Reizen naar Hongarije: Reisadvies

Reist u naar Hongarije? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Hongarije

Informatie over gezondheid en hygiëne in Hongarije.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.


Kosten/infrastructuur medische verzorging

De kwaliteit van de medische hulpverlening is over het algemeen goed, maar de infrastructuur is vaak minder goed. De Europese ziekteverzekeringkaart (te vragen bij uw ziekteverzekeraar of mutualiteit, minstens 2 weken voor uw vertrek) is geldig in Hongarije indien u in het bezit bent van uw identiteitskaart.

Indien u niet in het bezit bent van deze kaart, moet u elk medisch onderzoek voluit betalen en aan de hand van de facturen terugbetaling vragen bij uw Belgische mutualiteit.

U kunt ook uw behandelende arts consulteren voor uw vertrek, en eventueel een reisverzekering nemen die, indien nodig, een repatriëring dekt. Vergeet in ieder geval niet uw reisapotheek mee te nemen!


Veiligheid water en voedsel

Het water is over het algemeen overal drinkbaar. De gebruikelijke waakzaamheid is geboden.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina.


Bijzondere gezondheidsrisico's

In Hongarije, zoals in heel Centraal-Europa, werden er een paar gevallen van hersenvliesontsteking veroorzaakt door teken gesignaleerd. Het is aan te raden, zowel voor de bewoners als voor de toeristen indien zij een lang verblijf voorzien, om zich preventief te laten inenten, vooral als men in bosrijke omgevingen verblijft. Bij gebrek aan inenting doet men best elke dag een lichaamsonderzoek.

Telefoonnummers om te onthouden:

  • Algemene spoedhulp (ambulance, politie, brandweer): 112
  • Ambulance: 104
  • Politie: 107
  • Brandweer: 105