Reizen naar Botswana: Reisadvies

Reist u naar Botswana? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Botswana

Informatie over gezondheid en hygiëne in Botswana.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Er zijn momenteel geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

We raden u aan voor het vertrek uw behandelende geneesheer te consulteren en tevens de algemene raadgevingen inzake gezondheid en hygiëne grondig door te nemen. U vindt deze onder de rubriek Gezondheid en hygiëne.

Gezien de beperkte sanitaire middelen is het noodzakelijk om specifieke aandacht aan hygiëne te schenken, in het bijzonder voor kleine kinderen.

Het is aanbevolen om voor uw vertrek een aanvullende verzekering “gezondheidszorgen en repatriëring” af te sluiten.

Kosten/infrastructuur medische verzorging

De medische verzorging in Botswana is relatief goed, maar de faciliteiten en communicatiemiddelen zijn buiten de stedelijke gebieden zeer beperkt. Hospitalisatie en medische behandeling van reizigers is duur en dient vooraf en cash betaald te worden. Bij een ernstig medisch probleem is evacuatie naar Zuid-Afrika of België de enige optie.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!

Veiligheid water en voedsel

Leidingwater is in het algemeen drinkbaar in het hele land. De restaurants leveren in de meeste gevallen betrouwbaar voedsel.

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

Bijzondere gezondheidsrisico's

Malaria

Er kunnen drie malaria-zones onderscheiden worden:

  • Gebied waar malaria endemisch is: de zeer toeristische noordelijke districten Ngamiland, Okavango, Chobe, Boteti en Tutume, waar 80% van de gevallen geïdentificeerd worden;
  • Gebied waar het risico op besmetting kleiner is: de centrumdistricten Serowe, Palapye, Mahalapye, de westelijke districten Serowe, Palapye, Mahalapye, Bobirwa, en  de oostelijke districten Francistown en Selebi-Phikwe;
  • Gebied waar de besmetting eerder zwak is: de zuidelijke districten Gaborone en Lobatse.

Malaria komt vooral voor in het noorden van het land tijdens de zomermaanden (oktober-mei/juni). Het is ten stelligste aan te raden om tijdens deze periode in de betreffende districten onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

In de andere delen van het land, inclusief de hoofdstad, ligt het risico lager. Het is echter nodig om de normale preventieve voorzorgen in acht te nemen.

Dengue breidt zich sterk uit in de subtropische streken. Het is dus aanbevolen om een muggenwerend product met DEET te gebruiken, ook overdag.

Reizigersdiarree 

Diarree is endemisch aanwezig en komt voornamelijk voor bij kinderen.

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree, zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Het is raadzaam om de consumptie van ijsblokjes, fruitsappen of rauwe groenten te vermijden.

Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de producten die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Aids, hepatitis B en C

Het HIV-virus is wijd verspreid onder de bevolking. Men dient dus de grootste voorzichtigheid in acht te nemen, niet alleen in geval van seksueel contact (preventie is verplicht) maar ook bij een bloedtransfusie in een ziekenhuis.

Alle reizigers in Afrika moeten ingeënt zijn tegen hepatitis A. Een inenting tegen hepatitis B is eveneens aangeraden.

Tuberculose

Tuberculose is wijd verspreid in Botswana, als gevolg van de HIV-epidemie (70% van de HIV-slachtoffers zijn besmet).

Bilharziose

Wandel nooit blootsvoets in stilstaande wateren en op vochtige bodems.