Reizen naar Spanje: Reisadvies

Reist u naar Spanje? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Spanje

Informatie over gezondheid en hygiëne in Spanje.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griep-, corona- of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig uw handen;
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak;
  • Heeft u geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies aan de binnenkant van uw elleboog;
  • Blijf thuis wanneer u ziek bent en raadpleeg een dokter;
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) evenals contacten als omhelzingen of handdrukken;
  • Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen;

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen.
 

Apenpokken

Wereldwijd woedt in verschillende landen een apenpokkenuitbraak, die de WHO op 24 juli 2022 uitriep tot een internationale medische noodsituatie. Ook in Spanje zijn er meerdere besmettingen met het apenpokkenvirus.

De symptomen van de ziekte zijn algemeen onwelzijn, koorts, spierpijn, hoofdpijn en huidletsels. Indien u in contact bent geweest met een besmet persoon of symptomen ontwikkelt, contacteert u telefonisch een arts en volgt u de aanbevelingen van de lokale gezondheidsautoriteiten. Preventieve maatregelen zijn van groot belang.

Meer informatie over apenpokken vindt u bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de WHO.

 

Medische verzorging

U vraagt best een Europese verzekeringskaart aan bij uw mutualiteit in België. Deze kaart dekt de medische diensten in de openbare ziekenhuizen, maar niet in de privéziekenhuizen. In geval van nood belt u het nummer 112 (ziekenwagen, politie, brandweer). Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen. 
 

Inentingen

Zie Spanje en Canarische Eilanden | Wanda.
 

Medicamenten

Indien u een geneesmiddel op voorschrift wenst aan te kopen in Spanje, kijk dan eerst op de pagina van de Ambassade en Consulaten van België in Spanje: Doktersvoorschrift gebruiken in het buitenland | België in Spanje (belgium.be)

Nolotil (metamizol) is een pijnstiller die vaak voorgeschreven wordt in Spanje. Nolotil is een product dat bij foutief gebruik kan leiden tot ernstige lichamelijke schade . U dient er voorzichtig mee om te gaan.