Reizen naar Botswana: Reisadvies

Reist u naar Botswana? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Botswana

Informatie over gezondheid en hygiëne in Botswana.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (Covid-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

 • Was regelmatig je handen
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
 • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf thuis als je ziek bent
 • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
 • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
 • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

We raden u aan voor het vertrek uw behandelende geneesheer te consulteren en tevens de algemene raadgevingen inzake gezondheid en hygiëne grondig door te nemen. 

Gezien de beperkte sanitaire middelen is het noodzakelijk om specifieke aandacht aan hygiëne te schenken, in het bijzonder voor kleine kinderen.

Het is aanbevolen om voor uw vertrek een aanvullende verzekering “gezondheidzorgen en repatriëring” af te sluiten.

 
Kosten/infrastructuur medische verzorging

De medische verzorging in Botswana is relatief goed maar de faciliteiten en communicatiemiddelen zijn buiten de stedelijke gebieden zeer beperkt. Hospitalisatie en medische behandeling van reizigers zijn duur en dienen vooruit en cash betaald te worden. Bij een ernstig medisch probleem is evacuatie naar Zuid-Afrika of België de enige optie.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!

 
Veiligheid water en voedsel

Leidingwater is in het algemeen drinkbaar in het ganse land. De restaurants leveren in de meeste gevallen betrouwbaar voedsel.

 
Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

 
Bijzondere gezondheidsrisico's

Malaria

Er kunnen drie malaria-zones onderscheiden worden:

 • Gebied waar malaria endemisch is: de zeer toeristische noordelijke districten Ngamiland, Okavango, Chobe, Boteti, Tutume, waar 80% van de gevallen geïdentificeerd worden
 • Gebied waar het risico op besmetting kleiner is: de centrumdistricten Serowe, Palapye, Mahalapye, de westelijke districten Serowe, Palapye, Mahalapye, Bobirwa, en  de oostelijke districten Francistown, Selebi-Phikwe.
 • Gebied waar de besmetting eerder zwak is: de zuidelijke districten Gaborone, Lobatse.

Malaria komt vooral voor in het noorden van het land tijdens de zomermaanden (oktober-mei/juni). Het is ten stelligste aan te raden om tijdens deze periode in de betreffende districten onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

In de andere delen van het land, inclusief de hoofdstad, ligt het risico lager. Het is echter nodig om de normale preventieve voorzorgen in acht te nemen.

Dengue-koorts breidt zich sterk uit in de subtropische streken. Het is dus aanbevolen om een muggenwerend product met DEET te gebruiken, ook overdag.

Reizigersdiarree 

Diarree is endemisch aanwezig en komt voornamelijk voor bij kinderen.

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Het is raadzaam om de consumptie van ijsblokjes, verse fruitsappen of rauwe groenten te vermijden.

Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de producten die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Aids, hepatitis B en C

Het HIV-virus is wijd verspreid onder de bevolking. Men dient dus de grootste voorzichtigheid in acht te nemen, niet alleen in geval van seksueel contact (preventie is verplicht) maar ook bij een bloedtransfusie in een ziekenhuis.

Alle reizigers in Afrika moeten ingeënt zijn tegen hepatitis A. Een inenting tegen hepatitis B is eveneens aangeraden.

Tuberculose

Tuberculose is zeer verspreid in Botswana, als gevolg van de HIV-epidemie (70% van de HIV-slachtoffers zijn besmet).

Bilharziose

Wandel nooit blootsvoets in stilstaande wateren en op vochtige bodems.