Thailand

Thailand

Laatste update

Op vrijdag 2 augustus 2019 ontploften verschillende kleine bommen in Bangkok. Het is aangewezen alert te blijven, de instructies van de lokale overheden te volgen en plekken waar politie actief is te vermijden.

Hoewel Thailand op dit moment stabiel is, zijn politieke en sociale crises nog steeds mogelijk. Het is raadzaam om geïnformeerd te blijven door de lokale media, reisbureaus, luchtvaartmaatschappijen of het Thaise Ministerie van Toerisme te raadplegen.

Met betrekking tot het weer, raadpleegt u voor een reis de link van het Thaise weeragentschap: https://www.tmd.go.th/en/thailand.php(link . De moessonperiode (mei tot oktober) is bijzonder bevorderlijk voor overstromingen die kunnen leiden tot groot verlies van mensenlevens en groot ongemak.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be. In geval van een crisis maakt de Ambassade gebruik van de Twitteraccount “BEinThailand”.

 

 

 

Description

Algemene veiligheid

Algemene veiligheid

De politieke situatie in Thailand kent een graad van onvoorspelbaarheid en volatiliteit. Sinds de staatsgreep van 22 mei 2014 wordt Thailand de facto bestuurd door het leger. Op grond van artikel 44 van de interim grondwet beschikt de eerste minister over ruime bevoegdheden om de openbare orde te handhaven en de vrijheid van meningsuiting en vereniging te beperken. Kritiek geven op de staatsgreep, het koningshuis of de regering is strafbaar.

De Thaise bevolking heeft een groot respect voor  de Thaise Koninklijke familie, elke misplaatste opmerking of handeling kan als beledigend beschouwd worden.  Bovendien is er een strenge wetgeving ten aanzien van misdrijven van majesteitsschennis. Sinds de dood van Koning Rama IX is er een toename van vervolgingen op deze grond.

 1. Afgeraden gebieden

Niet-essentiële reizen naar de provincies Narathiwat, Yala, Pattani alsook naar de provincie Songkhla worden afgeraden. Voor de drie meest zuidelijke provincies (Narathiwat, Pattani en Yala) dienen bijzondere voorzorgsmaatregelen te worden genomen. In deze provincies worden bijna dagelijks aanslagen gepleegd. Deze aanslagen zijn gericht tegen Thaise gezagsdragers, maar sporadisch vallen ook buitenlandse slachtoffers. Personen die toch in deze provincies dienen te reizen worden aangeraden hun verplaatsingen bij daglicht te maken, extra waakzaam te zijn in de nabijheid van openbare gebouwen en hun reisinformatie te registreren via travellersonline.diplomatie.be.

De regio van de tempel van Preah Vihear (grens met Cambodja) is langs Thaise zijde onbereikbaar.

 
2. Terreurdreiging


Reizigers dienen de nodige waakzaamheid aan de dag te leggen op druk bezochte plaatsen, plaatsen met een druk uitgaansleven en in en rond openbare gebouwen, stations en luchthavens, zowel voor het risico op terreuraanslagen als voor het risico op criminaliteit. In Thailand werden in de laatste jaren aanslagen gepleegd met dodelijke slachtoffers en gewonden tot gevolg, meestal in de zuidelijke provincies naast de grens met Maleisië.

Reizigers dienen de lokale veiligheidsinstructies na te leven. 
 
3. Criminaliteit


Thailand is een relatief veilig land voor toeristen.

Toch doen zich incidenten voor van kleine criminaliteit, zoals handtassenroof en kredietkaartenbedrog. Men moet waakzaam zijn voor oplichterij met sieraden en edelstenen, namaakproducten en producten van beschermde diersoorten.

Bezoekers maken geregeld melding van bedrieglijke praktijken in toeristische wijken en badsteden (Pattaya, Koh Samui, Phuket) bij de huur van materieel en voertuigen, zoals waterjets en bromfietsen, en van oplichterij door tuk-tuk/taxichauffeurs of personen die zich ten onrechte voordoen als overheidsambtenaren.

Er zijn geïsoleerde gevallen gemeld van seksuele agressie ten aanzien van buitenlandse vrouwen.

Zij die ervoor kiezen om in Thailand zelf een reis te boeken bij een lokaal reisbureau, worden sterk aangeraden dat te doen bij een reisagent die geregistreerd staat bij de Association of Thai Travel Agents (ATTA). Oplichterij in de vorm van woekerprijzen komt namelijk steeds meer voor.

Meer informatie vindt u op de volgende website: http://www.atta.or.th.

Indien u het slachtoffer bent van een criminele daad neem dan onmiddellijk contact op met de toeristenpolitie op het nummer 1155. 

 
4. Reizen in de gebieden die grenzen aan andere landen


In het algemeen geldt dat men geen grens met een buurland oversteekt terwijl men de nodige formaliteiten niet heeft vervuld. De verleiding daartoe kan soms groot zijn, bv. aan de lange grens met Laos; maar de gevolgen kunnen bijzonder ernstig zijn (lange gevangenisstraffen zijn niet uitgesloten). Wie met de wagen de grens oversteekt moet hiervoor bijzondere formaliteiten vervullen.

Wie over land van Thailand naar Cambodja wil reizen, moet gebruik maken van één van de twee officiële grensovergangen: Aranyaprathet/Poipet en Koh Kong. Het is verboden en gevaarlijk om de grens op een andere plaats over te steken. De situatie aan de grens tussen Thailand en Cambodja is al enkele jaren gespannen ter hoogte van het tempelcomplex Preah Vihear.  De grens tussen Thailand en Cambodja blijft in deze regio gesloten en toegang tot de tempel van Preah Vihear vanuit Thailand is niet mogelijk.

Aan de grens tussen Thailand en Myanmar wordt aangeraden slechts de officiële grensovergangen te gebruiken.

Voor het grensgebied met Maleisië: zie "afgeraden gebieden".