457.000 euro voor kwetsbare huishoudens in Haïti

België heeft 457.000 euro vrijgemaakt voor de FAO om kwetsbare gezinnen in Haïti te helpen die door een ernstige droogte getroffen zijn.

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Man in veld

Een veld in Haïti getroffen door de droogte. © FAO

Haïti was tussen 2018 en de eerste helft van 2019 slachtoffer van een zeer lange periode van droogte als gevolg van het El Niño-fenomeen. Deze natuurramp heeft ernstige gevolgen gehad voor het dagelijks leven van de Haïtianen. Sociaal-politieke spanningen, onveiligheid in het land, beperkte beschikbaarheid van en toegang tot voedsel, dalende inkomens, stijgende voedselprijzen en zo meer, alle hebben de kwetsbaarheid van de bevolking verergerd. Vandaag de dag leven 3,7 miljoen mensen in ernstige acute voedselonzekerheid.

België heeft besloten om het land bij te staan door 457.000 euro te verstrekken aan het SFERA (Special Fund for Emergency and Rehabilitation), een fonds voor humanitaire hulp van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Daarmee wil België niet alleen het levensonderhoud van 7.500 huishoudens, of 37.500 mensen, verbeteren, maar ook de sociaaleconomische crisis in Haïti aanpakken.

Daarom verdeelt de FAO zaden en plantmateriaal, groentezaden en stekken. Bovendien worden ook opleidingen in voedingseducatie, tuinbouwtechnieken, het onderhoud van voederpercelen en het behoud van voedergewassen voorzien. Doel: slachtoffers van de droogte financiële en materiële middelen ter beschikking stellen en hen landbouwtechnieken bijbrengen. Door middel van deze opleidingen hoopt de FAO in de toekomst de autonomie en de veerkracht van deze kwetsbare bevolkingsgroepen te garanderen. Op korte en lange termijn zou het levensonderhoud van deze groepen dan ook aanzienlijk moeten verbeteren.