Live uit de bol voor onze gouden medaille

  1. Laatst bijgewerkt op
Image
Bovenaanzicht Olympische Spelen-evenement ambassade Peking

© Ambabel Beijing

China organiseerde de Olympische Winterspelen 2022 van 4 tot 20 februari. Deze gelegenheid kon onze ambassade in Beijing niet laten voorbijgaan. Omdat niemand van de ambassade in de ‘Olympische bubbel’ aanwezig kon zijn, omwille van de zeer strenge COVID-19-maatregelen, werd een leuk buitenevenement uitgewerkt om het Olympisch gevoel onder de Belgische gemeenschap in China aan te wakkeren. Plaats van het gebeuren: het parkingterrein van de ambassade.

De kou hield ons ambassadepersoneel in elk geval niet tegen, het betrof tenslotte de Olympische Winterspelen. Gelukkig was het op 19 februari een zachte 0°C, al lag de gevoelstemperatuur merkelijk lager. Maar stevig ingeduffeld, met thermisch ondergoed en heat packs tegen het lijf – een moderne versie van de warmwaterkruik – kon de dag niet stuk.

Image
Wedstrijd Bart Swings op groot scherm

Bart Swings op het grote scherm.
© Ambabel Beijing

Uit de bol

19 februari was niet lukraak gekozen. Die dag vonden de halve finales en finales plaats van het snelschaatsen voor mannen en vrouwen. De Belgische schaatser Bart Swings was bovendien kanshebber op een medaille.

Ondanks een topprestatie, haalde onze landgenote Sandrine Tas de finale niet, Bart Swings wel. Meer nog, hij behaalde voor ons land voor het eerst sinds 1948 een gouden medaille op de Olympische Winterspelen!! De ruim 250 aanwezigen die dit ongelooflijk succes op scherm live konden meemaken, gingen helemaal uit de bol.

Image
Rechtstreekse videoconnectie ambassade Peking

Rechtstreekse videoconnectie met Jean-Michel Saive (links) en Olav Spahl (rechts) vanuit de bubbel (scherm linksboven). Onderaan ambassadeur Hoogmartens.
© Ambabel Beijing

Videoconnectie met de bubbel

Maar dat was niet alles. Tussen de halve finale en de finale door organiseerde onze ambassade een videogesprek met Olav Spahl, topsportdirecteur van het Belgisch Olympisch Comité (BOIC) en leider van de Belgische Olympische delegatie, en Jean-Michel Saive, voorzitter van het BOIC, vanuit hun bubbel. Omwille van COVID-19 verbleef de Belgische delegatie immers in een strikt afgescheiden bubbel, maar de videoconnectie bracht hen live tot vlak bij de aanwezigen. Beide topmannen vertelden hoe ze de eerdere bronzen medaille gevierd hadden, wat hun verwachtingen waren voor de finale en zo meer.

Image
Versnapering

Een rijkgevulde tafel! © Ambabel Beijing

Versnapering

Maar een Belgisch event zou niet compleet zijn zonder een of ander drankje met versnapering. Vandaar dat de aanwezigen konden genieten van allerlei soorten Belgisch bier en tongstrelende Belgische ijscrème, soep, warme chocolademelk en andere zoetigheden - met dank aan een aantal gulle sponsors.

In de binnenruimte konden de aanwezigen ook frietjes en warme maaltijden nuttigen, bereid door de Belgische kok Renaat Morel die al 30 jaar in China actief is. En dat allemaal volledig coronaveilig.

Ook de kinderen kwamen aan hun trekken. Een sponsor had speeltoestellen voorzien zoals skiing in virtual reality, een curlingbaan en een ijshockey-achtige installatie, om in de sfeer van de Winterspelen te blijven. En ons ambassadepersoneel had zelfs wat sneeuw bijeengeraapt om er een heus ijsbergje van te maken. Daar konden de kinderen zich Olympisch atleet wanen en de volwassenen naar hartenlust selfies nemen.

Image
Kinderen spelen hockey op ambassade Peking

Ook de kinderen kwamen aan hun trekken! © Ambabel Beijing

Ruim 250 Belgen én Chinezen

Onze ambassade blikt tevreden terug op het event. De ruim 250 deelnemers hebben met volle teugen genoten. En dat waren niet alleen Belgen in China, maar ook heel wat Chinezen uit het netwerk van de ambassade: partners van Belgen, ceo’s van Chinese bedrijven en mensen uit de artistieke wereld en hun families. Zelfs een aantal EU-ambassadeurs tekenden present, waaronder die van Roemenië, Tsjechië en Zwitserland.

Overigens waren de hele Spelen voor de ambassade een spannende tijd. Een deel van het personeel waaronder de consuls, moest immers de hele periode 24/24 paraat staan om mogelijke problemen op te vangen. Denk aan een Belgisch atleet die zijn paspoort verliest en dergelijke. Gelukkig verliepen de Spelen zonder noemenswaardige moeilijkheden, behalve de eerste positieve PCR-test van Kim Meylemans. Maar eind goed, al goed.

Image
Chinese genodigden drinken bier

Ook de Chinese genodigden apprecieerden een goed Belgisch biertje!
© Ambabel Beijing

Succesvolle en historische Winterspelen voor Team Belgium

Met één gouden en één bronzen medaille van Hanne Desmet, in short speed skating, eindigt België op de 21ste plaats in het klassement van de landen die de meeste medailles hebben gewonnen op deze Winterspelen, en dat op een totaal van 91 deelnemende landen.

Met 19 atleten in 9 disciplines was dat de op één na grootste afvaardiging naar een editie van de Winterspelen. Het absolute record voor België blijven de Winterspelen in Garmisch-Partenkirchen in Duitsland in 1936, waar 27 Belgen deelnamen.

Paralympics

Nu is het spannend afwachten op de resultaten van onze atleten Linda Le Bon en Rémi Mazi op de Paralympics in Beijing begin maart.

Coronaproof

Iedereen die wou deelnemen aan ons event moest een geldige QR-code voorleggen en zijn temperatuur laten meten. Dat alles zorgde voor een veilige omgeving en een mooie combinatie van sport, menselijke warmte en Belgitude.

‘Niets is onmogelijk voor wie het echt wil’

Dikke proficiat aan Bart Swings en Hanne Desmet, maar de Ambassade van België feliciteert al onze atleten met hun prestaties in Beijing. De Belgen worden soms beschouwd als outsiders in de wintersport, maar zoals de vorige voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, wijlen Jacques Rogge, zou zeggen: ‘Niets is onmogelijk voor wie het echt wil.’