Reizen naar Benin: Reisadvies

Reist u naar Benin? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Benin

Informatie over gezondheid en hygiëne in Benin.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden, alsook de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, inclusief hygiëne, te waarborgen.

Er zijn momenteel geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer in Benin. Mocht u ziek worden tijdens de reis, volg de aanbevelingen van de WHO om de verspreiding van het virus te voorkomen

Bijkomende informatie vindt u onder de rubrieken ‘Voor het vertrek’ en ‘Tijdens de reis’ van het algemene reisadvies op deze website.

 
Kosten/infrastructuur medische verzorging

Naast het Universitaire Ziekenhuis (CNHU) zijn er in Cotonou privéklinieken die doorgaans relatief uitgerust zijn en over bekwaam personeel beschikken voor basisinterventies.

De andere grote steden in het land hebben een streekziekenhuis met basispersoneel en uitrusting voor dringende interventies. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen en het is sterk aanbevolen om een ziektekostenverzekering af te sluiten, inclusief medische repatriëring.

 
Inentingen en medicijnen

Zie deze pagina.

 
Bijzondere gezondheidsrisico's

Malaria

Malaria is in Benin endemisch. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggen werend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven. Bij twijfel laat u best zo snel mogelijk een eenvoudige bloedtest (“goutte épaisse”) uitvoeren in een lokaal gezondheidscentrum.

Dengue

De denguekoorts is een endemische ziekte (soms dodelijk) en is bijzonder aanwezig in het regenseizoen. De preventie (dag en nacht) tegen muggen is aangeraden (lange kleren, muggenwerende middelen).

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Hersenvliesontsteking

In het noorden bestaat er een risico op hersenvliesontsteking tussen november/december en februari/maart (Harmattan). Het kan nuttig zijn zich te laten inenten indien men nauwe contacten onderhoudt met de lokale bevolking.

Gele koorts

Vaccin is verplicht voor alle reizigers ouder dan 1 jaar.

Aids, hepatitis B en C

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn in Benin wijd verspreid. Bescherm u voldoende.

Bilharziose

Wandel nooit blootsvoets in stilstaande wateren. Men mag niet baden buiten de aangeduide zones aan de Beninse stranden en stagnerend water is te vermijden (bacteriën).

Vogelgriep

Met betrekking tot vogelgriep legt de Wereldgezondheidsorganisatie en de FOD Volksgezondheid geen enkele reisbeperking op naar eender welke bestemming, maar ze bevelen wel nog steeds een aantal voorzorgsmaatregelen aan om zo de contactrisico's met het vogelgriepvirus te verkleinen: mijden van pluimvee, eten van goed gebakken of gekookt vlees van gevogelte of eieren, regelmatig wassen van handen.

Cholera

In Benin blijft een verhoogd risico aanwezig voor cholera-uitbraken in verschillende regio’s. Er wordt aangeraden om u aan de basisregels voor hygiëne te houden evenals regelmatig uw handen te wassen. Ook raden we aan om bijzonder voorzichtig te zijn met de consumptie van rauwkost.

Lassakoorts en hersenvliesontsteking

In Benin worden er regelmatig gevallen van Lassakoorts alsook van hersenvliesontsteking gemeld. Vermijd het eten van knaagdieren (veldratten, agouti's enz.) die Lassakoorts kunnen overbrengen. Het is raadzaam om zich te laten vaccineren tegen hersenvliesontsteking in geval van nauw contact met de lokale bevolking.