Reizen naar Hongarije: Reisadvies

Reist u naar Hongarije? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Hongarije

Informatie over gezondheid en hygiëne in Hongarije.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

 • Was regelmatig je handen
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
 • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
 • Blijf thuis als je ziek bent
 • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
 • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
 • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.


Kosten/infrastructuur medische verzorging

De kwaliteit van de medische hulpverlening is over het algemeen goed, maar de infrastructuur is vaak minder goed.

De Europese ziekteverzekeringkaart (te vragen bij uw ziekteverzekeraar of mutualiteit, minstens 2 weken voor uw vertrek) is geldig in Hongarije indien u in het bezit bent van uw identiteitskaart.

Indien u niet in het bezit bent van deze kaart, moet u elk medisch onderzoek voluit betalen en aan de hand van de facturen terugbetaling vragen bij uw Belgische mutualiteit.

U kunt ook uw behandelende arts consulteren voor uw vertrek, en eventueel een reisverzekering nemen die, indien nodig, een repatriëring dekt. Vergeet in ieder geval niet uw reisapotheek mee te nemen!


Veiligheid water en voedsel

Het water is over het algemeen overal drinkbaar.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina


Bijzondere gezondheidsrisico's

In Hongarije, zoals in heel Centraal-Europa, werden er een paar gevallen van hersenvliesontsteking veroorzaakt door teken gesignaleerd. Het is aan te raden, zowel voor de bewoners als voor de toeristen indien zij een lang verblijf voorzien, om zich preventief te laten inenten, vooral als men in bosrijke omgevingen verblijft. Bij gebrek aan inenting doet men best elke dag een lichaamsonderzoek.

Telefoonnummers om te onthouden:

 • Algemeen spoedhulp (ambulance, politie, brandweer) : 112
 • Ambulance: 104
 • Brandweer: 105
 • Politie: 107