Thailand

Thailand

Laatste update

 

Coronavirus COVID-19

  • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus. 

 

Reizen naar Thailand

In het kader van de bestrijding van COVID-19 blijft in Thailand minstens tot 31 mei 2022 de noodtoestand van kracht.

Belgische reizigers kunnen naar Thailand reizen voor een verblijf van maximaal 30 dagen zonder een visum aan te vragen bij de Thaise ambassade in België.

Reizigers zijn verplicht om een Thailand Pass aan te vragen.

Een medische verzekering met een minimale, expliciete dekking van 10.000 USD is verplicht voor alle reizigers, ook in transit.

Vanaf 1 mei 2022 zijn gevaccineerde reizigers vrijgesteld van quarantaine en tests. Enkel een paspoort, vaccinatiecertificaat en een bewijs van medische verzekering zijn nodig om de Thailand Pass aan te vragen.

Niet gevaccineerde reizigers hebben vanaf 1 mei 2022 twee opties:

  • Aanvraag van Thailand Pass met paspoort, een bewijs van medische verzekering en een negatief resultaat van een PCR-test afgenomen binnen de 72 uur voor vertrek: geen quarantaine of Covid-test na aankomst.
  • Aanvraag van Thailand Pass zonder voorafgaande negatieve PCR-test: paspoort, een bewijs van medische verzekering en een bewijs van boeking van 5 dagen hotelquarantaine (Alternative Quarantine) met een PCR-test op de vierde of vijfde dag. Reizigers die tussen de 14 dagen en 3 maanden voor vertrek zijn hersteld van Covid-19, dienen een herstelcertificaat te kunnen voorleggen.

Het is belangrijk te onthouden dat als een ter plaatse uitgevoerde PCR-test positief zou blijken, de reiziger verplicht op eigen kosten gehospitaliseerd wordt of in een quarantainehotel wordt ondergebracht gedurende minstens tien dagen.

Voor verdere informatie, gelieve de website van de ambassade van Thailand in Brussel te raadplegen.

Thailand behoort tot de donkerrode zone. Bij terugkeer naar België vanuit Thailand gelden er daarom striktere voorwaarden, te consulteren op https://www.info-coronavirus.be/nl

Luchtvaartmaatschappijen kunnen steeds bijkomende voorwaarden opleggen, gebonden aan het transitland. Hiervoor dient contact te worden opgenomen met de maatschappij zelf.

 

In Thailand

De verspreidingsgraad van het coronavirus in Thailand blijft hoog. De vaccinatiegraad onder de bevolking stijgt gaandeweg. Elke provincie hanteert eigen maatregelen om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen. Volg de instructies van de lokale overheden.

De medische infrastructuur in Thailand is goed uitgebouwd. Een positieve COVID-19-test leidt meestal tot een verplichte opname in een ziekenhuis of aangepast hotel. Een goede medische reisverzekering (die ook medische repatriëring dekt) is van groot belang voor de volledige duur van het verblijf in Thailand, want de kosten kunnen hoog oplopen.

Elke vorm van kritiek – vooral wanneer geuit op sociale media en in het bijzonder ten opzichte van de monarchie – kan leiden tot strafrechtelijke vervolging.

Om op de hoogte te blijven van de evolutie wordt aangeraden:

 

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij aan uw reis te registreren via Travellers Online.

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

De politieke situatie in Thailand kan onvoorspelbaar zijn. In maart 2019 werden verkiezingen georganiseerd en op 10 juli 2019 werd de nieuwe regering voorgesteld onder leiding van Eerste Minister Prayut Chan-o-cha.

De Thaise bevolking heeft een groot respect voor  de Thaise koninklijke familie en elke misplaatste opmerking of handeling kan als beledigend beschouwd worden. Bovendien is er een strenge wetgeving ten aanzien van misdrijven van majesteitsschennis.

Reizigers wordt aanbevolen om weg te blijven van politieke betogingen of bijeenkomsten.

 
1.1. Afgeraden gebieden

Niet-essentiële reizen naar de provincies Narathiwat, Yala, Pattani alsook naar de provincie Songkhla worden afgeraden. Voor de drie meest zuidelijke provincies (Narathiwat, Pattani en Yala) dienen bijzondere voorzorgsmaatregelen te worden genomen. In deze provincies worden bijna dagelijks aanslagen gepleegd. Deze aanslagen zijn gericht tegen Thaise gezagsdragers, maar sporadisch vallen ook buitenlandse slachtoffers. Personen die toch in deze provincies dienen te reizen worden aangeraden hun verplaatsingen bij daglicht te maken, extra waakzaam te zijn in de nabijheid van openbare gebouwen en hun reisinformatie te registreren via travellersonline.diplomatie.be.

 
1.2. Terreurdreiging


Reizigers dienen waakzaam te zijn op druk bezochte plaatsen, plaatsen met een druk uitgaansleven en in en rond openbare gebouwen, stations en luchthavens, zowel voor het risico op terreuraanslagen als voor het risico op criminaliteit. In Thailand werden in de laatste jaren aanslagen gepleegd met dodelijke slachtoffers en gewonden tot gevolg, voornamelijk in de zuidelijke provincies naast de grens met Maleisië.

Reizigers dienen de lokale veiligheidsinstructies na te leven. 
 
 
1.3. Criminaliteit


Thailand is een relatief veilig land voor toeristen.

Kleine criminaliteit, zoals handtassenroof en kredietkaartfraude komen af en toe voor. Wees waakzaam voor oplichterij met sieraden en edelstenen, namaakproducten en producten van beschermde diersoorten.

Bag-snatching door motorrijders vindt regelmatig plaats, vooral in Bangkok. Het wordt ook sterk afgeraden om persoonlijke bezittingen onbeheerd achter te laten, bijvoorbeeld op het strand. Over het algemeen is het ook raadzaam kopieën van identiteitsdocumenten te maken en het origineel op een veilige plaats te bewaren.

Bezoekers maken geregeld melding van bedrieglijke praktijken in toeristische wijken en badsteden (Pattaya, Koh Samui, Phuket) bij de huur van materieel en voertuigen, zoals waterjets en bromfietsen, en van oplichterij door tuk-tuk/taxichauffeurs of personen die zich ten onrechte voordoen als overheidsambtenaren.

Er zijn geïsoleerde gevallen gemeld van seksuele agressie ten aanzien van buitenlandse vrouwen.

Zij die ervoor kiezen om in Thailand zelf een reis te boeken bij een lokaal reisbureau, worden sterk aangeraden dat te doen bij een reisagent die geregistreerd staat bij de Association of Thai Travel Agents (ATTA). Oplichterij in de vorm van woekerprijzen komt namelijk steeds meer voor.

Meer informatie vindt u op de volgende website: http://www.atta.or.th.

Als u het slachtoffer bent van een criminele daad neem dan onmiddellijk contact op met de toeristenpolitie op het nummer 1155. 
 
 
1.4. Reizen in de gebieden die grenzen aan andere landen


In het algemeen geldt dat men geen grens met een buurland oversteekt terwijl men de nodige formaliteiten niet heeft vervuld. De verleiding daartoe kan soms groot zijn, bv. aan de lange grens met Laos; maar de gevolgen kunnen bijzonder ernstig zijn (lange gevangenisstraffen zijn niet uitgesloten). Wie met de wagen de grens oversteekt moet hiervoor bijzondere formaliteiten vervullen.

Wie over land van Thailand naar Cambodja wil reizen, moet gebruik maken van een van de officiële grensovergangen, zoals Aranyaprathet/Poipet en Koh Kong. Het is verboden en gevaarlijk om de grens op een andere plaats over te steken. De situatie aan de grens tussen Thailand en Cambodja is al enkele jaren gespannen ter hoogte van het tempelcomplex Preah Vihear. De grens tussen Thailand en Cambodja blijft in deze regio gesloten en toegang tot de tempel van Preah Vihear vanuit Thailand is niet mogelijk.

Aan de grens tussen Thailand en Myanmar wordt aangeraden slechts de officiële grensovergangen te gebruiken.

Voor het grensgebied met Maleisië: zie "afgeraden gebieden".