Reizen naar Spanje: Reisadvies

Reist u naar Spanje? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Spanje

Praktische info over reizen in Spanje.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Rijbewijs

Het Belgische nationale rijbewijs volstaat voor toeristische reizen.

Betaalmiddelen

De munteenheid in Spanje is de euro. Het aantal geldautomaten per km² ligt in de grotere steden hoger dan in België en kredietkaarten kunnen gebruikt worden in de meeste vestigingen. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (+32 78 170 170).

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van drie maanden. Een aangepaste reisverzekering waarin reisbijstand, repatriëring en rechtsbijstand zijn inbegrepen wordt sterk aangeraden.

Gratis noodnummer

In geval van een ongeluk, een agressie of elke andere noodsituatie, kunt u het nummer 112 contacteren, het gratis Europees noodnummer dat geldig is in de 27 lidstaten van de EU. In principe dient u de taal te hanteren van het land waar u zich bevindt.
In het algemeen zullen de telefonisten die uw oproep beantwoorden u ook in het Engels kunnen te woord staan.

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene en ernstige moeilijkheden in het buitenland, dient u in eerste instantie hulp te zoeken bij personen of instellingen die voor u klaar staan:

  • uw familie, vrienden of werkgever,
  • uw touroperator of vervoersmaatschappij,
  • uw reisverzekering (soms aangeboden door de bank van uw kredietkaart),
  • uw mutualiteit,
  • uw bank,
  • de lokale hulpdiensten (politie, ziekenhuizen).

Als uw situatie ernstig is en u zelf geen hulp vindt, kunt u beroep doen op het consulaat dat bevoegd is voor de plaats waar u zich bevindt.

Belgen die ook de Spaanse nationaliteit hebben, moeten weten dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen als zij zich in Spanje bevinden. 

Humanitaire hulp, in overeenstemming met de internationale conventies, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

Aankopen van onroerend goed

U wordt aangeraden om zich te informeren bij bevoegde en zelfstandige specialisten (notarissen en advocaten) om het risico op mogelijk bedrog te vermijden (vooral bij timesharing).

Huren van vakantiewoningen

Het is aangeraden te controleren of u in contact bent met een officieel erkend reisbureau, vooral in het geval van websites gespecialiseerd in het boeken van reizen, woningen enz. Neem hiervoor contact op met de overkoepelende verenigingen van reisondernemingen in België en in Nederland. We kunnen o.a. verwijzen naar:
 
VVR (Vereniging van Vlaamse Reisbureaus)
Tel.: +32 (0)50 25 00 60
E-mail: 
info@vvr.be
Website: Home | VVR | Vereniging Vlaamse Reisbureaus vzw
 
UPAV (Union professionnelle des Agences de Voyage)
Tel.: +32 10 65 46 30
E-mail: 
info@upav.be
Website: UPAV | Union Professionnelle des Agences de Voyages
 
ABTO (Association of Belgian Travel Organisers)
Tel.: +32 (0) 2 242 00 40
E-mail: 
abto@abto.be

Website: Over ABTO - Association of Belgian Travel Organizers

ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen)
Controleer het lidmaatschap van een reisorganisator op de website: 
ANVR.

In het geval van klachten en reisgeschillen, kunt u de Geschillencommissie Reizen contacteren: Geschillencommissie Reizen.

Andere nuttige tips

Andere nuttige tips of informatie. kunt u terugvinden op de website  Reisadvies en toerisme in Spanje | Ambassade en Consulaten van België in Spanje.