Spanje

kaart Spanje

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19
 

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden ten stelligste afgeraden.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op www.info-coronavirus.be/nl/reizen.

 

COVID

INFO: negatieve PCR- TMA- of LAMP-test vóór vertrek wordt vereist voor elke reiziger uit België die in Spanje aankomt per vliegtuig of boot. Zie verdere info hieronder.

 1. Spanje binnenkomen
 2. Zich verplaatsen binnen Spanje
 3. Beperkende maatregelen

1. Spanje binnenkomen

De Spaanse autoriteiten verplichten reizigers die met het vliegtuig naar Spanje reizen op voorhand een FCS-formulier (Formulario de Control Sanitario of Health Control Form) in te vullen. Dit formulier kan ingevuld worden op deze website op elk moment vóór het aanvatten van de reis. Echter, het stuk van het formulier dat vragen bevat in verband met de gezondheid van de reiziger kan pas vervolledigd worden gedurende de laatste 48 uur vóór aankomst in Spanje. Na invulling en ondertekening van het gehele formulier, ontvangt de reiziger een QR-code. Nadien wordt bij aankomst op de Spaanse luchthaven van bestemming de QR-code opgevraagd.

Indien u voor het werk naar Spanje reist, dient uw Belgische werkgever het BTA-formulier in te vullen. Zoniet kan uw reis bij uw terugkeer naar België niet als een professionele reis beschouwd worden en is de kans groter dat u een quarantaine opgelegd zal worden.

Het is nu ook verplicht voor alle reizigers vanaf 6 jaar (ongeacht hun nationaliteit) afkomstig uit België een PCR-,TMA- of LAMP-test te ondergaan maximum 72 uur vóór de aankomst in de (lucht)haven in Spanje. Het fysieke bewijs (= attest) van de negatieve test, opgesteld in het Spaans, Frans, Duits of Engels, moet voorgelegd worden bij aankomst in Spanje. Dit attest moet verplicht volgende gegevens bevatten: de volledige naam van de reiziger, het nummer van de identiteitskaart of het paspoort (moet identiek zijn aan het nummer dat gebruikt wordt om de QR-code aan te vragen!), de dag van de test, naam en contactgegevens van het centrum dat de analyse uitvoert, de gebruikte techniek en het negatieve resultaat.

U kan alle voorwaarden om af te reizen naar de Canarische Eilanden terugvinden op deze website van de regering van de Canarische Eilanden.

Indien u gedurende de laatste twee weken in België bent geweest en u reist af naar Galicië, dient u binnen de 24 uur na aankomst een formulier in te vullen op de website van de Galicische overheid (in het Spaans of Galicisch) of uw gegevens door te geven via het nummer +34 881 00 20 21. 

Transit door Frankrijk: lees de huidige regels in het reisadvies voor Frankrijk

De grensposten voor de in- en uitreis tussen Marokko en Spanje via de steden Ceuta en Melilla blijven momenteel gesloten. Er worden geen uitzonderingen op deze sluiting geaccepteerd.

 

2. Zich verplaatsen binnen Spanje

Het is opnieuw mogelijk zich te verplaatsen tussen Autonome Regio’s.

In sommige Autonome Regio’s blijft de avondklok van kracht. Ook kunnen bepaalde gemeentes of zones binnen de regio’s gesloten worden voor niet-essentiële verplaatsingen

Sinds 9 mei zijn het de Autonome Regio’s die bepalen welke restricties gelden op hun grondgebied. Gelieve zich hierover te informeren bij uw Autonome Regio. U kunt de websites van elke Regio via deze link terugvinden (consulteerbaar in het Spaans/Engels).

 

3. Beperkende maatregelen

Om alle concrete maatregelen te kennen die voor u van toepassing zijn, dient u zich te informeren bij uw Autonome Regio van bestemming. U kunt de websites van elke Regio via deze link terugvinden (consulteerbaar in het Spaans/Engels).

Eén maatregel is van kracht op het gehele Spaanse grondgebied: het gebruik van een mondmasker is op openbare plaatsen verplicht voor iedereen vanaf 6 jaar, behalve in geval van:

 • ademhalingsproblemen die kunnen verergeren door het gebruik van een masker
 • andere medische redenen waarbij het gebruik van een masker afgeraden wordt (met documenten aan te tonen)
 • gedragsveranderingen veroorzaakt door een handicap of hulpbehoevendheid waardoor het onmogelijk is om een masker te dragen
 • activiteiten die incompatibel zijn met het dragen van een masker
 • overmacht of situatie van noodzaak.

Het gebruik van het masker is ook verplicht wanneer u de wagen deelt met personen met een ander woonadres.

Voor elke reis naar Spanje kunt u zich registreren op https://travellersonline.diplomatie.be


 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

Spanje is in het algemeen een veilig land, wel dient men in toeristische streken bijzonder aandachtig te zijn voor kleine criminaliteit. De toename van het toerisme heeft namelijk een verhoogd aantal diefstallen tot gevolg gehad. Het is ten stelligste aangeraden een fotokopie van uw identiteitsdocumenten bij te houden in uw hotel of logement (in geval van diefstal/verlies).

Zoals overal valt de mogelijkheid van een terroristische aanslag nooit uit te sluiten. Reizigers dienen dan ook waakzaam te zijn en de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

 
Criminaliteit

Risico diefstal op de wegen

Wees waakzaam ten opzichte van mensen die schijnbaar zeer behulpzaam zijn wanneer u een lekke band heeft: het gaat vaak om dieven van wie de medeplichtigen even voordien de lekke band veroorzaakt hebben. Ook kijkt u best uit voor andere weggebruikers die u teken doen dat u een dergelijk probleem heeft met de wagen.

Valse politieagenten hebben het gemunt op buitenlandse toeristen en specifiek op zwaar beladen wagens op weg naar Marokko. Het is daarom sterk aan te bevelen om niet veel cash mee te nemen en gebruik te maken van andere betalingswijzen (kredietkaarten). Als voorzorgsmaatregel is het raadzaam om het registratienummer van de agenten en hun voertuigs nummerplaat te noteren en rechtstreeks naar de Guardia Civil (062 of 112) te bellen om een bevestiging van de politieagenten en van het controle te ontvangen. 

Wanneer u via een SOS-paal om bijstand vraagt, noteer dan de naam van de takeldienst die zal tussenkomen. Zo kunt u controleren of diegenen die u komen helpen wel degelijk tot de firma behoren die u hebt opgeroepen. Er zijn namelijk, vooral in Catalonië, takelwagens die langs de autosnelwegen rijden en tegen zeer hoge tarieven spontaan hun hulp aanbieden.

Het is aangewezen om de deuren van de auto te vergrendelen tijdens uw rit door de Spaanse steden. Dieven te voet of met de scooter kunnen u verrassen door de deur te openen en uw tas te stelen. Ook een open venster is ideaal voor deze dieven.

 
Risico diefstal zakkenrollers in de stad

 • Wanneer een onbekende uw aandacht probeert te trekken moet u steeds zeer waakzaam zijn. Het kan de medeplichtige zijn van een zakkenroller. 
 • Houd uw tassen en bagage steeds in de gaten. Het is ook beter om geen waardvolle voorwerpen te etaleren.
 • Houd uw tas gesloten en draag die samen met uw fotoapparaat vóór u of langs de kant van uw partner. De portefeuille houdt u best in een gesloten zak en op een plaats die een diefstal niet vergemakkelijkt. 


In Madrid

Zakkenrollen komt vaak voor, maar het gaat zelden gepaard met geweld. De plaatsen bij uitstek waar deze gauwdieven rondhangen zijn bepaalde wijken (Callao-Puerta Del Sol, Plaza Santa Ana, Parque del Retiro en Museo del Prado, plaza Colon), in metro- en treinstations, de toeristische straten, maar ook in restaurants en op terrasjes. Ook in  Madrid lopen valse politieagenten rond die op deze manier geld proberen af te troggelen van toeristen.

 
In Andalusië

Kleine criminaliteit leeft op, ondanks de versterking van de politiediensten. Wees waakzaam in de toeristische wijken (Santa Cruz in Sevilla).

 
In Catalonië

Georganiseerde en/of spontane manifestaties vinden regelmatig plaats in Barcelona en andere steden in Catalonië. Wees voorzichtig als u zich in de buurt van zo´n manifestatie bevindt en volg de instructies van de veiligheidsdiensten op. Deze protestacties kunnen mobiliteitsproblemen veroorzaken en kunnen de stiptheid van het openbaar vervoer hypothekeren.

Barcelona blijft de thuishaven van talloze dieven en zakkenrollers, vooral in het centrum van de stad, op de toeristische trekpleisters, maar ook in openbare gelegenheden zoals stations, de haven, de luchthaven en op de campings van de Costa Brava. Verhoog uw waakzaamheid in druk bezochte straten, maar ook op rustiger gelegen plaatsen, en wees voorzichtig indien een al te sympathieke voorbijganger u tracht te benaderen. De grote risicozones zijn voornamelijk Plaça Catalunya, de  Ramblas, Paseo de Gracia (op de laan, in de inkomhal van hotels, en zelfs in de winkels!), het gotische kwartier en L’Eixample, het Noordstation (busstation), het station van Sants (TGV), de metro, de lanen Meridiana, Diagonal, en het plein Las Glorias.

Op de belangrijkste toegangswegen tot de stad zijn er veelvuldige gevallen van gesimuleerde of geprovoceerde klapbanden met de bedoeling buitenlandse voertuigen tot stilstand te brengen. Er zijn ook veel overvallen gemeld net bij het voorbijrijden van de betaalpoorten op de autowegen rond Barcelona, op de stopplaatsen en in servicestations van de tolwegen, en zelfs in het industriepark van Badalona (IKEA).  De bedoeling is het voertuig en/of uw bezittingen te stelen.
Laat uw spullen nooit onbeheerd achter op de luchthaven, in het station, in de metro, in de receptie van het hotel, op het strand, op de camping, of zichtbaar in een geparkeerde wagen.  Het is ten stelligste aangeraden een fotokopie van uw identiteitsdocumenten bij te houden in uw hotel of logement (in geval van diefstal/verlies).

 
Valenciaanse Communiteit (Valencia, Alicante, Castellon)

Ook in deze streek dient de reiziger op te letten voor het groot aantal diefstallen in het historische centrum van Valencia (d.w.z. de Barrio del Carmen en dan vooral la Plaza de la Reina vlakbij de kathedraal). Verder zijn markten in open lucht in de provincie van Alicante ook een trekpleister voor gauwdieven.

 
Canarische eilanden

Risico voor zakkenrollers op alle toeristische plaatsen waar er een volkstoeloop