Reizen naar Botswana: Reisadvies

Reist u naar Botswana? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Botswana

Informatie over de algemene veiligheid in Botswana.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Indien men de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen neemt, is Botswana een relatief veilige bestemming. De politieke situatie in Botswana is stabiel. Desondanks is de criminaliteit tijdens de afgelopen jaren toegenomen, met name in de grote steden (Gaborone, Francistown en Maun). Men draagt daarom beter geen waardevolle voorwerpen of documenten bij zich, of grote geldsommen. Voorts is het raadzaam om zich ’s nachts of in afgelegen buurten niet te voet te verplaatsen. Liften is afgeraden. Voor vertrek informeert men best naar de politieke toestand in het land. Verzeker u ervan dat u over genoeg benzine beschikt, aangezien tankstations ver van elkaar verwijderd kunnen zijn.

Er wordt aangeraden om betogingen en soortgelijke publieke bijeenkomsten te vermijden gezien deze soms kunnen uitmonden in geweld.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via 
Travellers Online.

Criminaliteit

De criminaliteit is relatief laag, maar neemt sinds enkele jaren toe. Voorzichtigheid is geboden, zeker na zonsondergang. Het wordt bijgevolg afgeraden om ’s nachts alleen te wandelen. Carjacking komt voor en betreft meestal terreinwagens. Dieven slaan vaak ruiten van stilstaande auto’s in om voorwerpen te stelen. Houd voorwerpen uit het zicht. Bewaar geld of waardevolle voorwerpen op een veilige plek en draag geen uiterlijke kenmerken van rijkdom.

Bied geen weerstand bij een eventuele aanval. Huisinbraken nemen toe en het gaat hier dikwijls om gewapende bendes. Gevallen van verkrachting en aanranding werden eveneens gerapporteerd.

Natuurparken

Niet alle parken beschikken over gidsen. Het is sterk aanbevolen om een ervaren gids bij zich te hebben en om nauwgezet de veiligheidsvoorschriften op te volgen. Stap niet uit uw voertuig zonder toelating. Incidenten met wilde dieren komen vaak voor.

Zwemmen

Zwemmen in meren en rivieren is afgeraden omwille van de aanwezigheid van bacteriën in het water en mogelijks gevaarlijke dieren.