Reizen naar Gabon: Reisadvies

Reist u naar Gabon? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Gabon

Informatie over de algemene veiligheid in Gabon.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid

De lucht-, land- en zeegrenzen van Gabon zijn heropend. Niet-essentiële reizen naar Gabon blijven echter nog steeds afgeraden.

De autoriteiten hebben een avondklok afgekondigd tussen 18.00 en 6.00 uur. Houd u aan de avondklok en vermijd demonstratiegebieden en grote bijeenkomsten. Als u dat nog niet hebt gedaan, registreer dan uw aanwezigheid op Travellers Online. Zo weten wij dat u in het land bent en kunnen wij u indien nodig contacteren.

In geval van nood kunt u de ambassade van België in Yaoundé contacteren op het noodnummer +237 6 96 94 22 01.

Algemene informatie

Het is overdag mogelijk om naar Libreville en het binnenland van het land te reizen. De aanhoudende politieke spanningen zorgen er echter voor dat grote voorzichtigheid geboden blijft. Het is belangrijk dat u voorzichtig bent tijdens het reizen, dat u wegblijft van demonstraties of bijeenkomsten en dat u op de hoogte blijft van het nieuws.

Daarnaast valt op te merken dat stakingen bij openbare diensten en sociale onrust zich herhaaldelijk voordoen, wat de activiteiten van zakenreizigers en toeristen kan bemoeilijken. Er kunnen onvoorziene betalingsproblemen opduiken.


Criminaliteit

De stedelijke criminaliteit neemt de laatste jaren toe, vooral in Libreville en Port-Gentil. De politie probeert de misdaad in te perken.

Voor uw veiligheid is het aangewezen om:

  • Te vermijden 's avonds of’ s nachts alleen te wandelen
  • Geen grote hoeveelheden geld of waardevolle voorwerpen bij zich te dragen
  • Geen waardevolle voorwerpen of identiteitsdocumenten achter te laten in uw auto
  • Steeds in een hotel uw deur op slot te houden en enkel te openen voor gekende personen en hotelbedienden, na controle van hun identiteit en hun aanmelding bij de receptie
  • De buurten Petit Louis, Mont Bouet, Gare Routière, Plaine de Rio, London, Lalala, Oloumi, Nkembo, Awendje te vermijden

Inbraken worden meestal 's nachts gepleegd, soms door gewapende personen die de beveiliging omzeilen en geweld durven gebruiken in geval van verzet. Verzet wordt daarom ten stelligste afgeraden. Buiten de meest bezochte stranden (hotelstranden, Tahiti, cap Esterias, pointe Denis) is voorzichtigheid aan de orde, vooral ’s avonds en ‘s nachts.

Men stelt een stijgend aantal frauduleuze bankverrichtingen vast. Door identiteitsroof komen vervalste overschrijvingsformulieren terecht bij de bank, die de aangeduide rekening debiteert. Het is raadzaam contact op te nemen met uw bank om u te vergewissen van diens beveiligingsmaatregelen met betrekking tot overschrijvingen uit het buitenland.

Verschillende incidenten, in enkele zeldzame gevallen met dodelijke afloop, hebben zich voorgedaan tijdens "initiatie"-stages tot lokale riten. Hierbij werden hallucinogenen met neurotoxische effecten gebruikt (afgeleid van de Iboagastruik). Deelname aan deze riten moet vermeden worden.