Spanje

kaart Spanje

 

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

 • Reizen binnen de EU is mogelijk: waakzaamheid blijft geboden en de reisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 moeten strikt worden nageleefd.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

 1. Spanje binnenkomen
 2. Beperkende maatregelen in Spanje

 

1. Spanje binnenkomen

Alle voorwaarden om Spanje binnen te mogen vindt u terug op de website van het Ministerie van Volksgezondheid van Spanje

De Spaanse autoriteiten verplichten alle reizigers die met het vliegtuig of de boot naar Spanje reizen (ook transit) op voorhand het Formulario de Control Sanitario of Health Control Form in te vullen: FCS-formulier voor vliegtuig / FCS-formulier voor boot. Er bestaat geen papieren versie van dit formulier.

Reizigers afkomstig uit een donkerrode, rode, oranje of grijze zone (momenteel heel België): alle reizigers vanaf 12 jaar moeten in het bezit zijn van:

ofwel een negatief testresultaat van een NAAT-test (PCR, TMA of LAMP) die ten vroegste 72 uur vóór de aankomst in Spanje werd afgenomen of antigeentest (géén zelftest) die ten vroegste 48 uur vóór de aankomst in Spanje werd afgenomen (taal: Spaans, Engels, Frans of Duits), 

- ofwel een EU Digitaal COVID-Certificaat dat een van de volgende bewijzen bevat:

 • een vaccinatiecertificaat. Hiermee kan men aantonen dat men minstens 14 dagen vóór de reis volledig (2 dosissen, of 1 voor Janssen) gevaccineerd is met een vaccin dat erkend wordt door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) of de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), of
 • een herstelcertificaat. Hiermee kan men aantonen dat men recent de ziekte overwonnen heeft. Dit moet een positief NAAT-testresultaat (PCR, TMA of LAMP) van minimum 11 dagen vóór de afgifte van het certificaat bevatten en verliest zijn geldigheid 180 dagen na de staalafname, of
 • een negatief testresultaat van een NAAT-test (PCR, TMA of LAMP) die ten vroegste 72 uur vóór de aankomst in Spanje werd afgenomen, of antigeentest (géén zelftest) die ten vroegste 48 uur vóór de aankomst in Spanje werd afgenomen (taal: Spaans, Engels, Frans of Duits).

Opgepast! EU Digitaal COVID-Certificaten: Vanaf 1 februari 2022 heeft het vaccinatiecertificaat een geldigheidsduur van 9 maanden vanaf de laatste dosis van de eerste vaccinatiereeks (2 dosissen, of 1 voor Janssen).

Reist u naar de Canarische eilanden? U kan alle voorwaarden om te reizen terugvinden op deze website van de regering van de Canarische eilanden

Transit door Frankrijk: lees de huidige regels in het reisadvies voor Frankrijk

De grensposten voor de in- en uitreis tussen Marokko en Spanje via de steden Ceuta en Melilla blijven momenteel gesloten. Er worden geen uitzonderingen op deze sluiting geaccepteerd.

 

2. Beperkende maatregelen in Spanje

Het zijn de Autonome Regio’s die bepalen welke restricties gelden op hun grondgebied.

Eén maatregel is van kracht op het gehele Spaanse grondgebied: het gebruik van een mondmasker is op openbare plaatsen verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar, behalve in geval van:

 • ademhalingsproblemen die kunnen verergeren door het gebruik van een masker,
 • andere medische redenen waarbij het gebruik van een masker afgeraden wordt (met documenten aan te tonen),
 • gedragsveranderingen veroorzaakt door een handicap of hulpbehoevendheid waardoor het onmogelijk is om een masker te dragen,
 • activiteiten die incompatibel zijn met het dragen van een masker,
 • overmacht of situatie van noodzaak.

Het gebruik van het masker is ook verplicht wanneer u de wagen deelt met personen met een ander woonadres.

Het masker is echter niet verplicht op openbare plaatsen in de buitenlucht in de natuur wanneer u 1,5 meter afstand kan bewaren van personen met een ander woonadres.

Onder andere volgende restricties kunnen gelden in sommige Autonome Regio’s:

 • Beperkingen op bijeenkomsten;
 • Avondklok;
 • Het EU Digitaal COVID-Certificaat (“pasaporte COVID”) als voorwaarde voor toegang tot bepaalde evenementen of etablissementen.

Om alle concrete maatregelen te kennen die voor u van toepassing zijn, dient u zich dus te informeren bij uw Autonome Regio van bestemming. U kan in de lijst hieronder de website van elke Regio terugvinden:

 

Voor elke reis naar Spanje kunt u zich registreren op Travellers Online.


 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Spanje is in het algemeen een veilig land, wel dient men in toeristische streken bijzonder aandachtig te zijn voor kleine criminaliteit. De toename van het toerisme heeft namelijk een verhoogd aantal diefstallen tot gevolg gehad. Het is ten stelligste aangeraden een fotokopie van uw identiteitsdocumenten bij te houden in uw hotel of logement (in geval van diefstal/verlies).

Zoals overal valt de mogelijkheid van een terroristische aanslag nooit uit te sluiten. Reizigers dienen dan ook waakzaam te zijn en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

 
Criminaliteit

Risico diefstal op de wegen

Wees waakzaam ten opzichte van mensen die schijnbaar zeer behulpzaam zijn wanneer u een lekke band heeft: het gaat vaak om dieven van wie de medeplichtigen even voordien de lekke band veroorzaakt hebben. Ook kijkt u best uit voor andere weggebruikers die u teken doen dat u een dergelijk probleem heeft met de wagen.

Valse politieagenten hebben het gemunt op buitenlandse toeristen en specifiek op zwaar beladen wagens op weg naar Marokko. Het is daarom sterk aan te bevelen om niet veel cash mee te nemen en gebruik te maken van andere betalingswijzen (kredietkaarten). Als voorzorgsmaatregel is het raadzaam om het registratienummer van de agenten en hun voertuigs nummerplaat te noteren en rechtstreeks naar de Guardia Civil (062 of 112) te bellen om een bevestiging van de politieagenten en van het controle te ontvangen. 

Wanneer u via een SOS-paal om bijstand vraagt, noteer dan de naam van de takeldienst die zal tussenkomen. Zo kunt u controleren of diegenen die u komen helpen wel degelijk tot de firma behoren die u hebt opgeroepen. Er zijn namelijk, vooral in Catalonië, takelwagens die langs de autosnelwegen rijden en tegen zeer hoge tarieven spontaan hun hulp aanbieden.

Het is aangewezen om de deuren van de auto te vergrendelen tijdens uw rit door de Spaanse steden. Dieven te voet of met de scooter kunnen u verrassen door de deur te openen en uw tas te stelen. Ook een open venster is ideaal voor deze dieven.

 
Risico diefstal zakkenrollers in de stad

 • Wanneer een onbekende uw aandacht probeert te trekken moet u steeds zeer waakzaam zijn. Het kan de medeplichtige zijn van een zakkenroller. 
 • Houd uw tassen en bagage steeds in de gaten. Het is ook beter om geen waardvolle voorwerpen te etaleren.
 • Houd uw tas gesloten en draag die samen met uw fotoapparaat vóór u of langs de kant van uw partner. De portefeuille houdt u best in een gesloten zak en op een plaats die een diefstal niet vergemakkelijkt. 


In Madrid

Zakkenrollen komt vaak voor, maar het gaat zelden gepaard met geweld. De plaatsen bij uitstek waar deze gauwdieven rondhangen zijn bepaalde wijken (Callao-Puerta Del Sol, Plaza Santa Ana, Parque del Retiro en Museo del Prado, plaza Colon), in metro- en treinstations, de toeristische straten, maar ook in restaurants en op terrasjes. Ook in  Madrid lopen valse politieagenten rond die op deze manier geld proberen af te troggelen van toeristen.

 
In Andalusië

Kleine criminaliteit leeft op, ondanks de versterking van de politiediensten. Wees waakzaam in de toeristische wijken (Santa Cruz in Sevilla).

 
In Catalonië

Georganiseerde en/of spontane manifestaties vinden regelmatig plaats in Barcelona en andere steden in Catalonië. Wees voorzichtig als u zich in de buurt van zulk een manifestatie bevindt en volg de instructies van de veiligheidsdiensten op. Deze protestacties kunnen mobiliteitsproblemen veroorzaken en kunnen de stiptheid van het openbaar vervoer hypothekeren.

Barcelona blijft de thuishaven van talloze dieven en zakkenrollers, vooral in het centrum van de stad, op de toeristische trekpleisters, maar ook in openbare gelegenheden zoals stations, de haven, de luchthaven en op de campings van de Costa Brava. Verhoog uw waakzaamheid in druk bezochte straten, maar ook op rustiger gelegen plaatsen, en wees voorzichtig indien een al te sympathieke voorbijganger u tracht te benaderen. De grote risicozones zijn voornamelijk Plaça Catalunya, de  Ramblas, Paseo de Gracia (op de laan, in de inkomhal van hotels, en zelfs in de winkels!), het gotische kwartier en L’Eixample, het Noordstation (busstation), het station van Sants (TGV), de metro, de lanen Meridiana, Diagonal, en het plein Las Glorias.

Op de belangrijkste toegangswegen tot de stad zijn er veelvuldige gevallen van gesimuleerde of geprovoceerde klapbanden met de bedoeling buitenlandse voertuigen tot stilstand te brengen. Er zijn ook veel overvallen gemeld net bij het voorbijrijden van de betaalpoorten op de autowegen rond Barcelona, op de stopplaatsen en in servicestations van de tolwegen, en zelfs in het industriepark van Badalona (IKEA). De bedoeling is het voertuig en/of uw bezittingen te stelen.

Laat uw spullen nooit onbeheerd achter op de luchthaven, in het station, in de metro, in de receptie van het hotel, op het strand, op de camping, of zichtbaar in een geparkeerde wagen.  Het is ten stelligste aangeraden een fotokopie van uw identiteitsdocumenten bij te houden in uw hotel of logement (in geval van diefstal/verlies).

 
Valenciaanse Communiteit (Valencia, Alicante, Castellon)

Ook in deze streek dient de reiziger op te letten voor het groot aantal diefstallen in het historische centrum van Valencia (d.w.z. de Barrio del Carmen en dan vooral la Plaza de la Reina vlakbij de kathedraal). Verder zijn markten in open lucht in de provincie van Alicante ook een trekpleister voor gauwdieven.

 
Canarische eilanden

Risico voor zakkenrollers op alle toeristische plaatsen waar er een volkstoeloop is en in het bijzonder in het zuiden van Tenerife.