-
Laatst bijgewerkt op
Achtergrond
Strategische goederen omvatten militaire goederen en goederen voor tweeërlei gebruikdat zijn goederen die zowel civiel als militair gebruikt kunnen worden. Hun uitvoer is onderworpen aan controle om de internationale veiligheid te waarborgen. Via exportcontrole wil men voorkomen dat deze goederen gebruikt worden voor ongewenste doeleinden, zoals schendingen van mensenrechten of het oorlogsrecht, het bewapenen van terroristen of de aanmaak van massavernietigingswapens. Daarom moeten bedrijven die actief zijn in de handel van deze goederen strenge regels volgen.
Bevoegde instanties in België
In België zijn de drie regionale overheden sinds 2003 verantwoordelijk voor de afgifte van vergunningen voor de invoer, uitvoer en doorvoer van wapens, defensie-gerelateerde producten en goederen voor tweeërlei gebruik, met uitzondering van transacties door het Belgische leger of de Federale Politie.
De relevante contactpunten voor bedrijven zijn, afhankelijk van hun locatie:
- Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Cel vergunningen;
- Waals Gewest, Direction de la gestion des licences d’armes ;
- Vlaams Gewest, Dienst controle strategische goederen.
Bij invoer, uitvoer en doorvoer van wapens, defensie-gerelateerde producten en goederen voor tweeërlei gebruik van of naar het Belgische leger of de Federale Politie, is de bevoegde instantie de Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand en Energie, Dienst Vergunningen.
De export van nucleaire goederen is onderworpen aan de voorafgaande machtiging door de federale Minister van Energie, op basis van de aanbeveling van de Commissie van advies voor de niet-verspreiding van kernwapens (CANVEK).
Multilaterale exportcontrole
Sommige staten hebben op vrijwillige basis multilaterale exportcontroleregimes opgericht. Die staten proberen hun exportcontroles te harmoniseren en de internationale samenwerking te verbeteren. Zo probeert men de plannen van proliferatoren en malafide eindgebruikers te dwarsbomen. De exportcontroleregimes zijn:
- Nuclear Suppliers Group (nucleaire wapens);
- Missile Technology Control Regime (rakettechnologie);
- Australia Group (chemische en biologische wapens);
- Wassenaar Arrangement (conventionele wapens).
België is lid van alle exportcontroleregimes. De relevante federale en regionale overheden, zoals de vergunningsautoriteiten en de douane, nemen deel aan de activiteiten van deze regimes. De FOD Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor het algemene beleid en de coördinatie.