Reizen naar Spanje: Reisadvies

Reist u naar Spanje? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Spanje

Informatie over vervoer in Spanje.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als u met de auto door Europa reist, vergeet niet dat de verkeersregels per land verschillen. Touring geeft een overzicht voor Spanje: Alles wat je moet weten over de (afwijkende) verkeersregels in Spanje | Touring.Wegen

De maximaal toegelaten snelheid op de openbare vierbaanswegen (autovías) en op de private autosnelwegen (autopistas) is 120 km/u, die op de nationale (N-) wegen 100 km/u, en die in de steden 50 km/u. Meer en meer straten in de stad zijn zones van 30 km/u.

Zoals in België, is het wettelijk verplicht de veiligheidsgordel te dragen, zowel vooraan als achteraan de wagen. Het gebruik van de gsm aan het stuur is verboden, tenzij u over een handvrij systeem beschikt.

De wegen in Spanje zijn 's nachts zeer weinig verlicht. De aanwezigheid van een fluorescerend hesje per passagier en twee veiligheidsdriehoeken is verplicht voor alle voertuigen die in Spanje rondrijden (de buitenlandse voertuigen inbegrepen). Het hesje dient in de passagiersruimte te liggen en niet in de koffer. Elke automobilist die zich genoodzaakt ziet uit te stappen aan de kant van de weg, moet het hesje dragen, op straffe van een boete van 90 euro.

Voor noodgevallen, gelieve te bellen op het nummer 112 (ziekenwagen, politie, brandweer).

Op de autopistas kan het zijn dat u tol moet betalen.

Betaling van Spaanse boetes: Op de officiële website Pago de multas vindt u drie manieren terug om een Spaanse boete te betalen.

Lage-emissiezones: In de grootste Spaanse steden mag u slechts onder bepaalde voorwaarden binnen met de wagen. De situatie in Madrid en Barcelona is als volgt:

Madrid: In de stad Madrid geldt een lage-emissiezone, genaamd Madrid 360. Voertuigen, die behoren tot categorie A (benzinewagens van vóór de Euro 3-norm of dieselwagens van vóór de Euro 4-norm) en die niet ingeschreven staan in de stad Madrid, mogen niet meer het stadsgebied binnen de ringweg M-30 binnen (de M-30 inbegrepen). Voor het district Centro en de buurt rond Plaza Elíptica bestaan er nog strengere regels. Voor uitzonderingen op de regels bestaat er een registratieverplichting. Wagens met buitenlandse nummerplaat mogen Madrid 360 en de buurt rond Plaza Elíptica binnen als ze beschikken over een Europese milieusticker, die equivalent is aan de Spaanse (u kan dit nagaan op de website Equivalencia de distintivos ambientales en la UE (dgt.gob.es) ), of, bij gebrek aan sticker, als ze behoren tot de Euro 3/4/5/6-norm (benzinewagens) of de Euro 4/5/6-norm (dieselwagens).

Barcelona: Voertuigen die behoren tot categorie A (benzinewagens van vóór de Euro 3-norm en dieselwagens van vóór de Euro 4-norm en motorfietsen van vóór de Euro 2-norm) mogen van maandag tot vrijdag van 7 tot 20u drie concrete zones niet meer binnen. Wagens met buitenlandse nummerplaat die wél nog binnen zouden mogen in de stad, moeten op voorhand geregistreerd worden in het Stadsregister van Buitenlandse Voertuigen en andere Toegelaten Voertuigen. Dit kan online, per post of in persoon. Wagens met Spaanse of buitenlandse nummerplaat die niet aan de milieuvereisten voldoen, kunnen toch nog binnen met een dagpas. Ook hiervoor is eerst registratie in het Stadsregister nodig (pas daarna is de aanvraag van een dagpas mogelijk).

Zie een gedetailleerde uitleg over de regels en de uitzonderingsgevallen op de website van de Ambassade en Consulaten van België in Spanje: Madrid  - Barcelona .

Luchtvaart

Informatie over de luchthavens in Spanje: zie AENA (Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea): Pasajeros – tel.: (+34) 913 211 000.

Uw rechten als luchtvaartpassagier vindt u terug op volgende officiële website van de Europese Unie: Rechten van vliegtuigpassagiers - Your Europe.

Scheepvaart

Vanuit alle belangrijke kuststeden zijn overzetboten beschikbaar.

Treinverkeer

Informatie over treinverbindingen in Spanje: zie Renfe, de nationale spoorwegmaatschappij van Spanje: Renfe | Billetes de tren Ave, Avlo al mejor precio sin comisiones Telefoonnummers beschikbaar op: Téléphones du service clientèle de Renfe.