristische wijken (Santa Cruz in Sevilla).

 
In Catalonië

Georganiseerde en/of spontane manifestaties vinden regelmatig plaats in Barcelona en andere steden in Catalonië. Wees voorzichtig als u zich in de buurt van zo´n manifestatie bevindt en volg de instructies van de veiligheidsdiensten op. Deze protestacties kunnen mobiliteitsproblemen veroorzaken en kunnen de stiptheid van het openbaar vervoer hypothekeren.

Barcelona blijft de thuishaven van talloze dieven en zakkenrollers, vooral in het centrum van de stad, op de toeristische trekpleisters, maar ook in openbare gelegenheden zoals stations, de haven, de luchthaven en op de campings van de Costa Brava. Verhoog uw waakzaamheid in druk bezochte straten, maar ook op rustiger gelegen plaatsen, en wees voorzichtig indien een al te sympathieke voorbijganger u tracht te benaderen. De grote risicozones zijn voornamelijk Plaça Catalunya, de  Ramblas, Paseo de Gracia (op de laan, in de inkomhal van hotels, en zelfs in de winkels!), het gotische kwartier en L’Eixample, het Noordstation (busstation), het station van Sants (TGV), de metro, de lanen Meridiana, Diagonal, en het plein Las Glorias.

Op de belangrijkste toegangswegen tot de stad zijn er veelvuldige gevallen van gesimuleerde of geprovoceerde klapbanden met de bedoeling buitenlandse voertuigen tot stilstand te brengen. Er zijn ook veel overvallen gemeld net bij het voorbijrijden van de betaalpoorten op de autowegen rond Barcelona, op de stopplaatsen en in servicestations van de tolwegen, en zelfs in het industriepark van Badalona (IKEA).  De bedoeling is het voertuig en/of uw bezittingen te stelen.
Laat uw spullen nooit onbeheerd achter op de luchthaven, in het station, in de metro, in de receptie van het hotel, op het strand, op de camping, of zichtbaar in een geparkeerde wagen.  Het is ten stelligste aangeraden een fotokopie van uw identiteitsdocumenten bij te houden in uw hotel of logement (in geval van diefstal/verlies).

 
Valenciaanse Communiteit (Valencia, Alicante, Castellon)

Ook in deze streek dient de reiziger op te letten voor het groot aantal diefstallen in het historische centrum van Valencia (d.w.z. de Barrio del Carmen en dan vooral la Plaza de la Reina vlakbij de kathedraal). Verder zijn markten in open lucht in de provincie van Alicante ook een trekpleister voor gauwdieven.

 
Canarische eilanden

Risico voor zakkenrollers op alle toeristische plaatsen waar er een volkstoeloop