Reizen naar Cyprus: Reisadvies

Reist u naar Cyprus? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Cyprus

Informatie over vervoer in Cyprus.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

De staat van de wegen is over het algemeen goed en het wegennet is uitstekend, ook in het Noorden Wie zelf een voertuig wenst te besturen moet zich aanpassen aan het links rijden. Het aantal verkeersongevallen is zeer hoog. Het is verboden om tijdens het rijden te eten of te drinken.

Snelheidsovertredingen en het rijden onder invloed worden beteugeld met talrijke en ontradende boetes. Reizigers die een auto huren hebben er alle belang bij om de clausules van de verzekeringspolis zorgvuldig na te lezen.

De reizigers die de Groene Lijn oversteken in een huurwagen moeten een autoverzekering voorleggen die risico's tijdens de verplaatsingen in het noordelijk gedeelte van het eiland dekt. Het is mogelijk om een tijdelijke verzekering af te sluiten bij de verzekeringsmaatschappijen die een vertegenwoordiging hebben bij de controlepost van Aghios Dometios (Nicosia). Het wordt aanbevolen om zich te informeren over de voorziene dekking bij diefstal van het voertuig of bij ongeval. Het is evenwel niet toegelaten om zich in een auto gehuurd in het Noordelijke deel van Cyprus naar het Zuidelijk gedeelte te begeven.

Er bestaan zeven doorgangsposten om de groene lijn over te steken: twee in het Westen (Limnitis / Yesilirmak; Astomeritis / Zodeia); drie in Nicosia (Ayios Dhometios / Metehan; Ledra Palace en Ledra / Lokmaci, de laatste twee zijn gereserveerd voor voetgangers en fietsers); twee in het Oosten (Pergamum / Pyla en Agios Nicolaos / Strovilia).


Veiligheid / info luchtvaart

De Europese veiligheidsnormen voor de luchtvaart zijn van toepassing voor de Republiek  Cyprus.

De Belgische autoriteiten vestigen de aandacht van de reizigers die zich per vliegtuig vanuit ons land naar het noordelijke deel van Cyprus begeven, en landen op het vliegveld van ERCAN, op het feit dat zij dit op eigen gevaar en risico doen. De luchthaven van ERCAN is een internationale luchthaven die niet erkend wordt door de Internationale Organisatie voor Burgerluchtvaart (ICAO) met als gevolg dat de veiligheid van de passagiers er niet verzekerd is. De reizigers die voor hun vlucht met bestemming Ercan gebruik maken van de diensten van een reisbureau moeten weten dat zij in geval van ongeval of geschil niet kunnen genieten van de bescherming geboden door de internationale conventies inzake passagiersrechten. 


Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Treinverkeer is onbestaande in Cyprus. Enkele bussen circuleren tussen de grote steden en tussen de grote steden en sommige dorpen maar het uurrooster is onbetrouwbaar. Taxibussen verbinden de belangrijkste steden en zijn minder duur dan taxi's.