-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Documenten, valuta, communicatie
Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.
Rijbewijs
Een Belgisch of internationaal rijbewijs wordt aanvaard maar zodra men de grenzen oversteekt, is een internationaal rijbewijs nodig. Gedurende wegcontroles vragen politieagenten meer en meer naar het internationaal rijbewijs. Het is dus aangeraden dit mee te nemen om administratieve problemen te vermijden.
Betaalmiddelen
In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170). Visa kan meestal gebruikt worden voor geldafname (BOA, SGBE) of voor betalingen in bepaalde hotels en supermarkten. MasterCard wordt slechts zelden geaccepteerd. De munteenheid is de Franc CFA (XOF) met vaste wisselkoers t.o.v. de EURO.
Reisverzekering
Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk. Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden.
Bijkomende informatie vindt u onder de rubriek “Reisverzekeringen” van het algemene reisadvies op deze website.
Communicatiefaciliteiten
Telefoon en gsm werken doorgaans in het hele land. Roaming is van goede kwaliteit maar kan duur uitvallen, wifi is aanwezig in de meeste hotels van internationale standing in Cotonou. Buiten Cotonou bieden hotels niet altijd een WIFI-verbinding aan maar op vertoon van je paspoort kun je simkaarten kopen bij de belangrijkste communicatiebedrijven.
Consulaire bijstand
In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassade van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) dienstverlenende (privé-)maatschappijen (bank, verzekeringsagentschap), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.
Burgers met dubbele nationaliteit (Belgo-Beninezen) dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten bepaalde vormen van bijstand kunnen aanbieden, maar enkel met toestemming van de Beninse autoriteiten.
In humanitaire noodgevallen zal humanitaire hulp in de mate van het mogelijke geboden worden, conform de internationale conventies.
Het is sterk aanbevolen voor alle Belgen die naar Benin komen (korte of lange duur) om hun aankomst en verblijfsduur aan te geven op Travellers Online en eventueel ook aan de Ambassade van België in Cotonou.
Bijkomende informatie vindt u onder de rubriek “Belgen in nood” van het algemene reisadvies op deze website.